MALO O SURDUCIMA U SURDUKU
"SURDUK,
Selo ovo nisi svoje ime od ona dva surduka, koja idu od Dunava na breg, širom kojega se pružaju kuće, a na sredini tih surduka, na malo višem brezuljku, stoji lepo sagradjena crkva.
Selo ovo postalo je još u drugoj polovini XIV veka, no je tek početkom ovog (XIX) veka znatno prošireno i umnoženo.

Zagledajte koliko mali izgledaju kolotrag i goveda ...

... automibil, čamci i jato gusaka slikani sa vrha otseka.
Sve zemljište ovoga sela lezi na visokoj ravni iznad Dunava, sa nekoliko samo manjih brežuljaka. Tu su vecinom oranice, neki tek deo livade.
Naspram crkve uzvišeno mesto zove se Jelač-grad. Po pričanju meštana, zamak je ovaj, od kojeg se nesto ruševina sačuvalo, gradio Zmaj Desopote Vuče (despot Vuk Grgurević – Zmaj Ognjeni Vuk), pa je neko vreme tu i stanovao. O tom gradu ima nekoliko priča i gatanja, ali su ove od manje vrednosti. (ustvari to su ostaci antičkog kastruma Rittium, prim. felix). ‘’ (Odlomak iz knjige ‘’30 dana na Ubavu putu’’ koja je u u istoimenoj temi na podforumu Srem)

Pri vrhu se vidi ušče Tise.

Banat - red drveća u daljini označava da tu teče Tamiš koji se ubrzo udaljava od Dunava a u njega uliva tek posle Pančeva.

Dunav uzvodno, prema Starom Slankamenu. I ovde se vidi Ušće Tise a sasvim uzvodno jedna veća ada.
Ove stara slike sam iskoristio da se vidi kako je lep položaj izabran za onaj kompleks iz prethodnog posta. Da li se gradi kao što je najavljeno - ne znam. U nekoliko prolazaka prošle dve godine nisam svraćao prema Dunavu pa ništa ni ne mogu o tome da kažem. Kad se vreme prolepša i put me nanese tuda - svratiću, ako nizašta drugo, vredi zbog pogleda.
Surduk je naselje u opštini Stara Pazova u Sremskom okrugu, oko 40 km severno od Beograda. Prema popisu iz 2002. bilo je 1589 stanovnika.