KONTRACEPCIJA - zaštita od neželjene trudnoće - Strana 2
Strana 2 od 3 PrvaPrva 123 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 16 do 30 od ukupno 40
  1. #16

    14 Odgovor: KONTRACEPCIJA - zaštita od neželjene trudnoće

    Kontracepcija za jutro posle




    Možda se brineš da si trudna jer si imala odnos bez zaštite ili misliš da ti kontracepcija nije uspela (uključujući pucanje kondoma ili slučaj kada si zaboravila da uzmeš pilulu). Kontracepcija za jutro posle može sprečiti trudnoću samo ako brzo reaguješ.


    Šta je kontracepcija za jutro posle?

    Kontracepcija za jutro posle ili postkoitalna kontracepcija sprečava da se oplođena jajna ćelija ugnezdi (implantira) u unutrašnjem sloju materice.

    Postoje dva osnovna tipa kontracepcije za jutro posle: pilula za jutro posle i intrauterini kontraceptivni uložak (IUU), koji je ranije bio poznat kao 'spirala' (IUU ovde nije bolji izbor).

    Ljudi često pitaju u čemu je razlika između medicinskog abortusa i kontracepcije za jutro posle. Dok takozvana pilula za abortus prekida postojeću trudnoću, pilula za jutro posle sprečava početak trudnoće. Farmakološki sastav je takođe potpuno različit. Medicinski abortus se izvodi antiprogestagenom mifepristonom (RU 486), dok pilula za jutro posle sadrži progestagen ili kombinaciju estrogena i progestagena. Pilula za jutro posle se ne može koristiti za prekid postojeće trudnoće.

    Kontracepcija za jutro posle je dobra jedino kao podrška redovnom metodu kontracepcije i nije tako delotvorna niti sigurna kao dugoročna kontracepcija.


    Gde mogu da nabavim pilule za jutro posle?

    U zavisnosti od zemlje u kojoj živiš, kontracepciju za jutro posle možeš dobiti od ginekologa, u savetovalištima za devojke i žene. U nekim zemljama žene starije od šesnaest godina ove pilule mogu kupiti u apotekama.






    ( preuzeto sa neta )
    Ako vam deluje da je sve u redu, nešto vam je promaklo.

  2. #17

    Odgovor: KONTRACEPCIJA - zaštita od neželjene trudnoće

    Citat Goga kaže: Pogledaj poruku

    Gde mogu da nabavim pilule za jutro posle?

    U zavisnosti od zemlje u kojoj živiš, kontracepciju za jutro posle možeš dobiti od ginekologa, u savetovalištima za devojke i žene. U nekim zemljama žene starije od šesnaest godina ove pilule mogu kupiti u apotekama.
    U zemlji Srbiji mogu da se kupe kao žvake.Bez razgovra sa ginekologom o tome šta postinor radi,bez recepta,bez pitanja koliko konzument ima godina,bez najopštije anamneze.BlanKO.

  3. #18

    Odgovor: KONTRACEPCIJA - zaštita od neželjene trudnoće

    .....mene je mama učila da je nabolja kontracepcija kada ona drži aspirin između kolena.....

  4. #19

    Odgovor: KONTRACEPCIJA - zaštita od neželjene trudnoće

    ... i srećom nisi kupovao aspirin ,a ni postinor

  5. #20

    Odgovor: KONTRACEPCIJA - zaštita od neželjene trudnoće

    .....sreća prati hrabre..........

  6. #21

    14 Odgovor: KONTRACEPCIJA - zaštita od neželjene trudnoće

    11 istina i 10 zabluda o kontracepciji...


    1. Pilula je pouzdana otprilike koliko i kondom.

    Istina: Pilula je najmanje 30x pouzdanija od kondoma. Kod apsolutno pravilne upotrebe pilule ostane u drugom stanju tokom jedne godine otprilike 0,10,2% žena, ako uračunamo i greške učinjene prilikom upotrebe ostane u drugom stanju otprilike 0,5% žena. Pri korišćenju kondoma ostane tokom jedne godine u drugom stanju otprilike 515% žena.


    2. Kod upotrebe pilula se povećava telesna težina.

    Istina:
    Pilula ne utiče na povećanje telesne težine. Prosečno povećanje telesne težine je isto kod žena koje koriste pilulu kao i kod onih koje je ne koriste (oko pola do 1 kg godišnje). Verovanje je nastalo verovatno zbog toga što pilulu često koriste mlade devojke kod kojih još nije završen telesni razvoj i nastavlja se i u vreme kada one koriste kontracepciju to znači da bi se te devojke, ukoliko su se ugojile za vreme korišćenja pilule, ugojile i bez toga.





    3. Pilule se ne mogu koristiti dugoročno.

    Istina: Pilule se dugoročno mogu koristiti. U savremenom Uputstvu za propisivanje kombinovane oralne kontracepcije, prema stavovima Svetske Zdravstvene Organizacije vreme trajanja upotrebe kontracepcije nije ograničeno. Istovremeno prekidanje kontracepcije npr. posle jedne godine upotrebe je besmisleno. Jedini pozitivan rezulatat ovakvog ponašanja jeste povećanje nataliteta.





    4. Veštački hormoni pilule su štetni.

    Istina: Hormoni pilule odgovaraju prirodnim hormonima koji se stvaraju u jajnicima. Njihov odnos je čak povoljniji nego u prirodnom ciklusu stoga pilule u određenoj meri štite od raka materice i jajnika, ili od nastanka cisti na jajnicima i mioma materice. Ukoliko žena prestane sa korišćenjem pilule, ove hormone odmah počnu da proizvode jajnici, čak u većim količinama.





    5. U toku jednonedeljne pauze pri upotrebi pilule žena nije zaštićena.

    Istina: Pilule štite za vreme sedmodnevne pauze isto toliko pouzdano kao mimo toga i nema potrebe za drugim kontraceptivnim merama.




    6. S upotrebom pilule treba prestati nekoliko meseci pre trudnoće.

    Istina: Žena može da ostane u drugom stanju odmah pošto prestane da koristi pilulu. Trudnoća se odvija normalno. Uostalom hormoni pilule nestaju iz tela u toku dva dana od uzimanja poslednje tablete. Kontraceptivne pilule ne smetaju ni na koji način toku trudnoći i ne utiču ni na koji način na plod čak i u slučaju da su greškom korišćene i u trudnoći.





    7. Pilula povećava rizik od steriliteta.

    Istina: Pilula čak zaštitno deluje na plodnost, jer štiti od neprohodnosti jajovoda. Snižava naime pojavu upala jajovoda, operacije janika, vanmateričnu trudnoću i tzv. endometrozu.




    8. Pri korišćenju pilule moraju se obavljati testovi jetre.

    Istina: Obavljanje testova jetre nije potrebno. Samo kod žena koje su nedavno preležale neko oboljenje jetre, i kod žena koje su u trudnoći imale trudničku žuticu, prigodno je obaviti testove jetre i ponavljati ih posle 3 meseca ukoliko je rezultat u granicama normale dalje kontrole su i u tom slučaju suvišne.





    9. Pilula povećava rizik od raka dojke.

    Istina: Pilula rizik od raka dojke ne povećava, naprotiv, štiti od raka materice, jajnika i debelog creva i anusa. Pri tome je istina da značajan faktor rizika od raka dojke predstavlja odlaganje prve trudnoće na višu starosnu granicu, što je kod žena koje koriste kontracepciju zapravo pravilo.

    10. Korišćenjem pilula za kontracepciju devojka dobija akne.


    Istina: Nije tačno. Upravo se određene kontraceptivne pilule propisuju za lečenje čak i najtežih oblika akni, kao npr Diane-35. Neke pilule pored kontraceptivnog dejstva pomažu kod lakših oblika akni i masne kože i kose, kao npr. Jeanine i Yasmin.




    11. Žene koje puše ne smeju da koriste kontraceptivne pilule.

    Istina: Samo žene posle 35 godina koje puše su u grupi sa povećanim rizicima za određene komplikacije. Mlade i zdrave devojke, čak i one koje puše, mogu da bezbedno koriste oralne kontraceptive.

    ( izvor: 21dan )
    Ako vam deluje da je sve u redu, nešto vam je promaklo.

  7. #22

    14 Odgovor: KONTRACEPCIJA - zaštita od neželjene trudnoće

    Adolescenti i kontracepcija


    Mnogi adolescenti odlučuju da stupe u polne odnose mada nisu u potpunosti upućeni kako da se zaštite od neželjene trudnoće. Mladi uglavnom misle da se trudnoća neće baš njima dogoditi ili da se neće dogoditi baš prvi ili drugi put. Neki se oslanjaju na iskustvo i znanje partnera, mada mali broj njih sa partnerom razgovara o kontracepciji (KC) pre donošenja odluke o stupanju u polne odnose. Tako se desi nezaštićen seksualni odnos..., a onda strepnja i strah do naredne menstruacije. Čak i ako do trudnoće nije došlo, život pod stalnom strepnjom, u strahu i stresu oštećuje zdravlje, pa i menstruacije postaju neredovne, preobilne ili izostaju. I krug se zatvara.


    Kontracepcija je jedan od načina da se začaran krug ne zatvori.





    Devojke i mlade žene u Srbiji počinju sve češće da upotrebljavaju pilulu kao KC sredstvo i tako se pridružuju armiji žena širom sveta koja na ovaj način kontroliše svoju fertilnost (sposobnost ostajanja u drugom stanju). Devojke se uglavnom odlučuju za pilulu kada su u dugoj i stabilnoj vazi ali i kada osete gorko iskustvo namernog prekida trudnoće. Često, u svojoj okolini, ove devojke imaju drugarice kojima je pilula pomogla da se oslobode akni, bolnih menstruacija, suvišnih dlačica, strepnje i straha od neželjene trudnoće, a pri tome se nisu ugojile i ostale su zdrave i dobro raspoložene.
    Pre upotrebe pilule, treba izabrati ginekologa kome možete da se obratite kad god imate neku dilemu u vezi sa ovim vidom KC. Ako uzimate pilule i desi vam se neki nepredviđen događaj, npr. oskudno krvarenje u sredini ciklusa, braonkast iscedak pred menstruaciju, zaboravljena pilula itd, važno je znati kako da se sa ovim izborite ili da vam vaš ginekolog bude pri ruci, dostupan za savet i informaciju.





    Kondom je najpopularnije KC sredstvo u adolescentnoj populaciji. Ako se besprekorno koristi (teorijski) greška je 3%. Međutim, u stvarnom životu prave se mnogobrojne greške u toku upotrebe kondoma tako da je praktična ili stvarna efikasnost kondoma daleko lošija i praktična greškaiznosi čak 12% u odrasloj populaciji 18% u adolescentnoj. Kondom je jedino KC sredstvo koje štiti i od polno prenosivih infekcija (PPI). Naravno zaštita od PPI nije 100-postotna. Postoje infekcije koje se nalaze na delovima genitalne regije koji nisu pokriveni kondomom.
    Razlozi koje mladi navode protiv upotrebe kondoma, najčešće nisu opravdani.
    Pravilna upotreba kondoma podrazumeva kupovanje kondoma u apoteci ili samoposluzi, a ne na mestima na kojima je izložem mehaničkom oštećenju i povišenoj temperaturi (u trafikama, na pijacama od uličnih preprodavaca...) Pre kupovine treba proveriti da li je važeći rok trajanja, da li je omot neoštećen i da li je elektronski testiran. Pre upotrebe kondoma, potrebno je dobro proučiti uputstvo za upotrebu, a još bolje je nekoliko puta pokušati staviti kondom, pre polnog odnosa.
    Postoji i ženski kondom koji se stavlja u vaginu pre polnog onosa. Kod nas još nije u upotrebi.


    Spirala je stari naziv za uložak koji se stavlja u matericu gde sprečava da se ugnjezdi oplođena jajna ćelija. Savremeni tip materičnog uloška otpušta hormon u sluznicu materice. Pogodan je čak i za žene koje još nisu rađale jer smanjuju bol u toku menstruacije kao i količinu izgubljene krvi.
    dolescentkinje kod kojih ginekolog proceni da je veličina materice dostigla dimenzije dovoljne da se aplikuje ova spirala (Mirena), mogu probati ovo KC sredstvo. Ovo se posebno odnosi na starije adolescentkinje koje su u dugoj i stabilnoj vezi, te nisu u riziku od PPI, a koje imaju bolne i obilne menstruacije.





    Apstinencija znači izbegavanje polnih odnosa. Pod pojmom polnih odnosa podrazumevamo penetrativni seks, vaginalni, oralni, analni seks.
    Važno je znati, da je sasvim OK da u pojedinim periodima svog života apstiniramo od seksa, dok u nekom drugom vremenskom periodu upražnjavamo seksualne odnose.





    Mnoge devojke se odlučuju na računanje plodnih dana. Ova metoda se zove metod kalendara. Ona je veoma popularna u široj populaciji jer je pristupačna i ne košta ništa. Ako se perfektno sprovodi, teorijska greška je 4%. Ali u adolescentnoj populaciji procenat neželljene trudnoće dostiže čak 20%.
    Nedostatak ove metode je, pored toga što je veoma nepouzdana, potpuna nezaštićenost od polno prenosivih infekcija.
    Treba imati na umu da se seksualni odnosi u toku menstruacije ne preporučuju, ne samo iz higijenskih razloga, nego i iz zdravstvenih. Naime, mogućnost infekcije je mnogo veća i pojava zapaljenskih procesa u organima male karlice. Neki stručnjaci smatraju da se na ovaj način može dobiti i endometrioza. Iz ovog sledi da je metod kalendara nepouzdana KC metoda.


    Prekinut snošaj (coitus interruptus)je prirodna kontraceptivna metoda koja podrazumeva prekid snošaja neposredno pre ejakulacije. Tako se ejakulacija dogodi van ženskih polnih organa. Ovo je najčešće upotrebljavana KC metoda u opštoj populaciji. Pristupačna je, besplatna, ali ne štiti od infekcija i ima vrlo veliki procenat greške (čak do 24% u adolescentnoj populaciji). Ejakulacija se teško kontroliše, tako da se relativno često desi da deo sperme ipak dospe u vaginu. Čak i ako se besprekorno sprovodi prekinut snošaj je veliki rizik za polno prenosive infekcije.
    O tome koji metod kontracepcije najviše odgovara, najsigurnije je da se posavetujes sa svojim ginekologom.






    ( izvor: 21dan)
    Ako vam deluje da je sve u redu, nešto vam je promaklo.

  8. #23

    Odgovor: KONTRACEPCIJA - zaštita od neželjene trudnoće

    Kondomi su zakon,probaj ,,PINK'Sss..,, strava su a cena je bagatela!

  9. #24

    Odgovor: KONTRACEPCIJA - zaštita od neželjene trudnoće

    Super Gogi sto si postavila istinu i mit o pilulama.. Ja ih koristim duze vreme i jos sam vitka, zdrava, koza mi se prolepsala, akne povukle, volim se sa svojim dragim, imam redovan ciklus ( na 28 dana ), i jednom recju svi zadovoljni i dragi i ja..
    "toliko puteva.. koji izabrati, gde poci, koga povesti..???"

  10. #25

    Odgovor: KONTRACEPCIJA - zaštita od neželjene trudnoće

    Najbolja zaštita od neželjena trudnoće jeste željena trudnoća, ako se izuzme čuvena poza 96...
    Moj ego pie čekove koje moje telo ne moe da unovči

  11. #26

    Odgovor: KONTRACEPCIJA - zaštita od neželjene trudnoće

    najefikasnije sredstvo za kontracepciju je, po savetu moje majke: nemoj se i ne boj se
    Kad bi meni dali kišobran, ja ga ne bih potrošio sam
    pola mesta ja bih dao nekom, ko je dobar a slučajno sam.

  12. #27

    Odgovor: KONTRACEPCIJA - zaštita od neželjene trudnoće

    Iako je apstinencija jedina 100% zaštita od neželjene trudnoće, realnost je nešto drugo..... dabome...

    e,... u vezi sa tim postoje recimo zanimljivi podaci o tome koliko devojke i žene u Srbiji, nisu ili ne žele da budu informisane, ili ukoliko jesu informisane ne pridržavaju se saznanja do kojih su došle. Tako na primer veoma mali broj žena kod nas koristi pilulu kao najsigurniji način za sprečavanje neželjene trudnoće, a poražavajuće veliki broj žena ne koristi niti modernu niti bilo koje od tradicionalnih metoda kontracepcije:



    Za poređenje, u Evropi stvari stoje drugačije, a posledica su konstantne edukacije žena o njihovom reproduktivnom zdravlju i sledstvenog povećanja svesti mladih žena i devojaka koje su i udarna ciljna grupa ovih edukativnih programa. Upotreba modernih kontraceptivnih sredstava (hormonskih/pilule npr.) je kod njih na zadovoljavajuće visokom nivou, uglavnom:



    Posebno je zanimljivo da, čak i kod žena i devojaka u Srbiji, koje koriste ova moderna kontraceptivna sredstva, najmanji broj njih je u populaciji koja je i najčešći "posetilac" ginekoloških ordinacija radi abortusa - to su devojke od 15 - 24 godine.



    Podatak da se u Srbiji izvrši na desetine hiljada abortusa godišnje je dovoljno frapantan, a ukoliko tome pridodamo da se starosna granica drastično spušta, te da danas nije čudno u privatnim klinikama videti devojčice od 16, 15 ili čak 14 gidina koje, svoj prvi susret sa ginekologom imaju upravo u trenutku kada dođu da im se izvrši abortus - poražavajuće.

    Mislim da teme o abortusu, u Srbiji, ipak treba da ustupe mesto temama u kojima će se raspravljati o ženskom i muškom telu, njihovim medicinskim fenomenima, reproduktivnom zdravlju žena, metodama kontracepcije idr. koje bi doprinele da se poveća svest devojaka i žena koje tek stupaju u sexualne odnose, kao i onih koje su sexualno aktivne, ali o ovim temama ne znaju mnogo, a sve da bi se broj abortusa smanjio. Jer neželjena trudnoća je, ipak, posledica neznanja i/ili nemara, u najvećem broju, a tek mali postotak otpada na slučajne trudnoće, iako su bile preduzete sve mere kontracepcije.
    Iako sam u tekstu potencirao reproduktivno zdravlje i svest žena, kao i njihovu ulogu u zaštiti od neželjene trudnoće, odgovornost partnera,odnosno muškarca, ne sme biti nikako zanemarena, čak šta više. Jedino sveobuhvatna i kontinuirana edukacija mladih, u kojoj bi učestvovali svi mogući nivoi od najviših državnih, preko škola, pa sve do neobaveznih "forumskih", može dobrineti povećanju svesti o mogućim rizicima za nastanak neželjene trudnoće i načinima za njihovo prevazilaženje.


    Iz gore navedenih razloga podržavam ovu temu i drago mi je što su na prilično detaljan način opisane raspoložive metode kontracepcije. Svaka čast !!!
    Poruku je izmenio robins, 17.05.2008 u 00:20

  13. #28

    14 Odgovor: KONTRACEPCIJA - zaštita od neželjene trudnoće

    Kontracepcija nekad i sad





    Ni danas, kada nam na raspolaganju stoji mnoštvo najmodernijih metoda kontracepcije i planiranja porodice, još uvek nijedna od njih nije 100 posto sigurna.
    Osim toga, mnogi parovi najradije se odlučuju za najstariju i najnepouzdaniju coitus interruptus, odnosno prekid odnosa u presudnom trenutku.

    Najrazličitije kontracepcijske metode koriste se još od praistorijskog doba.
    Bizantske žene skupljale su morske sunđere, umakale ih limun i stavljale u vaginu, žene u drevnoj Kini pile su živu, a Indijke seme šargarepe...
    Egipćanke su prve počeli koristiti životinjsku balegu (najprije od slona, a zatim i krokodila) za sprečavanje neželjenih trudnoća, u kombinaciji s medom i još nekim sastojcima koji su se unosili direktno u vaginu. One su izumele i kontracepcijsku spravu, nalik na tampon, koja je je u sebi imala spoj vrlo sličan onome, koji se i danas koristi u najmodernijim kontracepcijskim gelovima.
    Sudeći prema istorijskim izvorima, te su metode bile dosta uspešne.

    Međutim, bilo je i onih manje efikasnih, ali zato još smešnijih. Na primer, grčki lekar Soranus (2. v.p.n.e) napisao je jedan od prvih ginekoloških priručnika. On je savetovao da bi žena trebala zaustaviti dah tokom ejakulacije, zabaciti glavu unazad i zatim brzo ustati, sesti savijenih koljena i naterati se na kijanje.. Tako bi, po njegovom mišljenju, izbjegla začeće.

    Kondom ima bogatu istoriju. Pre nego što su se pojavili u svim veličinama, oblicima, bojama i ukusima te dobili proširenu namjenu (zaštita od AIDS-a i drugih seksualno prenosivih bolesti), korištena je životinjska koža ili membrana mehura, čime se pokrivao vrh penisa.
    Naravno, ovi su kondomi bili vrlo nepouzdani.

    Gumeni prezervativ razvijen je neposredno nakon pojave vulkanizacije, koju je sredinom 19. veka razvila kompanija Goodyear.
    Kako se tehnologija proizvodnje gume unapređivala, tako su i kondomi postajali sve pouzdaniji, udobniji i raznovrsniji. Koren reči još uvijek nije sasvim sigurno određen, ali opšte je prihvaćena teorija, da je kondom verojatno dobio ime po izvjesnom doktoru Condomu koji je britanskog kralja Charlesa II. opskrbljivao "pokrivačma" za glavić.

    Kontraceptivna (ili anti baby) pilula pojavila se kao odgovor na veliki porast stanovništva nakon Drugog svetskog rata. Godine 1950. američki biolog Gregory Pincus razvio je metodu oralne kontracepcije koja je testirana na ženama sa Haitija i iz Portorika.
    On i njegov tim eksperimentisali su s dvestotinjak različitih hemijskih supstanci i pratili njihov uticaj na ovulaciju, menstruaciju i začeće.
    Najuspješnijim kontraceptivom se pokazala supstanca nazvana norethynodrel međutim, ona je bila vrlo slaba u kontroli menstruacije pa je kombinovana sa sintetičkim estrogenom.

    Deset godina kasnije na američko tržište plasiran je Enovid-10, poznatiji jednostavno kao "pilula". Žene su ga odmah oberučke prihvatile kao najsigurniju i najefikasniju metodu u roku od dve godine već se njime služilo preko milion žena.
    Krajem 19. veka, kao naučne su odobrene metode sterilizacije i vazektomije, koje se i danas koriste, najviše u prenaseljenim područjima Azije.





    Napredak tehnologije doneo je i neke nove metode kontracepcije, posebno za žene između ostalih, pilule s manje estrogena, intrauterinske naprave, bioadhezivne gelove, hitnu kontracepcijsku pilulu (za "jutro posle'"), a pre nekoliko godina je na tržište stigla i Evra, transdermalni kontracepcijski flaster koji se nosi na koži i djeluje slično poput antinikotinskih flastera, polako ispuštajući estrogen i progesteron u telo.

    Ipak, još uvijek nitko nije izumeo metodu koja je baš sto posto efikasna.



    ( preuzeto sa neta )
    Ako vam deluje da je sve u redu, nešto vam je promaklo.

  14. #29

    Odgovor: KONTRACEPCIJA - zaštita od neželjene trudnoće

    Još jedan od načina da se potsetimo nužnosti poznavanja i upražnjavanja sigurnog seksa i zaštite od neželjene trudnoće, jeste svetski dan kontracepcije. Evo šta se danas o tome piše...tek po koja redakcija srpskih medija je ovome posvetila deo svog vremena...

    Svetski dan kontracepcije 26. Septembar



    Svake godine, u razvijenim zemljama polovina trudnoća dogodi se neplanirano, pa je čak u 36 odsto slučajeva rešenje abortus. U Srbiji, svaka treća trudnoća završi se abortusom. Koliko je važno sačuvati reproduktivno zdravlje, podsetili su stručnjaci na Svetski dan kontracepcije.

    Samo tri odsto žena u Srbiji koristi savremenu oralnu hormonsku kontracepciju.

    Abortus je i dalje glavni oblik prekida trudnoće, a svake godine to učini jedna od dvadeset devojaka u Srbiji.

    "Neohodno je da se čuvamo od samoga početka, od trenutka kada postanemo svesni svoje seksualnosti, ali i pre toga. Potrebno je da nam neko priča o tome, neko stariji,neko iskusniji", kaže pevačica Ariana.

    "To nije stvar koja je šala i ne treba da razmišljamo o nekim posledicama. I da se kajemo zbog nečega , već da razmišljamo o uzrocima svojih posledica", rekla je glumica Danijela Štajnfeld .

    Statistike pokazuju da konracepciju najčešće koriste žene koje su već rodile.

    Svaka 17. devojka uzrasta od 15 do 19 godina redovno koristi zaštitu i to uglavnom kondome, a jako retko pilule i spiralu.

    "Brojne su metode koje se mogu koristiti, a primetili smo iz iskustva,iz prakse da samo kada par koji zajedno učestvuje u seksualnim odnosima i donese zajedničku odluku kako da se zaštiti, onda se ta kontracepcija koristi godinama", rekao je dr Zoran Stanković iz Instituta za majku i dete.

    U Srbiji samo petina parova koristi savremene metode kontracepcije, dok više od polovine njih ne razmišlja o toj vrsti zaštite.

    Gojaznost, pojačana dlakavost samo su neke od zabluda koje postoje kada je reč o kontracepciji.

    "A situacija je upravo suprotna. Jer mi taj metod kontracepcije često koristimo i u terapiji brojnih oboljenja i poremećaja zdravlja, kao što su: sindrom policističnih jajnika,bolnih mentsruacija,sindrom predmenstrualne napetosti ili pojave recidiva ciste jajnika", tvrdi dr Katarina Sedlecki iz Centra za planiranje porodice.

    Prva kontracepcijska sredstva počela su da se proizvode 1921. godine i to u vidu današnjih kondoma.

    Stručnjaci smatraju da su: sprejovi, gelovi i inhalatori kontracepcija budućnosti.

    Izvor: Radio-televizija Srbije

  15. #30

    Odgovor: KONTRACEPCIJA - zaštita od neželjene trudnoće

    Izdanje Blica za Republiku srpsku.

    Svetski dan kontracepcije 26. Septembar



    Abortus - surova cena tinejdžerskih ljubavi

    Na hiljadu porođaja duplo više prekida trudnoće:
    BANJALUKA U RS oko 15 odsto bračnih parova ne može da dobije decu jer je jedan od najčešćih uzroka steriliteta rani prekid trudnoće. Kada se maloletne devojke odluče na abortus uglavnom se ne pridržavaju saveta lekara i često dobiju razne upale infekcije što za posledicu ima da kasnije ne mogu imati decu, upozoravaju stručnjaci povodom Svetskog dana kontracepcije.

    Posebno zabrinjava to što stalno opada starosna granica stupanja u seksualne odnose, pa prvo seksualno iskustvo tinejdžeri dožive već u 14 godini.

    To su godine kada im je sve interesantno i kada organizam stasava za takve stvari. Međutim, maloletnici ne znaju apsolutno ništa o kontracepciji, niti se raspituju o tim stvarima. Zaštitna sredstva pri seksualnom odnosu počnu ih zanimati uglavnom kad je već kasno, odnosno kada zatrudne, upozorava ginekolog Kliničkog centra u Banjaluci dr Predrag Ćosić.
    Jedan od ishoda činjenice da tinejžeri malo znaju o zaštiti i posledicama stupanja u polne kontakte, jeste odnos porođaja i abortusa koji je, kaže dr Ćosič, u poslednje vreme jedan prema dva.

    Zato je potrebno da se u sedmom i osmom razredu uvede poseban predmet o seksualnom obrazovanju i vaspitanju. Trebalo bi obrazovati decu tako da tabu tema nije pričati o kontracepciji, jer zašto bi, primera radi, upotreba kondoma bila tema koja je zabranjena?! Niko ne može zabraniti tinejdžerima da ne stupaju u seksualne odnose, ali bar ih treba učiti kako da se zaštite jer abortus je zlo koje ima ogromne posledice, smatra Ćosić.

    Prema Zakonu o uslovima i postupku za prekid trudnoće RS dozvoljeni abortus je do deset nedelja, a zahtev za prekid trudnoće za maloletnice podnosi roditelj. Prema ovom zakonu, maloletnica koja ima 16 godina, a pri tom je radno sposobna, može sama podneti zahtev za abortus.
    Često na pregled tinejdžerke dolaze zajedno, bez prisustva roditelja. Ako se ustanovi da je trudna, onda više ne dolazi kod nas i negde inkognito uradi abortus, jer roditelji retko znaju da im je dete ostalo u drugom stanju, upozorava Ćosić.

    Istovremeno, još prošle godine u Banjaluci na Poliklinici otvoreno je Savetovalište za mlade gde im je zagarantovana potpuna diskrecija. Mesečno od psihologa i ginekologa u Savetovalištu pomoć potraži oko 40 mladića i devojaka od 15 do 25 godina.

    Najposećenije je ginekološko savetovalište, a zaposleni pokušavaju da prema svima koji potraže savet imaju prijateljski pristup, ali im dele i edukativan materijal kao i besplatne kondome.

    Neka istraživanja objavljena na internetu pokazuju da se u svetu zabeleži oko 80 miliona neplaniranih trudnoća godišnje, od kojih 58 odsto završi abortusom. Takođe, oko 90 odsto neplaniranih trudnoća u zemljama Istočne Evrope završi abortusom. Stručnjaci upozoravaju da abortus ženama može da izazove razne upale i infekcije. To je živa rana. Zato je moguće uneti razne infekcije, a trenutni bolovi i upale mogu da kasnije izazovu pojavu steriliteta. Zato je bitno da posle abortusa žena se pridržava saveta lekara i jedno vreme ne ustaje iz kreveta, upozorava dr Predrag Ćosić.

    Seks nije tabu tema
    Nevladina organizacija za seksualno i reproduktivno zdravlje XY već treću godinu organizuju predavanje po banjalučkim školama. Mladi pitanje seksualnosti doživaljavju kao tabu temu, mada se u poslednje vreme ta slika menja. Često raspolažu netačnim informacijama, što nije dobro. Predavači im ukazuju na mnoge zablude i upućuju ih gde mogu da razgovaraju o problemima i potraže stručnu pomoć, rekla nam je nedavno koordinator u HY Anja Modri i objasnila da je srednjoškolcima i osnovcima na raspolaganju Prijateljski centar za mlade gde mogu anomimno da dobiju psihološku i ginekološku pomoć.

Strana 2 od 3 PrvaPrva 123 PoslednjaPoslednja

Slične teme

  1. Zaštita prava kupaca
    Autor gerbes u forumu Društvo oko nas
    Odgovora: 6
    Poslednja poruka: 23.09.2010, 09:32
  2. Kako sačuvati zube u trudnoći?
    Autor kataklinger u forumu Zdravlje
    Odgovora: 8
    Poslednja poruka: 14.02.2010, 01:49
  3. Sex u trudnoći
    Autor SQUAW u forumu Erotika & sex
    Odgovora: 15
    Poslednja poruka: 05.09.2009, 23:27
  4. Zaštita autorskih prava na WWW
    Autor Invisibleman u forumu WWW
    Odgovora: 11
    Poslednja poruka: 14.11.2007, 22:06
  5. Bolest i zaštita bilja
    Autor silvia u forumu Biljno carstvo
    Odgovora: 4
    Poslednja poruka: 11.06.2007, 15:52

Tagovi za ovu temu

Vaš status

  • Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke
  •