Deliblato
Prikaz rezultata 1 do 4 od ukupno 4

Tema: Deliblato

  1. #1

    Deliblato

    Deliblato
    Ime: D.jpg Pregleda: 1201 Veličina: 219.8 KB

    ДЕЛИБЛАТО
    Делиблато је лоцирано на периферији лесне заравни, на месту где се она спаја с лесном терасом, на 90 до 110 метара надморске висине. Делиблатска пешчара је удаљена 2 километра од северних делова насеља, док је западна ивица насеља одређена долином Обзовик - баре.

    Делиблато се налази на кружном путу Панчево - Ковин. Од Мраморка је удаљено 6 километара, а од Ковина 9 километара. Кроз пешчару води пут до Беле Цркве.

    Први писани подаци датирају из 1660. године и по њима насеље је вероватно настало за време Турака и спомиње се као српско. Вероватно је већи број досељен под грофом Ђурђем Бранковићем и патријархом Ареснијем Чарнојевићем. У ратовима Аустрије и Турске Делиблато је претрпело знатна оштећења, тако да је након протеривања Турака остало само 16 домаћинстава. Делиблато је изграђено 1689.године, са школом и црквом од брвана и дасака.

    Ime: D (1).jpg Pregleda: 1162 Veličina: 259.0 KB

    Ime: D (2).jpg Pregleda: 1230 Veličina: 221.9 KB

    На Марцијевој карти од 1723. до 1725. године Делиблато је означено као ненасељено, а подручје је припадало панчевачком округу. Поново се јавља као мање насеље 1753. године са српским живљем. Одлуком Марије Терезије од 1770. године налазило се у Војној крајини и у њега се тада досељава већи број српских граничара и Румуна. 1773. године припојено је илирско-банатској, а две године касније немачко-банатској регименти. Милитарска тривијална школа са намачким наставним језиком отворена је 1780. године
    Према подацима црквене хронике 1778. године подигнута је Српска православна црква од тврдог материјала у близини старе која је том приликом порушена.

    Године 1836. Делиблато је постало седиште шумара за банатску пешчару, а 1873. године припојено је делиблатско-ковинском срезу тамишког комитета.
    Године 1838. стара школска зграда од дрвета је срушена и изграђене нова од тврдог материјала. Имала је три учионице и стан за два учитеља.У њој су се школовала српска и румунска деца. На улазу у школско двориште, изнад оба стуба , писало је на немачком језику:"Делиблатска општинска народна школа". Преко пута сеоског дома, 1856.године, на иницијативу капетана Александра Будисављевића, саграђена је нова двоспратна школска зграда, Српска тривијална школа, у којој се настава изводила на немачком језику, али се учио српски језик као предмет. Први учитељ у селу био је Атанасије Томић, који је учио децу од 1779. до 1810. године.

    По првом систематском попису 1869.годиме Делиблато је имало 3.505 становника, а 2002. године 3.488 становника. Најбројнију етничку групу чине Срби и Румуни .

    Ime: D (7).jpg Pregleda: 801 Veličina: 278.9 KB
    Rumunska crkva.

    Румунска православна црква изграђена је 1925. година.

    Ime: D (3).jpg Pregleda: 632 Veličina: 272.7 KB
    Škola sa bistom narodnog heroja Paje Marganoića.

    Године 1950. године село добија осмогодишњус школу, која 1961. године добија име "Паја Маргановић" .Нова школска зграда са фискултурном салом и свим условима за образовно-васпитни рад изграђена је 1978. године. Делиблато има, дом културе, библиотеку и дугу културну традицију, коју негује КУД "Паја Маргановић". У Делиблату постоји здравствена станица са апотеком.

    Ime: D (4).jpg Pregleda: 926 Veličina: 212.0 KB

    Ime: D (5).jpg Pregleda: 694 Veličina: 146.5 KB

    Ime: D (6).jpg Pregleda: 707 Veličina: 300.0 KB

    Делиблато је познато револуционарно насеље. Борцима и жртвама фашистичког терора подигнути су: Споменик револуције, биста Паји Маргановићу и спомен плоча Паји Маргановићу, Богдану Петровићу и Албу Петру Макри.
    У Делиблату ради више спортских клубова: ФК"Омладинац", МРК"Омладинац", Коњички клуб "Делиблато", Удружење спортских риболоваца.Поред тога постоји Ловачко друштво које има свој ловачки дом и Добровољачко ватрогасно друштво.

    Близина Чардака, на коме је за потребе организовања омладинских радних акција изграђен комплекс објеката за смештај и исхрану, са амбулантом , а сада још увек у функцији избегличког кампа, на путу је да се развије у туристички центар овог подручја, погодан за излетнички туризам, стационирани боравак туриста исл. (Sajt opštine Kovin)

    Ime: D (8).jpg Pregleda: 716 Veličina: 254.3 KB
    Voda je na velikoj dubini - pumpa sa klipovima je za snagu najmanje dve osobe.

    Ime: D (9).jpg Pregleda: 677 Veličina: 297.2 KB

    Ime: D (10).jpg Pregleda: 713 Veličina: 212.4 KB

    Ime: D (11).jpg Pregleda: 712 Veličina: 252.9 KB

    Ime: D (12).jpg Pregleda: 692 Veličina: 200.3 KB

    Ime: D (13).jpg Pregleda: 742 Veličina: 189.2 KB
    Vatrogasni dom.

    Ime: D (14).jpg Pregleda: 676 Veličina: 199.3 KB
    Izlaz iz Deliblata prema Kovinu.

    Ime: D (15).jpg Pregleda: 664 Veličina: 192.0 KB
    Srpska crkva je iznad jezera Kraljevac.

    Ime: D (16).jpg Pregleda: 706 Veličina: 190.8 KB

    Ime: D (17).jpg Pregleda: 677 Veličina: 173.5 KB
    Krst označava mesto na kome je bila stara srpska pravoslavna crkva.

    Делиблато је село на територији општине Ковин, у јужнобанатском округу, у Војводини, Србија. Надморска висина места је 94 м. Први подаци за ово насеље датирају из 1660. године. Налази се на ободу Делиблатске пешчаре. Село има 2939 становника према попису из 2011. године, а главна делатност је пољопривреда. (Vikipedija)

  2. #2

    Odgovor: Deliblato




    Nominujem srpsku pravoslavnu crkvu "Prenos moštiju Sv. Nikolaja" iz 1778. godine u Deliblatu, jer je vrlo lep ikonostas, od posebne važnosti za našu istorijsku i kulturnu baštinu. Zaštićen je od Zavoda za zaštitu spomenika, i nedavno je izvršena sanacija samog objekta, gde je velikim delom Pokrajinska Vlada i Ministarstvo vera učestvovalo obezbeđivanjem sredstava.
    I tada smo bili svesni da neće biti sredstava za rekonstrukciju i restauraciju predivnih ikona. Bilo je važno zaštititi crkvu od zuba vremena, a ostavili smo za kasnije ikone.
    Ima vrlo lep i jedinstven ikonostas, koji je radio Jakof Orfelin, i posebnu polemiku je izazvala ikona Sv. Jovana Krstitelja, koju je prilikom najezde turaka, ušao sa konjem u samu crkvu, i zadivljen ikonama nije zapalio crkvu, već je handžarom oskrnavio ikonu, "oslepeo je samom svetitelja". Tako da je ikona ostala takva do dana današnjeg, jer ni sami stručnjaci nisu jedinstveni da li ikonu vratiti u prvobitno stanje ili je ostaviti kao dokaz o vremenu iz kog potiče, pa tako "veličati" delo turčina,ili...

  3. #3

    Odgovor: Deliblato

    Citat davorjanka kaže: Pogledaj poruku
    Nominujem srpsku pravoslavnu crkvu "Prenos moštiju Sv. Nikolaja" iz 1778. godine u Deliblatu, ... posebnu polemiku je izazvala ikona Sv. Jovana Krstitelja, koju je prilikom najezde turaka, ušao sa konjem u samu crkvu, i zadivljen ikonama nije zapalio crkvu, već je handžarom oskrnavio ikonu, "oslepeo je samom svetitelja". Tako da je ikona ostala takva do dana današnjeg, jer ni sami stručnjaci nisu jedinstveni da li ikonu vratiti u prvobitno stanje ili je ostaviti kao dokaz o vremenu iz kog potiče, pa tako "veličati" delo turčina,ili...
    Da se nadovežem, kad je već #Davorjanka uskočila pa pomenula nešto što sam ostavio za kasnije:

    Ime: Deliblato crkva_ (7).JPG Pregleda: 560 Veličina: 318.4 KB

    Oštećene su dve ikone: na levoj su prorezi sabljom na plaštu ispod trbuha; na desnoj, po licu.

    Ime: Deliblato crkva_ (8).JPG Pregleda: 453 Veličina: 285.2 KB
    Uvećani snimci.

    Inače, srpsku crkvu u Deliblatu sam predstavio na temi ''Crkve u Vojvodini XVIII i XIX veka'' u postu pod br. 114 (fotografije se, na žalost više ne vide) i uz ove fotografije stoji:

    ''Свештеник нам је скренуо пажњу на оштећења на овe две иконе (на плашту на левој и на лицу на десној слици).

    Према предању, Турчин је сабљом пробадао иконе, али га је њихова лепота одвратила од наума да их сасвим уништи...''

  4. #4

    Odgovor: Deliblato

    ..izvini ako sam ti poremetila koncepciju,pomislila sam da si zavrsiosa predstavljanjem i nisam zelela da ikonostas ostane nepomenut..

Slične teme

  1. Put Susara Deliblato
    Autor fred u forumu Turizam i putovanja
    Odgovora: 2
    Poslednja poruka: 08.08.2016, 12:51
  2. Deliblato ili Dubovac ?
    Autor latasa u forumu Lov i ribolov
    Odgovora: 13
    Poslednja poruka: 16.07.2015, 19:59

Tagovi za ovu temu

Vaš status

  • Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke
  •