Strana 1 od 7 123 ... PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 63
 1. #1
  Snebivljiva Aždaja Avatar od SQUAW
  Pol
  Žensko
  Član od
  13.03.2006.
  Aktivnost
  01.09.2009
  Lokacija
  Mali šator u preriji
  Poruke
  11,247
  Blog
  9
  Slike
  2

  Kane Korso - Cane Corso Italiano

  CANE CORSO  Ova stara ali veoma mlada rasa po priznanju od Međunarodne kinološke Federacije FCI je od nedavno rekonstruisana po obliku i karakteru koji se pominju još s kraja rimskog carstva, preko srednjeg veka, sve do modernih vremena. Samo ime je verovatno mnogo starije od naizgled srodnog napuljskog mastifa, ali je moderni Kane Korso ipak mnogo mlađi od svog takođe rekonstruisanog zemljaka.


  Značenje imena CORSO nije sasvim poznato. Najverovatnija hipoteza je ona koja ukazuje na Grčko poreklo imena: KORTOS = zid, a iz Latinskog: COHORS = čuvar dvorišta. Do skoro se najstarija dokumentacija u kojoj se pominje ime-naziv Cane Corso, sastojala od nekoliko stihova i nešto proze iz 1500-tih godina.

  1998. godine, A.I.C.C. ili Italijanska Asocijacija Cane Corso izdala je studiju o rasi u kojoj se obelodanilo vojno korišćenje ove rase, 1137 godine u Monopoli di Sabini (u blizini Rima), pronalaskom prostorija/odgajivačnica iz tog perioda koja ukazuje na blisku vezu između ove rase i Rimske istorije. Sve ovo ukazuje da rasa Cane Corso postoji dugo vekova i da je održala određene karakteristike tokom vremena, ne samo u periodu razvoja agrikulture koja je prethodila industrijskoj revoluciji, nego mnogo ranije ukazujući na vezu između ljubitelja pasa i velikih civilizacija: uzdizanje i pad Rimskog carstva, Srednji vek i moderno doba.


  Cane Corso se održao kroz prirodnu selekciju tokom vekova. Govorimo o teškim vremenima kada je uspeh rase zavisio isključivo od njegove sposobnosti da služi kao radni pas, pa je izbor oko odgajanja i čuvanja psa bio isto ekonomske prirode. Cane Corso, rasa kojoj se danas divimo je najbolji dokaz teorije koja kaže da kada rasa pokazuje određene morfološke karakteristike i ponašanje u vezi sa zadatkom koji se od psa te rase očekuje da izvrši, onda ta rasa pokazuje harmoniju forme i balansiranog i ujednačenog karaktera.

  Modernizacija agrikulture, smanjenje razmnožavanja divljači i upotreba oružja smanjila je potrebu za tradicionalnom upotrebom Cane Corsa. Iz ovih razloga se broj pasa ove rase drastično smanjio od drugog svetskog rata pa do današnjeg dana. Početkom 70-tih godina situacija je bila zabrinjavajuća. Broj se smanjio na toliko da je samo ostalo onoliko koliko da predstavlja rasu. Prestajalo je da bude uopšte i beleženood strane zvaničnih krugova ljubitelja pasa uprkos naporima pojedinaca kao što su Grof Bonatti i profesor Ballotta.


  1976. godine entuzijasta, ljubitelj pasa i istraživač ruralne tradicije Italije, doktor Breber, javnost i zvanične krugove ljubitelja pasa upoznao je sa rasom Cane Corso u članku časopisa ENCI. Prvi je sproveo misiju spasa uz pomoć grupe entuzijasta koji su u međuvremenu uspostavili kontakt sa dr. Breber-om.

  Cane Corso je odličan pas čuvar, veoma veran i izuzetno odan članovima porodice, a sa nepoznatima rezervisan.

  Ima zaštitnički stav ali ipak ume da napravi razliku između prijatelja i neprijatelja. Instinkt mu kaže kada da postane neustrašivi odbrambeni pas za svog gazdu, svoju teritoriju, kuću i ukućane.


  Cane Corso je obično miran pas, laje samo kada izuzetno neuobičajena situacija to zahteva. Iako spada u veliku rasu, ovo je odličan kućni pas. Atletski je građen. Ovoj rasi je potrebna socijalizacija i kao sa svakom velikom rasom, vlasnik bi morao da psa nauči osnovnoj poslušnosti. Ova se rasa odlično slaže sa decom, prema njima se ponaša zaštitnički ali i nežno. Svestan je dečije bespomoćnosti i nevinosti. Imaju stabilno ponašanje i temperament.


  Cane Corso odano voli svoju porodicu. Ovoj rasi je potrebno dosta pažnje i rada u smislu obuke, tako da ako nemate vremena ili niste spremni da se odreknete slobode zarad rada sa psom, razmislite još jedanput da li je ovo prava rasa za vas. Treba napomenuti i to da je Cane Corso dominantan pas, pa nije pogodan za ljude koji nemaju iskustva sa dominantnim psima. Ovo naročito važi za mužjake izazivače jer će se boriti za vođstvom nad čoporom. U tom slučaju čopor ste vi i vaša porodica.


  Cane Corso je odličan izbor ako uzimate psa čuvara. Pogled mu je odlučan i aristokratski. Do pre par godina Cane Corso je odgajan isključivo zbog svojih radnih sposobnosti. Nemojte zaboraviti činjenicu da je ova rasa tek od nedavno skinuta sa farmi i dovedena u domove kao kućni pas. Njihov dominantan karakter se naročito odražava prema drugim psima. Ako se odgaja sa drugim psima, njihov odnos će biti korektan. Trebalo bi ga socijalizovati i upoznati sa drugim psima od njegovih najranijih dana. Corso se neće povući pred izazovom i neće pobeći od opasnosti.


  Većina Cane Corsoa ima rezervisan stav prema nepoznatima. Moraju prvo da vas upoznaju pre nego što mogu da se prijateljski ponašaju. Ovo je sasvim razumljivo ponašanje s obzirom da je ovaj pas selekcionisan da bi bio pas čuvar.

  Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid


 2. #2
  Snebivljiva Aždaja Avatar od SQUAW
  Pol
  Žensko
  Član od
  13.03.2006.
  Aktivnost
  01.09.2009
  Lokacija
  Mali šator u preriji
  Poruke
  11,247
  Blog
  9
  Slike
  2

  Odgovor: Cane corso

  Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid


 3. #3
  Snebivljiva Aždaja Avatar od SQUAW
  Pol
  Žensko
  Član od
  13.03.2006.
  Aktivnost
  01.09.2009
  Lokacija
  Mali šator u preriji
  Poruke
  11,247
  Blog
  9
  Slike
  2

  Odgovor: Cane corso  Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid


 4. #4
  Snebivljiva Aždaja Avatar od SQUAW
  Pol
  Žensko
  Član od
  13.03.2006.
  Aktivnost
  01.09.2009
  Lokacija
  Mali šator u preriji
  Poruke
  11,247
  Blog
  9
  Slike
  2

  Odgovor: Cane corso


  Cane Corso obožava da bude uključen u svakodnevne porodične aktivnosti i nikako nije preporučljivo samo ga pustiti u dvorište - i to je to. On može podneti sve vremenske uslove ali ono što neće podneti je odvojenost od porodice i zajedničkih aktivnosti. Nikada neće odlutati od kuće, uvek je u blizini vlasnika. Potrebno mu je dosta kretanja i vežbe. Duge šetnje i trčanja su mu svakodnevna potreba.

  Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid


 5. #5
  Deran Avatar od greta
  Pol
  Žensko
  Član od
  20.03.2007.
  Aktivnost
  16.02.2008
  Lokacija
  beograd
  Godine
  35
  Poruke
  2

  09 Odgovor: Cane corso

  Caos, ja sam dobila pre neki dan cane corso za rodjendan, nisam znala mnogo o njoj ali zahvaljujuci tebi sam se malo uputila, pa sam pomislila mozda znas da mi odgovoris na neka pitanja. Zapravo ja sam zelela sivu, ali dobila sam crnu tigrastu, pa me ubedjuju da ce kada poraste biti skroz crna, sto bi bilo podnosljivo, ali ja u to ne verujem, pa sta ti mislis? Druga stvar, sa koliko im se meseci seku usi, moja je stara 3 ipo meseca? I treca, za sada, zanima me da li je normalno posle svakog jela da stuca, mislim nije sigurno normalno, ali sta da radim po tom pitanju!? Hvala ti unapred!

 6. #6
  Vojvodjanka Avatar od silvia
  Pol
  Žensko
  Član od
  01.11.2006.
  Aktivnost
  danas
  Lokacija
  Srce Vojvodine
  Godine
  36
  Poruke
  8,615
  Slike
  307

  Odgovor: Cane corso

  Sto se tice stucanja nemoj da se nerviras, jer stene ne zna da zvace hranu vec je guta, i halapljivo jede pa zato i stuca nemoj mu davati veliku kolicinu hrane, posto je stene trebalo bi da jede 4 puta dnevno, a sto se tice secenja usiju najbolji period je od 3 do 4 meseca.
  Poruku je izmenio silvia, 20.10.2007 u 01:16 Razlog: razmak
  Volim je od štala do neba, od blata do pšenice, toplu od ciganskih gudala i blagdanskih očenaša, vršidbenu i zadušničku, smeđu kao devojačke pletenice, tu zemlju čardaša, čaša i bezemljaša ...tu Vojvodinu bogomojačku, i bezbožničku, i ivnsku, belju od jaganjaca, crnju od paljevina, tu Vojvodinu svetonikoljsku, velikogospojinsku...

 7. #7
  Deran Avatar od greta
  Pol
  Žensko
  Član od
  20.03.2007.
  Aktivnost
  16.02.2008
  Lokacija
  beograd
  Godine
  35
  Poruke
  2

  07 Odgovor: Cane corso

  Silvia thanks, ! Smislicu jos neko pitanje, sada mi bas nista ne pada na pamet! Pozzz....

 8. #8
  Vojvodjanka Avatar od silvia
  Pol
  Žensko
  Član od
  01.11.2006.
  Aktivnost
  danas
  Lokacija
  Srce Vojvodine
  Godine
  36
  Poruke
  8,615
  Slike
  307

  Odgovor: Cane corso

  Cane Corso je srednje veliki-veliki kompaktni, krupni i misicavi pas. Trup ima 11% duzi nego ledjna visina. Ledja su ravna, siroka i veoma misicava. Ima razvijeni grudni deo. Rep je postavljen prilicno visoko. U zemljama gde je to dozvoljeno, kupira se ali ne prekratko (cetvrti prsljen).

  Pri mirovanju rep nosi nisko, u hodu je u ravni ledja ili malko iznad. Cane Corso ima "macije sape". Vrat je jak sa vrlo malo "opustene koze", skoro uopste je nema {u odnosu na Napuljskog mastifa koji mu je najblizi rodjak}.

  Glava je siroka, stop ili brazda (udubljenje) medju ocima je izrazena. Njuska je siroka i ravna. Cane corso ima izrazito bistri pogled, kojim sve oko sebe posmatra i prati. Usi su proporcionalno velike u odnosu na glavu, imaju trouglasti oblik i prebacene su unapred.

  Muzjaci dostizu visinu 64-68cm, zenke 60-64cm.
  Tezina: muzijaci-45-50kg, zenke-40-45kg.

  Dlaka je kratka upadljivo sjajna i gusta. Na dodir ne sme da bude mekana! Dozvoljena je siroka skala boja {crna, bez, siva, ridja, tigraste varijante itd}, mali beli znaci su dozvojleni na grudima oko nosa i na sapama. Oci moraju da budu tamne!

  NEGA

  To nije tip psa za lickanje. Kod njega nema potrebe da se plašimo da ćemo morati da posvetimo puno vremena estetici. Njegova dlaka je kratka i dovoljno joj je povremeno četkanje, malo češće u periodu linjanja. U ovu svrhu možete da koristite i rukavicu od kaučuka.
  Mala slabost: obožava da ga češkaju po leđima (kao, uostalom, i mnogi drugi psi).


  Gornja linija: ledjna regija pravolinijska sa blagom ispupčenosti slabinskog dela.
  Greben: Jasno se uzdiže do ledjne ravni i prelazi nivo sapi. Visok je, dugačak, mršav , skladno se spaja sa vratom i ledjima.
  Ledja: široka, mišićava, kao i čitava gornja linija trupa, blago propeta od pozadi ka napred i sa strogo pravim profilom.
  Volim je od štala do neba, od blata do pšenice, toplu od ciganskih gudala i blagdanskih očenaša, vršidbenu i zadušničku, smeđu kao devojačke pletenice, tu zemlju čardaša, čaša i bezemljaša ...tu Vojvodinu bogomojačku, i bezbožničku, i ivnsku, belju od jaganjaca, crnju od paljevina, tu Vojvodinu svetonikoljsku, velikogospojinsku...

 9. #9
  Deran Avatar od sakle
  Pol
  Muško
  Član od
  17.11.2007.
  Aktivnost
  25.03.2008
  Godine
  31
  Poruke
  1

  Odgovor: Kane Korso - Cane Corso Italiano

  pozz svim ljubiteljima KANE KORSO ! skoro s am kupio jedno malo stene ove prelepe vrste pa mi daj te savete za njega !!!!! staro je 6 meseci Ime: net.JPG Pregleda: 38 Veličina: 80.6 KB

 10. #10
  Starosedelac Avatar od Alexander 37
  Pol
  Muško
  Član od
  25.10.2007.
  Aktivnost
  21.07.2010
  Lokacija
  Sefkerin
  Godine
  29
  Poruke
  751

  Odgovor: Kane Korso - Cane Corso Italiano

  Sta te konkretno interesuje? Gore imas standard rase i par slika.
  Poruku je izmenio silvia, 05.02.2008 u 13:37 Razlog: nije dole već je gore ;)

Strana 1 od 7 123 ... PoslednjaPoslednja

Tagovi za ovu temu

Vaš status

 • Ne možete pokrenuti novu temu.
 • Ne možete poslati odgovor.
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoje poruke
 •