Insekti umesto lekova



Kada sledeći put krenete šakom na komarca ili neku drugu bubicu koja vam se spustila na ruku, dobro razmislite da li treba da je spljeskate - lekari kažu da 'hemija' insekata može lečiti mnoge ozbiljne bolesti.

Grupa stručnjaka sa Instituta za entomologiju Agencije za biološka istraživanje Australije (CSIRO), čiji rad finansira vlada, počela je istraživanja o lekovitim svojstvima do sada gotovo ignorisanih prirodnih izvora - insekata.

Naučnici godinama nastoje da iz 250.000 biljnih vrsta, koje je ljudima poklonila priroda, izvuku za čoveka i životinje neophodne lekove, ali bilo je premalo traganje za proteinima, enzimima i molekulima koje proizvodi blizu četiri miliona vrsta insekata s kojima delimo blagodeti naše planete.

Stručnjaci australijske kompanije Entokosm počeli su, prvi u svetu, istraživanje korisnosti hemijskog sastava insekata u borbi protiv pripadnika njihove vrste otpornih na postojeće insekticide, ali i bolesti čoveka.




Uobičajeno u tradicionalnoj kineskoj medicini



"Tradicionalna kineska medicina vekovima koristi insekte u borbi protiv raznih bolesti, ali je tek najnoviji tehnološki napredak omogućio da se iz sićušnih insekata dobijaju lekovi", izjavio je vođa tima stručnjaka Stiven Trouel.

"Australija je idealna lokacija za ova istraživanja, jer najmanje 10 odsto od svih vrsta insekata na Zemlji obitava u Australiji, a najveći broj ih živi samo na našem kontinentu", naglasio je Trouel.

On je, takođe, podsetio da su stručnjaci počeli istraživanje pre pet godina i sakupili više od 1.000 vrsta insekata na istočnoj obali Australije.

Ekstrahujući hemijski sastav insekata, oni su identifikovali neke molekule od kojih se mogu dobiti antibiotici i sredstva za "napad' na ćelije raka.

Jedan od njih je termit, zapravo "katedrala od blata", koju ovi vredni mravi grade kao svoje stanište i koji u unutrašnjosti Australije mogu dostići visinu od osam metara.

Trouel je izjavio da su naučnici, uvereni da ove "katedrale" od osušeng blata mogu biti pravi "rasadnik"
bakterija i gljiva, proverili hemijski sastav termita kako bi otkrili kako oni sprečavaju razvoj mikroorganizama u njihovoj "građevini". Otkrili su tri nova, do sada nepoznata, antibakterijska seruma.

"Serumi nisu snažni koliko smo se nadali, ali nastavljamo istraživanje jednog seruma koji bi mogao predstavljati nagradu za naše napore", rekao je Trouel.

On je oprezno najavio da bi mogla biti reč o novom preparatu za borbu protiv bakterijskih i gljivičnih oboljenja, sada otpornih na postojeće lekove, a njihov sledeći cilj je "napad" na karcinom.

S tim u vezi, podseća se na savete tradicionalne kineske medicine koja preporučuje "prženje" izvesnih vrsta insekata i njihovo uzimanje da bi se "ubile" ćelije raka.

"Istini za volju, od kliničkog ispitivanja dejstva lekova iz 'sokova' insekata na pacijente deli nas najmanje pet godina, a da se lekovi pojave na tržištu potrebno je narednih deset godina", zaključio je Trouel.



(FoNet)