Strana 2 od 5 PrvaPrva 12345 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 11 do 20 od ukupno 45
    Starosedelac Avatar od  A6quattro
    Član od
    19.09.2006.
    Aktivnost
    31.10.2008
    Zemlja
    Australia
    Godine
    48

Odgovor: Šta je za Vas "Zapad"

1A - Temeljni princip Zapada je
    da nigde nema besplatnog rucka.

1. Prvenstveno,materijalni,
    a potom i drustveni status, doprineli su
    da zauzmem mesto na lestvici "high class".
    Tome,logicno, tezi svaki pojedinac i drustvo u celini.
    Medjutim moj pogled na Zapad je temeljno drugaciji.
    Pokusacu da to opisem,ne kao predhodni komentatori,
    upustajuci se u politicke,istorijske idr.ocene,vec
    onako kako ga ja,prekticno,dozivljavam ovde.

Naime,nedvosmisleno smatram da je ovo zemlja,
    kao i ostale iz zapadnog bloka,bez srca,
    sve je povrsno i sve je samo marketing.
    Ovde se gube ambicije,sustina i kvalitet,
    kako u poslu tako i u medjuljudskim odnosima.
    Uvidjam da zbog toga spontano i samoinicijativno
    sve vise izlazim iz nekih krugova i suzavam broj
    prijatelja.

Neko bi mogao,citajuci ovo,zakljuciti da je rec o
    osobi iz koje provejava pesimizam.To bi moglo
    da bude i tacno,ako to gledamo kroz prizmu
    drustveno-materijalnog statusa.Medjutim,postoji
    nekoliko neophodnih zivotnih potreba kojima bi,
    svakako trebalo da damo prednost u
    odnosu na materijalno.
    Stoga,za utehu takvima, i da ne budem iskljuciv
    prema njima,ja bih sebe radije definisao kao pesimistu sa
    iskustvom.
    Eto to bi,dragi moji prijatelji,ukratko bio taj lazno, i
    jos uvek,od strane neodgovornih,predstavljan "Sjaj
    Zapada", o kojem,verovatno,mnogi od vas jos uvek
    mastaju.
    Poruku je izmenio A6quattro, 01.10.2006 u 15:42
    nomen est omen

Bećar Avatar od  Gospod
    Član od
    01.08.2006.
    Aktivnost
    21.12.2006
    Zemlja
    China

Stoji ti australijska zastava a pises o tome kako ti "dozivljava[s] ovde" kao o "Zapadu".

Australija zaista nije "Zapad" ni u kom smislu. Em je istocno od Kine, em je na juznoj (tzv. siromasnoj) poluopti, em je bivsa kaznjenicka kolonija za deportovanje onih koje je upravo "najzapadnija od svih zapadnih zemalja u modernistickom smislu 18. i 19. veka" -- Britanija -- prognala jer su bili "anti-zapadni".

Bilo je tu i lopova, i ubica, ali i socijalistickih revolucionara, irskih ultranacionalista itd. -- u svakom slucaju ljudi sa stavovima protivnim osptim idejama kapitalizma i globalizma koje se danas dozivljavaju kao autenticno Zapadne. A posto ljudi vaspitavaju svoju decu, onda se taj antizapadni stav prenosi i na potomstvo.

Izolacionisticka Australija ne deli mnogo vrednosti sa ekspanzionistickom kulturom USA koja se danas maskira u "Zapadnu". Cak je i Juzna Amerika, iako najcesce mnogo siromasnija od Australije, mnogo vise "Zapad" od Australije.

Dakle, Australija nikako ne moze da se po bilo cemu smatra "Zapadnom" zemljom samo zato sto (kao i Uganda) koristi engleski jezik, ili zato sto (kao i Singapur ili Japan) nije siromasna, pa ni zato sto (kao St. Kitts & Nevis) ima za kraljicu Elizabethu -- u Australiji i Kanadi lazno nazvanu "Drugu" (Australija i Kanada nikad nisu imale Elizabethu Prvu, dakle ova im je prva po redu).

Domaći Avatar od  Bishop
    Član od
    07.07.2006.
    Aktivnost
    04.11.2007
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    34

Ovde se pod "Zapad" pre misli na kapitalizam i drustvo uredjeno po uzoru na njega (danas mozemo pod taj pojam svrstati i teznju ka globalizaciji) , a ne na geografsko odredjivanje zapada . Taj izraz je kod nas ustaljen zato sto se taj sistem razvio u zemljama zapadne Evrope i SAD-a , a sto je nama i u geografskom smislu zapad pa otud i takav izraz.
    Possibility of dream come true makes life worth living.....

Starosedelac Avatar od  A6quattro
    Član od
    19.09.2006.
    Aktivnost
    31.10.2008
    Zemlja
    Australia
    Godine
    48

Citat Bishop kaže:
    Ovde se pod "Zapad" pre misli na kapitalizam i drustvo uredjeno po uzoru na njega (danas mozemo pod taj pojam svrstati i teznju ka globalizaciji) , a ne na geografsko odredjivanje zapada . Taj izraz je kod nas ustaljen zato sto se taj sistem razvio u zemljama zapadne Evrope i SAD-a , a sto je nama i u geografskom smislu zapad pa otud i takav izraz.

Osnovno i prvo pravilo je nauciti da slusas.
    Posle je,vrlo jednostavno,voditi pametnu
    polemiku.
    U ovom slucaju Bishop je pokazao da je
    tu lekciju naucio i covek veoma ispravno
    shvatio poruku moga komentara, i time
    ponudio odgovor komentatoru iznad njega.
    Cestitam majstore!

Bećar Avatar od  Gospod
    Član od
    01.08.2006.
    Aktivnost
    21.12.2006
    Zemlja
    China

Kao sto rekoh, Australija sa "Zapadom" -- pa makar i u pogresnoj upotrebi tog termina koji ovde nudi jedan ucesnik, a neki drugi se sa njime slaze -- nema nekakve velike veze.

Kao sto sam vec objasnio to je zemlja nastala od ljudi koje je Zapadni svet -- taj koji je cenio kapitalizam (mada Zapad znaci mnoooooooogo vise od toga) -- deportovao kao antizapadne.

Onda su ti ljudi -- kao sto sam takodje vec objasnio -- osnivali porodice i svoju decu vaspitavali svojim antizapadnim vrednostima.

Dakle, kao sto rekoh, i Singapore ima visok standard, jer je kapitalisticka drzava Kineza koji misle na nacin britanske imperijalno-ekspanzionisticko-eksploatatorske (citaj: kapitalisticke; neki ce to ovde citatai kao "Zapadno", mada je Zapad mesto gde se prvi put rusi ideja bozanskog prava kralja, nastaju prve radnicke organizacije, koje se organizuju i odrzavaju velike skupove -- Internacionale itd.).

Kao takav Singapore je vise Zapad nego sto je to Australija.

Meni je jasno da to neko ne moze da razume, jer o Australiji nema pojma, a neko ko je Australiju video ne zeli da prihvati jer ima predrasude o tome sta je "Zapad", "Istok", "treci svet" whatnot -- ali to su cinjenice: Australija je manje "Zapad" nego sto je to npr. Turska.

Anyway...

Deran Avatar od  elefantin
    Član od
    18.10.2006.
    Aktivnost
    14.06.2007
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    31

Ona rado pominjana politicka doktrina "stapa i sargarepe", tako slikovita i u zapadnjackom duhu, najbolje pokazuje sta smo mi za Zapad, a odgovarati na pitanje sta je Zapad za nas, drzi nas tik iza magarcu primamljive sargarepe. Ali ajde! Bas me je do suza nasmejao zajedljivi komentar jednog od mnogobrojnih savetnika naseg premijera, izgovoren ultimativnim tonom: "E, vreme je da Zapad okaci nesto drugo na stap, osim sargarepe"! Kao da to menja cinjenicu da kola i dalje vuce MAGARAC, kome je u njegovoj gluposti, ruka sto drzi stap i kanap, apsololutno nevidljiva a o namerama onoga koji upravlja citavom skalamerijom, da i ne govorimo. Dakle, mi o (politickom) Zapadu ne znamo nista, osim onoga sto nam Zapad dopusti. Doduse, znamo da moze dobro da odalami ! Meni se ipak cini, (dok balim za sargarepom) da je Zapad 1000 puta superiorniji od nas, u duhovnom, materijalnom i svakom smislu! Dzaba me s televizije bicuju vrckave teoreticarke svetosavlja i pravoslavlja (sve u domindzosu i neglizeu) prodajuci fore o duhovnom siromastvu Zapada, kontra naseg bogatstva duse. "Zakrpljeni ali cisti" - jebena demagogija !Moze li se kokardom sakriti rupa na guzici? Pomalo se sebi samome cinim licemernim da raspredam o gresnom Zapadu, a pod prozorom mi tutnji NAJrasnija i NAJobesnija i NAJpravoslavnija Srbadija u dzipovima skupljim od moje ulice. Cak ni Zapad ne obrsti sve ispred sebe a iza ovih nasih ostaju samo pogubljeni samoglasnici, bas kao i u rodnom im Zav'dov'cu. I onda se isti takvi raspisu po forumima, pa opletu sa Zapada po Zapadu i prekrste Ameriku u Cemeriku, Kanadu u Kenjadu a Australiju u Ausraliju. Duhovito! Citam tako na jednom forumu, kako jedan ovdasnji trazi savet da li da emigrira u Kanadu. Coveka su pozvali iz ambasade i obezbedili mu papire a on se necka i jada Srbadiji od preko mora: "Zena mi je profesor'ca a ja obezbjedjenje u banki. Morem li ja tamo, u Kanadi, malo odspavat' na poslu, k'o ovdje?" A Srbadija pisti i preklinje: "Aman, ne dolazi! Ovdje je sve sranje! Nema fudbala, samo trke zecova, krmadi, misa, zaba i uopce - svega sto se krece! Nema bazena u cijelom Montrealu! Nema pozorista (to im tesko pada, mislim), nema nase muz'ke i mora se rad'ti ! Bolje ostani u Novome Sadu"! I tako se ja informisem po forumima citajuci "izvijesca" iz prve ruke, umesto da saljem molbu za posao i CV vlasniku dzipa (koji jedva da srice slova) a gresna misao mi ne izlazi iz glave - Kenjada je idealna zemlja za vojvodjansku sirotinju! Ja bih u tu dusmaniju iz ovih stopa ali ovi iz ambasade ne bi dali ni da znaju da postojim, hoce onoga "zemu" iz banke a on opet nece njih i tako u krug... I sta meni, siromasnom i gologuzom Srbinu znaci sto su les nekog Nikolaja dovukli cak iz Amerike (i time je naravno,duhovno obogaljili) i proglasili ga svecem u premiloj nam domovini?! Price za sirotinju - uvek su iste price! OK! Zapad jeste savez klanovskih bandi. Lokalni zakoni preslikani su u globalu. Svet igra po zapadnjackim notama - ili placas reket ili dobijas batine. Zapad se kune u politicki pragmatizam, ali krv nije voda, nema sustinske razlike u politickom misljenju izmedju nekog WASP-ovca u SAD i "dobrog" Engleza. Katolik ne moze biti predsednik SAD. Ako i bude, nece preziveti duze od Kenedija. Kakve su sanse pravoslavcu, budisti, Crncu, pederu da postane predsednik ? Nikakve! Skoro kao i Vojvodjaninu u Srbiji. Dalje, Zapad davi! Traze nam Kosovo, traze nam Mladica, daj pa daj! Kako umilostiviti Zapad ako ga ne shvatas uopste? Sta je Zapad? To se moze saznati samo IZNUTRA. Upozoravam! - alternative su ogavne ! Alternative su sledece: "Iznutra" znaci u Busovoj guzici, "van" mogu preziveti samo previse krupni da se uvuku. Mali umiru ako nisu “unutra”. Nacionalisti 'oce da nas zavarajuju laznom alternativom : "Uvucimo se Rusu, da ne moramo Amerikancu! Ako su i govna - nasa su!" Ali avaj, kada Amerikanac naguzi Rusa (kako obicno biva) krepiva Srbin iznutra! Zato pozurimo da upoznamo Zapad jer je Sanader neki dan vec sedeo u Busovom krilu, i kako javlja HRT, "produbio medjusobne odnose na obostrano zadovoljstvo", a Hrvati su (mora se priznati) politicki daleko talentovaniji narod od nas. Ako su vas zgranula ova "eksplicitna" i vulgarna razmisljanja o Zapadu, brzo cete se oporaviti gledajuci nasminkani Dnevnik RTS-a. A ako rec - Vojvodina - izgovarate sa tri (3) samoglasnika, nemate pravo da se ljutite - vi ste sretan covek u Srbiji.

uhvatio i popustio Avatar od  morrib
    Član od
    28.01.2007.
    Aktivnost
    16.12.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    61

Zapad, gospodar, koga treba slusati, i povinovati mu se. Ko nece eto BELAJA.
    A sta njega briga sta misli GEDZA sa Balkana.?

Boško Alien Under Fire Champion, Garage Door Tennis Champion, Bugs Bunnys Home Run Derby Champion, Ultimate Football Champion, Croc Hunter... Feed Um Babies! Champion, Javelin Throw - 6 Shot Champion Avatar od  Papak
    Član od
    02.10.2006.
    Aktivnost
    31.08.2009
    Zemlja
    Heard and McDonald Islands
    Godine
    35

...besh zemlju kad joj Bosna zapad
    Crvenu maramu nosiću ja i plavu kapicu, tralalala
    Crvena zvjezdica na kapi sja, o vratu marama, tralalala

Bećar Avatar od  amistad
    Član od
    22.12.2006.
    Aktivnost
    26.02.2010
    Zemlja
    Serbia

Evropa nam je vise puta do sada pruzala ruku - ali oni koji vladaju, i u naše ime to su uvek odbijali. S obzirom na stanje u našoj politici i kulturi (gde glavnu reč vode anti-evropske snage tipa radikala, DSS-a, socijalista, ili ljudi iz Srpske crkve, akademije, i sl.) plašim se da će i ova prilika biti propuštena. A biće propuštene, jer su ideje koje su stvorene u Đinđićevo vreme skrajnute iz medija - mediji u Srbiji su pod potpunom kontrolom "srpsko-ruskih" snaga iz Miloševićevih vremena. Ako budemo cekali da se lopovi na vlasti promene, dugo cemo cekati, ali nije lose da u medjuvremenu probamo da budemo tolerantni prema nacionalnim manjinama, susedima iz republika bivse juge, ljubazni prema nasim komsijama (sugradjanima), da im pomognemo ili da ih bar pozdravimo ujutru kada krenemo na posao, da pokupimo djubre za sobom, da budemo bolji prema svojim kolegama, vredniji...
    Mi cemo biti zadovoljniji i srecniji, a onda ce i EU da nam dodje nekako bliza i mozda je zavolimo i prihvatimo njihove standarde ponasanja.
    Ali, to zavisi od nas samih, od promene nase svesti .
    AKO VAM JE DOBRO,
    ONDA NISTA

uhvatio i popustio Avatar od  morrib
    Član od
    28.01.2007.
    Aktivnost
    16.12.2011
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    61

Evropa nam je vise puta pruzala ruku, i ja sam njoj, pocev od Karadjordja, Milosa, u prvom svetskom, u drugom svetskom ratu, itd. U mojoj, nasoj ruci je, je najcesce bila iskrenost, saveznistvo, pravednost. U Evropskoj zapadnjackoj ruci, bilo je svega, ali najmanje ovoga sto smo mi njima pruzali.

Slične teme

1. Sta znaci "Nezavisnost" i "Suverenitet"?
    Autor Skidatch_Mraka u forumu Politika
    Odgovora: 5
    Poslednja poruka: 08.02.2012, 15:34
  2. Odgovora: 0
    Poslednja poruka: 12.12.2008, 09:35
  3. "Nova" i "stara" dijaspora
    Autor irnik u forumu Dijaspora
    Odgovora: 14
    Poslednja poruka: 10.10.2008, 10:20
  4. "Astra" u kragujevačkoj "Zastavi"
    Autor silvia u forumu Spomenar
    Odgovora: 2