Moj tata je tata samo zbog ove teme, inače je uglavnom ćale. Moj tata je imao 30 kilograma u sedmom osnovne, a 50 i kusur na svojoj svadbi. Baba je mislila da će to dvoje dece cveća da se sruše ispred matičara. Kad se igrao fudbal pa im lopta odleti na institut jedino je on uspevao da je dohvati sa ne znam koje terase penjući se uz telefonski kabl kao spajdermen. Moj tata je dobijao sve što zamisli od babe ako samo popije kašiku ribljeg ulja. Tetka je dobijala sve što zamisli samo da prestane da ga pije. Prvo što se govorilo na roditeljskom sastanku bilo je ime i prezime mog oca i iza toga obavezno „neuhranjen“. Onda i sve ostalo vezano za njega – nemiran, dobacuje profesorki toj i toj... Baba je stizala među poslednjima na roditeljski i sedala u zadnju klupu. Kad god počne roditeljski sve se žene okrenu da vide tu gospođu kojoj je dete neuhranjeno, a ostavila ih usput u oblaku parfemčića, pa baba prokuva u sebi što se nevaspitani naslađuju. Onda je počela da dolazi prva i seda u prvu klupu da je gledaju u leđa, a tata je znao da mu kući sleduje više od kašike ribljeg ulja.
Kad sam bila mala svi su mislili da je tata meni i bati stariji brat. U mojoj su porodici prioritet uvek bila deca, a fakulteti su se završavali u hodu „jer je za to svako vreme pravo“. Moj tata je radio, učio i eskivirao vojsku kao čiraš kad sam ja bila mala. Moj tata je lik koji je popušio dva boksa cigareta i popio gajbu koka-kole pred pregled za vojsku kako bi bio siguran da nema šanse da ode. Mog su tatu hteli ne da oslobode vojske nego da zadrže u bolnici zbog daljeg ispitivanja jer je obario ceo stomak za tu jednu noć. Nikad mu nisam oprostila što i ja nisam mogla da pevam „Pozdravite moga tatu“ kao ostala deca.
Moj tata pocrni kao Indus ako se slučajno izloži suncu. Ima crnu kosu kao ugalj i da nema te čelično plave oči (kao glečeri jezera Mičigen) mislio bi čovek da je Bruce Lee živ. Moj tata ima najlepše oči na svetu koje mogu da učine da se čovek raspadne na najsitnije delove kad se napune suzama i zacrvene. Samo sam ga jednom videla da plače. Drugi put je samo pokušao.
Moj tata ima onu strogu, poslovnu, smesta baci pljugu, autoritet facu za spoljni svet pa su svi kojima nije dozvolio da ga upoznaju mislili da se on nikada ne smeje. A to je lik koji iz zadnjeg džepa farmerica izvadi kintu da se trkamo do Mitićeve rupe jer je garant brži „i u ovim godinama“ „ja sam, bre, mladič za sve vas“, a što usput porušimo prolaznike nema veze. Koji ne ume da shvati razliku između đ i dž i ć i č pa plačeš od smeha kad čitaš bilo kakve njegove spise (ili tetkine, isti slučaj), koji kad igrate ukrštene reči pa zadajete slova, a ti zadaš đ – pita „jel dž kao džak koji ide u školu ili dž kao džak za paprike???“ Koji će da napravi atmosferu kakvu poželiš samo da se igra neka društvena igra „Jel se pleše nešto večeras?“, koji će da zaspi za stolom umoran držeći karte u rukama, a ne ide na spavanje da ne bi bio partibrejker, bez obzira što za dva sata ide na posao. Kad je bilo bombardovanje imao je i izgovor da mojim prijateljima ne dozvoljava da idu kući, svi su spavali kod nas, pa igralo se ne znam šta sve danonoćno. Koji se od tipa koji se brije svaki dan i uvlači u odelca kako bi se drndao sa stotinama zaposlenih penzionisao u tipa sa umetničkom slikarskom bradicom i malim cvikerima na vrh nosa koji je pokupovao sve moguće alate za obradu drveta i sad delje li delje šta god nam padne na pamet pa ga ceo komšiluk zove Đepeto i loži da otvori neku galeriju.
Koji ceo život sluša bluz.
Koji se nikad nije napio, al’ je pržio pljuge kao lud.
Lik od kojeg sam nasledila dobar deo mog ja.
Moj tata ne jede ništa što imalo miriše na ribu.
Ja sam tatina čera![]()

LinkBack URL
About LinkBacks

Odgovor sa citatom

on sjede sa mnom i razgovara...a svaki naš takav razgovor sveo bi se 3-4 rečenice kojima bi mi sve rekao bez nepotrebnog brojanja... On je jako duhovit, staložen i ima čelične živce... Dugo je čekao na drugo dijete ( 10 godina ) i želio je da dobije djevojčicu...i rodila se ja
Trebala sam se zvati Jovana ali tata mi je dao drugo ime...koje ima svoju priču i simboliku... Moj tajo je najbolji na svijetu
...a ja sam njegova mezimica 

Preporuči temu