Kada sam jutros izasao iz kuce odmah sam primetio da nesto nije u redu..Nesto gadno, nesto opasno. nesto uzasno Sunce bese svanulo i ljudi su zurili na posao i zategnute poslovne sekretarice su popravlale sminku i deca su ludacki zurila u skolu i izgledalo je da se svi krecu po komandi nekog skrivenog mehanizma, da nemaju svoju volju već da postoji plan u pozadini, cijem kliseu svi moraju da se povinuju, mirno i bez pogovora.
I upravo ti prizori svakodnevne rutine radali su u meni osecaj neverovatnog straha, neverovatnog predosecanja da jednostavno nesto tu ne stima, da je tu nesto jednostavno nenormalno, lazno, previse ruzno. I rekoh sebi: "Ovo je pakao, sigurno, i mora biti da je nuklearni rat već odavno bio, i mi smo mrtvi, lesevi koji odbijaju da poveruju da su mrtvi pa i dalje obavljamo ovakve uzasne kretnje"
I to je vec pored ostaloga i opisano u "Tibetanskoj knjizi mrtvih", samo pored nasih samrtnickih uzglavlja nema blage ruke i ne cuje se mantra obrijanog monaha da nas ubedi, da nam olaksa, da nam objasni, da smo samo mrtvi, da nema svrhe ponavljati ove prinudne radnje i da je snaga i crvenog i zelenog i zutog demona u biti svojoj nistavna i ravna mogućnostima pirincanog moljca. Pa sam nosen tim saznanjem hodao kao duh, uveren dalje da i jesam duh, utvara a semafori su radili besprekorno i smenjivali crveno i zeleno i zuto svetlo i onda opet crveno i tako u nedogled... A utvare su se vazno teturale, stegnuvsi odlucno svoje mrtve vilice, pokazivajuci da hoce jos, da im je ova kolicina patnje nedovoljna te da ovaj smesni pakao shvataju neobicno ozbiljno.

LinkBack URL
About LinkBacks

Preporuči temu