Candida gljivice
Prikaz rezultata 1 do 8 od ukupno 8
 1. #1

  Candida gljivice

  OPASNE CANDIDA - GLJIVICE vech pominjane na nekoliko tema (uglavnom u vezi polnih bolesti) zasluzzuju posebnu temu. na zzalost lekari im ne pridaju zasluzzeni znachaj i uglavnom leche simptome. ne posmatraju candidu kao sistemsko oboljenje.

  text koji sledi kopiran je sa jednog crnogorskog sajta. postavila ga je andjela pizelli
  moderator a preuzela sa sajta www.hannon.co.yu/candida.html koji vishe ne postoji..  Znaci infekcije sa candida gljivicama su veoma različite. Često nailazimo na nespecifične znake, koje mogu pripasti bilo kojoj drugoj bolesti.

  U sledećim slučajevima možemo ozbiljno pomisliti na candida infekcije:

  neizmenični zatvor i proliv pored normalnih laboratorijskih nalaza kao i pored negativnih ultrazvučnih i endoskopskih nalaza; sindroma - Roemheld (snažna naduvenost ispod prečage); povećane vrednost hepatograma, koje ukazuju na neku bolest jetre; neobjašnjive fleke po koži; kurjaški glad u naletima, naročito velika neodoljiva želja za slatkišima; intolerancija prema alkoholu, neobjašnjive tegobe od strane zglobova; neobjašnjive niske vrednosti gvožđa, odnosno cinka; hronično nisko vrednost leukocita; aftozne promene u ustima; bakterijske urinarne infekcije; svrab u predelu čmara.

  SVAKODNEVNI RAZLOZI

  Uzimanje oralnih kontraceptivnih sredstava pogoduje razvoju Candida-gljivicama.I veštački zubi su odlična podloga njihovom razvoju: ne samo između zuba nego i ispod i na samoj protezi mogu da se nakupljaju izazivači.

  Kod izvesnih kožnih bolesti kao na pr. Psoriaza, neurodermatitis, seboroični ekcem u 90% slučajeva pridružuju se Candida gljivice u crevnom traktu. Antibiotska kao i hemo terapija , makar u obliku sprejova protiv astme. Prema tome ako upotrebljivamo ovakve lekove, povremeno je preporučljivo prokontrolisati, dali su se pojavile gljivice u našem organizmu.

  Provokativni faktori mogu biti i materije koje nastaju prilikom raspada bakterija. Pri neadekvatnoj ishrani puno ugljenih hidrata unosimo u organizam malo vlaknastih materija, što pogoduje razvoju Candida-infekcije, kao i unos hrane spremljene od svežih cerealija ostavljene noću da stoje. Prema ispitivanjima izbegavanje ove hrane ili barem smanjen njihov unos u organizam uspešno proteruje gljivice iz organizma. Infekcije

  Candidijaza često nastaje kod vegetarijanaca, koji opterećuju svoj probavni sistem sa puno unešenom sirovom hranom. Infekcija Candidom je uvek bolest već bolesnog organizma, i znak je slabog imunog sistema. Zato nije dovoljan samo lek protiv gljivice. Gljivice će se nastaniti uvek tamo gde postoje najbolji uslovi za njihov razvoj. Zato je neophodno potrebno sumirati sve inficirane teritorije. U najvećem broju slučajeva, borba se vodi na više nivoa i pravaca.

  GDE SE NALAZE GLJIVICE?
  Najčešće ih možemo naći na zidu debelog creva u vidu kolonija micela. Dobro mesto je im i tanko crevo, gde prolaze još nepotpuno svarene hranljive materije.

  U želucu, želudačna kiselina sprečava njihov razvoj. Međutim ova odbrana nije uvek zadovoljavajuća, s obzirom da puno ljudi nemaju dovoljnu količinu želudačne kiseline, kod drugih pak uzimanje sredstva protiv povećane količine želudačne kiseline stvara povoljne uslove. Izazivači mogu da se pojave i u usnoj duplji, kako smo već pomenuli, materijal za izradu proteza pruža im dobru podlugu za razvoj.

  U vagini najčešće se pojavljuje Candida galabra, koja tu dospeva najverovatnije iz debelog creva. Ali i polni odnos može da bude put unošenja. Naime u puno slučajeva originalno gnezdo se nalazi u prostati muškarca. U ovakvim slučajevima pomaže ciljano lečenje.  SIMPTOMI I TERAPIJE

  Candida simptomi mogu biti:
  bijele naslage na jeziku i u usnoj supljini, nadrazaj na kasalj,
  suvo kasljucanje, osjecaj knedle u zdrijelu, grebanje u zdrijelu, nadrazaj za iskasljavanje, otezano disanje, suvi bronhijalni kasalj, hronicno zapusen nos, hrkanje, kratkoca daha, hronicno kijanje ili kasljanje, stalne ponovljene prehlade i crvenilo grla,


  nadutost, gubitak apetita, poremecaj rada crijeva, promjene stolice od tecne do tvrde, slabo varenje, smanjen apetit, pokidan jezik sa fisurama, proliv, sluzava stolica, analni svrab,


  depresija, emotivna ranjivost, nervoza, zadrzavanje tecnosti, muka, glavobolja, neredovni ciklusi, gruba suva ili ispucala koza, hronicne i ceste gljivicne infekcije koze i noktiju, utrnulost, slaba memorija, vrtoglavica, nesanica, gubitak koncentracije, osecaj opijenosti, uznemirenost, psihoze, zvonjenje u usima, zapaljenje usiju, svrab u usima,

  vaginalni svrab, svrab i upala vagine, cest prostatitis ili upala prostate, cest uretritis i cistitis, iritiranost besike,

  slabost misica, oticanje zglobova, misicni bol, poremecaj cula mirisa, ukusa, vida i sluha, slani ili metalni ukus u ustima, zamagljen nejasan pogled.
  Osobama koje pate od sistematske candidijaze smeta dim cigarete, miris gasa, farbe, izduvni gasovi, novi tepisi, rastvaraci.


  CANDIDA DIETA I SAVETI ZA ISHRANU

  Gljivica Candida može biti prisutna:
  u usnoj supljini, u ždrijelu, na jeziku, u nosu, u sputumu, u bronhijama, u plućima, u digestivnom traktu, u urinu, u ušima, vaginalno, spolja na koži, na noktima, u krvi, sistemska kandidijaza.
  Ova ishrana važi za sve vrste Candide nezavisno gdje je sve prisutna u organizmu ili spolja na koži ili na noktima.  IZBACITI IZ ISHRANE
  - Izbaciti tijesta i peciva od bijelog brašna
  - Izbaciti sva gazirana pića (kisela voda, Coca Cola, Fanta, sumeće vitamine itd),
  - ne koristiti pivski kvasac,
  - izbaciti slatko mlijeko,
  - ne koristiti B kompleks vitamina,
  - izbaciti jako kisela jela (sa esencijama i vještačkim konzervansima),
  - izbaciti ili drastično smanjiti u ishrani čokoladu, torte, kolače...
  - Po mogučnosti izbaciti alkohol, nikotin i kafu, radi bržeg oporavka.
  UMJESTO TOGA KORISTITI - Koristiti integralni hleb i peciva,
  - Mogu se koristiti samo prirodni sokovi (gusti ili bistri),
  - Koristiti sto više bijeli luk, a ko ne može neka koristi perle bijelog luka,
  - Može se koristiti jogurt i kiselo mlijeko (sa acdofilusom, probiotski),
  - Mogu se koristiti prirodni multivitamini i minerali koji u sebi imaju dovoljno selena i C vitamina,
  - Koristiti jabukovo sirće u ishrani,
  - Koristiti prirodni med, džem bez konzervansa, mateks-ječmeni slad,
  - Staviti u šolju jogurta izrendanu šargarepu, cimet kao začin, djumbir kao začin (po pola male kafene kašike) jedan ili dva čena bijelog luka i sve to jesti kao salatu jednom dnevno.  & underpaid......

 2. #2

  Odgovor: Candida gljivice

  Kandida vodi do steriliteta

  Bojana Caranovic, 29.03.2009

  Tri od četiri žena pate od vaginalne gljivične infekcije, makar jednom u životu! Gljivice nisu samo dosadne i uporne, već mogu i da dovedu do steriliteta! Nesnosan svrab, beličasti sekret, peckanje i žarenje pri mokrenju, simptomi su koji mogu da ukažu na infekciju kandidom.
  Najmanje sedam vrsta gljivica se s vremena na vreme može izolovati iz vagine. Tu su uključene patogene i "nepatogene" vrste kandide. Od vrsta čija je prisutnost praćena tegobama, u 90-95 odsto slučejeva u pitanju je "candida albicans", koja se i prirodno u manjoj količini nalazi u crevima. Tek u dva do osam odsto slučajeva radi se o "candida glabrata".
  - Gljivice su normalno prisutne u vagini, a kada počnu da se razmnožavaju nastaje infekcija - kaže dr Dušan M. Protić, specijalista za ginekologiju i akušerstvo. - Tri četvrtine žena uopšte nema subjektivne tegobe, a oko 20 odsto žena nema simptome. Javljaju se pre svega tokom i posle lečenja antibioticima, usled oslabljene reakcije imunološkog sistema, ili korišćenja imunosupresivnih lekova, upotrebe oralnih kontraceptiva, dodatne hormonske terapije ili antiandrogena, zbog šećerne bolesti, ali i u trudnoći.
  Ginekolozi preporučuju da se kod dužeg uzimanja antibiotika obavezno uzimaju i antimikotici. Dr Protić kaže da gljivičnu infekciju ima pet do osam odsto svih ginekoloških pacijenata. Među onima koje se žale na pojačani sekret u 21 odsto ima ovu infekciju.
  - Postoje faktori koji doprinose širenju gljivične infekcije, a to su vaginalna ispiranja, korišćenje parfimisanih higijenskih sprejeva, lokalna antimikrobna terapija, tesna odeća, sintetički veš - priča dr Protić. - Bol tokom polnog odnosa takođe može da bude simptom gljivične infekcije. Infekcija se često može dijagnostikovatii samo na osnovu ginekološkog pregleda. Mikroskopski pregled uzorka vaginalnog iscedka daje karakterističnu sliku, tako da su dodatne analize najčešće nepotrebne. Kod negativnog mikroskopskog nalaza, može se uraditi kultura brisa vagine na specijalnoj podlozi.
  Lekovi izbora u lečenju gljivične infekcije su derivati imidazola, clotrimazol i polienski antibiotici, amfotericin i natamycin koji se ženama propisuju u vidu vaginalnih tableta, krema ili masti. Terapija može da traje svega jedan dan, a u nekim slučajevima tri do sedam.
  - Kod infekcija koje se ponavljaju, neophodno je sistematsko lečenje s fluconazolom ili itraconazolom u vidu tableta ili kapsula - objašnjava naš sagovornik. - Iako se u dve trećine slučajeva gljivična infekcija ne prenosi polnim odnosom, za vreme lečenja se savetuje izbegavanje polnog kontakta. Uzrok reinfekcije može biti polni odnos sa inficiranim partnerom mada se smatra da se to retko dešava. Ako je dijagnoza recidiva potvrđena, treba uraditi oralni glukozo-tolerans test radi utvrđivanja blagih oblika poremećaja metabolizma ugljenih-hidrata. Kod recidivirajuće infekcije mudro je primeniti sistemsko lečenje kako bi se eliminisala infekcija u crevima.

  MUŠKARCI

  Kod muškaraca se infekcija najčešće manifestuje crvenilom i svrabom glansa penisa i koži penisa i sitnim beličasto-crvenkastim tačkicama, beličastim naslagama. Njima se propisuje terapija kremama ili tabletama.

  POŽELJNO

  o Povrće sveže ili bareno - paradajz, krastavci, zelje, kupus, jestive pečurke, beli luk, mahunarke, začinsko bilje, limun, živinsko meso ili divljač, riba, rakovi

  o Bistre supe, svakodnevno male količine jogurta (acidofil, LGG jogurt, AB kultura) i kiselo zelje, koji su prirodni izvori laktobacila, ceđene sokove od povrća bez dodataka šećera i umereno smeđeg pirinča, krompira i ražanog hleba.

  o Tokom terapije lekovima preporučuje se korišćenje namirnica sa visokim sadržajem vlakana i biljnih balastnih materija - brokula, zelenog kupusa, crvenog kupusa, belog kupusa, kiselog zelja, praziluka, celera, šargarepe, mahunarki žitarica, ražanog hleba, zobenih pahuljica i pšeničnih klica.

  izvor
  & underpaid......

 3. #3

  Odgovor: Candida gljivice

  Mikrobiologija predstavlja nauku koja se razvija progresivno. Najnovija istraživanja pokazuju posebne izmene na polju dijagnoze i odgovarajuće terapije. Tokom poslednje dve dekade, kandida specijes dobile su na značaju kao uzročnici morbiditeta i mortaliteta kod hospitalizovanih pacijenata. Izolacija kandida iz krvi ili drugih sterilnih područja isključujući urinarni trakt, potvrđuje invazivnost kandida. Kandida vrste nalaze se na četvrtom mestu najčešćih uzročnika koji izazivaju infekcije preko krvi (kandidemija) u SAD, a naročito na odeljenjima intenzivne nege gde se kod 1% pacijenata radi o dubokim infekcijama uzrokovanim kandida vrstama. Uprkos uvođenju novijih antikandida agenasa, invazivna kandidijaza ostaje i dalje izazov za kliničare i mikrobiologe. Razlozi za propuste u dijagnostici uključuju nespecifične faktore rizika i kliničke manifestacije, slabu osetljivost tehnika kultivacije kandida i primenu invazivnih metoda za uzorkovanje bolesničkog materijala u slučaju duboke kandidijaze. Čak i kada se invazivna kandidijaza dijagnostikuje, kultivacija kandida traje 2-3 dana, što doprinosi porastu mortaliteta. Preventivno davanje (empirijska terapija) antikandida agenasa može poboljšati preživljavanje pacijenata. Selektivno i neselektivno davanje antikandida agenasa u vidu profilakse primenjuje se na nekim odeljenjima intenzivne nege. Ostaje kontroverzna uloga antikandida profilakse kod takvih pacijenata, s obzirom na njihov odgovor na antimikrobnu terapiju. Vodič za aktuelni tretman kandidijaze Udruženja za infektivne bolesti SAD (IDSA) nije posebno definisao da li empirijska antikandida terapija treba da se primeni kod imunokompetentnih pacijenta. Posebno je teško primeniti optimalnu antikandida strategiju kod hospitalizovanih pacijenata na odeljenjima intenzivne nege.

  izvor
  & underpaid......

 4. #4

  Odgovor: Candida gljivice

  Q: A da li treba detetu posle svakog jela ispirati usta razređenom sodom bikarbonom u vodi?

  A: Da, soda bikarbona je dobra zamena za nistatin i daktanol, stvara baznu sredinu u ustima sto ne pogoduje gljivici Candida, ali ne vidim potrebu da bebi bas posle svakog obroka ispiras usta njom, zgadice joj se . Ukoliko dete nema izrazene simptome soor-a, dovoljno je dva do tri puta dnevno , na malo gaze naneti rastvor sode bikarbone u prokuvanoj vodi i njim blago prebrisati usnu supljinu deteta, to bi bila neka osnovna higijena usne supljine kod malih beba (ne znam kolikog je dete uzrasta). Preterano koristenje sode bikarbone moze da prouzrokuje poremecaj u nastanku normalne flore usne supljine, sto je opet nepozeljno , tako da ne preterujes.

  Treba znati razlikovati naslagu mleka na jeziku i soor, to je osnovno. Drugo, dovoljno je dati detetu posle svakog obroka malo vode, da ispije i spere ostatke hrane iz usne supljine, a kazem samo dva do tri puta blago preci gazicom preko sluzokoze usne supljine i odstraniti eventualnu opasnost od nastanka soor-a. Inace, candida se cesto vraca i ukoliko budes koristila bikarbonu, i vodu na pravi nacin, nece doci do nezeljenog sirenja, u to budi sigurna. Izuzetno je bitno da sav bebin pribor za jelo bude sterilan, i da se sto pre predje sa cucle na kasicicu i casu. U skladu s onim sto sam napisala, ukoliko detetu budes davala vodu da ispere hranu, i zubici ce biti sacuvani od kvara, plus sto ce candida sigurno nestati u patogenom smislu. I jos jedna napomena, dete ne treba uspavljivati flasicom s mlekom, ili sokicem, secer u mleku i sokovima i njegova razgradnja u ustima tokom noci pogoduju candidi, tj. Ph vrednost u ustima. Pogoduju i kariesu, dupla steta.

  (pitanje i odgovor sa jednog foruma iz 2006)
  & underpaid......

 5. #5

  Odgovor: Candida gljivice

  Soor novorođenčeta
  Na sluznici usta javile su se bijele naslage – o čemu se radi?

  Ova pojava je dosta česta u dojenčadi pa i male djece. Osnovne značajke su slijedeće: na unutarnjoj strani obraza prisutne su male bijele mrlje (koje se često spajaju) i slične su grudicama mlijeka. Na jeziku novorođenčeta mogu biti debele naslage koje ometaju i sisanje, a dojenče i malo dijete postaje razdražljivo i slabijeg je apetita.
  Radi se o upali usta – infekciji koju uzrokuje mikroorganizam – gljivica, Candida albicans, koja je sveprisutna u okolini pa i na koži i sluznicama. Čest naziv među stručnjacima za ovu pojavu je soor, a narodni izraz u našem jeziku – mliječac.
  U normalnim okolnostima tijelo je u stanju zaustaviti rast gljivice i spriječiti njezino širenje, no kad je prirodna otpornost (imunitet) smanjena ili još nezrela, gljivica nema zapreke u svom rastu i lako uzrokuje infekciju.
  U djece u dobi ispod godine dana t.j. dojenčadi obrambeni sustav organizma još je nezreo, mogućnosti obrane su krhke i infekcija se lako javi.
  Ova infekcija najčešća je u novorođenčadi i mlade dojenčadi, i javlja se na troje od desetero djece mlađe od 6 mjeseci, dok je u one nešto starije znatno rjeđa i može značiti određeni pad imuniteta t.j obrambene sposobnosti organizma, a može biti i posljedica dužeg liječenja antibioticima širokog spektra.

  Kako se soor prepoznaje?

  Na sluznici usta najprije se javljaju male bijelo-žućkaste mrlje lagano uzdignute od podloge(kao naslage).
  Njihov izgled podsjeća na ugruške mlijeka, no razlikuju se od mogućih malih ostataka obroka po tome što se ne daju odvojiti od podloge, a ako se odstrane vidi se da je sluznica ispod njih upaljena.
  Odstraniti mehanički, primjerice prstom ove mrlje nije dobro, jer postupak može dovesti do površne ozljede sluznice (ekskorijacija) koja krvari, a povećava se i rizik da se infekcija proširi.
  U svojoj početnoj fazi mrlje mogu biti vrlo guste i potpuno pokriti sluznicu jezika obraza i desni uz širenje prema usnicama te ždrijelu i jednjaku.
  Kad je poremećaj izrazit izaziva neugodu i smanjenu osjetljivost sluznice na mjestu gdje su mrlje guste, posebice na jeziku. Zapravo prvi znak infekcije je bezvoljnost koju dijete pokazuje pri sisanju, a posljedica je neugode koja se javlja tijekom uzimanja obroka.
  Ako se bijele mrljaste naslage prošire prema grlu i jednjaku, mogu se javiti i smetnje gutanja te nadražaj glasnica.
  Uz ovakve simptome treba obratiti pozornost i na eventualne druge, kao temperaturu, kašalj, probavne smetnje, te se posavjetovati s pedijatrom, jer mogu biti znak opće slabosti obrambenog sustava djeteta (imuniteta).

  Način liječenja

  U zdrave novorođenčadi soor ne predstavlja neki posebni rizik nego je tek prolazna nelagoda.Obično prolazi sam po sebi, ali ponekad ipak treba pristupiti liječenju kako bi skratilo njegovo trajanje i širenje.
  U početnom stadiju stanje se može ublažiti čišćenjem sluznice otopinom bikarbonata u prokuhanoj vodi, četiri do pet puta dnevno. Bikarbonat smanjuje stupanj kiselosti u ustima i tako stvara nepovoljne okolnosti za razvoj gljivice candida albicans.
  Dovoljno je staviti jednu žlicu bikarbonata na litru prokuhane vode. Sterilna gaza omotana oko prsta umoči se u pripremljenu otopinu i nekoliko puta dnevno sluznica se čisti vrlo nježno na mjestima gdje postoje naslage gljivica.
  Ako su naslage jače raširene treba ograničiti uporabu dude varalice i češće ju dezinficirati (kratkotrajno uranjanje u kipuću vodu ili posebnu tekućinu sterilizaciju dječjeg pribora za pripremu hrane). Na dudama od silikona mikroorganizmi se teže razvijaju nego na onima od kaučuka i ako se javi soor bolje je koristiti ovaj tip duda za hranjenje bebe kao i silikonske dude varalice.

  Kada ipak treba dati lijek

  Ako se stanje ne popravlja kroz dva dana nakon prethodno spomenutog postupka treba se posavjetovati s pedijatrom koji će propisati lijek fungicidnog učinka (koji uništava gljivice) antimikotik, a primjenjuje se na mjestu infekcije.
  Ovakvo specifično liječenje treba provesti ako dijete slabije jede uslijed smetnji pri sisanju i gutanju hrane, ili pak starije dojenče odbija čak i tekućinu.
  Za liječenje infekcije izazvane candidom albicans koriste se lijekovi na bazi nistatina ili mikonazola. Ovi lijekovi učinkoviti su na mjestu primjene t.j. pri kontaktu s gljivicama i velika im je prednost da se ne moraju resorbirati i ući u krvnu cirkulaciju (kao primjerice lijekovi protiv bakterija – antibiotici)
  Obično dolaze u obliku gela ili tekućine, a moraju se primijeniti više puta dnevno i to nakon obroka, sve do nestanka infekcije. Većina pedijatara propisuje lijek u kapima koje se nakapaju direktno u usta. Ako se koristi gel, sterilnom se gazom nanosi na naslage gljivica.


  Važnost sprječavanja infekcije

  Za prevenciju infekcije gljivicama koje su vrlo raširene mora se naročito obratiti pozornost na proces održavanja higijene svega što je u doticaju s djetetom.
  Mama koja doji mora izbjegavati izlaganje bradavica dojke vlazi. Nakon podoja dovoljno je čišćenje bradavica i areole prokuhanom vodom i nakon toga kratkotrajno izlaganje zraku da se posuše.
  Ako beba ima soor ne treba prekidati dojenje zbog straha od infekcije. U cilju sprječavanja širenja gljivične infekcije na bradavice dovoljno je prekriti ih oblogom prokuhane vode kojoj je dodan bikarbonat.
  Dojenčad na umjetnoj prehrani lako dobiju infekciju preko nedovoljno čistih duda i dude varalice koja je pala na pod. Da bi se to izbjeglo važno je rukovati bočicama i dudama tek kad su ruke potpuno čiste. Dobro je imati nešto više pribora t.j. dudica, varalica i igračaka koje se rabe kod nicanja zubi. Ako se dogodi da neki od tih predmeta padne na pod, zamijeni se s onim čistim. Ako to nije moguće, treba ga barem dobro oprati pod tekućom vodom. Važno je sav dječji pribor nakon čišćenja i pranja pustiti da se osuši jer vlaga pogoduje rastu gljivica.
  Ipak, novorođenče je najosjetljivije u prvim danima života na infekcije gljivicama jer količina sline koju stvara je neznatna, a tek nakon trećeg mjeseca stvara se u većoj količini. Slina je važna za obranu jer ima antimikrobni učinak


  Infekcija gljivicama može se pojaviti u predjelu guze i spolnih organa

  U nekim slučajevima gljivična infekcija može se proširiti po koži ovog osjetljivog predjela stalno izloženog vlazi. I crvenilo koje se javlja zbog pelena pogoduje širenju i rastu gljivica. (vidi članak o pelenskom osipu )
  Ovakva infekcija – kandidijaza očituje se pojavom malih mjehurića - pustula ružičaste boje, crvenkastog ruba, a koža peče i svrbi.
  U ovakvim slučajevima potrebno je provesti liječenje kremom protiv gljivica ali primijeniti i druge mjere: izložiti kožu tijekom dana u nekoliko navrata nakratko djelovanju zraka skidanjem pelena, ali vodeći računa o tome da djetetu ne bude hladno- pokriti ga pamučnom pelenom i pokrivačem.

  Rizik za vrijeme trajanja poroda

  Ukoliko buduća majka pati od infekcije candidom albicans (upala rodnice) dijete se može zaraziti ovom gljivicom i tijekom poroda.
  Ovaj tip infekcije u žena je dosta čest, posebice nakon uporabe antibiotika širokog spektra u razdobljima slabije otpornosti organizma
  U trudnoći vjerojatnost pojave ovog tipa infekcije znatno se povećava zbog hormonalnih promjena koje mogu oslabiti prirodnu obranu organizma što pogoduje rastu gljivica.
  Zbog iznesenog, važno je praćenje zdravlja buduće majke i da se obave sve pretrage koje su u tu svrhu predviđene, i tako svaka infekcija na vrijeme dijagnosticira i liječi.

  I na kraju : kad mladi neiskusni roditelji primijete u ustima svoje novorođene bebe bjelkaste mrlje slične zgrušanom mlijeku, svakako treba provjeriti da ipak nije u pitanju infekcija usta (soor) i ako jest, postupiti po izloženim uputama i posavjetovati se s pedijatrom.
  Prim. mr. sc. Ružica Duplančić – Šimunjak, dr. med. pedijatar
  & underpaid......

 6. #6

  Odgovor: Candida gljivice

  Candida se normalno nalazi u crevima i na koži čoveka. Do infekcije tj. prekomernog bujanja gljivice dolazi kada je iz određenih razloga poremećena imunološka ravnoteža i zbog nekih spoljašnjih uticaja. Najrasprostranjeniji sojevi Candide su Candida albicans Candida glabrata i Candida tropicalis.

  Put prenošenja
  Kandidijaza je skoro uvek posledica autoinfekcije tj. infekcije gljivicama koje normalno nastanjuju čovekov organizam i koje se iz određenih razloga, u određenom trenutku počnu intenzivno razmnožavati. Najčešći razlozi su: prekomerna upotreba antibiotika širokog spektra, kortikosteroida, imunosupresiva, upotreba kontraceptivnih tableta, prekomerna higijena polnih organa upotrebom alkalnih sapuna koji uništavaju normalnu floru sluzokože, trudnoća, menstruacija, neadekvatan veš, neadekvatni higijenski ulošci, neregulisana šećerna bolest itd. Loša regulacija šećerne bolesti smanjuje otpornost organizma na infekcije. Kada se šećerna bolest dobro reguliše, odbrana od infekcije ponovo je onakva kao i kod osoba koje ne boluju od šećerne bolesti. Kod osoba sa loše regulisanom šećernom bolesti krv i telesne tečnosti imaju više glukoze što ih čini boljom podlogom za razvoj mikroorganizama, pa tako i gljivice Candide koja onda uzrokuje infekciju.


  Patološki (medicinski) značaj
  Gljivica Candida može biti prisutna: u usnoj šupljini, u ždrelu, na jeziku, u nosu, u sputumu, u bronhijama, u plućima, u digestivnom traktu, u urinu, u ušima, vaginalno, spolja na koži, na noktima, u krvi, sistemska kandidijaza. Zato su i mogući simptomi brojni, raznovrsni i nespecifični:
  bele naslage na jeziku i u usnoj šupljini, nadražaj na kašalj, suvo kašljucanje, osećaj knedle u ždrelu, grebanje u ždrelu, nadražaj za iskašljavanje, otežano disanje, suv bronhijalni kašalj, hronično zapušen nos, hrkanje, kratak dah, hronično kijanje ili kašljanje, stalne ponovljene prehlade i crveno grlo,
  nadutost trbuha, gubitak apetita, poremećaj rada creva, promene stolice od tečne do tvrde, slabo varenje, smanjen apetit, fisure ne jeziku, proliv, sluzava stolica, analni svrab,
  depresija, emotivna ranjivost, nervoza, zadržavanje tečnosti, muka, glavobolja, neredovni ciklusi, gruba suva ili ispucala koža, hronične i česte gljivične infekcije kože i noktiju, utrnulost, slaba memorija, vrtoglavica, nesanica, gubitak koncentracije, osećaj opijenosti, uznemirenost, psihoze, zvonjenje u ušima, svrab u ušima,
  slabost mišića, oticanje zglobova, mišićni bol, poremećaj čula mirisa, ukusa, vida i sluha, slani ili metalni ukus u ustima, zamagljen nejasan pogled, naizmenični zatvor i proliv pored normalnih laboratorijskih nalaza kao i pored negativnih ultrazvučnih i endoskopskih nalaza; povećane vrednost hepatograma, koje ukazuju na neku bolest jetre; neobjašnjive fleke po koži; glad u naletima, naročito velika neodoljiva želja za slatkišima; intolerancija prema alkoholu, neobjašnjive tegobe od strane zglobova; neobjašnjive niske vrednosti gvožđa, odnosno cinka; hronično niska vrednost leukocita; aftozne promene u ustima; bakterijske urinarne infekcije;


  genitalna kandidijaza - kod žena se javlja peckanje i svrab polnog organa i pojačan sekret koji je najčešće bele boje, sirast. Crvenilo je znak upale, a vagina je prekrivena belim sirastim kolonijama gljivice. Kod muškaraca se uglavnom ne javljaju simptomi (tzv. asimptomatski nosioci). Mogu se javiti bele naslage na glansu penisa i prepucijumu. Može se javiti i sekret iz mokraćne cevi. Simptomi su pogotovo izraženi nakon polnog odnosa jer trenje dodatno pojačava osećaj peckanja i svrab. Kod žena se nakon polnog odnosa moze javiti i bol. Svrab se može proširiti i na područje oko analnog otvora (čmara).


  mlečac ili soor odojčeta - javlja se često kod odojčadi i male dece, ređe kod odraslih ljudi, na sluzokoži usta i jeziku, u vidu okruglih beličastih naslaga, koje imaju izgled zgrušanog mleka. Ispod ovih naslaga su ranice, koje su bolne i otežavaju ishranu dece.


  kandidijaza kože - kandidijaza kože zahvata obično prostore među prstima šake, najčešće između trećeg i četvrtog prsta. Javlja se u vidu jasno ograničenog crvenila, beličastih naslaga, vlaženja i svraba. Bolest se često vidi kod domaćica, poslastičara i ljudi koji često rade sa rukama u vodi. Kandidijaza kože javlja se često i kod gojaznih osoba na pregibnim površinama, gde se dve kožne površine dodiruju i taru, ili ispod dojki kod žena. Na ovim mestima se javljaju jasno ograničene, crvene i vlažne ploče na čijim se površinama vide mehurići i gnojanice.


  Dijagnoza
  Dijagnoza ovog gljivičnog oboljenja se postavlja mikroskopskim pregledom razmaza materijala uzetog sa zahvaćenog područja, laboratorijskim pretragama i pregledom stolice.


  Lečenje
  Terapija se može sprovoditi antimikoticima. Lekovi izbora u lečenju gljivične infekcije su derivati imidazola: clotrimazol i polienski antibiotici kao što su nistatin, amfotericin i natamycin. Uz to se primenjuje i simptomatska terapija u zavisnosti od simptoma, a kod intestinalne kandidijaze i hidrokolonoterapija.

  Poželjno je izbaciti iz ishrane: testa i peciva od belog brašna, sva gazirana pića, ne koristiti pivski kvasac, slatko mleko, B kompleks vitamina, jako kisela jela (sa esencijama i veštačkim konzervansima), izbaciti ili drastično smanjiti u ishrani čokoladu, torte, kolače, izbaciti alkohol, nikotin i kafu, radi bržeg oporavka.

  Koristiti integralni hleb i peciva, samo prirodni sokovi (gusti ili bistri), što više beli luk, jogurt i kiselo mleko (probiotski), prirodni multivitamini i minerali koji u sebi imaju dovoljno selena i C vitamina, jabukovo sirće u ishrani, prirodni med, džem bez konzervansa, malteks.

  izvor
  & underpaid......

 7. #7

  Odgovor: Candida gljivice

  ZORKA Pharma...

  Mycoseb tablete
  (ketokonazol)

  J02AB02

  antimikotik

  Sastav:
  Jedna tableta sadrži:
  ketokonazol..200 mg

  Dejstvo:
  Imidazolski derivat ketokonazol je prvi oralno aktivni širokospektralni antimikotik. Njegov spektar dejstva obuhvata dermatofite (Microsporum, Trichophyton, Epidermophyton), kvasnice (Candida, Cryptococcus, Pityriosporum), dimorfne gljivice (Histoplasma capsulatum, Coccidioides, Paracoccidioides) i mnoge druge gljivice.
  Posle oralne primene, ketokonazol se dobro resorbuje.Maksimalna koncentracija u serumu postiže se 1 do 2 časa posle uzimanja leka. Oko 92% ketokonazola veže se za proteine plazme. Ketokonazol se u organizmu metabolizuje. Njegovo izlučivanje je bifazno, poluvreme eliminacije iznosti oko 10 časova.

  Indikacije:
  - Površinske i duboke mikoze kože i kosmatih delova tela i nokata, prouzrokovane dermatofitima ili kandidom (dermatomikoze, onihomikoze, hronična mukokutana kandidijaza, pitirijazis verzikolor i dr.)

  - Kandidijaza usne duplje i digestivnog trakta

  - Sistemske mikoze (sistemske kandidijaze, kandidurija, parakokcidioidomikoza, histoplazmoza, kokcidioidomikoza i sl.)

  - Profilaksa mikotičnih infekcija u bolesnika sa smanjenom odbrambenom sposobnošću (npr. bolesnici sa malignim oboljenjima, diabetom i pacijenti koji su pod imunosupresivnom terapijom).

  - Nastavak parenteralne terapije mikonazolom

  - Hronična, recidivirajuća vaginalna kandidijaza.

  Doziranje i način primene:
  U terapiji blastomikoza početna doza ketokonazola iznosi 400 mg/dan. Nakon 4 nedelje doza se može povećati na 600-800 mg/dan.
  Kod hronične kandidijaze kože i sluznice doze se kreću od 100-400 mg/dan.
  U slučaju teške oralne ili ezofagealne kandidijaze doze se mogu povećati i do 800 mg/dan.
  Kod vaginalne kandidijaze doze se kreću od 200-400 mg/dan.
  Deci starijoj od 2 godine daje se 3,3-6,6 mg/kg/dan.
  Za decu od 7-11 godina doza iznosi 100 mg/dan.
  U terapiji kokcioidomikoze doze ketokonazola su od 200-400 mg/dan.
  Kod hronične histoplazmoze ketokonazol se daje u dozi od 400 mg/dan.
  U terapiji pitirijazis verzikolor, oralna terapija traje 5 dana dozom od 200 mg/dan. Terapiju ne treba produžavati jer se stvara veći broj rezistentnih sojeva.
  Kod primene doza većih od 200 mg ukupnu dnevnu dozu treba podeliti u 2 pojedinačne doze. Budući da se ketokonazol najvećim delom metaboliše u jetri treba dozu smanjiti kod pacijenata sa oboljenjem jetre. Za razliku od toga, kod pacijenata sa oštećenjem bubrega nije potrebno vršiti korekciju doze.

  Neželjena dejstva:
  Mycoseb se obično dobro podnosi. Nuspojave su blage i prolazne. Muka i povraćanje pojavljuju se u 3-5% bolesnika, a još ređe svrab i bolovi u trbuhu. Zapaženo je i prolazno povišenje jetrenih enzima, a retko hepatocelularna disfunkcija (preračunata incidencija je 1 na 15 000 bolesnika). Vrlo retko je primećena ginekomastija.
  Kod zdravih dobrovoljaca, opisano je inhibiciono dejstvo na funkcije kore nadbubrežne žlezde ako su uzimane veće doze leka.

  Kontraindikacije:
  Trudnoća, akutna oboljenja jetre, preosetljivost na lek.

  Upozorenje:
  Mycoseb se ne preporučuje dojiljama. Ako se pojave klinički simptomi koji uz povišene jetrene enzime, govore o mogućoj jetrenoj reakciji, preporučuje se prekid terapije. Zbog toga, bolesnik treba da se upozori da u slučaju preteranog zamora propraćenog temperaturom, svraba kože, pojave tamnog urina i svetlo obojene stolice ili žutice odmah prestane da uzima lek i da se javi svom lekaru.
  Potrebna je velika opreznost kod pacijenata sa hipokorticizmom.

  Interakcije:
  Istovremeno uzimanje agonista H2 receptora, antacida ili antiholinergika smanjuje apsorpciju ketokonazola, pa bi trebalo da se ti lekovi uzimaju tek 2 sata posle Mycoseb- a.
  Istovremena primena rifampicina snižava nivo ketokonazola u krvi. Zato ova dva leka ne smeju da se uzimaju istovremeno.
  Istovremena primena ciklosporina i ketokonazola povećava nivo ciklosporina u krvi. Ako se ova dva leka daju istovremeno treba kontrolisati nivo ciklosporina u krvi.

  Način izdavanja:
  Lek se može izdavati samo uz lekarski recept.

  Način cuvanja:
  Čuvati na temperaturi do 25C, van domašaja dece.

  Rok upotrebe:
  Označen na pakovanju.

  Pakovanje:
  Kutija sa 20 tableta
  & underpaid......

 8. #8

  Odgovor: Candida gljivice

  Ja sam mucila muku 2 meseca prosle godine, jedva sam se izlecila, ali sad znam sve cake

  Ovo je moj savet: ako nisi probala uzmi Lomexin od 500gr, stavlja se jedna pa posle 7 dana jos jedna. Dok ne ozdravis ne smes da jedes kiselu hranu, ne smes ni slatku, ne smes beli hleb. Ja sam pravila cak hleb bez kvasca. Mesec dana sam pazila i nikad ih vise nisam dobila. Ne smes sumece vitaminske, pomorandzu, paradajiz... Probaj da se ispiras tantum rosom, dobre su i Torlakove laktovag vaginalete. Citala sam da imaju da se kupe i propovag, zaboravila sam u kojim apotekama, pogledaj na netu, one sadrze propolis, a on je ubica za Candidu. Dobro bi bilo i da pijes propolis kapi.

  Sve ce se srediti, videces, Candida ne moze da opstane u baznoj sredini, ali pazi da ne preteras da puno ne poremetis floru jer ni bazna nije dobra... Moze da se desi i da ni nemas glivice da samo osecas peckanje, ja sam ga osecala dugo nakon izlecenja, jer su mi "pojele" sluzokozu. E, tu pomazu vaginalete sa kantarionom - Hiperol

  Nadam se da sam ti pomogla..... by koskica

  Ja cu da vam ispricam svoje iskustvo sa gljivicama.rnPosle koriscenja vaginaleta(svakojakih) par dana sam mirna i onda sve iz pocetka. I doktorka nije znala sta vise da radi sa mnom,pa sam ja resila sama "da se lecim".rnPuno sam citala o gljivicama i prvo sam redukovala ishranu-izbacila slatkise tj. sve ugljene hidrate i pila pola litra AB jogurta ili kefira.rnKupila sam taj caj u Tadeusa K.1 i pila svaki dan po 1litar.U isto vreme sam pila 2-3 tablete "Echinacea" od Natural Wealth i 1-2 perlice belog luka.rnNarucila sam kapi "CANDI SEPT" i stavljala vaginalete "propovag"(ima ih 10 komada na bazi propolisa).rnMeni je pomoglo ne znam sta od ovoga ili mozda kombinacija svega ovoga ali caj vise nepijem ni kapi samo ove kapsule i pocela sam da jedem slatkise pomalo i dobro mi je.rnJa se jako znojim pa sam ves morala da menjam 2 do 3 puta dnevno jer vlaznost omogucava razmnozavanje gljivica.rnNadam se da ce vam moje iskustvo pomoci!

  by ada20
  Nemoj HYPEROL, skuplji je mnogo, a dobijes samo pet ili sest vaginaleta... Trazi samo jednostavno VAGITORIJE SA KANTARIONOM (Proizvodjac Swim d.o o iz Sapca), jer ih ima deset, u mnogo su prakticnijem pakovanju od HYPEROLA, a cena je 100 din (mnogo manje od HYPEROLA). Sastav je identican (samo uljani rastvor kantariona). Imas od istog proizvodjaca isto VAGITORIJE SA KANTARIONOM PLUS,i ste su, samo sto ove pored kantariona sadrze i aloju, kamilicu i jos neku "biljcicu" (zaboravih koju) sto takodje smiruje sluzokozu...
  Isplativije je, u svakom pogledu....

  by cherry

  iskustva s drugog foruma..... jeste li raspolozzene podeliti vasha iskustva?
  & underpaid......

Tagovi za ovu temu

Vaš status

 • Ne možete pokrenuti novu temu.
 • Ne možete poslati odgovor.
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoje poruke
 •