Turkmenbashi kaže:
ЗБИРКА НАОРУЖАЊА У ЕКСТЕРИЈЕРУ
....Након, готово века марљивог прикупљања оруђа створена је једна од, ако не највреднијих, онда сигурно најређих збирки артиљеријског оруђа и оклопних средстава у Европи.
Да утрчим и наставим и ја са неколико од мојих слика експоната у екстеријеру.
Војни музеј и Музеј авијације користио сам да код моје деце и унука (нарочито мушких) отклоним предубеђење да су музеји досадни и 'дављење'.

''… међу којима и изузетно ретки примерци. Пажњу посетиоцима нарочито привлачи већи број оклопних транспортера, танкета и тенкова разних земаља (Пољске, Чехословачке, Италије (
онај тенкић у светлим маскирним бојама), Немачке, Русије, САД) ... Исти случај је и са немачким лаким тенком (PzKpfw I Ausf F VK 1801) којих је произведено свега 30...''

''Од тих средстава посебно се издвајају Пољска танкета ТКF-3, којих је произведено укупно 18 комада, а једини сачувани примерак је управо изложен у екстеријеру...''
Француски текн који је био у наоружању југословенске војске пред Други светски рат.

''…и југословенским тенком А1 којих је, 1950. године у фабрици Петар Драпшин, произведено свега 5 комада.''

Опевана Каћуша
Ова Каћуша, један Т-34 и можда још неки комад оруђа, су остали, како ми се чини једини сведоци 'братства по оружју' са СССР-ом у победничкој антифашистичкој коалицији.
Но, много више ме забрињава што у неколико последњих обилазака стална поставка није имала (доступан посетиоцима) део посвећен Другом светском рату и антифашистичкој борби.
О томе се говори на одређен начин и у тексту:
''Међутим, сагласно времену у којем је настала, половина поставке посвећена је Другом светском рату и социјалистичкој револуцији....
...На будућим генерацијама остаје да новом поставком исправе пропусте и користећи достигнућа савремене историографије и музеологије, представе интегралну историју Србије ослобођену опасних идеолошких замки.''
Само, упадање у друге замке идеологије извлачећи се из претходних, није оправдано.
Како ми се чини, чак и у Војном музеју се стиче утисак (то је вероватно само мој субјективан утисак) да се стидимо антифашистичке и ослободилачке борбе у Другом светском рату. Испашће да је нпр. Хрватска била предводник антифашизма у некадашњој Југославији!

Међу новим експонатима је и овај у екстеријеру.
Preporuči temu