Strana 2 od 5 PrvaPrva 12345 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 11 do 20 od ukupno 43
Like Tree8Likes

Tema: Suprugovo prezime - nadodati ili potpuno preuzeti?

ZOE
    ZOE je offline
    neunistivi zlojeb Avatar od  ZOE
    Član od
    13.12.2006.
    Aktivnost
    juče
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    49
    Blogovi
    10
    Slike
    2

Odgovor: Suprugovo prezime - nadodat ili potpuno preuzet?

Otac nam je okrenuo ledja kada sam se rodila, a moj brat imao 3 godine Udala sam se mlada (21) i iz postovanja sam preuzela njegovo prezime. Nas brak, nazalost nije dugo trajao, posle 6 godina smo se rastali, a danas, posle 22 godine po razvodu, zbog svega sto je cinio i jos uvek cini za nase dete, a i za mene, zbog neraskidivog prijateljstva, zbog svega sto on jeste - veliki otac, veliki prijatelj, veliki covek, s ponosom nosim njegovo prezime i tako ce ostati zauvek

too old Avatar od  maski
    Član od
    12.12.2007.
    Aktivnost
    07.06.2010
    Zemlja
    Serbia
    Slike
    154

i ja josh uvek nosim djuvegijino prezime. koshta dvesta evara da promenim. mLoooogo, braate!

ELA
    ELA je offline
    Mel in ore, fel in corde Avatar od  ELA
    Član od
    21.11.2009.
    Aktivnost
    27.04.2011
    Zemlja
    Serbia
    Blogovi
    3

Citat CHichaGlisha kaže: Pogledaj poruku
    Na ruku mi je išla njegova majka, koja je imala Ime kao i ja, pa sam se folirala i izvlačila tvrdeći kako " ma nema šanse da udajom "postanem" ona."
    Moja majka i snajka imaju isto ime....i normalno - prezime.
    LM, pravim snajki drustvo u dispanzeru.....i medicinska sestrica je proziva, a ona me pogleda i : "Gle, ima jos Marija koje se prezivaju A*****"

imaju sijaset shtosova zbog toga jer su jedine sa tim prezimenom. (tel. imenik)

OT. Nosim suprugovo (junachko) prezime, i bilo mi je drago da se oslobodim svog devojachkog
    (mnogo komplikovano za izgovor) .
    Poruku je izmenio little fairy, 29.03.2010 u 22:31 Razlog: ispravljen citat..

ааааааааааргхххххххх Avatar od  DBlica
    Član od
    27.10.2006.
    Aktivnost
    22.11.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    31

Мислим да је то ствар помодорства и сујете, можда нечије традиције када су постојале племићке породице па се тако задржавао статус.

Свиђало се то неком или не, не само код нас већ у скоро читавом свету породичне лозе се настављају по мушкој линији. Тако да жена када се удаје "улази" у мужевљеву породицу. Могло је бити и обрнуто, али ето није, а све то из разлога да би постојала уређеност и знало се ко је од којих, како не би долазило до родоскрнављења. (У ширем моралном смислу, не биолошком, родоскрнављењем се сматра и кад брат обљуби братовљеву жену и сл). А деца по важећем закону, морају имати очево презиме.

Мишљење да ће се изгубити идентитет узимањем мужевљевог презимена по мени је само израз слабости. Питајте своје маме и баке да ли су губиле свој идентитет и да ли су тада уоште размишљале о томе, да ли су биле мање од онога што јесу када су промениле презимена.
    "Ко год хоће овде може
    да хара и пустоши,
    све Килави Радовани
    и Нејаки Уроши." -
    "Осми нервни слом", 1986.

Μορφεύς Avatar od  Morpheus
    Član od
    01.10.2007.
    Aktivnost
    09.12.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    30
    Blogovi
    26
    Slike
    1

Meni je to pitanje, kada se uzme sve ostalo u obzir, od toliko malog značaja da je to teško rečima opisati.

Želi da zadrži svoje prezime? Nema problema. Bitna je suština, ne forma. Volim je zbog onoga što jeste, a ne zbog toga kako se preziva.

Zli klerofašista Avatar od  yossarian
    Član od
    18.02.2007.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Serbia
    Blogovi
    2

Апсолутно се слажем с Морпхеусом да је то јако небитно.
    А с обзиром да је небитно, шта јој фали да узме мужев презиме
    То је традиција, и не видим разлога да се мења.
    Оно што учиниш најмањем од браће моје, мени си учинио

severna svetlost Avatar od  euridika
    Član od
    14.08.2006.
    Aktivnost
    07.02.2012
    Zemlja
    Netherlands
    Godine
    35
    Blogovi
    10

Citat DBlica kaže: Pogledaj poruku
    Мислим да је то ствар помодорства и сујете, можда нечије традиције када су постојале племићке породице па се тако задржавао статус.
    Je li ovo znači da ćeš ti, ako tvoja buduća supruga izrazi želju da sačuva svoje prezime i doda tvoje, ili možda samo sačuva svoje, da ćeš ti tome da se suprotstaviš? Objasnićeš joj kako je to stvar pomodarstva i sujete?

Citat DBlica kaže: Pogledaj poruku
    Мишљење да ће се изгубити идентитет узимањем мужевљевог презимена по мени је само израз слабости. Питајте своје маме и баке да ли су губиле свој идентитет и да ли су тада уоште размишљале о томе, да ли су биле мање од онога што јесу када су промениле презимена.
    Ne možemo mi ni po čemu da se poredimo sa našim mama i bakama, mnoga pitanja, aktuelna sada u njihovo vreme nisu bila ni u povoju. To se ne može duskutovati na taj način.

Ja mislim da, pošto zakon predlaže jednu od tri mogućnosti, onda ima logike da te mogućnosti postoje, i onda svaka žena, pre svega prvo slušajući ono nešto u sebi, pa potom razgovarajući na tu temu sa svojim budućim supružnikom treba da odluči kako će da se preziva u tom novom životu. I niko nema pravo da sudi o tome, jer zakon kaže da je uredu bilo šta od te tri kombinacije.

Šta bih ja uradila, ne znam, ne razmišljam o tim stvarima, videću ako/kada se desi.
    "...There is a crack in everything. That's how the light gets in..."

komšinica Avatar od  Aiko
    Član od
    02.10.2008.
    Aktivnost
    20.12.2011
    Zemlja
    Japan

Citat yossarian kaže: Pogledaj poruku
    То је традиција, и не видим разлога да се мења.

A kada neko pozeli da promeni tradiciju, treba se dobro zapitati koji je razlog tome..jer vrlo cesto u tom (na pocetku nebitnom razlogu) grmu lezi zec..
    Osmeh je kriva linija koja ispravi sve..skoro sve..

ааааааааааргхххххххх Avatar od  DBlica
    Član od
    27.10.2006.
    Aktivnost
    22.11.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    31

Odgovor: Suprugovo prezime - nadodati ili potpuno preuzeti?

Citat euridika kaže: Pogledaj poruku
    Je li ovo znači da ćeš ti, ako tvoja buduća supruga izrazi želju da sačuva svoje prezime i doda tvoje, ili možda samo sačuva svoje, da ćeš ti tome da se suprotstaviš? Objasnićeš joj kako je to stvar pomodarstva i sujete?
    Да, уколико понуди аргумент који сам узео за пример.

Ne možemo mi ni po čemu da se poredimo sa našim mama i bakama, mnoga pitanja, aktuelna sada u njihovo vreme nisu bila ni u povoju. To se ne može duskutovati na taj način.
    Зашто? Која су то питања? Шта се то променило? У односу на "оно" време сматрам да је наше друштво много морално деградирало и да што више ствари из прошлости сачувамо, односно, ако што више будемо неговали традиционалне вредности дуже ћемо трајати и моћи да се надамо.

Ja mislim da, pošto zakon predlaže jednu od tri mogućnosti, onda ima logike da te mogućnosti postoje, i onda svaka žena, pre svega prvo slušajući ono nešto u sebi, pa potom razgovarajući na tu temu sa svojim budućim supružnikom treba da odluči kako će da se preziva u tom novom životu. I niko nema pravo da sudi o tome, jer zakon kaže da je uredu bilo šta od te tri kombinacije.
    Мислим да сам само изнео своје мишљење о појави али и да је нисам децидно осудио, да, наравно, закон је јасан и дозвољава разне комбинације, али пре свега мислим да је то ствар договора, једнако као и давање имена заједничком детету на пример. Из мог угла то је ствар која се не доводи у питање, уствари о томе нисам много ни размишљао, за мене је нормално да супруга узима мужевљево презиме, у мојој породици није забележена "цртица", то је нешто што се подразумева.

Citat Aiko kaže: Pogledaj poruku
    A kada neko pozeli da promeni tradiciju, treba se dobro zapitati koji je razlog tome..jer vrlo cesto u tom (na pocetku nebitnom razlogu) grmu lezi zec..
    Американци и дан данас негују "култ" породице, стално се хвале са "american family", а нису ни глупи што то раде. Породица је основна и најјача друштвена група. Јака породица, јака држава. Само због развијене породице, у оно време задруга, скупа више породица (од тројице браће на пример), наши преци су успели да сачувају свој идентитет, па тако ми данас нисмо Турци или Мађари. У ово доба америчке хегемоније (оптужите ме сад да сам са Слобом Милошевићем пио кафу), у свим окупираним земљама, попут ове наше, активно се ради на деградацији и растурању породице, као и многих других традиционалних вредности. Да не ширим сад причу, јер није тема, али један од праваца је тај што се женама систематски намећу ставови све у смислу еманципације и наводног ослобођења од ропства у коме су наводно заробљене од стране мушкараца, разним причама о дискиминацији и тлачењу, а све с циљем како би од њих створили "самосталне" јединке које нпр. каријеру стављају испред породице. Погледајте број растурених бракова, погледајте број неудатих жена у касним тридесетим, погледајте број самохраних очева и све ће вам бити јасно.
    Сјеби мајку, сјебо си породицу, сјебо си народ и земљу.
    "Ко год хоће овде може
    да хара и пустоши,
    све Килави Радовани
    и Нејаки Уроши." -
    "Осми нервни слом", 1986.

Zli klerofašista Avatar od  yossarian
    Član od
    18.02.2007.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Serbia
    Blogovi
    2

ja mislim da, pošto zakon predlaže jednu od tri mogućnosti, onda ima logike da te mogućnosti postoje, i onda svaka žena, pre svega prvo slušajući ono nešto u sebi, pa potom razgovarajući na tu temu sa svojim budućim supružnikom treba da odluči kako će da se preziva u tom novom životu. I niko nema pravo da sudi o tome, jer zakon kaže da je uredu bilo šta od te tri kombinacije.

Šta bih ja uradila, ne znam, ne razmišljam o tim stvarima, videću ako/kada se desi.
    То што закон дозвољава те могућности не значи да је нама забрањено да о свакој од могућности имамо своје мишљење.
    Проблем би био кад бисмо то своје мишљење покушали да, противзаконито, наметнемо.

ДБлицо, царе
    Оно што учиниш најмањем од браће моје, мени си учинио

Slične teme

1. Šaljivi tekstovi preuzeti sa neta i ostale zezalice...
    Autor swba u forumu Humor i zabava
    Odgovora: 387
    Poslednja poruka: 13.01.2012, 22:07
  2. SpomenaR ( 1. ime , 2. prezime, 3. grad, ... )
    Autor Mix89 u forumu Druženje forumaša
    Odgovora: 4
    Poslednja poruka: 08.08.2011, 22:40
  3. Pitanje i potpuno pogreshan odg. ! xD
    Autor Reita-chan u forumu Chit-Chat
    Odgovora: 628
    Poslednja poruka: 21.08.2010, 01:18
  4. Robot sa potpuno ljudskim licem
    Autor Goga u forumu Belosvetske zanimljivosti
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 28.11.2008, 12:37

Tagovi za ovu temu