Sadržaj Ahtisarijevog predloga
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 15 od ukupno 22
  1. #1

    10 Sadržaj Ahtisarijevog predloga

    U predlogu Ahtisarija navodi se da će Kosovo doneti ustav koji će utemeljiti principe, koji su i osnovni cilj njegovog plana: Kosovo koje je sposobno za život, koje je održivo i stabilno, multietničko i koje poštuje ljudska prava. Kosovo će imati pravo da pregovara i zaključuje međunarodne sporazume, uključujući i pravo da traži članstvo u međunarodnim organizacijama.

    Kosovo će, prema ovom predlogu, imati sopstvenu zastavu, grb i himnu, koji će odražavati multietnički karakter Kosova. Službeni jezici biće albanski i srpski, a neće biti zvanične religije, već će Kosovo "biti neutralno po pitanju religijskih ubeđenja”.


    Kosovo neće imati teritorijalnih pretenzija niti će pokušavati da se ujedini sa bilo kojom drugom državom ili delom države, navodi se u predlogu.

    Manjinske zajednice biće zastupljene u skupštini kroz sistem "garantovanih odnosno rezervisanih poslaničkih mesta”, dok će zakoni koji se bave pitanjima od posebnog interesa za manjinske zajednice zahtevati specifičnu parlamentarnu proceduru - “duplu većinu” i glasanje prisutnih skupštinskih poslanika.

    “Kako bi se u zakonodavnom procesu zaštitila prava članova zajednica na Kosovu koji nisu Albanci, Rešenje takođe predviđa da određeni taksativno nabrojani zakoni mogu biti usvojeni samo ukoliko se većina nealbanskih članova kosovske skupštine složi oko njihovog usvajanja”, navodi se u predlogu.


    Civilni predstavnik

    Međunarodno prisustvo predstavljaće ubuduće međunarodni civilni predstavnik, koji je istovremeno i predstavnik EU.

    On će imati i ovlašćenja da poništi odluke ili zakone koje donesu kosovske vlasti i da kazni ili smeni javne funkcionere, za čije akcije se proceni da nisu u skladu sa slovom ili duhom predloga, ukoliko bude usvojen.

    Za razliku od UNMIK-a, međunarodni civilni predstavnik neće imati izvršni mandat upravljanja Kosovom, već će imati specijalna ovlašćenja, koja mu omogućuju da obezbeđuje i nadzire punu primenu budućeg sporazuma, koji je kao predlog izneo Ahtisari.

    Tu će biti i Evropska misija za politiku bezbednosti i odbrane, koja će imati ovlašćenje da obezbeđuje pravilnu istragu, krivično gonjenje i presudu kod specifičnih, osetljivih krivičnih dela.

    Ta misija će imati i ovlašćenje da "preuzme ograničene izvršne funkcije, da bi obezbedila održavanje i unapređenje vladavine zakona, javnog reda i bezbednosti".


    Ekonomske odredbe

    Kosovo će preuzeti svoj deo međunarodnog duga Srbije.

    Deo međunarodnog duga biće utvrđen putem pregovora između Kosova i Republike Srbije, uzimajući u obzir principe koji su korišćeni za raspodelu spoljašnjeg duga u slučaju sukcesije Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, navodi se u predlogu.

    Rešenjem se stavlja poseban naglasak na obezbeđivanje da imovinski sporovi, koji često pogađaju prava manjina, budu rešavani na transparentan način, u skladu sa relevantnim međunarodnim standardima i uz znatno međunarodno angažovanje.

    Javna preduzeća, kojima trenutno upravlja Kosovska poverenička agencija (KPA), biće preneta u nadležnost Kosova. Javna preduzeća koja pružaju svoje usluge samo u ograničenom broju opština, biće preneta u nadležnost tih opština.

    Decentralizacija

    Rešenje takođe daje široke mogućnosti za decentralizaciju. “Predlog se posebno koncentriše na konkretne potrebe i bojazni zajednice Srba na Kosovu, koji će imati visoki stepen kontrole nad svojim poslovima”, navodi se u predlogu.

    Elementi decentralizacije uključuju nove opštinske nadležnosti u opštinama u kojima su Srbi većina (kao što je to slučaj kod sekundarnog zdravstvenog osiguranja i visokog školstva)."

    Tu spada i široka opštinska autonomija u finansijskim pitanjima, kao i mogućnost primanja finansiranja iz Srbije, koje je trasparentno.

    Omogućava se i osnivanje šest novih ili znatno proširenih opština u kojima su Srbi većina: Gračanica, Novo Brdo, Klokot, Ranilug, Partes, Severna Mitrovica.

    Sadašnja opština Mitrovica biće podeljena na dve opštine: Severnu Mitrovicu i Južnu Mitrovicu. Saradnja i koordinacija između te dve opštine ostvarivaće se putem novouspostavljenog Zajedničkog odbora.


    Zaštita verskih i kulturnih objekata

    Što se Srpske pravoslavne crkve tiče, u predlogu se navodi da će više od 40 ključnih verskih i kulturnih lokaliteta biti okruženo zaštitnim zonama, kako bi se sprečilo bilo kakvo “ometajuće komercijalno ili industrijsko poslovanje ili izgradnja”.

    Posebno se navodi da će biti uspostavljene zone oko manastira Visoki Dečani, Pećke patrijaršije, manastira Gračanica, Devič, Gorioč i Budisavci, istorijskog centra Prizrena, sela Velika Hoča i drugih lokaliteta.

    Biće osnovan Savet za nadgledanje sprovođenja (SNS), uz učešće lokalnih i međunarodnih predstavnika, koji će nadgledati i pomagati sprovođenje rešenja na zaštitu srpskog verskog i kulturnog nasleđa na Kosovu.

    Takođe se navodi da se od vlasti u Srbiji očekuje da vrate arheološke i etnološke eksponate, koji su “pozajmljeni iz muzeja na Kosovu između 1998 i 1999. godine”.

    Sve izbeglice i interno raseljena lica sa Kosova imaće pravo na povratak i povraćaj lične imovine.


    Pravosuđe i policija

    Pravosudni sistem bi, prema predlogu, bio jedinstven, ali uključuje mehanizme koji treba da obezbede da sistem pravosuđa uključuje sve, a da sastav sudija i javnih tužilaca odražava multietnički karakter Kosova.

    Rešenje takođe predviđa uspostavljanje “profesionalne, multietničke i demokratske službe bezbednosti na Kosovu, podstičući značajno lokalno učešće u njenom razvoju”.

    NATO će i dalje biti vojno prisutan, a policijske snage Kosova imaće jedinstveni lanac komade na celom Kosovu, sa lokalnim policajcima koji će odražavati etnički sastav opština u kojima rade.

    U opštinama na Kosovu gde su Srbi većina, skupštine opština će imati veća ovlašćenja kod izbora lokalnog komandira stanice.

    Nove profesionalne multietničke snage bezbednosti Kosova (SBK) biće uspostavljene u roku od godinu dana. One će imati najviše do 2.500 aktivnih pripadnika i 800 rezervista.

    Kosovo će imati domaću bezbednosnu agenciju, koja će nadzirati pretnje unutrašnjoj bezbednosti Kosova.

    U roku od devet meseci nakon stupanja na snagu tog predloga, treba da se održe opšti i lokalni izbori.


    Nacrt Ahtisarijevog plana, kao i detalje odredbi sa zvaničnog sajta specijalnog izaslanika UN, možete na srpskom jeziku pročitati na sajtu B92, u odeljku Dokumenti.



    Neki komentar?
    VojvodinaCafe - prvi, pravi i jedini vojvođanski portal. Online since 2006.
    Vojvodina nije geografski pojam, Vojvodina je način života.
    Uputstvo | Pretraga | Pravilnik | Kontakt | Like us | Follow us
    Hvala Ti na svemu!
      Vrh

  2. #2

    Odgovor: Sadržaj Ahtisarijevog predloga

    Komentar?
    Pa sto se jadan mucio danima da sastavlja pricicu,sto nije lepo napisao ''Moj predlog je potpuna nezavisnost Kosova''...
    Mislim smesno,a jos smesnije je sto je uopce dopusteno mu da dodje s takvim predlogom,sto bi opet znacilo da se MZ sprema da odcijepi KiM od Srbije sto opet za sobom vuce nemire unutar drugih evropskih drzava...
    Sad me samo jos zanima pod kakvim ce izgovorom MZ opravdati svoju ''buducu'' odluku...
    Strasno
    ''Though nothing can bring back the hour of splendor in the grass, glory in the flower, we will grieve not, rather find strength in what remains behind.''

    William Wordsworth
      Vrh

  3. #3

    Odgovor: Sadržaj Ahtisarijevog predloga

    Nazalost nisam bolje ni ocekivao
    pljunuli su Albanci love i love na lobiranja okolo da bi tek tako odustali od nezavisnosti
    You're not your job. You're not how much money you have in the bank. You're not the car you drive. You're not your fucking khakis. You're the all-singing, all-dancing crap of the world.
      Vrh

  4. #4

    Odgovor: Sadržaj Ahtisarijevog predloga

    -Firma u koju sam dosao da promenim neke stvari i pomognem joj da se okrene trzisnoj ekonomiji usled loseg rukovodstva (citaj direktor) prilikom prijema sirovime proizvela je "neusaglaseni proizvod" (termin iz sistema ISO 9001 koji smo dobili). I sta sad? Tata (znate kako se cita) isti vraca u proizvodnju mesajuci ga sa dobrom robom + na svaki 10 ubacuje po jedan "neusaglasen" i sta dobija, dobija reklamacije ("za ovaj eksperiment nije nam potreban limun, stoga cemo ga bacit' "). Ja sam na stanovistu da taj veliki balast koji nam predstavlja u radu u i ovakom teskom poslovanju, resimo tako sto ce mo ga prodati po proizvodnoj, pa cak i nesto visoj, mesajuci ga tako da poznatom kupcu isti odgovara i spreman je da ga plati (svi klimaju glavom i cute). "Ulaze zatim odlucni muski basovi", a je li, a je l' bi isto uradio i da je to tvoje?
      Vrh

  5. #5

    Odgovor: Sadržaj Ahtisarijevog predloga

    A sta reci?
    TolIko stvari je gdin Ahtisari napisao a sve je moglo stati u jednu rec.
    NEZAVISNOST.
    Zar smo ocekivali da ce se zavrsiti drugacije?Potajne zelje vs surova realnost.Nije nam prvi put da se opecemo...
    I may not be perfect but I'm always me
      Vrh

  6. #6

    Odgovor: Sadržaj Ahtisarijevog predloga

    Sustina je da se sada otovreno priznaje da se od Kosova pravi nova drzava na balkanu..... to je vec bilo i fakticki uradjeno , sad joj treba organizovati uredjenje i uvesti je u medjunarodnu zajednicu .... svidjalo se to nama ili ne ......
    Davno su bili povuceni potezi koji su doveli do ovoga , mi tu danas ne mozemo bas mnogo da uradimo ....
    Possibility of dream come true makes life worth living.....
      Vrh

  7. #7

    Odgovor: Sadržaj Ahtisarijevog predloga

    Dalo se pretpostaviti.
    Naravno predlog stize u vreme formiranja nove srpske vlade, odnosno u trenutku kada nam je dupe u procepu.
    Znali su oni sta ce sa Kosovom! Zbog toga i nisu sprecili haos koji je poceo u martu 2004. godine, kada su se Šiptari pregrupisali i krenuli u poslednje gazenje po srbima, nealbancima i srpskim verskim objektima.
    Do danas je prosao period gde su i najuporniji Srbi raseljeni sa Kosova, te se i taj mali broj prepolovio. Sada mogu na miru da odvoje ovu teritoriju u koju ce odma da investiraju i otvore "kes kredit" banke.

    2004. je ovaj "poslednji progon" izkontriran argumentima upucenim vladi da je nesposobna da spreci dogadjaje izazvane martovskim "demonstracijama".
    (Paljenje dzamije u BG, napad u NS na lokalni centar islamske zajednice kao i poslastičarnice i pekare čiji su vlasnici etnički Albanci i muslimani. Te "jednogodišnje nasilje niskog intenziteta protiv ne-Srba u Vojvodini" izvor)

    Ovaj plan je stoprocentno u interesu Šiptara. I Tadicevo "ne", ocajnicki poredjeno sa Titovim "ne" Staljinu ce eventualno doneti minimum kompromisa koje je Ahtisari vec predvideo, ali nije posao sa njima u "pregovore".

    Ostaje malo vremena da vidimo nove granice Srbije, a s' obzirom da su autoriteti nase strane nedovoljni, umesto teritorije, iz pregovora cemo izvuci iskljucivo nove pouke.
    "Ovo mesto nikada neće doneti ikome sreću.
    Ali ako padne u pogrene ruke..."
      Vrh

  8. #8

    Odgovor: Sadržaj Ahtisarijevog predloga

    želje su jedno, na žalost realnost je drugo. ovo se moglo i očekivati, jer je sve već godinama mirisalo na to. i šta sad...pojma nemam. šta će naši moći da urade i koliko su moći nešto da promjene, ni to ne znam. jedino se iskreno nadam da život srbima na kosovu neće biti teži nego što već jeste i nadam se da to neće biti samo puste želje.
    nattydread is coming to dinner
      Vrh

  9. #9

    Odgovor: Sadržaj Ahtisarijevog predloga

    Tužno je sve. Ako nam otrgnu Kosovo , moraćemo se međusobno pozdravljati sa "Dogodine u Prizrenu", dok god se to i ne desi.
      Vrh

  10. #10

    Odgovor: Sadržaj Ahtisarijevog predloga

    -Da se u startu razumemo, nesto me preterano i ne "tangira" konacni status Kosova, barem ne u meri da sam spreman da se odreknem neke licne u korist neke opste koja ce opet biti na stetu opste a i moju. u. To jest, kako lepo rece Zviz izvucicemo iskljucivo nove pouke. Danas se ne borimo da Kosovo sacuvamo, osim "mrtvog slova na papiru", drugo sta i nemamo.
    Tadic ce traziti odlaganje direktih pregovora za 10 dana kako bi se formirala vlada...
    A kakva li ce se vlada formirati? Platforma narodnjaka je u nekom "plasticnom" opisu: ko prizna nezavisno Kosovo da mu udarimo izolaciju, a ako to ucini neka zemlja NATO pakta, onda ce najebati svi. Realnost je da ce DS u nekom obliku istu da "proguta". Licno mislim da je to dobra cena jer ce imati argumentaciju u pregovorima, jer ce na tom stanovistu biti vise od polovine parlamenta SRS-DSS-SPS i uz dokazano lude Albance, jos dokazanije i jos ludje Srbe, sto im realno ic ne treba.
    Nece zuriti, "bolje je 100 godina pregovora nego dan rata", pre svega jer se Kosovo polako prepusta pod interesnu zonu EU, a ona nije monolitna. Primer: Misel Platini izabran je, pre svega, glasovima "manjih, istocnih" zemalja.
    U sledecih 6 meseci predvidjam "satl" diplomatiju, uz sporadicne direktne pregovore, u tom periodu Nemacka predsedava EU, al' za Savet Bezbednosti funkciju preuzima V Britanija. Demokrate u Americi? Rusi se opet samo 'urce, saveznike ce mo imati u: Nemackoj-Francuskoj-Spaniji i veci broj Slovenskih zemalja, "ustopovati" Amere (ne znam da li im je ovo izborna godina) i uz sve to, jedino sto mozemo da dobijemo je da se ne zove nezavisno.
      Vrh

  11. #11

    Odgovor: Sadržaj Ahtisarijevog predloga

    E pa mislim gotovoje, ali dali je gotovo i u Srbiji, dokle ce mo da idemo!? Mi smo se vec privikli, kao u onom fazonu, vezani smo za bukvu spustenih pantalona, i da bi ublazili muke nikom ne objasnjavati sto smo vezani jer nam isto sleduje. Ali mislim se mozda ce mi biti lakse ako i kod kreatora pocne da popusta kais pa i njima spadnu pantalone, ih sto bi bilo veselo.
      Vrh

  12. #12

    Odgovor: Sadržaj Ahtisarijevog predloga

    Za ovo nije se trebalo potrositi stotine hiljada evra. Dovoljno bi bilo da je pitanje postavljeno Agimi Cekuu i on bi nam ovakav skoro isti odgovor dao za dzabe!
    Da li ce Kosovo ipak, na kraju, postati nezavisno ili ne, u svakom slucaju ne zavisi od danasnje srpske vlade niti bilo kog clana u njoj. Kosovo je vestacki napravljeno albanskim jos za vreme Tita. Dozvoljen je bio, i podrzavan, albanski nacionalizam (citaj nacizam), i sada smo stavljeni pred svrseni cin. Ne verujem da ce albanski nacisti ikada hteti da ponovo budu deo Srbije, a njih je 90% na Kosovu! (Izgovor ce im uvek biti strahovlada S. Milosevica). Samo ratom, pod uslovom da postoji podrska inostranih sila, je moguce povratiti Kosovo, a rat danas vise niko nece. Najbolje sto mozemo da ocekujemo je da se Kosovo podeli pa da se srpski deo prikljuci Srbiji a albanski... neka rade sta hoce. Nazalost, mislim da je bitka za Kosovo, na ovaj ili onaj nacin, po drugi put izgubljena. Mozda treci put cemo imati vise srece?
      Vrh

  13. #13

    Odgovor: Sadržaj Ahtisarijevog predloga

    Kao što je poznato, u ratu za Kosovo naši državnici su izvojevali jednu važnu bitku, koja će možda preokrenuti i sam rat. Ahtisari je morao da odloži razgovore u Beču za celih 8 dana i 8 noći. Pa ako je Bog stvorio svet za 7 dana, zamislite šta mi možemo za 8.

    Dakle, šta smo to tražili i šta nam je, kao slabo uračunljivoj državi, omogućeno? Tražili smo 8 dana da konstituišemo slavni srpski parlament, da onda taj srpski parlament odluči da sastav pregovaračkog tima ostaje isti i da taj slavni parlament usvoji istu onu rezoluciju u kojoj kažemo - crknite, bre, svi, na čelu sa Albancima, ali mi ne damo, čitaj spojeno, Kosovo.

    Tražili smo, dakle, i dobili da bomba ne eksplodira odmah nego odloženo, umesto da pokušamo da iskontrolišemo štetu. Seća li se neko od vas onog kongresa Socijalističke partije Srbije posle Kumanovskog sporazuma, kada je Milošević u Sava centru, u času kada se kosovski Srbi još nisu smestili po izbegličkim kampovima, a policajci i vojnici još premeštali leševe albanskih civila po raznim avlijama, govorio ne samo svojim sunarodnicima, nego svetu i istoriji kako je danas platila Srbija, a sutra će na red doći Afrika, Južna Amerika i, kako je tada rekao Milošević - Azija, taj veličanstveni kontinent. Milošević je tada bio u zadnjoj fazi ludila, već se obraćao istoriji, a nedugo zatim i u Hagu je počeo da bulazni o sebi kao o prvom borcu protiv terorizma. E, Vojislav Koštunica je otprilike sada u toj fazi.
    AKO VAM JE DOBRO,
    ONDA NISTA
      Vrh

  14. #14

    Odgovor: Sadržaj Ahtisarijevog predloga

    Kosovo ide ka nezavisnosti, tu sad više nema dileme. Ono što Srbija treba da uradi, to je da učini sve da ta nezavisnost što teže prođe, da bude što manje priznata i što više osporavana. U srpskom ustavu jasno piše da je Kosovo deo Srbije i iz srpske vizure to će zauvek biti tako, pa, ono, još ćemo se terati. Evropa će dobiti šta hoće - heroinsku republiku u svom srcu, pa ćemo da vidimo šta će od toga ispasti.
    If I had one wish, I would ask for a big enough ass for the whole world to kiss...

      Vrh

  15. #15

    Odgovor: Sadržaj Ahtisarijevog predloga

    Citat Pcela ubica kaže: Pogledaj poruku
    U srpskom ustavu jasno piše da je Kosovo deo Srbije i iz srpske vizure to će zauvek biti tako, pa, ono, još ćemo se terati. Evropa će dobiti šta hoće - heroinsku republiku u svom srcu, pa ćemo da vidimo šta će od toga ispasti.
    Manjkavost ustava je što to piše samo u preambuli, nigde drugde se Kosovo ne spominje. Ukoliko Kosovo postane nezavisno (ukoliko-nepopravljivi optimista) treba proglasiti okupaciju dela teritorije i onemogućiti Arbanasima na ulaze na našu teritoriju tako što nećemo priznavati njihove lične i putne isprave. Možda rezolucija o odbacivanju Artisarijevog plana izgleda šašavo, ali je itekako bila neophodna. Najjednostavnije je za svet da mi sami kažemo evo im Kosovo, ali mi možemo reći samo evo vam ga na
      Vrh

Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja

Slične teme

  1. Odgovora: 13
    Poslednja poruka: 30.11.2007, 21:38

Tagovi za ovu temu

Vaš status

  • Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke
  •