Prikaz rezultata 1 do 7 od ukupno 7
    Domaći
    Pol
    Žensko
    Član od
    04.03.2010.
    Aktivnost
    10.05.2013
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    64
    Blogovi
    3

Većina ne zna šta je internet

Većina ne zna šta je internet

I. Radisavljević

Kada je u pitanju elektronska pismenost Srbija se nalazi na samom dnu liste evropskih zemlja, što nije ništa novo. Međutim, zapanjuje podatak Eurostata da čak 44,7 odsto ispitanih građana naše zemlje nikada nije koristilo računar, kao i da još veći procenat, 56,4 odsto, nikada nije upotrebilo internet.

Da li zbog loše ekonomske situacije u zemlji koja traje decenijama ili zbog nejednake razvijenosti regiona naše zemlje, pojedini delovi Srbije gotovo potpuno su izolovani od savremenih tehnologija, dok drugi, iako nedovoljno u poređenju sa razvijenim zemljama, stalno napreduju.

- Brojke govore da je Srbija još na početku razvoja informacionog društva i da je potrebno savladati mnoge barijere na tom putu od razvoja infrastrukture, preko veće raspoloživosti hardverskih i softverskih potencijala, do svakako neophodnog obrazovanja. Potrebno je obezbediti minimalni nivo informatičke pismenosti svim stanovnicima, kako bi mogli da iskoriste sve prednosti koje upotreba ICT u svim domenima rada i poslovanja donosi uštede, veću efikasnost, udobnost i viši kvalitet života – objašnjava prof. dr Marijana Vidas-Bubanja, profesor u Višoj poslovnoj školi, koja je od 2005. do 2007. godine u ime Srbije predsedavala regionalnoj inicijativi „Elektronska jugoistočna Evropa“ pod okriljem Pakta za stabilnost.

Računari

Rasprostranjenost računara u srpskim domovima povećana je u poslednjoj godini i to daje nadu da se situacija sa elektronskim opismenjivanjem kreće uzlaznom putanjom. Beležena procentima, uzlazna putanja vidljiva je u poslednjih nekoliko godina, pa je u 2009. to povećanje iznosilo šest odsto u odnosu na 2008., 12,8 odsto u odnosu na 2007. i čak 20,3 odsto u odnosu na 2006 godinu.
    Slična situacija je i sa prenosnim računarima, popularnim laptopovima.

Istraživanje pokazuje porast broja ovih kompjutera u 2009. godini za 3,5 odsto u odnosu na 2008. godinu. Zastupljenost računara u domaćinstvima varira u zavisnosti od regiona, pa u Beogradu iznosi 59,8 odsto, u Vojvodini 46,1 odsto, a u centralnoj Srbiji 41,3 odsto. Razlike se mogu uočiti i kada se uporedi zastupljenost računara u urbanom i ruralnom delu Srbije – 56 spram 33,6 odsto. U odnosu na 2008. godinu, ovaj jaz se dodatno produbio. U prilog tome govore i stope rasta zastupljenosti računara u urbanom i ruralnom delu Srbije - u urbanom delu stopa rasta je 8,5 odsto, a u ruralnom, u odnosu na 2008, iznosi svega 2,4 odsto.

Digitalni raskorak

Istraživanje pokazuje da u Srbiji više od 1.450.000 ljudi poseduje internet priključak, što deluje kao impozantna brojka, ali uzevši u obzir da naša zemlja ima oko sedam miliona stanovnika, nikako ne bismo mogli da budemo ponosni.
    - Srbija ima internet penetraciju nivoa oko 34 do 35 odsto, što je manje od Hrvatske ili Makedonije, ali više od BIH i Albanije. U svakom slučaju, možemo da konstatujemo da se Srbija nalazi u digitalnom jazu kako prema nekim zemljama regiona, tako i prema članicama EU. Jer, cilj potpisane regionalne strategije razvoja informacionog društva - eSEE iz 2007. godine od 50 odsto Internet penetracije za region, još nije dostignut – komentariše Vidas-Bubanja.

U slučaju rasprostranjenosti interneta važnu ulogu igra i teritorijalna komponenta, pa je ona tako najveća u Beogradu i iznosi 48,6 odsto, nešto manja u Vojvodini sa 37,9 odsto i najmanja u centralnoj Srbiji 30,5 odsto.

Ekonomska komponenta je podjednako važna. Istraživanje pokazuje velike razlike u pogledu posedovanja internet priključka ukoliko se pogleda struktura domaćinstava prema visini mesečnog prihoda. Internet priključak većinom poseduju domaćinstva koja imaju mesečni prihod koji premašuje 600 evra (82 odsto), dok učešće domaćinstava s prihodom do 300 evra iznosi svega 17,9 odsto.

dalje
    Poruku je izmenio neobarocco, 20.06.2010 u 20:01 Razlog: slika centrirana

Uskoro ni o meni ni o tebi niko neće pričati niti znati,neki drugi ljudi živet će ovde...mi nećemo nikome nedostajati

đavolčić
    Pol
    Muško
    Član od
    04.04.2007.
    Aktivnost
    16.03.2013
    Zemlja
    Guam
    Godine
    39

Odgovor: Većina ne zna šta je internet

Očekivao sam i tvoj komentar na ovaj tekst na kraju, ali je izostao, da li zato što nemaš svoje mišljenje ili je nešto drugo u pitanju nije ni važno.

Ali mene ove brojke uopšte ne iznenađuju.

U poređenju sa razvijenim svetom, mi smo u velikom zaostatku kako zbog velike nezaposlenosti i jako niskih primanja, tako i zbog veoma visokih cena kompjuterske opreme i samog internet priključka. Za ove novce koje mi dajemo za neku prosečnu brzinu protoka, na zapadu se dobije neograničen pristup internetu sa ogromnim brzinama. Za novac koji je nama potreban da bi smo kupili najobičniji prenosni računar, na zapadu se dobije strašno dobra "mašina koja jede malu decu".
    "...polja su cvetna, šume su zelene, ali su najlepše bele pelene..."

Domaći
    Pol
    Žensko
    Član od
    04.03.2010.
    Aktivnost
    10.05.2013
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    64
    Blogovi
    3

Citat alokin74 kaže: Pogledaj poruku
    Očekivao sam i tvoj komentar na ovaj tekst na kraju, ali je izostao, da li zato što nemaš svoje mišljenje ili je nešto drugo u pitanju nije ni važno.

Ali mene ove brojke uopšte ne iznenađuju.

U poređenju sa razvijenim svetom, mi smo u velikom zaostatku kako zbog velike nezaposlenosti i jako niskih primanja, tako i zbog veoma visokih cena kompjuterske opreme i samog internet priključka. Za ove novce koje mi dajemo za neku prosečnu brzinu protoka, na zapadu se dobije neograničen pristup internetu sa ogromnim brzinama. Za novac koji je nama potreban da bi smo kupili najobičniji prenosni računar, na zapadu se dobije strašno dobra "mašina koja jede malu decu".
    Naravno da imam svoje mišljenje ali sam imala problema u toku slanja ove vesti.
    Naime moj komentar bi bio jednostavan.Sobzirom da na medijima stalno gledamo reklamiranje o internet pristupu,ponudama koje su vrlo pristupačne,o ponudama kompjutera po povoljnim cnama na nekoliko rata.A svesna sam i naše besparice koja je godinama prisutna,no kada pogledam koliko je mladih na raznim forumima,pa i kontakti sa spoljnim svetom mislim na okolinu oko mene onda zaista sam u dilemi da li da poverujem ovim brojkama.
    Al ajd neka je tako.A sa zapadom nemožemo da se poredimo uvek sam govorila da smo unazađeni za sto godina u svemu naravno da tu spada i internet.
    Ali eto tu smo gde smo nadajmo se boljim rezultatima e sada kada će se to desiti videćemo.
    Možda ipak ove brojke iz priloženog članka negovore o pravom znanju o internetu?

Uskoro ni o meni ni o tebi niko neće pričati niti znati,neki drugi ljudi živet će ovde...mi nećemo nikome nedostajati

Mali Badža Great Mahjong: Classic Champion
    Pol
    Žensko
    Član od
    01.08.2008.
    Aktivnost
    08.09.2011
    Zemlja
    Serbia

Ovo "istraživanje" mora da je radio neki "slepac".. or slepitza.. (huZ d fak I. Radisavljević ???)

Sve i da nemaju svi u kući kompjuter i internet priključak,, svi imaju mogućnost odlaska u jedan od InternetCafea. kojih uzgred budi rečeno ima svako selo.
    Igraonice i Kefei su puni!!!
    Što je interesantno (lično sam zapazila svojim (lepim) ochima) najveća navala je od strane ci.. romske populacije. Može bit da su neki od njih (a Bogami i od nas) još uvek "nepismeni" po pitanju školovanja i obrazovanja, but.. što se tiče interneta to se nikako ne može reći.
    Bar je moj utisak dijametralno različit od utiska I.RadisavljeviČa.
    U IntCafeu je 50 din/h.. i ICafedžije se (i pored ohohoooo poreza) ubijaju od pazara pa ti vidi.
    To što se tiče stanja (na terenu )

A...
    što se tiče mogućnosti i povoljnosti koje nam se od strane "države" pružaju u smislu PlateŽne sposobnosti građana da prate i plate nove svetske krikove na tom polju (kao i na ostalim poljima)... eeee
    to će(mo) malo da popričekamo. ... dok sjašemo sa grbača ove naše moMentalno zaostale ..džokejE
    Kad nas oni ne budu više drpali i drali, moći ćemo svi lepo da radimo
    i da zaradimo za najNove.. i stanove i automobile i plazma teVeLizore i kompjutere.
    E takoc.

THE PAST IS HISTORY, THE FUTURE IS MISTERY,TODAY IS A GIFT... THATs WHY ITs CALLED " PRESENT "

Starosedelac
    Pol
    Muško
    Član od
    14.02.2009.
    Aktivnost
    24.04.2013
    Zemlja
    Serbia
    Slike
    1

Sta je tu chudno, pa ni ja jos ne znam sta je internet i chemu sluzi..ne znam zasto provodim dane na njemu, ne znam zasto i ovaj post sada pisem...
    Nemam para za more, za odlaske na bazene, pa ni za kafu u kaficu a radim ko konj..verovatno zbog toga sam resio da prikljucim net i da yu ubijam dane, da gledam more, planine i ostale belosvetske zanimljivosti koje nikada u zivotu necu imati prilike uzivo da vidim...
    Imam samo osnovnu skolu a i nju sam jedva zavrsio, na informatiku sam otisao jedan ipo chas i naucio da drzim mish u ruci..i evo snalazim se koliko je meni potrebno..ali internet u podpunosti ne umem da koristim i mislim da nikad necu ni nauciti..

Μορφεύς
    Pol
    Muško
    Član od
    01.10.2007.
    Aktivnost
    21.03.2013
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    31
    Blogovi
    26
    Slike
    1

Jedna je stvar posedovati internet priključak, a sasvim druga znati kako ga koristiti. O tome kako se zaštiti na internetu, kako (delimično bar) sačuvati privatnost, pa veoma često i o elementarnom internet bontonu prosečan korisnik interneta u Srbiji malo zna. Na tome treba poraditi, na edukaciji.

A broj priključaka i računara može posvedočiti samo o ekonomskoj situaciji, ne i o informatičkoj pismenosti stanovništva.

Domaći
    Pol
    Žensko
    Član od
    04.03.2010.
    Aktivnost
    10.05.2013
    Zemlja
    Serbia
    Godine
    64
    Blogovi
    3

Citat Morpheus kaže: Pogledaj poruku
    Jedna je stvar posedovati internet priključak, a sasvim druga znati kako ga koristiti. O tome kako se zaštiti na internetu, kako (delimično bar) sačuvati privatnost, pa veoma često i o elementarnom internet bontonu prosečan korisnik interneta u Srbiji malo zna. Na tome treba poraditi, na edukaciji.

A broj priključaka i računara može posvedočiti samo o ekonomskoj situaciji, ne i o informatičkoj pismenosti stanovništva.
    Najvažnija ,sigurno je pismenost,potvrđujem tvoje reči pa i citiram.Polazim od sebe i biću iskrena pa ću reći da sam bila totalni laik naravno i sada sam.No ono što meni treba sam savladala ne zato što sam imala želju da se "sigram" već iz potrebe nebi li saznala nešto više o bolesti koju ima moja unuka.Znači potreba da saznam i uspostavim sa nekim kontakt čije dete ima istu bolest(bolest je retka).
    Onda su nastale muke jer sam nailazila na prepreke u samom radu na kompj. a o ostalim izrazima vezanim za net. da i nespominjem.
    To je bio pakao.Uspela sam da mi prijatelji prevedu sa engleskog jednu studiju koju je radio jedan od stručnjaka koji se bave tom bolešću.
    To je moje priznanje kolko sam se ja namučila i sada se samo zadržavam na meni poznatim kretanjima po netu,a i privatnost neizlažem .

Slične teme

1. Internet trol
    Autor Bombica u forumu WWW
    Odgovora: 8
    Poslednja poruka: 03.08.2010, 22:50
  2. MTS internet
    Autor Painkiller u forumu Online savetnik
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 26.01.2009, 22:04
  3. Internet bonton...
    Autor DrinChe u forumu Predlozi, pohvale i kritike
    Odgovora: 18