Iako sam pristalica konvencionalne medicine, ne odbacujem ni alternativne metode lečenja, čak ih nekad i sami doktori preporučuju. Imaju vekovno iskustvo, a neki su se pokazali uspešni kada lekari ili lekovi zakažu, ili ih, iz određenih razloga, ne smemo previše koristiti.
Desilo mi se jednom (ih da je jednom), a verujem sigurno i mnogima od vas, da mi je toplomer "proključao", a lek protiv temperature ne deluje (ili ga treba restriktivno koristiti), temperatura se vratila, a ja još ne smem da popijem sledeću dozu jer je razmak između konzumacije antipiretika mali. E onda, šta drugo nego pribeći vidarskim tajnama mamine babe ili se latiti starog dobrog Pelagića.
Elem, na ovoj temi možemo razmenjivati naša iskustva sa narodnim lekovima, i ono što smo lično probali preporučiti i možda pomoći drugima. Neozbiljno bi bilo navoditi neke neisprobane recepte, ipak je ovde zdravlje u pitanju. Treba nam nešto delotvorno, što nema neželjene efekte.
Za početak, kad sam već pomenula temperaturu, evo recepta koji ja praktikujem:
Flaster od krompira za snižavanje temperature
Oljuštite i izrendate krompir, dodate malu količinu brašna i napravite pastu. Razmažete je po gazi i stavite direktno na kožu. Kada se osuši zamenite flaster svežim. Ovu pastu možete staviti i u frotirne čarapice i obuti na noge (ovo je posebno pogodno za decu). Ovaj flaster odlično apsorbuje visoku temperaturu.![]()
Čaj od luka za iskašljavanje
Ušpinovati jednu supenu (ili 2) kašiku šećera (paziti da ne zagori, nego da se lepo pretvori u karamel, da ne bi bio gorak), naliti 4 decilitra hladne vode, ubaciti jedan limun (koji prethodno oljuštite) isečen na pola, jedan crni luk, neoljušten ( dobro ga oprati i iseći one korenčiće na dnu) i dva češnja belog luka (takođe opranog). Pustiti da vri sve dok crni luk ne omekša. Koliko god tečnosti da dobijete, procedite to sve i podelite je na tri dela i konzumirate ujutru, u podne i uveče. Ponavljajte sve dok ne počnete lakše da dišete i da izbacujete sekret iz pluća.![]()

LinkBack URL
About LinkBacks

), a verujem sigurno i mnogima od vas, da mi je toplomer "proključao", a lek protiv temperature ne deluje (ili ga treba restriktivno koristiti), temperatura se vratila, a ja još ne smem da popijem sledeću dozu jer je razmak između konzumacije antipiretika mali. E onda, šta drugo nego pribeći vidarskim tajnama mamine babe ili se latiti starog dobrog Pelagića.

Citat