Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 28

Tema: Macke

 1. #1
  ... baba Ruija ~ Avatar od yige_gui
  Pol
  Žensko
  Član od
  13.03.2006.
  Aktivnost
  24.12.2014
  Lokacija
  negde izmedju neba i zemlje..
  Poruke
  3,458
  Slike
  4

  Macke

  Kada su pre 70 miliona godina dinosaurusi izumrli, ostavili su otvoren ekološki
  prostor koji je razvojem raznih vrsta sisara bio popunjen tokom sledecih milenijuma. Kada kažemo da su prvi sisari živeli već u zlatno doba dinosaurusa moramo napomenuti da su oni tada bili tek na početku svoje evolucije kao i da su rastom bili veoma mali. "Samo" 10 miliona godina kasnije, u doba Paleocena, šume su nastanjivali Miacidae, grupa znatno većih sisara mesojeda [Carnivora], koja predstavlja zajedničke pretke Caneidae [familije pasa] i Felidae [familije mačaka].


  *Macis, grafička rekonstrukcija skeleta*


  Prilagođavanjem na različita podneblja i uslove života u narednih nekoliko miliona godina Miacidae su se podelili na bezbroj grupa i podgrupa. Jedan od naslednika je Dinictis koji važi kao predak familije Felidae kojoj pripadaju sve mačke koje danas žive.


  *Dinictis, rekonstrukcija spoljašnjeg izgleda*


  Jedan od najimpozantnijih predstavnika velikih mačaka, koji je živeo u periodu od pre 3 miliona godina pa sve do kraja poslednjeg ledenog doba bio je Smilodon.


  *Smilodon, lobanja*


  ...ovako je Smilodon mogao da izgleda


  Ipak, znatno manji pripadnici ove velike familije felidae našli su sebi prostor za život i pored svojih velikih i dominantnih rođaka. Najstariji nalazi iz istog doba potvrđuju egzistenciju predaka naše današnje domaće mačke. Upravo iz te grupe manjih felidae razvile su se, ne samo 28 grupa malih mačaka [Felis] kao što su divlja mačka, ocelot, puma, luks itd, već i red velikih mačaka [Pantera] koje danas žive, u koje spadaju lav, tigar, gepard, leopard i jaguar.
  Direktan predak naše domaće mačke jeste divlja mačka, ali i nje ima više vrsta. Tu spadaju stepna mačka Felis ornata, evropska divlja mačka Felis silvestris i afrička divlja mačka Felis libyca zvana Falb mačka.


  *Felis ornata*


  *Felis silvestris*


  *Felis libyca*


  Falb mačka je prva bila pripitomljena, ali je naša domaća mačka nastala tek njenim mešanjem sa evropskom divljom mačkom, tokom perioda kada je ona svoj životni prostor raširila i po Evropi. Na drugim prostorima falb mačka se sigurno mešala i sa lolkalnim divljom rasama, što je značajno doprinelo varijaciji njenog izgleda i pre nego što je čovek počeo sa selektivnim odgojem.
  Poruku je izmenio Bombica, 02.04.2009 u 16:12 Razlog: naslov

 2. #2
  neunistivi zlojeb Avatar od ZOE
  Pol
  Žensko
  Član od
  13.12.2006.
  Aktivnost
  29.04.2014
  Godine
  52
  Poruke
  7,878
  Blog
  10
  Slike
  2

  Mačke

  Ailurofobijaje strah od mačaka. Od ovog psihičkog poremećaja patili su Julije Cezar, Henri Drugi, Čarls IX kao i Napoleon Bonaparta.

  Pre 4 hiljade godina, u starom Egiptu, mačka je smatrana svetom životinjom. Smrtna kazna je sledila svakome ko bi ubio mačku. Članovi porodice u kojoj bi mačka uginula sekli bi svoje obrve kao znak žalosti.

  Neverovatna činjenica je da je 1888. godine u gradu Beni Hasanu pronađeno 300 hiljada mumificiranih mačaka. Njihovi ostaci su bili prodati za 18.43 dolara po toni i brodom preneseni u Englesku gde su korišćeni kao đubrivo.

  Manje je poznato da je Isak Njutn pored svog životnog dela [Zakon gravitacije] izumeo i pokretna vratanca za mačke kako bi olakšao život svojim brojnim mačkama.

  Pisac Ernest Hemingvej je izvesno vreme imao čak 30 mačaka u svojoj kući u Havani.

  Vinston Čerčil je važio za velikog ljubitelja mačaka. Njegov mačak Džok koga je vlasnik zvao svojim ličnim pomoćnikom bio je pored Vinstona i na njegovoj samrtnoj postelji.

  Jedan od najstarijih zakona o zaštiti mačaka doneo je saksonski kralj Henri I. On je odredio da svako ko ubije mačku mora platiti kaznu u iznosu od 60 korpi kukuruza.
  Zivim po svome.......

 3. #3
  neunistivi zlojeb Avatar od ZOE
  Pol
  Žensko
  Član od
  13.12.2006.
  Aktivnost
  29.04.2014
  Godine
  52
  Poruke
  7,878
  Blog
  10
  Slike
  2

  Odgovor: Mačeće zanimljivosti

  Kada je mače još sasvim malo nikako ga nemoj te podizati za kožu na vratu. Samo majka mačka može to raditi a da ne povredi mače.

  Supstance iz kore pomorandže i limuna smetaju mački što možete iskoristiti kao efikasan način da svog ljubimca odučite od grebanja određenog komada nameštaja ili obuće.

  Naučno je dokazano da milovanje mačke može sniziti povišeni krvni pritisak.

  Mada zaslužuje da bude obrađeno kao zaseban tekst, ovoga puta ćemo samo pomenuti ovaj još uvek nedovoljno istraženi fenomen. Iako se mačke smatraju manje odanim i vezanim za svog vlasnika i dom nego što je to slučaj sa psima, neverovatni slučajevi tzv. psihološkog praćenja vlasnika na ogromnim razdaljinama govori suprotno. Dokumentovani slučajevi da su životinje prelazile i po više hiljada kilometara [nepoznatog terena] i uspešno pronalazile vlasnike upućuju na postojanje nekog `čula` za koje nauka još uvek nema objašnjenje. Na nekim od najvećih svetskih univerziteta poslednjih godina se vrše ispitivanja koja pokušavaju da utvrde da li mačke i psi imaju sposobnost da telepatski `komuniciraju` sa čovekom i drugim životinjama. Za sada je potvrđeno da je učestalost `pogađanja` nekih zadataka u laboratorijskim uslovima osetno veća od slučajnosti.
  Zivim po svome.......

 4. #4
  neunistivi zlojeb Avatar od ZOE
  Pol
  Žensko
  Član od
  13.12.2006.
  Aktivnost
  29.04.2014
  Godine
  52
  Poruke
  7,878
  Blog
  10
  Slike
  2

  Odgovor: Mačeće zanimljivosti

  Rekli su o mackama...


  Mačka ima devet života tri za igranje, tri za lutanje i tri za preživljavanje.
  Engleska poslovica

  Kad mački nešto narediš, ona prosledi naredbu svom repu.
  Kineska poslovica

  Mačka je ogledalo čovekovog duha, ličnosti i odnosa prema životu, baš kao što je pas ogledalo ljudske fizičke pojave.
  Winifred Carriere

  Svako ko tvrdi da mačka nije u stanju da vam uputi neprijatan pogled ili nikad mačku nije držao ili je potpuno izgubio moć zapažanja.
  Maurice Burton

  Mačke mi se u tolikoj meri uvek motaju oko nožnih članaka da i kod kuće, a i kad izađem, hodam kao da surfujem.
  Blount, Roy Blount mlađi

  Nikada se ne igrajte mačke i miša ako ste miš.
  Don Edis

  Mačka će vas poslušati i doći kad je pozovete ako nema pametnija posla.
  Bil Adler

  Držanje dve mačke košta skoro koliko i držanje jedne ali vlasnik dobija dvostruko više zanimacije.
  Lojd Aleksander

  Mačke pričaju repom.
  Klivlend Amori

  Mačke što zna svako ko je bar malo vremena proveo sa njima imaju ogromno strpljenje za sve nesavršenosti ljudske vrste.
  Klivlend Amori

  Jedan od načina kojim mačke pokazuju da im je sve potaman jeste da dremaju.
  Klivlend Amori

  Ljudi koji mrze mačke osvanuće u svom sledećem životu kao miševi.
  Vera Resnik

  Volim mačke, jer volim svoj dom. Malo pomalo one postaju vidljivi deo njegove duše.
  Žan Kokto

  Kada se uzmu u obzir osobine kao čistoća, osećajnost, strpljenje, ponos i hrabrost koje mačke imaju, koliko nas bi, pitam ja vas, bilo u stanju da postane mačka.
  Meri Fernand

  "Mjau" je melem za srce.
  Stjuart Makmilan

  Hiljadama godina mačke su obožavane kao boginje. One to nikada nisu zaboravile.

  Od svih božjih stvorenja samo jedno ne može biti pokoreno uzicom. To stvorenje je mačka.

  Verujem da su mačke duhovi koji su odlučili da malo proborave na zemlji. Siguran sam da bi one mogle da hodaju po oblacima, a da ne propadnu.
  Žil Vern

  Ako možete tačno da nabrojite koliko ste mačaka imali, znači da ih niste imali dovoljno.

  Mačke savršeno znaju kako se mi osećamo, ali im to baš i nije zanimljiva tema.

  Nikad ne potcenjujte snagu mačjeg predenja!

  U ovakvom svetu koji je uvek pomalo otkačen, mačka se oseća kao kod svoje kuće.
  Roseanne Anderson

  Potreba da stekne i zadrži mesto koje je samo njeno u celom svetu oduvek je najveća pokretačka snaga mačje prirode.
  Paul Annixter

  Kući koja ima mačku ne treba nikakva skulptura za ukras.
  Wesley Bates
  Zivim po svome.......

 5. #5
  neunistivi zlojeb Avatar od ZOE
  Pol
  Žensko
  Član od
  13.12.2006.
  Aktivnost
  29.04.2014
  Godine
  52
  Poruke
  7,878
  Blog
  10
  Slike
  2

  Odgovor: Mačeće zanimljivosti

  Mačka koja je doživela najdublju starost prema zaista pouzdanom izvoru bila je jedna tabi ženka po imenu Ma koja je živela 34 godine!

  Najdeblja mačka kastrat po imenu Himi bio je težak 46 funti ili oko 20 kg. (Obim vrata iznosio mu je oko 35 cm, u struku je imao 80-ak cm, a bio je dugačak oko 95 cm).

  Najmanja poznata mačka bila je persijaner (himalajac) po imenu Tinker Toy koja je bila samo oko 6 cm visoka, a dugačka oko 18 cm.

  Titulu najstarije mačke majke nosi mačka Kitty čiji je vlasnik Englez George Johnson, a koja je okotila dva mačeta kad je imala 30 godina. Kitty je uginula uoči svog 32. rođendana, a tokom svog života omacila je ukupno, prema onome što se zna, 218 mačića.

  Mačke predu da izraze zadovoljstvo, ali što je manje poznato, i da izraze strah i bol. Mačke predu dok doje mačiće, ali i kad imaju porođajne trudove.

  Najplodnija mačka, prema zabeleženim podacima je izvesna tigrasta Dusty od Bonhema. Ona je život provela u Teksasu i tokom svog životnog veka omacila 420 mačića.

  Najveće leglo ikad zabeleženo imala je jedna sijamska/burmanska mačka koja je, 1970. godine omacila čak 19 mačića.

  Da je mačka korisna po zdravlje odavno se tvrdilo među samim ljubiteljima, a sada je i naučno dokazano da maženje mačke može čoveku da snizi visok krvni pritisak.

  Kućna mačka je jedina vrsta koja je u stanju da svoj rep, dok hoda, drži uspravno. Divlje mačke rep drže ili horizontalno ili ga podvuku između zadnjih nogu.

  Mačke se znoje jedino preko jastučića na šapama. Jeste li primetili da se površina stola za pregled kod veterinara ovlaži kad mačku stavite na sto?

  Najdebljom mačkom na svetu smatra se tigrasta mačka pod imenom Pope, vlasnice Gledice Cooper iz Newporta u Velikoj Britaniji. Pope je, kad je 1984. izmeren, imao 11 godina i preko dvadeset kilograma.

  Titulu mačke koja se popela na najveću visinu još uvek drži četvoromesečno mače Jozefine Aufdenblaten, koje je 1950. pratilo planinare i zajedno sa njima dospelo na vrh Materhorna u Alpima (4 478 m).

  Da su vlasnici mačaka u stanju svašta da učine za svoje ljubimce poznato je, ali je jedna "svadba" na Tajlandu ipak prevazišla sva očekivanja: venčanje mačjeg para obavljeno je po svim propisima, sve sa razmenom burmi, a tvrdi se da je vlasnike "mladenaca" ova velika fešta koštala 28 000 dolara!
  Zivim po svome.......

 6. #6
  neunistivi zlojeb Avatar od ZOE
  Pol
  Žensko
  Član od
  13.12.2006.
  Aktivnost
  29.04.2014
  Godine
  52
  Poruke
  7,878
  Blog
  10
  Slike
  2

  Odgovor: Mačeće zanimljivosti  U Egiptu su mačke bile smatrane svetim životinjama, a kazna za njihovo ubojstvo bila je smrt. Ako bi u nekoj kući mačka uginula prirodnom smrću, svi članovi obitelji morali su ući u punu korotu, kao da je umro neki njihov bliski rođak, čak su morali i obrve obrijati.
  Kad bi neka egipatska mačka uginula, njezino bi truplo bilo balzamirano a njuška prekrivena drvenom skulpturiranom maskom u obliku mačje glave. Neke mačke stavljene su u drvene mrtvačke sanduke izrađene u obliku mačjeg tijela, a neke u pletene mrtvačke košare. Sahranjivane su u ogromnim mačjim grobljima, kojih je broj ponegdje premašivao milijune.
  Boginja mačka zvala se Baste, što je značilo ''Ona iz Basta''. Bast je bio grad u kojem se nalazio glavni hram posvećen mačkama. Svakog proljeća tamo bi se okupilo do pola milijuna hodočasnika da sudjeluju u svetom festivalu posvećenom mačkama. Na svakom od tih festivala bilo bi sahranjeno otprilike 100 000 mumificiranih mačaka u čast mačje boginje-djevice. Kult mačke bio je tako popularan da se održao gotovo 2000 godina. Službeno je zabranjen tek 390. godine pos.Kr., kada je već ionako bio u ozbiljno opadanju. U svojoj zlatnoj eri, dok je bio na vrhuncu popularnosti, ovaj je kult vjerno održavao ogromno poštovanje i ugled što su ga mačke uživale u drevnoj egipatskoj civilizaciji. Do danas su sačuvane brojne prekrasne brončane skulpture mačaka koje nam pokazuju koliko su stari Egipćani znali cijeniti njihov elegantni izgled.


  I JOŠ NESTO...

  Mačke (Felis catus) su među najpopularnijim ljubimcima na svijetu, premda njihovo udomaćivanje još nije toliko poznato kao primjerice udomaćivanje pasa.
  Godine 1888. jedan je egipatski zemljoradnik slučajno naišao na veliku grobnicu s tisućama mumificiranih mačaka i mačića. Ovo otkriće kod Beni Hasana sadržavalo je oko 80 tisuća mačjih tijela, datiranih u razdoblje 1000. - 2000.god.pr.Kr.


  Maska korištena pri sahrani mačke u drevnom Egiptu


  Zivim po svome.......

 7. #7
  Vojvodjanka Avatar od silvia
  Pol
  Žensko
  Član od
  01.11.2006.
  Aktivnost
  11.09.2014
  Lokacija
  Srce Vojvodine
  Godine
  36
  Poruke
  9,883
  Slike
  307

  Trava za mačke

  Opštepoznata je činjenica da je mačka isključivi mesojed, ali često se može videti slika mačke koja gricka biljke. Nikome ne pada na pamet pomisao da njegova mačka želi da postane vegetarijanac, već da ljubimac misli preventivno, pokušava da spreči neprijatnost koja će u suprotnom sigurno nastati!


  Zapravo, posle svakodnevnog višekratnog umivanja svakog kvadratnog santimetra krzna, velika količina dlaka se zalepi za jezik mačke. Kao lepo vaspitana jedinka, mačka to ne ispljune, već proguta i vremenom se u želucu nakupi pozamašna količina dlaka. Kad se napravi veća grudva od te dlake, ponekad mačka to povrati. Ali unosom dovoljne količine biljne materije te dlake se ne skupljaju u klupka, već pojedinačno ili u malim grupama nastave prirodnim putem ka spoljnjoj sredini, tj. crevima.

  Prema tome, macina trava je vrlo zdrava stvar! Može da se uzgaja jednostavno u kućnim uslovima. Na tržištu je prilično lepa paleta ponude raznih trava od samog semena do već spremljenih posuda sa semenom i održivačem vlage.

  Još nema gotovog mačjeg travnjaka kod nas u prodaji, ali po svetu mladi izdanci mogu i u tom obliku da se kupe.

  Pošto mačka svakako zahteva zeleniš, bolje da ne uči na svojim greškama. Mačka koja izlazi napolje obično ovako uči jer proba sve, ali ponovo se vrati samo ukusnim zalogajima.

  Ljubimci koji žive isključivo u kući, mogu da se nauče šta sme a šta ne sme da se dira. Pretežno je ovo učenje naporno, ali ponekad i uspe.

  Ako mačka nikako ne može da razlikuje otrovne od korisnih biljaka, u kući nikad ne treba gajiti razne vrste paprati, rododendrone, difenbahiju, ciklame, ljubičice i sl. Čak ni na nekim visinama ili skrovitim mestima, jer takvo nedostupno mesto za mačku NE postoji.

  Kao što ni u vazi ne bi trebalo držati đurđevak, lalu, ljubičicu, bukete iz cvećare sa puno zelenog ukrasnog bilja. Na terasi ili prozoru ne bi trebalo uzgajati muškatle, petunije, dan i noć... Mačku ne interesuje samo cveće ili ukrasni deo, već vrlo spretno može da dođe i do vode u vazi u kojoj je nepoželjna aktivna supstanca iz biljke.


  Mačka instiktivno zna da u zelenim biljkama ima ogromna količina hlorofila šta čini dobro za organizam, diže energetsku snagu ćelije kao i daje blagu umirujuće dejstvo. Bez obzira što mačka vrlo poslušno pojede i vitaminsku tableticu, ili posisa tečnu travu iz tube, ona ipak zna da je najbolji izvor - prirodni izvor.

  Ovo je još jedan razlog da pored neizmerne ljubavi prema Vašem ljubimcu napravite malo mesta i za gajenje zelenih biljaka. Jednim potezom napravićete više dobrih dela:

  1. Vaš ljubimac imaće izvor svežeg zeleniša

  2. Vi ćete u kući imati nešto zeleno

  i Vi ste učinili nešto za poboljšanje ekosistema.

  I to sve samo zbog Vaše mačke...

  Životinjsko carstvo
  Klara Ćurčin, DVM
  VA Intervet
  Volim je od štala do neba, od blata do pšenice, toplu od ciganskih gudala i blagdanskih očenaša, vršidbenu i zadušničku, smeđu kao devojačke pletenice, tu zemlju čardaša, čaša i bezemljaša ...tu Vojvodinu bogomojačku, i bezbožničku, i ivnsku, belju od jaganjaca, crnju od paljevina, tu Vojvodinu svetonikoljsku, velikogospojinsku...

 8. #8
  neunistivi zlojeb Avatar od ZOE
  Pol
  Žensko
  Član od
  13.12.2006.
  Aktivnost
  29.04.2014
  Godine
  52
  Poruke
  7,878
  Blog
  10
  Slike
  2

  Odgovor: Mačke

  Fiziologija i ponašanje

  Raspoloženje mačke ima skoro podjednak uticaj na veličinu njenih zenica kao i količina svetla. Uznemirena ili uplašena mačka imaće širom otvorene zenice dok će recimo ljuta mačka imati sužene zenice.


  šta mislite da li mu se svidelo buđenje?

  Slušni "aparat" mačke je toliko razvijen da ona može razlikovati dva identična zvučna izvora razmaknuta 0.5m na udaljenosti od čak 20 metara! Uho mačke sastoji se od čak 30 mišića [ljudi imaju 6] koji kontrolišu pokrete spoljnjeg uha i koji ga mogu rotirati za 180 stepeni. Mačka tako može čuti zvuk iz svih pravaca bez pomeranja glave.

  Neobični zvuci i škljocanje vilice mačke koja kroz prozor gleda u pticu ili insekta samo predstavljaju instinktivno ponašanje lovca mesoždera koji plen ubija jakim ugrizima.

  Brkovi mačkama služe najpre kako bi ocenile da li se mogu provući kroz određeni otvor. Kako nemaju većih [od lobanje] pojedinačnih kostiju u svom telu otvor kroz koji mački prolazi glava je dovoljan i da kroz njega prođe celo njeno telo.

  Mačke nemaju znojnih žlezda što objašnjava znatno slabiji miris njihovih tela [u poređenju sa npr. psima]. Ova činjenica ih, međutim, čini relativno osetljivim na visoke temperature.

  Mački je u lošim svetlosnim uslovima potrebno 6 puta manje svetla [u odnosu na čoveka] kako bi jasno videla. Tome doprinosi i posebna membrana Tapetum Lucidum koja se nalazi na obodu rožnjače i koja ima reflektivnu površinu. Ona još jednom odbija primljenu svetlost ka zenici i na taj način povećava `upijenu količinu svetlosti. Odbljesak zelenkaste boje koji se može videti na fotografijama mačaka i pasa koje su snimljene uz korišćenje blica predstavlja refleksiju ove opne.

  Osim u nosu, mačka poseduje još jedno čulo mirisa u vidu Jakobsonovog organa. Radi se o hemijski osetljivim nervnim završecima koji se nalaze u gornjem delu usne duplje. Najrazvijeniji Jakobsonov organ nalazi se kod zmija koje izbacujući i uvlačeći vlažan jezik prenose i molekule mirisa do osetljivih nervnih završetaka.

  Kada pije tečnost mačji jezik je u usnu šuljinu unosi sa svoje donje strane, za razliku od recimo psećeg jezika.

  Kao i ljudi, sve mačke se dele na levake i dešnjake.

  Od svih životinja na Planeti samo žirafe, kamile i mačke hodaju istovremeno levim pa desnim nogama.

  Mačka vrlo retko mjauče u komunikaciji sa drugom mačkom. Ovaj način oglašavanja mačke koriste samo sa ljudima.

  Doskorašnje verovanje da mačke nisu u stanju da razlikuju boje je opovrgnuto u najnovijim istraživanjima. Mačke mogu razlikovati plavu, zelenu i crvenu boju.

  Mužjak domaće mačke postaje polno zreo između 7. i 10. meseca dok ženka može ostati u drugom stanju već između 5. i 9. meseca starosti. Bez kontrole ženka može u kontinuitetu imati mladunce svakih 4 meseca pa je veoma važna kontrola parenja ili sterilizacija/kastracija.

  Proporcionalno veličini svoje glave i tela, mačke imaju najveće oči od svih sisara.

  Mačke moraju kroz ishranu da unose masti pošto njihov organizam nije u stanju da ih proizvodi. Nemojte hraniti svoju mačku [industrijskom] suvom hranom za pse pošto je mačkama u procentima potrebno 5 puta više proteina nego psima.

  Mačke imaju bolje kratkotrajno pamćenje nego psi. Najnoviji eksperimenti sprovedeni na Univerzitetu u državi Mičigen utvrdili su da kratkotrajno pamćenje kod pasa ne prelazi 5 minuta dok kod mačaka može trajati i do 16 sati što prevazilazi i rezultate izmerene kod majmuna i orangutana.

  Jedina vrsta domaće mačke koja voli vodu i kojoj je to sastavni deo karaktera rase je Turska Van mačka. U regiji iz koje potiče ova rasa znaju je i pod imenom "mačka koja pliva".

  `Predenje` je sastavni deo komunikacije kod mačaka. Sam zvuk nastaje od kretanja vazduha kroz sužene kanale u plućima koje svojim pomeranjem pravi dijafragma. Neobično je što se nekada predenje čuje i kod mačaka koje su jako bolesne ili povređene. Ipak, predenje pre svega označava dobro raspoloženje i prvi put se čuje kod mačića dok sisaju mleko
  Zivim po svome.......

 9. #9
  neunistivi zlojeb Avatar od ZOE
  Pol
  Žensko
  Član od
  13.12.2006.
  Aktivnost
  29.04.2014
  Godine
  52
  Poruke
  7,878
  Blog
  10
  Slike
  2

  Odgovor: Mačke

  Prva izložba rasnih mačaka u Evropi

  Prve Felinološke izložbe organizovane su tek u 19. veku, mada postoje zapisi da je prva izložba održana još davne 1598 godine na jednom sajmu u Engleskoj. Zvanićno, prva izložba mačaka održana je 1871. godine u Kristalnoj dvorani u Londonu. Na njoj su bile izložene britanske kratkodlake i persijske mačke. Pobednik je bio plavi persijski mačak vlasništvo gospodina Harisona Vajra. Iste godine održana je u Engleskoj izložba mačaka američkog uzgoja. Obe ove izložbe održane u otvorenom prostoru u areni.  Mačke su vođene na povocu a njihovi vlasnici su bili svečano obučeni. Žene su nosile duge haljine i ukrašene šešire, a muškarci frakove i cilindre. Izložbe su bile dosta rizične jer je dolazilo do " bliskih susreta" između mužjaka koji su se završavali i povredama.

  Kasnije su mačke izlagane takođe u velikim dvoranama ali su bile smeštene u kavezima, koji u početku nisu bili dekorisani. Sudije su pri ocenjivanju obilazile mačke u areni i kavezima. Kasnije, razvojem Felinologije i uključivanjem sve većeg broja zemalja sveta u FIF-e, Međunarodnu Felinološku Federaciju (Federation International Feline) donesena su i prva izložbena pravila, koja se usavršavaju do danas.

  U današnje vreme mace se izlažu u kavezima koji po standardima FIFe imaju dimanzije 50x50x50cm.

  Kavezi se raspoređuju u prostoru u kojem se održava izložba na različite načine, a dekorisani su lepim zavesicama, prostirkama i medaljama koje je maca osvojila na prethodnim izlažbama.  Važno je da u kavezima ne bude suvišnih stvari, tj. ništa osim posude za hranu i vodu i higijenske potrebe kako bi maca imala dovoljno prostora za odmor.

  Sve to imajući u vidu da izložbe traju i po 12 sati. U kavezu može biti izloženo najviše 2-3 odrasle mačke ili jedno leglo.

  Pošto je izlaganje mačaka vezano s materijalnim izdacima vlasnici se najteže odlučuju za prvu izložbu.

  Iz tog razloga je preporučljivo da se mace prvo izlažu u zemlji ili u gradu najbližem mestu stanovanja vlasnika. Kad se oseti prvo zadovoljstvo zbog dobrog plasmana mace, dobijenog sertifikata ili pobede u BIS-u, probijena je barijera za sve sledeće izložbe.

  Onaj ko jednom ode na izložbu i bude zadovoljan ocenom svoje mace, organizacijom izložbe, upoznavanjem sa drugim vlasnicima, druženjem i razmenom iskustava sa vrsnim odgajivačima, raspitivaće se i pre nego što se izložba završi kada će biti sledeća.

  Na izložbama mogu da se izlažu: Rasne mačke sa pedigreom i bez pedigrea, tzv Novicije, mačići stariji od tri meseca, kastrati i DOMAĆE MACE. Stoga ne čudi što se na svim izložbama pa i na svetskim izlažu i domaće mace, jer i one imaju tretman kao i rasne. Takmiče se u BIS-u* i dobijaju nagrade. Svaka izložba završava se takmičarskim delom Best in show BIS* i Best of Best BOB u kome se takmiče najbolje ocenjene mace po mišljenju sudija.  Metodom eliminacije se dolazi do ukupnih pobednika izložbe ali o tome u nekom narednom tekstu.

  To je najlepši, a za neke i najtužniji deo izložbe jer se za pobednika proglašavaju mačke koje su najbolje po mišljenju sudija. Za sve ostale najlepša je njihova maca bez obzira na sve konkurente. Uzajamnu ljubav vlasnika i njegove mace ne mogu da umanje nikakve ocene i titule. I dobro je što je tako jer je ta ljubav nemerljiva. O svakoj toj vezi mogla bi da se ispriča priča i svaka bi na svoj način bila prelepa
  Zivim po svome.......

 10. #10

  Odgovor: Mačke

  A joj....sto ja njih VOOOOOOOOOOOOLIM...
  Oci,prilicno krupne i otvorene,zracile su uvijek mirnim i nepomucenim sjajem koji me privukao vec od prvog dana

Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja

Tagovi za ovu temu

Vaš status

 • Ne možete pokrenuti novu temu.
 • Ne možete poslati odgovor.
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoje poruke
 •