Istorijski grbovi, heraldika - Strana 13
Strana 13 od 32 PrvaPrva ... 3111213141523 ... PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 181 do 195 od ukupno 479
  1. #181

  2. #182

    Odgovor: Istorijski grbovi, heraldika

    Grb Poljske



    Poljski grb čini ovenčani beli narogušeni orao na crvenom (gules) štitu.
    Bela boja ne postoji u heraldici i umesto nje se koristi izraz srebrna (argent) boja, ali se za orla u poljskom grbu kaže da je beo, a ne srebrn.

    Beli Orao se prvi put pojavljuje za vladavine kralja Boleslava Hrabrog (992-1025) na novčićima i predstavljao je znak Pjastovića. Kao simbol Poljske biva uveden od strane Pšemisla II.
    Današnji izgled grb je dobio 1927, kada je amandmanom postao deo Ustava. Tokom komunističke vladavine kruna je sklonjena, a rozete u vrhu krila su zamenjene stilizovanim petokrakama. Nakon pada gvozdene zavese, grbu je, 1990 godine, vraćena kruna. kralja Poljske


    Prema legendi Beli Orao vuče korene iz priče o Lehu, legendarnom osnivaču Poljske. On je video gnezdo Belog Orla, što mu je izgledalo kao dobar znak i odlučio je da na tom mestu osnuje grad Gnjezno. Kada je Beli Orao raširio krila i uzleteo ka nebesima, jedan sunčani zrak je pao na njegova krila, obojivši vrh krila zlatnom bojom dok je ostatak bio čisto beo. Taj sunčani zrak je postajao na ranim grbovima, ali se vremenom izgubio.




  3. #183

    Odgovor: Istorijski grbovi, heraldika

    Grb Dubrovačke Republike



    Izvorni grb Dubrovačke Republike sastoji se srebrnog polja s crvenim gredama. Srebrne rige poslije postaju plave simbolizirajuci opredjeljenost pomorstvu. Na kamenom grbu Dubrovnika koji se nalazi u Dubrovniku,u Knezevom dvoru, srebreno polje je reljefasto iskesano kao namreskano more. Na vrhu grba je Kruna koja simbolizira aristokraciju, viskoke klase, uzvisenost.


    Drugi dubrovački grb izvorno je bio mađarski, ili točnije grb Arpadovića. Potječe iz 11. stoljeća, a Dubrovačkoj Republici ga je dodijelio kralj Ludovik I. Anžuvinac, u 14. stoljeću. Bio je korišten do 1867. kao grb Republike i poslije kneževstva.
    Danas se koristi kao grb grada Dubrovnika.



  4. #184

    Odgovor: Istorijski grbovi, heraldika

    Grb Sovjetskog Saveza



    Državni grb Sovjetskog Saveza usvojen je 1923. godine i bio je u upotrebi sve do raspada 1991. godine. Iako je, tehnički, više amblem nego grb, pošto ne poštuje heraldička pravila, na ruskom se naziva gerb (grb).

    Grb prikazuje tradicionalno obilježje komunista - srp i čekić i crvenu zvijezdu petokraku iznad zemljine kugle, sa dva pšenična snopa prekrivena državnim motom SSSR-a (Proleteri svih zemalja, ujedinite se! na službenim jezicima sovjetskih republika, u obrnutom rasporedu od reda spominjanja u Ustavu SSSR-a.
    Svaka Sovjetska republika (SSR) i Autonomna Sovjetska Republika (ASSR) su imale svoj grb, u mnogome inspiriran grbom Sovjetskog saveza.



  5. #185

    Odgovor: Istorijski grbovi, heraldika

    Grb Irske



    Grb Republike Irske se opisuje heraldičkli azure a harp or, stringed argent - zlatna harfa sa srebrnim žicama na plavoj pozadini. Harfa je dugo heraldički simbol Irske.

    Harfa je poznata kao simbol Irske još od 13. stoljeća, a prvi put se pojavila na anglo-irskom kovanom novcu 1536., tijekom vladavine Henrija III. Nekad se označava i kao harfa Briana Borua, visokog kralja Irske. Pojavljuje se i u trećoj četvrtini grba Ujedinjenog Kraljevstva, što simbolizira staru pretenziju britanske Krune na Irsku, u (osporenom) redu sukcesije Briana Borua.
    Harfa je izabrana kao državni simbol po nastanku Irske Slobodne Države, i jedno je od najranijih predstavljanja na Velikom pečatu spomenute. Službeni je simbol ostala i po usvajanju Ustava Irske. Slika harfe nalazi se na kovanom novcu Irske, putovnicama i službenim dokumentima. Također je službeni simbol na pečatima najviših državnih dužnosnika.
    Harfa se pojavila na kovanom novcu 1928., a uvelike je promijenjena 1939., te na današnjim irskim euro novčićima.



  6. #186

    Odgovor: Istorijski grbovi, heraldika

    Grb Finske



    Grb Finske darovan je na sahrani Gustava Vase 1560. godine i još uvek je zvanični grb Finske. Grb je takođe bio korišćen kao zvanični simbol Velikog vojvodstva Finske.Pretpostavlja se da lav dolazi od vladarske kuće Folkung a i takođe je prisutan na grbu Švedske. Dve vrste mačeva su slične onima na grbu Karelije. Zakrivljena ruska sablja ispod nogu lava pokazuje tadašnju političku situaciju i stalni rat Švedske i Rusije. Za devet ruža se uobičajeno misli da predstavljaju devet istorijskih provincija Finske ali se broj ruža zapravo menjao kroz istoriju i nije vezan za to.
    Grb se takođe nalazi i na zastavi Finske.



  7. #187

    Odgovor: Istorijski grbovi, heraldika

    Grb Belgije



    Veliki grb Kraljevine Belgije sadrži motive lavova (tzv. belgijskih lavova) koji drže centralni štit na kome se takođe nalazi lav, belgijski nacionalni simbol. Ova dva motiva okružuje hermelinski ogrtač, simbol monarhije, a ispod njih se nalazi traka sa nacionalnim motom - Snaga leži u jedinstvu, ispisan bilo na francuskom ili holandskom.
    Svaki od lavova drži zastavu Belgije, a zastave prvobitnih devet provincija (sada ih ima deset) izdižu se iza ogrtača. Na vrhu svega se nalazi kraljevska kruna.
    Veliki grb je usvojen 17.maja 1837. godine.



  8. #188

    Odgovor: Istorijski grbovi, heraldika

    Grb Holandije



    Grb Holandije proglašen je 1815. godine kada je proglašena monarhija posle Bečkog kongresa. Grb sadrži mešavinu heraldičkih elemenata sa grbova ranije Holandske republike i porodice Oranž-Nasau koja je postala kraljevska. Lavovi koji drže štit i lav na štitu poznati su odranije kao simbol provincije Holandije po kojoj će kraljevina biti nazivana (drugi naziv Nizozemska). Lav na štitu pored mača, simbola vlasti i snage, drži i sedam strela, koje simbolišu sedam prvobitnih provincija Nizozemske. Ispod se nalazi moto porodice Oranž-Nasau Je maintiendrai - nastaviću,izdržaću. Hermelinski ogrtač je simbol monarhije.



  9. #189

    Odgovor: Istorijski grbovi, heraldika

    Grb Češke Republike



    Državni grb Češke Republike čini na četvrtine (Quarterly) izdeljeni novofranački štit u čijim se delovima nalaze grbovi onih istorijskih čeških zemalja koje danas čine Češku Republiku.
    *Grb Češke (Bohemije) - Gornja leva i donja desna četvrtina
    *Grb Moravske - Gornja desna četvrtina
    *Grb Donje Šlezije - Donja leva četvrtina

    Grb Češke (Bohemije)



    Grb Češke čini ovenčani srebrni (Argent) lav (Lion) u hodu (Rampant) na levo, tj. heraldičko desno (Dexter), na crvenom (Gules) štitu.

    Grb Moravske



    Grb Moravske čini ovenčani srebrno (Argent) crveni (Gules) narogušeni orao (Eagle) koji gleda na levo, tj. heraldičko desno (Dexter), na plavom (Azure) štitu, zlatno naoružan. Ovakav grb Moravske postepeno se javio tokom 13. veka.
    Fridrih III je 1462. godine u znak zahvalnosti za pomoć u gušenju obune srebrnu boju (Argent) zamenjenio zlatnom (Or), čime je povisio rang Moravske. Ova promena međutim, nikada nije dosledno sprovedena, pa su razni organi koristili različite verzije, da bi se tek raspadom Autrougarske konačno opet prešlo na prvobitnu crveno-belu(srebrnu) kombinaciju, što je i ozakonjeno 1920. godine.


    Donja Šlezija


    Grb Donje Šlezije čini ovenčani crni (Sable) narogušeni orao (Eagle) okrenut na levo, tj. heraldičko desno (Dexter) na zlatnom (Or) štitu. Orao (Eagle) ima na sebi srebrni (Argent) polumesec koja povezuje vrhove krila u kojima tvori trolisnu detelinu, dok na grudima ima gvozdeni krst.

    ************************************************** *************************************


    Gornja Šlezija



    Grb Gornje Šlezije čini zlatni (Or) narogušeni orao (Eagle) okrenut na levo, tj. heraldičko desno (Dexter) na plavom (Azure) štitu.

    Šlezija se sastoji iz Gornje i Donje Šlezije i nikad nije imala svoj jedinstveni grb.



  10. #190

    Odgovor: Istorijski grbovi, heraldika

    Grb San Marina


    Grb San Marina potiče najverovatnije iz 14. veka i stari je simbol nezavisnosti najstarije republike na svetu.
    Sastavni delovi grba su sledeći:

    *Na plavom štitu nalaze se tri zelene planine sa tri srebrne kule, ukrašene sa tri pera. Kule predstavljaju tri citadele San Marina - La Gvajta, La Cesta i La Montale, dok brda predstavljaju tri vrha planine Monte Titano.
    *Moto LIBERTAS (lat. sloboda) se može odnositi na prihvatanje političkih prognanika u ranim godinama San Marina kao i na očuvanje nezavisnosti i pored okruženosti većim državama. Može se povezati i sa navodnim poslednjim rečima osnivača San Marina - Marinua - "Relinquo vos liberos ab utroque homine" (Ostavljam vas slobodne od bilo koga drugog). *Hrastova i lovorova grančica, koje okružuju grb su simboli stabilnosti republike i odbrane slobode.
    *Kruna je simbol suvereniteta.



  11. #191

    Odgovor: Istorijski grbovi, heraldika

    Grbovi Meksika kroz istoriju



    Grb Meksika je vekovima važan simbol politike i kulture ove države. Grb se sastoji iz zlatnog orla koji stoji na kaktusu i u kljunu drži zmiju. Ovaj opis za Asteke ima religiozno značenje, dok za Evropljane predstavlja pobedu dobra nad zlom. Grb je okružen grančicama hrastove crnike sa leve strane i lovora sa desne koje su vezane trakom zelene, bele i crvene boje, bojama meksičke zastave.

    Usvojen 16.septembra 1968. grb dizajnirao Francisko Epens Helgera.

    Korišćen od 1821-1823 (Grb Prvog Meksičkog Carstva).

    Korišćen 1823–1864 za vreme uspostavljanja Meksičke Republike.

    Korišćen 1864–1867 za vreme Drgog Meksičkog Carstva Maksimiliana I.

    Korišćen 1867–1893.

    Korišćen 1893–1916.

    Korišćen 1916–1934, zvanično prihvaćen od strane predsednika države Ventuziana Karanze.

    Korišćen 1934–1968, grb dizajnirao Horhe Ensiso.



  12. #192

    Odgovor: Istorijski grbovi, heraldika

    Grb Litvanije


    Grb Litvanije popularno se naziva Vytis (Vitis, u prevodu onaj koji proganja, juriša). Predstavlja jedan od najstarijih grbova u Evropi. Član 15. ustava Litvanije predviđa da će grb Litvanije biti "beli Vitis na crvenom polju".


    Savremeno heraldičko rešenje štita iz 1991. godine čini oklopljeni vitez na srebrnom (belom) konju a na crvenoj pozadini, okrenut da gleda heraldički desno, odnosno na levo kada se grb gleda spreda. Jahač nosi srebrni mač u desnoj ruci iznad glave. Na levom ramenu viteza nalazi se plavi štit sa dvostrukim zlatnim krstom. Sedlo,amovi i pojas su plavi. Drška mača, uzengije, potkovice i ukrasi su zlatne boje.

    Najraniji pomen grba je iz 14. veka, na pečatu Velike kneževine Litvanije. Grb je vremenom postao grb oblasti Vilnus i proširio se upotrebom da bi na kraju bio i grb čitavog Velike kneževine, a nalazio se i kao motiv na zastavama. Grb se vremenom menjao po detaljima ali nikad suštinski. Bio je i grb litvanske države i u periodu između dva svetska rata, i usvojen je i za modernu litvansku državu. Postoji predlog da se usvoji i velika varijanta grba sa dodatom trakom koja bi na sebi imala napisan stih iz litvanske himne - Neka jedinstvo cveta.



  13. #193

    Odgovor: Istorijski grbovi, heraldika

    Grb Transilvanije



    Grb Transilvanije je grb Transilvanije kao istorijske regije. Grb je usvojen 1659. godine. U gornjem delu grba se nalazi crna turul ptica na plavoj podlozi koja predstavlja Mađare. Pored njega se nalaze sunce i polumesec koji predstavljaju Sekelje. U donjem delu se nalazi sedam crvenih tornjeva na žutoj podlozi koji simbolizuju utvrde transilvanijskih Saksonaca. Između ova dva dela se nalazi crveno polje.



  14. #194

    Odgovor: Istorijski grbovi, heraldika

    Grb Auersperg Herberstein: Najsloženiji kameni grb u Istri


    Autor: Mirjan Rimanić

    Na mnogim starim zgradama, poglavito na nadvratnicima njihovih ulaza, nalazimo grbove, simbole njihovih davnih gospodara. Ta je pojava vrlo raširena u istarskim gradovima bližim obali, koji su stoljećima bili pod vlašću Mletačke republike. Ovi su grbovi u pravilu prilično jednostavni, sastavljeni su od štita sa simbolima dotične porodice, a takvi grbovi, osim plašta, najčešće nemaju nikakvih drugih ukrasa. Mletačka heraldika vizualno je jednostavnija od germanske koju nalazimo u središnjoj Istri, koja je pod imenom Pazinske grofovije od 1374. do 1818. bila pod dominacijom Austrije, najprije kao privatni posjed austrijskih nadvojvoda iz dinastije Habsburg, a potom kao dio Austrijskog carstva. Austrijska, germanska heraldika, u kasnijim razdobljima, počevši od 16. stoljeća, postaje složena, jer se u grb osim porodičnog grba unose i grbovi zemalja koje je pojedini plemić tijekom vremena stekao i priskrbio u nasljedstvo svojim potomcima. K tomu ponekad se u grb združuju grbovi supružnika, pa takvi grbovi postaju prave sage o pojedinim porodicama. Ovakvi su grbovi među pripadnicima višeg plemstva prilično česti u Europi, dok ih u Istri, dalekom zapećku Carstva, rijetko nalazimo. Stoga je za heraldičko naslijeđe u Istri upravo jedan takav grb, a nalazi se na pazinskom Kaštelu, od izuzetne važnosti. Svojim vizualnim obilježjima predstavlja raskoš oblika, a prema heraldičkom sastavu predstavlja najsloženiji kameni grb u Istri.


    Grb Auersperg - Herberstein na Kaštelu u Pazinu. Foto M. Rimanić, 2006.

    Grb nalazi na istočnom dijelu zidnog plašta poluokrugle kule pazinskog kaštela. Taj je u Istri jedinstven fortifikacijski objekt podignut sredinom 16. stoljeća. Kula je, u to doba novina fortifikacijskog graditeljstva, postala glavnim ulazom u zidinama okruženo naselje koje se razvilo oko obnovljenog Kaštela. U kulu se ulazilo, odnosno kroz nju prolazilo, preko pokretnoga mosta koji je premošćivao duboki jarak potpuno zatrpan tek u 19. stoljeću. Kasnije su na njegovu mjestu uređeni cesta i parkiralište. Nad istočni portal kule u 17. stoljeću tadašnji založni zakupci Pazinske grofovije postavili su svoj grb, a zbog zatrpavanja jarka i taj se veliki, likovima bogat i lijepo isklesan grb danas nalazi tek nešto više od dva metra poviše parkirališta.

    Grb o kojem je riječ treba nazivati grbom Auersperg Herberstein, jer se u ovom slučaju radi o dvojnom grbu. Iako su vizualno to dva štita, ne radi se o dva grba već o jednom grbu koji je nastao sjedinjavanjem grbova dva poznata europska plemićka roda - Auersperg i Herberstein. Carska kruna, oznaka plemićkog ranga, pod kojom se nalaze dva grbovna štita govori da se radi o bogatim rodovima visokog plemstva, koji su si mogli priuštiti izvedbu ovako složenog grba.

    Kako to da se grb sastavljen od grbova poznatih rodova europskog plemstva našao na pazinskom Kaštelu?

    Pazinsku grofoviju, koja je u 17. stoljeću obuhvaćala središnju Istru, od Giovannia Francesca Antonia Porcie, plemića duge titule koji je kao knez (principes) Svetog Rimskog carstva, između ostalih nosio i naslov grofa od Porcie, Brugnera, Ortenburga i Mitterburga (tako se u ono vrijeme nazivao Pazin) 17. travnja 1665. kupili su za 550 tisuća forinti Kranjski staleži. Uskoro, 25. svibnja te godine, za istu svotu, prepustili su je svom istaknutom članu knezu (reichsfrst) Johannu Weikartu von Auerspergu, uvjetujući mu da njome upravlja onako kako se upravlja u svim ostalim Kranjskim gospoštijama, te da joj nadležan bude građanski sud u Ljubljani, uz obavezu da plaća sve dadžbine i namete, bez obzora na stečene povlastice. Novim istarskim podanicima kneza Auersperga, u čije je ime Grofovijom upravljalo Pazinac barun Kristofor Rampel. Nova vlast ljudima očito nije bila po volji pa su u narodu izbili nemiri. Pribojavajući se otvorne pobune Auersperg je 12. ožujka 1666. sklopio nagodbu, prema kojoj će on i njegovi nasljednici Kranjskoj komori za otkup nameta plaćati jedinstvenu godišnju svotu od dvije tisuće forinti.

    Johann Weikart von Auerspergu rođen je 11. ožujka 1615. u dvorcu Žužemberk (Seisenberg) u današnjoj Sloveniji, školovao se u Ljubljani, Gracu i Mnchenu. A iz njegove bogate biografije svakako treba izdvojiti da je bio jedan od carevih izaslanika na pregovorima o Westfalskom miru kojim je okončan Tridesetogodišnji rat. Za te i druge svoje zasluge 17. rujna 1653. promaknut je u red kneza (principes) Svetog Rimskog Carstva s pravom nasljeđivanja titule, a 30. srpnja 1654. primio je investuru nad vojvodstvima Mnsterberg i Frankenstein u Šleskoj. Bio je također i savjetnikom triju careva iz dinastije Habsburg, na čijem je dvoru uz neke druge dužnosti bio i viši upravitelj dvora. Po njegovoj smrti 1677. Pazinsku grofoviju, uz druge posjede i titule, pa i onu grofa od Pazina (Mitterburg) naslijedio je njegov sin Ferdinand (29. rujna 1655. 22. srpnja 1708.). On je 1678. oženio Mariu Annu von Herberstein (1660. 1. veljače 1726.), a upravo u ovom malo poznatom i do sad zanemarivanom podatku, dakle ženidbi Ferdinanda i Marie Anne, leži ključ odgovora na pitanje zašto se na pazinskom Kaštelu jedan uz drugog nalaze grbovi Auersperg i Herberstein.

    U mnogim slučajevima kao jedan jedinstveni grb nalazimo grbove muža i žene, negdje se u literaturi to naziva i ženskim grbom. Takav se grb sastoji od dva grba postavljena jedan uz drugoga, a često se dodiruju vrhovima. Upravo takav slučaj imamo na pazinskom Kaštelu.

    Slijedom navedenog proizlazi da su njihovi porodični grbovi sjedinjeni u zajednički i na Kaštel postavljeni između 1678. (godine ženidbe) i 1701. godine u kojoj je Ferdinand von Auersperg Pazinsku grofoviju prodao Štajerskoj nadvojvodskoj komori, zadržavši u svom vlasništvu gospoštije Kožljak, Čepić, Paz i Belaj. Imanje Belaj s istoimenim ladanjskim dvorcem u središnjoj Istri u vlasništvu Auersperga ostao je sve do 1945., kad je imanje s dvorcem nacionalizirano i prepušteno na korištenje Poljoprivrednom kombinatu Pazin. Danas je dvorac Belaj u privatnom vlasništvu.

    Oba grba, Auersperg i Herberstain, prema heraldičkim običajima tog vremena nose grbove zemalja u njihovom posjedu. Zahvaljujući tomu na pazinskom Kaštelu tako nalazimo grbove grofovija, vojvodstava i zemalja iz raznih krajeva Europe od Poljske na istoku, do Španjolske na zapadu.

    Auersperg je zapravo germanizirano ime Turjak, prema kaštelu u Sloveniji u koji u 12. stoljeću dolazi ta Švapska porodica, svoj novi kaštel prozvavši po turu izumrlom europskom divljem dugorogom govedu. Ovaj je događaj sačuvan u legendi koja pripovijeda kako je izvjesni grof Auersperg nakon pet dana lova uspio uloviti posljednjeg tura, pa u spomen na taj događaj svoj kaštel prozvao Turjak. Stoga tur nalazimo na najstarijem grbu Auersperg, a na ovom u Pazinu, vidimo ga na prvom polju u drugom redu i drugom polju u trećem redu, gledano do vrha (glave) grba. Do tura nalazimo grb Šumperka (Schnberga) s raskriljenim orlom na klupi. To je imanje Auersperzima donio Johannov otac Dietrich (umro 1578.) koji je prvi od te barunske porodice ukazom od 11. rujna 1630. ponio titulu graf von Auersperg herr zu Schnberg. Na vrhu pazinskog grba Auersperg postavljeni su grbovi ranije spomenutih vojvodstava Mnsterberg (desno raskriljeni orao s polumjesecom na prsima, a lijevo uspravljeni okrunjeni lav isplažena jezika) i Frankestein (gore - okrunjeni ležeći lav isplažena jezika, a dolje - raskriljeni orao s polumjesecom na prsima) u Šleskoj. Danas su to Ziebice i Zabkovice u Poljskoj. U središtu ili srcu Auerspregova grba u Pazinu postavljen je grb Kočevja (Gottschee) kojeg su Auersperzi 1667. dobili u leno oda cara Leopolda I.

    Grb Herbersteina na pazinskom se Kaštelu našao zahvaljujući grofici Mariji Anni von Herberstein barunici od Neuberga i Gutenhaga ženi Johanna Ferdinanda von Auersperga. Ovaj je grb sastavljen od grbova zemalja Herbersteinih, ali i onih koji su njenoj porodici dodijeljeni kao čast za određene zasluge. Na grbu s pazinskog Kaštela, kao prvog u gornjem redu nalazimo grb Neuberga, čiji su Herbersteini baruni, a na njemu je vuk okružen listovima lipe. Do njega je grb sastavljen od grba Kastilje iz koje je iznikla današnja Španjolska i Austrije, koji se kao sastavni dio grba Svetog Rimskog Carstva nalazi na prsima carskog orla. Ovaj razdijeljeni grb s kulom lijevo i horizontalnog gredom po sredini nalazimo u prvom i trećem redu grba na pazinskom Kaštelu. Taj poznati evropski grb isticanje, na grbu Herbersteinovih, dopustio je car Maximilian I. zahvaljujući zaslugama baruna Sigismunda Herbersteina (Vipava 23. kolovoza 1486. - Beč 28. ožujka 1566.) diplomata, pisca, ilustratora i povjesničara, koji je početkom 16. stoljeća kao austrijski veleposlanik na dvoru ruskog cara Ivana Groznog dao veliki doprinos efikasnosti vanjske politike Habsburgovaca. Zbog zasluga za Carstvo dodijeljeno mu je pravo isticanju grbova Austrije i Kastilje, čije su krune u to doba nosili Habsburgovci. Prvi u drugom redu i drugi u dnu štita (s konjskim hamom na štitu) je grb Hrastovca (Gutenhag) čiji su Herbersteini baruni. U srcu grba s Kaštela najstariji je grb Herbersteina, a to je rožnik (okrenuto slovo V) koji je kao njihov grb poznat već u 14. stoljeću.

    Upravo taj grb glavni je razlog što se do sad grb Herbersteina na Kaštelu izravno povezivao s njihovim grbom u pazinskoj župnoj crkvi sv. Nikole. U kojoj se nalazi stari grb Herbesrateina, dakle na crvenom srebrni/bijeli rožnik, koji je u pazinsku crkvu na svod svetišta postavljen još sredinom 15. stoljeća. Herbersteine u Istri prvi put, prema do sad poznatim vrelima, nalazimo 1409. kad je Gnteru Herbersteinu istarske posjede u miraz donijela supruga Anna Eberstein iz Lupoglava (Mahrensfeld). Međutim, lupoglavski Herbersteini 1525. odlaze u Štajersku gdje su u zamjenu za posjede u Istri (gospoštije i sela Lupoglav, Kozjane, Zarečje i Pazinske Novake) od cara i nadvojvode Ferdinanda I. dobili gospoštiju Neitberg i sela Partin i Samarko u okolici Maribora. Zamjenu istarskih posjeda za one u Štajerskoj odobrio je Ferdiand I. ispravom izdanom u Beču 20. studenog 1524., a braća Sigismund, Jorg, Johann i Wilhelm Herberstein ispravom izdanom u Beču 4. siječnja 1525. definitivno prepuštaju Habsburgovcima svoje posjede u Istri.

    U ovom kontekstu zanimljivo je spomenuti jedan detalj vezan za grbove na svodu prezbiterija pazinske župne crkve sv. Nikole. Ondje se osim spomenutog grba Herbesteinovih nalazi i grb roda Lueg iz Postojne. Tog je roda bila Barbara supruga lupoglavskog gospodara Leonharda i majka slavnog Sigisminda Herbersteina. Barbara Lueg bila je sestra Nikole i Andrije, koji su 1457. zabilježeni kao kapetani Devina i Rijeke, te Erasma iz Postojne, koji je zbog podjele vlasti pučanima u Trstu (1468.) u povijesti zabilježen i kao slovenski Robin Hood. Roda Lueg je i Conrad koji je 1444. zabilježen kao pazinski kapetan, a to je glavnbi razlog što njegov grb nalazimo nad glavnim oltarom pazinske župne crkve.

    Razloge postavljanja grbova Herbersteina na Kaštel i svod svetišta župne crkve sv. Nikole ne može se dovoditi u neposrednu vezu, jer od 1525. do 1678. Istra nema nikakve neposredne veze s bilo kojom osobom iz roda Herberstein. Stoga u tom razdoblju nema prihvatljivog razloga da se njihov grb istakne na tako važnom mjestu kao što je ulaz u grad. Zaslugu što ovaj lijep i raskošan grb Herbersteina uz grb Auersperga nalazimo na poluokrugloj pazinskoj kuli treba pripisati isključivo braku kneza Ferdinanda von Auersperga i grofice Marije Anne von Herberstein. Njenu su preci bez plemićke titule početkom 16. stoljeća napustili Istru, u koju se ona zahvaljujući braku s Ferdinandom von Auerspergom koncem 17. stoljeća vratila kao grofica.



  15. #195

    Odgovor: Istorijski grbovi, heraldika

    Још мало наших грбова:



    Кнежевина Србија


    Прва верзија грба Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца (1919-1921.)


    Краљевина Србија


    Српски Кнежевски Дом Карађорђевића


    Грб југословенског Краљевског Дома Карађорђевића


    Српски Краљевски Дом Карађорђевића







Strana 13 od 32 PrvaPrva ... 3111213141523 ... PoslednjaPoslednja

Tagovi za ovu temu

Vaš status

  • Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke
  •