Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 11
    Lider tüm Türkmenler Avatar od  Turkmenbashi
    Član od
    21.04.2009.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Turkmenistan
    Slike
    2134

Dalijev muzej u Figueresu

Figueres, simpatičan gradić u unutrašnjosti Katalonije nedaleko od stare prestolnice Girone. Salvador Dali rođen je 1904. godine u Figueresu. Ime je dobio po pokojnom bratu, sa kojim se ubrzo identifikovao, pa je kao dete patio od raznih psihosomatskih bolesti, ali i halucinacija i košmara. Još kao mlad je pokazao interes za umetnost, čak je i studirao u Madridu, ali je zbog teškog karaktera bivao često suspendovan, dok na kraju nije izbačen sa studija. U ranoj fazi bio je dosta pod uticajem Picassa i njegovih kubista, ali i talijanskog futurizma. Nadrealizam je otkrio u Parizu izlazeći iz svoje metafizičke i apstraktne faze pod uticajem Freudove psihoanalize. U novom pravcu imao je najviše mogućnosti da iskaže svoje snove, predosećaje i halucinacije. Fasciniran vizualnim iluzijama, oskušao se i kao autor filma „Andaluzijski pas“ zajedno sa Bunuelom. Za vrijeme II. svetskog rata odlazi iz Evrope u New York i nadrealizam zamenjuje naturalizmom pod utjecajem starih stilova. Radi na filmu, ali i u oblasti dizajna, marketinga i kao kostimograf. Posle rata dolazi u rodnu Kataloniju i radi pod raznim izmiješanim uticajima. Često putuje u Pariz i New York, ali ostatak života provodi u blizini rodnog mesta. Još za života je osnovao muzej, u kojem je posle smrti i sahranjen.

O samom muzeju moguće je reći sve, a opet ne reći ništa. Nadrealizam, naročito Dalijev, govori dosta sam za sebe i otvoren je za tumačenja, a podjednako ga dobro shvataju i deca i odrasli. U moru preteča instalacija, holograma, varijacija raznih epoha i stilova, moguće je zaključiti zasigurno samo neke seksualne fascinacije o kojima je Freud pisao.
    Na samom ulazu je instalacija koja se sastoji od „Cadillaca“, stuba od automobilskih guma, čamca Dalijeve voljene supruge Gale i nekoliko statua. Priča se da je taj auto Dali jako voleo, pa ga je morao ugraditi u instalaciju i muzej. Najpoznatije delo hologramske umjetnosti „Naga Gala gleda na more / Abraham Lincon“ izloženo je na centralnom mestu u kupoli. Sliku treba pažljivo posmatrati iz svih uglova. Pored svoje spavaće sobe, uredio je Palatu Vetra i oslikao plafon stvarajući 3D iluzije sebe i supruge. Ovaj plafon je inspiriran Michelangelovim freskama i vrca od biblijskih aluzija i erotizma. Supruga mu je bila večita opsesija, pa i ne čudi da joj je kupio srednjovjekovni zamak kada su se venčali, gdje je Gala i sahranjena.

Spoljašnjost muzeja dekorisana je stilizovanim hlebom. Otkud ova opsesija hlebom, niko ne zna. Kao i po mnogim drugim pitanjima, Dali je bio i ostao misterija koju, čini se, nema smisla ni otkrivati. Treba samo uživati u delima genijalnog umetnika, kakav god bio uzrok njihovog nastanka.

Muzej je sagrađen na temeljima pozorišta Muncipal u Figerasu . Sadrži najširi spektar dela nadrealističke umetnosti , od najranijih Dalijevih djela pa do onih nastalih u poslednjoj fazi umetnikovog života .

Najčuvenija dela u muzeju su :

- Nasmejana Venera

- Prvi dan proleća

- Galarina

- Devojka iz Figerasa

- Pikasov portret u XXI veku

- Samoća

- Portret moje sestre

- Metamorfoza Galinog lica u paranoji

- Luka Alguer

U muzeju se nalaze i dela drugih umetnika posvećena Salvadoru Daliju . Neki od tih umetnika su : Antoni Pitxot , Mark Rothko , Marc Chagall , Rafael Barrados i drugi .Dalijev muzej pruža jedinstveno i nezaboravno iskustvo . On sam je rekao :

'' Želim da moj muzej bude kao lavirint , divan nadrealistički objekat .Ljudi koji ga budu posećivali odlaziće sa osjećanjem da su imali teatralni san '' .

Nesvakidašnji i vrlo interesantan izgled muzeja , a pogotovo hlebove i jaja koji ukrašavaju fasadu muzeja , Dali je objasnio rečima :

'' Logično je da postoje i drugi svetovi , to je sigurno ; ali , kao što sam već više puta rekao , ti svetovi postoje u okviru našeg sveta , oni postoje na zemlji . A jedan takav je u centru Dalijevog muzeja , koji sadrži novi halucinacioni svijet nadrealizma '' .

1960. , Salvador Dali je odlučio sagraditi svoj muzej . Direktor pozorišta , na čijim ruševinama je kasnije muzej sagrađen , bio je Dalijev prijatelj Antoni Pitxot i on je predložio Daliju da iskoristi uništenu zgradu .Zgradu pozorišta su projektovali arhitekti Roca i Bros , gradjena je u periodu 1849-1893 . Nažalost ova građevina je uništena u požaru , prouzrokovanom metežima koji su pratili Gradjanski rat u Španiji 1939. godine .

1961. , Roman Gvariel , gradonačelnik Figerasa je odobriop gradnju muzeja .Muzej je završen 28.09.1979.Idejni tvorac bio je Salvador Dali , a njegove nacrte je korigovao arhitekt Emilio Perez Pinjero .

Gala-Salvador Dali Fondacija (muzej) uključuje razne vrste umjetničkih dela : slike , crteže , fotografije , gravure , instalacije , holograme , itd. Prvobitno se u Muzeju nalazilo oko 4000 dela , ali danas se zbog sigurnosti broj dela sveo na 1500 . Galerija Dali-nakit je dodana muzejskoj zgradi 2001. godne . U njoj je smešteno 37 zlatnih predmeta od kojih je 35 činilo kolekciju starog Owena Hetama i 27 crteža koje je Dali nacrtao prilikom dizajniranja nakita .

Od Dalijeve smrti 1984. ,može se posetiti i prostorija sa njegovim grobom , smeštena u centru muzeja . Muzej nema samo izložbeni karakter , pa se u letnjem periodu u dvorištu muzeja mogu pogledati projekcije filmova koji su u vezi sa životom Salvadora Dalija.

Tekstovi preuzeti sa:
    New Page 1
    Figueres - Dalijev muzej

Član od
    21.04.2009.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Turkmenistan
    Slike
    2134

Odgovor: Dalijev muzej u Figueresu

Unutrašnjost muzeja:

Član od
    21.04.2009.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Turkmenistan
    Slike
    2134

Član od
    21.04.2009.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Turkmenistan
    Slike
    2134

Član od
    21.04.2009.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Turkmenistan
    Slike
    2134

Član od
    21.04.2009.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Turkmenistan
    Slike
    2134

Član od
    21.04.2009.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Turkmenistan
    Slike
    2134

Član od
    21.04.2009.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Turkmenistan
    Slike
    2134

Član od
    21.04.2009.
    Aktivnost
    danas
    Zemlja
    Turkmenistan
    Slike
    2134

Domaći Avatar od  Vojvotkinja
    Član od
    27.08.2009.
    Aktivnost
    11.02.2012
    Zemlja
    Albania

Priliikom posjete istom malo je reći da sam ostala bez teksta i priznajem nije me ostavio ravnodušnom. Sama grobnica u muzeju i njegov način života ostavljaju bez daha...Moja sestra je njegov zagriženi fan
    kolega iznad je postavio slične koje sam i ja ovjekovječila...

ovo sam slikala ulaz u isti

i meni jedna od najdražih njegovih
    'Ako vam se neka ptica posere na glavu, obrišite se diskretno i pravite se ludi, kao i uvek kad su vas posrali.' - čika Dušan Radović

Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja

Slične teme

1. Pećinci - Muzej hleba
    Autor streethorn u forumu Srem
    Odgovora: 4
    Poslednja poruka: 22.04.2010, 16:20
  2. Vojni muzej u Beogradu
    Autor Turkmenbashi u forumu Istorija
    Odgovora: 23
    Poslednja poruka: 29.08.2009, 12:43
  3. Muzej Mileve možda i Alberta
    Autor makilli u forumu Novi Sad