Korisno za vozače
Strana 1 od 5 123 ... PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 15 od ukupno 61
  1. #1

    Korisno za vozače

    Klima uređaj preventiva

    Ukoliko želite da pomognete svom klima uređaju i tako udišete čistiji vazduh tokom vožnje, možete se poslužiti veoma jednostavnom tehnikom.

    Pet minuta pre završetka vožnje isključite klima uređaj, pošto se tako omogućava isparivaču da se osuši.

    Naime, kada na njemu ostane kondenzovana voda, stvara se fantastično okruženje za razvoj raznih organizama (bakterije, gljivice ).

    Međutim, ukoliko se osuši, njihov razvoj će biti onemogućen ili bar usporen. Bilo bi idealno kada bi vam ova taktika prešla u naviku.

    Ukoliko je već sistem za hlađenje kabine napadnut neželjenim gostima, pa iz otvora zajedno sa hladnim vazduhom izlazi i neprijatan miris, možete ga rešiti raznim sprejevima, koji se prodaju u bolje opremljenim radnjama.

    Važno je i redovno čistiti filter klime.


      Vrh

  2. #2

    Odgovor: Korisno za vozače

    Saobraćajna signalizacija u EU

    ako bitnijih razlika nema, naše sugrađane na evropskim putevima mogu da iznenade znaci kakvih u Srbiji još nema

    Evropske granice će konačno pasti i za srpske državljane i, kako će naši građani sve više putovati u inostranstvo, veoma je važno da pre puta upoznamo evropska pravila u saobraćaju i saobraćajne znake. Iako bitnijih razlika nema, naše sugrađane na evropskim putevima mogu da iznenade znaci kakvih u Srbiji još nema patke na putu, ili znak koji obeležava da je u blizini stambeno naselje.

    U većini država Evropske unije saobraćajna signalizacija je u osnovi istog izgleda kao i na našim putevima, jer su oblik i izgled znakova određeni Bečkom konvencijom o saobraćajnoj signalizaciji, čiji je potpisnik i Srbija. Pojedine razlike su uglavnom u vezi s dizajnom nekih simbola, ali to ne utiče bitno na razumevanje naredbe, odnosno informacije koju znak prenosi kaže za Blic nedelje Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost u saobraćaju.

    Prema njegovim rečima, postoje određeni znaci koji još ne postoje na našim saobraćajnicama poput znaka koji vozača upozorava da se približava stambenoj zoni i da brzinu mora da smanji na 30 kilometara na sat. Ono što takođe može da iznenadi naše vozače je i takozvana izmenljiva signalizacija kod koje se znak nalazi na svetlećem ekranu i čije značenje se može menjati iz upravljačkog centra, zavisno od uslova saobraćaja.

    Za razliku od klasičnih znakova kod kojih je pozadina bela, a simboli su crne boje, kod ovih je pozadina crna, a simboli svetle belom ili žutom bojom objašnjava Okanović.

    Međutim, nije saobraćajna signalizacija jedina koja može da iznenadi naše vozače. Naime, kako ističe Okanović, građani Srbije koji putuju u područje EU treba da obrate pažnju na pravila saobraćaja koja važe u ovim državama.

    U skoro svim članicama Evropske unije obavezna je upotreba sigurnosnih pojaseva i na zadnjim sedištima, a u Nemačkoj i Francuskoj i za putnike u autobusima. Upotreba mobilnog telefona je u Evropi uglavnom zabranjena, a uz hendsfri vozač sme da telefonira, na primer, u Nemačkoj, ali dok stoji i dok mu je motor isključen kaže naš sagovornik, i podseća da je u većini država EU dozvoljen nivo alkohola u organizmu od 0,5 promila.

    Ipak, nekoliko zemalja ne toleriše ni malo alkohola u organizmu poput Češke i Mađarske, dok neki dozvoljavaju 0,2 promila kao, na primer, Švedska. Nije na odmet podsetiti da ograničenja brzine u naseljima EU uglavnom iznose 50 kilometara po satu. Na autoputevima je dozvoljena brzina od 120 do 130 kilometara po satu, dok samo na pojedinim nemačkim putevima uopšte nema ograničenja.

    Takođe, kad se uputite van granica naše zemlje, ne zaboravite da i tokom dana uključite oborena svetla, jer je u većini država to obavezno. Ukoliko se zateknete gde to nije obavezno, kako ističe Okanović, držati uključena svetla znatno je bezbednije nego ih ne uključiti.

    Pravilo vidi i budi viđen ogleda se i u obavezi da se u vozilu nadohvat ruke nalazi obeležavajući prsluk objašnjava Okanović.

    Pravila za policijsku kontrolu

    Prema rečima Damira Okanovića, direktora Komiteta za bezbednost u saobraćaju, ako se uputite u inostranstvo, veoma je važno da poznajete proceduru i tokom policijske kontrole.
    Izlazak iz vozila, kao naš tradicionalan izraz poštovanja policije, u većini EU država tretira se kao pokušaj napada na policiju. Zbog toga nipošto ne izlazite iz vozila, već ostanite na svom mestu, ne pravite pokrete poput posezanja za pretincem, ispod sedišta ili u džepove, postupajte isključivo po uputstvima policajca napominje Okanović.

    Blic


      Vrh

  3. #3

    Odgovor: Korisno za vozače

    Akvaplaning

    Akvlaplaning je veoma opasna pojava koja se dogadja kada se zbog velike brzine kretanja automobila izmedju gume i asfalta stvori tanak sloj vode koji ne može da se istisne tada vozac gubi kontrolu, pošto se vozilo ponaša kao da je na ledu.

    Brzina pri kojoj ce se javiti akvaplaning zavisi od mnogo faktora, medju kojima su namena gume (letnja, zimska, all-weather), njen kvalitet, istrošenost i dimenzije, ali i težina samog vozila. Stoga ne treba štedeti na gumama one su ipak jedina veza automobila i podloge, a ta veza se ostvaruje samo preko cetiri površine ekvivalentne ljudskim dlanovima.

    Kanali kojima je ispresecana guma imaju zadatak da ispumpavaju vodu, upravo kako bi se izbegao akvaplaning. Kako se dubina šare smanjuje tokom normalnog životnog veka pneumatika, automatski raste i rizik na mokroj podlozi. Pritom se ne sme zaboraviti ni na pravilan pritisak vazduha, koji bi trebalo proveravati najmanje jednom mesecno (idealno jednom u dve nedelje).

    Naravno, cak i najkvalitetnija guma nece biti od pomoci ako kiša obilato pada a vozac ne prilagodi brzinu uslovima na putu. Ukoliko se na putu nadje so, prljavština ili ulje, karakteristike vode se znatno menjaju, pa još lakše dolazi do klizanja.

    Kada do najgoreg vec dodje, pokušajte da ne panicite i obuzdajte refleksnu potrebu da upotrebite kocnicu ili promenite pravac kretanja, jer ce se tako samo pogoršati situacija.

    Medjutim, ako imate ABS kocite normalno. Cvrsto držite volan i pokušajte lagano da usporite oduzimanjem gasa dok ne povratite kontrolu nad vozilom.

    Posebno upozorenje važi za prve minute nakon pocetka kiše tada se voda pomeša sa prašinom, uljem i drugim necistocama, pa se stvara izuzetno klizav sloj. Stoga budite izuzetno oprezni u prvih pola sata nakon što su pale prve kapi.


      Vrh

  4. #4

    Odgovor: Korisno za vozače

    Kako naplatiti štetu kada vam neko udari automobil?

    saobracajna nezgoda 300x194 Naplata osiguranjaU današnjem saobracaju do udesa dolazi veoma lako tada je najvažnije sacuvati prisebnost, je lako dolazi do teških reci pa i do fizickog sukoba. Uvek se prvo prisetite da je najvažnija glava na ramenima, pa ako je ona sacuvana i auto ce se lako popraviti (uglavnom).

    Policija i zapisnik
    Odmah pozovite policiju, a oni ce pozvati Hitnu pomoc ukoliko je potrebno. Nakon što policija obavi uvidjaj, napravice zapisnik sa svim podacima (izjave ucesnika u udesu, kao i svedoka ukoliko postoje, crtež sa opisom, a obavlja se i fotografisanje lica mesta). Zapisnik je izuzetno važan, pošto osiguravajuca kuca na osnovu njega isplacuje štetu.

    Potrudite se da nadjete svedoke, jer mogu da budu od velike pomoci na sudu ukoliko dodje do komplikacija u vezi sa utvrdjivanjem krivice.

    Korisnio je i zabeležiti sve podatke o ucesnicima, polisama osiguranja, registarske brojeve automobila i brojeve znacki policajaca, pošto se može desiti da neki podatak bude pogrešno upisan.

    Zapisnik se podiže posle desetak dana (ponekad i više) u Beogradu u Dunav osiguranju (Ustanicka 128 ), u Novom Sadu u DDOR Novi Sad osiguranju (Dimitrija Tucovica 1), a u ostalim gradovima u nadležnim policijskim ustanovama.

    Kada uzmete zapisnik, dobro ga procitajte i odmah uložite žalbu ukoliko se sa necim ne slažete.

    Zahtev za naknadu štete
    Nakon što preuzmete zapisnik, odlazite u osiguravajucu kucu u kojoj je osiguran krivac za udes i podnosite zahtev za naknadu štete. Procenitelj osiguravajuce kuce ce tada pregledati vozilo i oceniti visinu štete. Popravku može da obavi neki od servisa sa kojim osiguravajuca kuca ima ugovor, a možete da nadjete i drugi servis koji ce po razumnoj ceni popraviti auto. Postoji i mogucnost da dobijete novac na ruke i sami se snadjete, što naši vozaci cesto prihvataju, narocito vlasnici starijih automobila.

    Automobili u garantnom roku se obavezno popravljaju u ovlašcenim servisima, što podrazumeva iskljucivo originalne delove, dok se za one van garantnog roka ili starije od odredjenog broja godina ne moraju koristiti originalni delovi, koliko god to vlasnik želeo.

    Kasko
    Ukoliko imate kasko, a niste krivi za udes, procedura prijave i naplate se ne razlikuje od standardne kod obaveznog osiguranja. Ukoliko želite da ubrzate proces, možete se obratiti svojoj osiguravajucoj kuci kod koje imate kasko, a ona ce odmah, bez policijskog zapisnika, proceniti štetu i uputiti vas na popravku. Medjutim, popravku ce platiti tek kada stigne zapisnik kao dokaz da vi niste krivi, a potom refundirati troškove od osiguravajuce kuce krivca.

    Ako ste vi krivi, štetu drugom ucesniku u udesu nadoknadjuje vaše obavezno osiguranje, a za popravak svog auta iskoristicete kasko. Procedura procene i isplate štete se ne razlikuje. Ipak, ukoliko je rec o manjim oštecenjima, cesto se ne isplati prijaviti štetu, da se ne bi izgubio bonus za narednu godinu ili cak dobio malus.

    Kradja i kasko
    Prijavite telefonom policiji, a zatim u lokalnoj policijskoj stanici dati izjavu kako bi se napravio zapisnik. Sledi obaveštavanje osiguravajuce kuce, ali se zahtev za isplatu štete može podneti tek posle mesec dana, kada je potrebno predati polisu, potvrdu o prijavi policiji i dokaz da auto nije pronadjen, saobracajnu dozvolu i kljuceve. Problem može napraviti nedostatak saobracajne dozvole ili jednog od kljuceva. Ukoliko automobil naknadno bude pronadjen, automatski postaje vlasništvo osiguravajuce kuce, koja ga može prodati ili ustupiti prethodnom vlasniku kada ovaj vrati isplacenu odštetu.

    Totalna šteta i kasko
    Totalna šteta se na novijim i skupocenim automobilima vrlo lako napravi, pošto njihova popravka ponekad može da bude veoma skupa. Ukoliko vam se desi ta nesreca, spašeni delovi automobila ce ostati vama, a njihova tržišna vrednost se oduzima od ukupnog iznosa odštete. Moguc je, ipak, dogovor sa osiguravajucom kucom da ona uzme delove ili da se javno prodaju, kako biste dobili pun iznos odštete.

    Lizing

    Lizing kuca je pravni vlasnik vozila, pa njoj se isplacuje odšteta u slucaju totalne štete ili kradje. Lizing kuca od isplacene sume uzima iznos jednak preostalim ratama, a ostatak daje korisniku lizinga uglavnom znatno manje nego što se ocekuje. U slucaju da se ukradeni auto naknadno pronadje, postaje vlasništvo lizing kuce, a bivši vlasnik ga može preuzeti ako vrati odštetu. Situacija se ne razlikuje ni kod kredita ukoliko je potpisana vinkulirana polisa kasko osiguranja, pa se naknada isplacuje banci, a dalja procedura je ista kao kod lizinga.

    Nepoznato ili neosigurano vozilo

    Ako nemate kasko, a udarilo vas je nepoznato vozilo, niko vam nece nadoknaditi štetu. Odšteta se dobija samo u slucaju telesnih povreda, a novac isplacuje Garantni fond pri Udruženju osiguravajucih organizacija. Medjutim, situacija je povoljnija ukoliko je u pitanju neregistrovano vozilo tada se posredstvom neke od osiguravajucih kuca obratite Garantnom fondu.

    Stranac
    Pri sudaru sa vozilom registrovanim u inostranstvu, obavezno uzmite kopiju njegove zelene karte ili prepišite sve podatke sa nje. Naravno, obavezan je i policijski zapisnik. Potom u nekom od domacih osiguravajucih društava predajete odštetni zahtev, a ono ima obavezu da u roku od 60 dana od podnošenja (sa svim potrebnim dokumentima) nadoknadi štetu. Ukoliko ono to ne ucini, obratite se Udruženju osiguravajucih organizacija, koje treba da postupi u roku od 30 dana u suprotnom, podnesite tužbu protiv Udruženja i osiguravajuceg društva kojem ste se prvo obratili. Postoji i mogucnost da vozac iz inostranstva nema zelenu kartu, vec tzv. granicno osiguranje, pa uzmite podatke o njemu. Tada se odštetni zahtev podnosi našoj osiguravajucoj kuci koja je izdala granicno osiguranje.

    Alkohol i droga
    Imajte u vidu da se sva prava na nadoknadu štete gube ukoliko je vozilom upravljao vozac pod uticajem alkohola ili droge, ako nema dozvolu za odredjenu kategoriju, kao i ukoliko vozi pod zabranom.


      Vrh

  5. #5

    Odgovor: Korisno za vozače

    Po odštetu kod putara

    Iako mnogi vozači oštete automobil zbog rupa i neravnina na putu, malo ko od njih uspe da naplati štetu od firmi koje upravljaju putevima a koje su dužne da ih stalno održavaju. Ukoliko vozač nije kriv za nezgodu, kao dokazi za naplatu štete potrebni su policijski zapisnik, procena o visini štete, a i svedok događaja će biti od koristi.

    Kad dođe do ovakve saobraćajne nezgode, prvo što morate da učinite je da pozovete saobraćajnu policiju, koja će prikupiti sve dokaze i načiniti zapisnik.
    U slučajevima kada vozač ošteti vozilo prilikom nailaska na oštećenje ili rupu na putu, postupak za naknadu štete je potpuno isti kao i u slučajevima kada je do saobraćajne nezgode došlo na neki drugi način. Nakon ovakvog događaja, mora se obaviti uviđaj i sačiniti zapisnik o saobraćajnoj nezgodi kažu za Blic nedelje iz MUP-a, i dodaju da je vozač dužan da pomeri vozilo na najbliže mesto kako se ne bi ometalo normalno odvijanje saobraćaja.
    Vozilo se, naravno, pomera samo ako je u voznom stanju, odnosno ukoliko nisu nastale teže posledice, smrt, povređivanje osoba koje su se nalazile u vozilu, ili materijalna šteta većih razmera. U MUP-u još dodaju da se prilikom ove vrste saobraćajnih nezgoda utvrđuje odgovornost pravnog lica koje, po Zakonu o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima, dužno i ima obavezu da organizuje i trajno vrši kontrolu nad stanjem i održavanjem javnih puteva, odnosno obezbedi uslove za bezbedan i nesmetan saobraćaj na javnom putu.
    Ukoliko vozač nema policijski zapisnik, neće biti u mogućnosti da naplati štetu nastalu zbog neodgovarajućeg održavanja puteva objašnjavaju u MUP-u.
    Posle policijskog zapisnika, vozač koji je na ovaj način oštetio vozilo treba da se raspita ko je odgovoran za deonicu puta na kojoj je došlo do nezgode. Za magistralne, regionalne i autoputeve nadležno je javno preduzeće Putevi Srbije, dok su za lokalne puteve i ulice nadležne opštine ili uprave gradova. Međutim, opština ili grad mogu nadležnost da prenesu na preduzeće za održavanje puteva, kao što je to, na primer, u prestonici, firma Beograd putevi.
    Pored policijskog zapisnika dobro da vozač ima i procenu štete, koju obavlja osiguravajuće društvo gde je automobil osiguran. Ceo ovaj proces može dugo da potraje, pa vozači neretko iz svog džepa nadoknađuju štetu. U takvim situacijama je važno da se sačuva i račun opravke kao dokaz. Nakon toga zahtev za nadoknadu štete se šalje nadležnom preduzeću za održavanje puteva sa svim dokazima koje ste pribavili.

    Za naplatu štete potrebne i fotografije

    I Vladimir Lazić iz Viner štediše osiguranja je potvrdio da je lice koje je upravljalo vozilom, ukoliko je pretrpelo štetu na vozilu usled neadekvatnog održavanja puta, u obavezi da odmah pozove MUP. Poželjno je i da osoba odmah i sama obezbedi što više dokaza poput fotografija oštećenog vozila, neispravnog puta, odrona ili izjave svedoka.
    Zapisnikom MUP-a trebalo bi da bude obuhvaćeno i obaveštenje o pokretanju prekršajne prijave protiv nadležne organizacije za održavanje puteva i odgovornog lica. Najčešće policija samo konstatuje trenutnu situaciju, bez pokretanja prekršajnog postupka kaže naš sagovornik.


      Vrh

  6. #6

    Odgovor: Korisno za vozače

    Lekovi opasni kao i alkohol

    U vreme češćih zdravstvenih tegoba neretko se i lečimo na svoju ruku. Pojedini lekovi, međutim, vozače čine nesposobnim za vožnju, odnosno utiču na vid, motorne sposobnosti, reflekse i koncentraciju. Zbog svega toga, ako koristite lekove pre nego što sednete za volan, obavezno treba da se posavetujete s lekarom ili farmaceutom.

    Za neke lekove važi nepisano pravilo da su opasni tek u kombinaciji s alkoholom, ali pojedini medikamenti, bilo da se radi o sedativima, lekovima za prehladu i grip ili alergiju, i sami mogu izazvati psihofizičke smetnje koje mogu doprineti da vozač napravi saobraćajni eksces, pa i ozbiljan udes.
    Lekove možemo podeliti na one koji deluju na centralni nervni sistem i one koji nemaju takvo svojstvo. Ukoliko se na ambalaži leka nalazi mali trougao, on može izazvati psihofizičke smetnje i ne preporučuje se da ga koriste vozači.
    U principu, ovo je jedina relevantna podela jer se ovi lekovi mogu naći i među sedativima, analgeticima, antibioticima kaže za Blic nedelje Milana Dučić iz Apotekarske ustanove Beograd.
    Hladniji dani, osim što zahtevaju obazriviju vožnju, sa sobom nose i prehladu, kijavicu i grip, pa vozači, kao i svi ostali, često posežu za raznim medikamentima, bili oni prepisani od lekara ili ne.
    Pored toga što upozoravaju da pod temperaturom nikako ne bi trebalo sedati za volan, lekari ističu i da se vozači vrlo često ne potrude da saznaju nešto više o leku koji su uzeli na svoju ruku. Tu kao primer navode pomoćna lekovita sredstva poput raznih šumećih tableta koje mogu imati uspavljujući efekat.
    S druge strane, u postojećem Zakonu o bezbednosti u saobraćaju, kažnjiva je upotreba lekova na kojima je naznačeno da se ne smeju koristiti pre i za vreme vožnje. Međutim, njihovo prisustvo u organizmu može se utvrditi tek laboratorijskom analizom ukoliko vozač napravi teško krivično delo.
    Ako se nakon nesreće u krvi optuženog pronađu supstance koje izazivaju psihofizičke smetnje, zakon to tretira kao veoma otežavajuću okolnost, odnosno ukoliko dođe do nečije smrti, to se delo kvalifikuje kao ubistvo sa predumišljajem. Međutim, koliko smo upoznati, preventivne mere poput testiranja na putu ne postoje. Nažalost, ni novi zakon na ovom planu neće doneti ništa novo, uzimanje ovakvih lekova je prepoznato, ali čitavu problematiku, koja je veoma značajna, potrebno je razraditi dodatnim podzakonskim aktima zaključuje Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost u saobraćaju.

    Opasni za vozače

    Izvod s liste često korišćenih lekova koje vozači ne bi trebalo da koriste pre i za vreme vožnje:
    Amigran (migrena), avil (alergija), baralgetas (migrena, zubobolja, glavobolja), bensedin, (uznemirenost, napetost), bromazepam (anksioznost, napadi panike), ciprinal, (antidepresiv), clarinase (alergija) demetrin (anksioznost), diazepam (nesanica, napetost), dimigal (mučnina i vrtoglavica kod putovanja), eftil (antiepileptik), flunisan (antidepresiv), flunirin (antidepresiv), imigran (migrena), karbapin (antiepileptik), klometol (mučnina, povraćanje), ksalol (panika, depresija), lamictal (antiepileptik), lentostamin (alergija), lexaurin (anksioznost), lorazepam (anksioznost), myolastan (bol u mišićima), nofocin (infekcije), nolicin (infekcije), xanax (panika, depresija)

    Napomena: spisak je sastavila Apotekarska ustanova Beograd.


      Vrh

  7. #7

    Odgovor: Korisno za vozače

    Dogovor umesto uviđaja policije


    Od 12. decembra u Srbiji će vozači morati u automobilima da imaju obrazac Evropskog izveštaja o saobraćajnim nezgodama, koji će im u slučaju manjih udesa pomoći da spor reše bez uviđaja policije. Ovaj termin uslovljen je stupanjem na snagu Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju, a za vozače kod kojih se utvrdi da nemaju ili nisu popunili ovaj obrazac slediće kazne i do 50.000 dinara.

    Za sada se ovaj obrazac može naći u svim poslovnicama DDOR-a Novi Sad, koji je počeo sa polisama da ga deli besplatno još od 24. novembra. Od utorka će i ostale osiguravajuće kuće biti u obavezi da uz polisu osiguranja svojim korisnicima uručuju i ovaj obrazac.
    Kako za Blic nedelje objašnjavaju u DDOR-u Novi Sad, ovaj obrazac će u praksi omogućiti da se učesnici u saobraćaju, koji imaju udes sa manjom materijalnom štetom bez povređenih, ukoliko to žele, sporazumeju bez uviđaja policije, a ovaj dokument biće potvrda prilikom naplate štete od osiguravajućih kuća.
    Prema rečima Stojadina Jovanovića, načelnika saobraćajne policije, sporazumni dogovor između učesnika u lakšoj saobraćajnoj nezgodi rasteretiće saobraćajce, odnosno smanjiće se gužve koje se naprave dok se čeka da policija stigne i obavi uviđaj. Poznato je da mnogi vozači i nakon manjeg čukanja izbegavaju da pomere automobile u stranu kako se ne bi izgubio neki dokaz da baš oni nisu krivi. Tada se stvaraju gužve i zagušenja u saobraćaju, a što će se popunjavanjem ovog izveštaja umanjiti.
    Kako kažu u AMSS-u za Blic nedelje, ovaj obrazac je isti u svim evropskim državama, a kod nas će se davati na srpskom i engleskom jeziku. Vozač koji putuje u inostranstvo i dalje će morati da ima zeleni karton.
    A prema rečima Bratislava Grbića, direktora Sektora naknade štete AMSS, u početku će se ovaj obrazac sigurno primenjivati uz poteškoće dok se vozači ne naviknu na ovakav vid rešavanja spora. Jedan od problema može biti i definicija manje materijalne štete, što u novčanim iznosima predstavlja veliku razliku u zavisnosti od vrednosti vozila.
    Preduslov da bi se obrazac mogao koristi je da udes bude sa manjom materijalnom štetom, da nema povređenih, ali i da se vozači sporazumeju ko je kriv za udes. Oni zatim popunjavaju osnovne podatke o sebi i vozilu, opisuju okolnosti koje su dovele do udesa, a treba da naprave i skicu. U svojoj osiguravajućoj kući podnose zahtev za nadoknadu štete. Isti obrazac moći će da se koristi i u inostranstvu budući da je istovetan onom koji koriste sve evropske zemlje, dok je zeleni karton i dalje garant da je vozilo osigurano u matičnoj državi objašnjava Grbić.

    Izvor: Blic.rs


      Vrh

  8. #8

    Odgovor: Korisno za vozače

    PRIJAVITE NEOPRAVDANO OGRANIČENJE BRZINE

    Srpski komitet za bezbenost saobraćaja poziva vozače da dostave podatke o ograničenjima brzine na pojedinim deonicama puta za koja smatraju da su neopravdano mala. Prijavu šaljite poštom na adresu Jug Bogdanova 19, Beograd, ili putem elektronske pošte na adresu kancelarija@kbs.rs.

    Molimo vozače da prilikom dostavljanja podataka navedu što bliži opis spornog ograničenja, a naročito:

    O kom putu i kojoj deonici je reč, gde se nalazi saobraćajni znak koji ograničava brzinu, za koji smer kretanja znak važi, razlog postavljanja odnosno neuklanjanja ako je poznat i sl.


      Vrh

  9. #9

    Odgovor: Korisno za vozače

    Saveti za vozače: Šta da očekujete u Mađarskoj, Bugarskoj i Sloveniji
    | 29. 12. 2009. - 10:40h |

    Ministarstvo unutrašnjih poslova obavestilo je vožace o opštim uslovima (u skladu sa odlukom o viznoj liberalizaciji EU), koja vozila iz Srbije moraju da ispunjavaju da bi ušla u Mađarsku, Bugarsku i Sloveniju.

    U Mađarskoj samo tehnički ispravna motorna vozila sa odgovarajućom opremom mogu da učestvuju u saobraćaju, navodi se u saopštenju.
    Precizira se da se na graničnom prelazu ne vrši kontrola tehničke ispravnosti putničkih vozila, osim ako se posumnja u neispravnost vozila dok je kontrola učestala za teretna vozila, kao i posedovanje opreme, pošto su predviđene visoke kazne.
    Aparat za gašenje požara je obavezan za sva vozila teža od 3.500 kilograma, poljoprivredna vozila, autobuse i vozila kojim se prevoze opasne materije.
    Pribor prve pomoći - tipa "A" treba da poseduju motocikli, tipa "B" putnička, teretna i poljoprivredna vozila, tipa "C" autobusi, odnosno vozila kojim se prevozi više od 10 putnika.
    Prema novom mađarskom Zakonu o bezbednosti saobraćaja, koji stupa na snagu prvog januara 2010. sva vozila moraju imati pribor prve pomoći prema standardima i propisima EU, navodi MUP.
    Tu spadaju rezervne sijalice i komplet osigurača, koje su obavezan deo opreme, osim za vozila na kojima se zamena sijalica može obaviti samo u servisu.
    Trougao je obavezan deo opreme za sva vozila, osim za motocikle dok fluorescentni prsluk nije obavezan deo opreme, navodi se u saopštenju.
    Istovremeno se upozorava da prema madjarskim zakonskim propisima svi koji se van naseljenog mesta kreću ili zadržavaju na putu, parkinzima pored puteva noću ili u uslovima smanjene vidljivosti, moraju imati takve prsluke
    Klin, odnosno podmetač za točak spada u obaveznu opremu za sva vozila teža od 3.500 kilograma, dodaje MUP.
    Navodi se i da vozila koja učestvuju u saobraćaju na putevima u Bugarskoj moraju biti tehnički ispravna i da poseduju sledeću opremu:
    prsluk, protivpožarni aparat, zimsku opremu i rezervne sijalice dok pneumatici moraju biti u skladu sa godišnjim dobom.
    Pored obavezne tehničke ispravnosti motornog vozila, tokom boravka u Sloveniji, potrebno je da vozač poseduje važeću saobraćajnu dozvolu, vozačku dozvolu Srbije i medjunarodno osiguranje, odnosno zelenu kartu.
    Za Sloveniju nije obavezna medjunarodna vozačka dozvola, navodi se u saopštenju i dodaje da je, ukoliko vozilom upravlja "treće lice" potrebno da ono poseduje ovlašćenje za upravljanje vozilom u inostranstvu.
    U vozilu treba da se nalazi fluorescentni prsluk i oprema za prvu pomoć, na vozilu nalepnica sa oznakom Srbije, dok protivpožarni aparat ne spada u obaveznu opremu, ističe MUP ukazujući da svetla na automobilu treba da budu uključena za vreme vožnje.
    Zimska oprema je obavezna od 15. novembra do 15. marta i podrazumeva zimske pneumatike odgovarajućeg profila za to vozilo, ili letnje pneumatike i lance za sneg u vozilu.
    Za upravljanje vozilom autoputem potrebno je kupiti vinjetu, čija je cena za sedam dana 15 evra, mesec dana 30 evra i godinu dana 95 evra, navodi se u saopštenju i dodaje da se vinjeta može kupiti na graničnom prelazu, benzinskoj pumpi ili kiosku.
    Ukoliko se, pri ulasku u Sloveniju, na graničnom prelazu utvrdi neki od razloga za odbijanje ulaska, po otklanjanju razloga zadržavanja, vozilom se nesmetano može ući u tu državu, dodaje MUP.

    Izvor: Blic


      Vrh

  10. #10

    Odgovor: Korisno za vozače

    Teret na krovu po preporuci fabrike

    Vreme praznika uvek je idealno za odmor i putovanje, a ako je u planu odlazak na planinu, krovni nosači prava su stvar za smeštanje skija ili krovnih kutija, odnosno kofera. Ipak, vozilo ne sme da bude preopterećeno jer i za to sledi kazna. Takođe se savetuje sporija i pažljivija vožnja.

    Naime, kada se krene na put, vozačima često manjka slobodnog mesta u prtljažniku, pa ostatak prtljaga bacaju na krov. U poslednje vreme idealno skladište za sve one stvari koje ne mogu da stanu u gepek je krov automobila, odnosno nosači i koferi koji su trenutno veoma popularni. Međutim, u zimskom periodu najpoželjniji su oni u koje staje nekoliko pari skija i neka omanja putnička torba.
    Naravno, kada se višak prtljaga stavlja na krov, najbitnije je ne opteretiti ga. Naime, kako kažu za Blic nedelje u AMSS, automobil može da se optereti samo onoliko koliko je predviđeno deklaracijom proizvođača vozila.
    Treba posebnu pažnju obratiti kako i koliko se opterećuje krov automobila, jer ako je preopterećen, na primer, pri nailasku na rupu može da pukne osovina ili da strada krov. Kada je opterećen krov vozila u dozvoljenim granicama, onda se savetuje sporija i opreznija vožnja kažu za naš list u AMSS, i dodaju da je veoma važno podesiti farove, jer ako je opterećen zadnji deo vozila, onda će se taj deo spustiti i podići farove.
    Naime, kod novijih automobila ovo podešavanje farova obavlja se automatski, dok se kod starih vozila to mora uraditi ručno.
    Kada se vozi opterećeni automobil, vožnja mora da bude smirena, bez naglih poteza. Takođe se s ovakvim vozilom ne savetuje penjanje na trotoar i vožnja po lošim putevima kažu za Blic nedelje u AMSS.
    Ipak, ni u novom Zakonu o bezbednosti u saobraćaju kao ni u prethodnom nije predviđeno koliko krov vozila može da se optereti, jer je to prepušteno samom proizvođaču.
    Dakle, najbitnije je, prema savetima stručnjaka, prtljag pravilno rasporediti. Vozači koji poseduju kompaktne automobile ili one tipa limuzina najčešće nemaju dovoljno prostora za sav prtljag, pa su za njih idealni krovni nosači i koferi. Na našem tržištu je veliki izbor proizvođača krovnih nosača i kofera.
    Njihova nosivost se naravno razlikuje, i to prema veličini i materijalu od koga su izrađeni. Težine ovih prtljažnika kreću se od 75 do 100 kilograma. To podrazumeva težine koje mogu da se postave samo na nosače, ne računajući krovne kutije u kojima se može poneti dodatni teret od 330 do 620 litara.

    Provere i tokom putovanja

    Nije na odmet prilikom manjih odmora tokom putovanja proveriti i stanje na krovu. Naime, sve stvari koje se nalaze u krovnoj kutiji, odnosno koferu, treba posebno osigurati, kako one u toku vožnje ne bi klizale u njoj. Ako se na krovu prevozi jedan ili više bicikala, onda mora da se povede računa i o dodatnoj visini vozila, a samim tim i o manjoj stabilnosti. Odvojite vremena i da na svakom stajanju proverite sve veze krovnog kofera ili nosača.

    Blic


      Vrh

  11. #11

    Odgovor: Korisno za vozače

    Na vozačkoj dozvoli pored fotografije se nalazi mesto za svojeručni potpis.
    Naplaćuju se kazne ako se nisi potpisao 5 hiljada dinara,...verovali ili ne.
    Uzmu ti dozvolu, slikaju, pa te obaveste da nemaš potpis i kolika je kazna .
    Meni je strogo zabranjeno da stavljam te u pesmu...

    Bane Krstić

      Vrh

  12. #12

    Odgovor: Korisno za vozače

    Citat vladapera kaže: Pogledaj poruku
    Na vozačkoj dozvoli pored fotografije se nalazi mesto za svojeručni potpis.
    Naplaćuju se kazne ako se nisi potpisao 5 hiljada dinara,...verovali ili ne.
    Uzmu ti dozvolu, slikaju, pa te obaveste da nemaš potpis i kolika je kazna .
    Kazna je 5 000
      Vrh

  13. #13

    Odgovor: Korisno za vozače

    5000 dinara i dobijate 4 boda. Ja sam danas čuo za ovo i nisam verovao čega su se dosetili. Ljudi kupili svu opremu, poštuju propise, ali mora negde da se uzme novac. Sramota.


      Vrh

  14. #14

    Odgovor: Korisno za vozače

    Citat vladapera kaže: Pogledaj poruku
    Na vozačkoj dozvoli pored fotografije se nalazi mesto za svojeručni potpis.
    Naplaćuju se kazne ako se nisi potpisao 5 hiljada dinara,...verovali ili ne.
    .
    Hvala Vlado ... ja oh nemadoh potpis.

    Uštedeo si mi pet 'iljadarki.
    Reci Peri, da za ovu iMformaciju ima od mene pet ('iljada) pića.



    Nego, ne znam da li je već bilo reči:
    Oni ... fluo pomoranDŽasti prslučići, koji se moraju posedovati , nije dovoljno samo ih imati u vozilu.

    Ako te saobraćajna zaustavi, pa te pozove da izađeš vanKA ... i ti (nedajbože) izađeš without tog modnog detalja,

    odma dobiš uplatnicu sa njihovim žiro računom, a valjda i par tih poena.. u paketu..?!?


    Tako da ... sve ovo je pokazatelj da će sve više i više biti sve manje i manje udesa ...

    i zato: odrešimo kese, ne stiskajmo nofce i uskliknimo svi u glas - "ŽIVELA OpšteNarodna Milicija !!!"



    THE PAST IS HISTORY, THE FUTURE IS MISTERY,TODAY IS A GIFT... THATs WHY ITs CALLED " PRESENT "

      Vrh

  15. #15
    To nigde ne pise u zakonu.Ovim ce biti obavesten Ivica Dacic !

    Kazne (i) zbog potpisa u vozačkoj
    15. januar 2010. | 12:52 -> 18:54 | Izvor: B92, Beta

    Beograd -- Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić naredio je da se ispitaju medijski navodi o tome da su pojedini vozači kažnjeni jer nisu potpisali vozačku dozvolu.


    Redakciji B92 tokom dana javio se veliki broj građana Beograda i još nekih gradova kojima je saobraćajna policija proveravala saobraćajne i vozačke dozvole. Za manje neispravnosti, poput izostanka potpisa vozača pored fotografije u vozačkoj dozvoli, policajci su pisali kazne od 5.000 i upisivali četiri kaznena poena.


    U Upravi saobraćajne policije kažu da im nije poznato da su policajci kažnjavali vozače koji nemaju potpis u dozvolama, ali navode da će ukoliko je bilo propusta, oni reagovati.

    Ako ste vozač prvo što bi za svaki sluičaj trebalo da uradite, jeste da pogledate vašu vozačku dozvolu i proverite da li je potpisana. Ako nije, vaš potpis stavite u prazan prostor pored slike.

    Iako su se redakciji B92 javljali brojni građani koji tvrde da su zbog nepotpisane vozačke dozvole debelo kažnjeni u Upravi saobraćajne policije kažu da novi Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima ne predviđa bilo kakvu kaznu za vozača koji nema potpisanu vozačku dozvolu.

    Vlada Rebić, zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije, kaže da jeste tačno da vozači treba da se potpišu u svoje vozačke dozvole, ali da je apsolutna neistina da policija kažnjava vozače u slučaju da dozvole nisu potpisane, upravo zato što zakon i ne predviđa bilo kakvu sankciju u tom slučaju.

    U saobraćajnoj policiji kažu i da će ispitati sve navode građana oko naplate kazni i pozvaju ih da takve slučajeve odmah prijave najbližoj stanici policije.

    S obzirom da su počele da kruže te priče, mi smo dali nalog starešinama saobrćajne policije da izvrše kontrolu. Zakonska procedura je jasna, policijski službenik ne može da uzima novac na licu mesta, rekao je Rebić.

    Povodom ovog slučaja i sms poruka koje dva dana kruže među ljudima, oglasio se i ministar policije Ivica Dačić koji je naložio da se tvrdnje građana ispitaju.



    "Obaveštavamo javnost da Pravilnikom o obrascu vozačke dozvole jeste predviđeno da vozači potpisuju svoju vozačku dozvolu prilikom njenog izdavanja, ali Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima ne predviđa bilo kakvu kaznu za vozača koji to nije učinio", navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.

    Ministar Dačić je, kako se navodi, pozvao oštećene građane da prijave takve slučajeve.

    "Istovremeno, molimo građane da prilikom podizanja svojih vozačkih dozvola istu potpišu, iako Zakon o saobraćaju to ne sankcioniše", kaže se u saopštenju.

    Informacija o tome da su pojedini vozači kažnjeni jer nisu imali potpisane vozačke dozvole od jutros se velikom brzinom proširila i putem društvene mreže Fejsbuk.
    Poruku je izmenio Turkmenbashi, 15.01.2010 u 22:56 Razlog: spajanje
      Vrh

Strana 1 od 5 123 ... PoslednjaPoslednja

Slične teme

  1. Žene vozači - predrasuda ili istina?
    Autor Lady S u forumu Auto-moto
    Odgovora: 63
    Poslednja poruka: 10.10.2013, 09:53
  2. Koliko dugo ste vozač?
    Autor Kunic u forumu Auto-moto
    Odgovora: 46
    Poslednja poruka: 05.04.2012, 18:56
  3. Kako spojiti lepo, korisno i pomalo bizarno?
    Autor makilli u forumu Belosvetske zanimljivosti
    Odgovora: 4
    Poslednja poruka: 09.11.2011, 22:03
  4. Odgovora: 6
    Poslednja poruka: 03.11.2007, 22:04

Tagovi za ovu temu

Vaš status

  • Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke
  •