Strana 1 od 7 123 ... PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 69
 1. #1
  moonlight shadow Avatar od Lillith
  Pol
  Žensko
  Član od
  13.10.2006.
  Aktivnost
  24.03.2012
  Godine
  31
  Poruke
  1,498
  Slike
  1

  Osnovi astrologije i astroloske konsultacije

  Astrologija za pocetnike

  Ovo je tema za sve ljubitelje astrologije koji zele da se proucavanju vise posvete...
  Ovde necemo tumaciti cele natalne karte(mozda poneki aspekt) vec cemo upravo pomagati jedni drugma u pristupu kako i na koji nacin proucavati astrolologiu...

  Ovde mozete pitati sve sto vas konkretno zanima,ostaviti neki link koji vodi ka zanimljivom stivu vezanim za astroloiju i astroloske fenomene,mozda i aktuelnosti...

  Tekstovi koji slijede su prikupljeni sa raznih astroloskih sajtova a ponesto je i iz mojih vlastitih knjiga(Dupro, Imsiragic itd. )
  ''Though nothing can bring back the hour of splendor in the grass, glory in the flower, we will grieve not, rather find strength in what remains behind.''

  William Wordsworth

 2. #2
  moonlight shadow Avatar od Lillith
  Pol
  Žensko
  Član od
  13.10.2006.
  Aktivnost
  24.03.2012
  Godine
  31
  Poruke
  1,498
  Slike
  1

  Odgovor: Osnovi astrologije i astroloske konsultacije

  Sta je astrologija i cime se bavi?

  Astrologija proucava covekov odgovor na uticaje. Zvezde nisu ni prijateljski ni neprijateljski raspolozene. One samo odasilju pozitivna i negativna zracenja. To samo po sebi covecanstvu niti steti niti pomaze, nego otvara zakonite kanale za uspostavljanje ravnoteze uzroka I posledice, ravnoteze koju je svaki covek poremetio svojim delima u proslosti.

  Što može astrologija i što ne može ?


  Danas, kad smo došli do spoznaje da nismo samo igračke u rukama sudbine i da imamo slobodnu volju kojom možemo usmjeriti život u željenom pravcu, astrologija je u jednom svom segmentu usko vezana uz psihologiju. Stara izreka kaže da je karakter sudbina i to je osnovna postavka suvremenih kretanja u astrologiji - spoznati sebe u svoj svojoj cjelovitosti što je najbolji put do ispunjenosti i sreće.
  Osnova svakog astrološkog proučavanja je natalna karta. Natalna karta su zaleđeni položaji planeta na nebu u odnosu na zemlju u trenutku vašeg rođenja. Astrologija promatra svemir iz zemljinog vidika, odnosno položaje planeta u odnosu na Zemlju. Bez obzira za što nam natalna karta kasnije služila, ona je baza koja sadrži vašu osnovnu šifru - sve proizlazi iz natalne karte i sve što se događa ili će se događati s vama naznačeno je u njoj. Ona je također i osnova za prognostičku astrologiju koja je najprivlačnija većini ljudi. Međutim, prognostička astrologija ne govori o budućnosti kao o nepromjenjivoj i unaprijed određenoj, ona govori o povoljnim i nepovoljnim budućim periodima te vašim mogućnostima kako da na najbolji mogući način iskoristite prilike koje vam se pružaju ili da se povučete i čekate kada je to bolje za vas, odnosno da budete što kreativniji, u skladu s vremenom i prostorom. Morate uvijek imati na umu da ste u svemu tome najbitniji vi, odnosno da sami donosite odluke i kreirate život, astrologija vam samo u tome pomaže i olakšava vam krizne momente.

  Za kvalitetno astrološko tumačenje moramo uvek imati bar 3 dokaza u natalnoj karti osobe.


  Zasto je bitan cas rodjenja?

  Na osnovu tacnog vremena i mesta rodjenja izracunava se podznak ili Ascedent. U vecini slucajeva to je najbitnije mesto u horoskopu, to je nasa sustina, srz, pa sto je covek stariji postaje i svesniji svog podznaka. Sve planete, njihovi polozaji u znaku, polju i aspekti su u sluzbi naseg podznaka. Cesto se desava da je podznak toliko dominantan da skoro uopste i ne prepoznajemo uopstene karakteristike svog znaka. Isto tako cesto se desava da nam neke jake platete na bitnim mestima u natalnoj karti daju sve svoje karakteristike koje se ne mogu naci ni u nasem znaku ni u podznaku. Svaka planeta, bila ona bitna ili ne ima svoju ulogu u nasem zivotu, svaki njen aspekt, svaki znak, polje pa sve to kad se sabere daje jednu nesagledivu slozenost i pre svega posebnost. Svaki covek i jeste, bas zbog svoje posebnosti, prica za sebe, pa na osnovu datuma, vremena i mesta rodjenja, dobija se natalna slika jednog coveka, jednog zivota, jedne sudbine, koju samo iskusan i dobar astrolog moze delimicno da odgonetne
  ''Though nothing can bring back the hour of splendor in the grass, glory in the flower, we will grieve not, rather find strength in what remains behind.''

  William Wordsworth

 3. #3
  moonlight shadow Avatar od Lillith
  Pol
  Žensko
  Član od
  13.10.2006.
  Aktivnost
  24.03.2012
  Godine
  31
  Poruke
  1,498
  Slike
  1

  Odgovor: Osnovi astrologije i astroloske konsultacije

  Zodijak

  Zodijak koji mi danas poznajemo je zona nebeskog svoda koja se pruza s obe strane ekliptike,sirok oko 18*,u kom se nalaze planete tj.zvezde.Cini ga 12 sazvezdja koja Sunce prelazi u tolu jedne godine;Zbog pojave precesije ravnodnevnica ,znaci istog ranga,koji ne menjaju imena,ne zauzimaju u toku trajanja ove precesije ista mesta na nebu.Astrologija i ako zasnovana na geocentricnom sistemu,ipak funkcioniseSunce prelazi Zodijak srednjom brzinom od 1* na dan,sto dalje znaci da se u odredjenom znaku nalazi u periodu od 30* ili 30 dana.Tako svaki Zodijacki znak vlada periodom od 30* ili 30 dana,shodno tome vec smo utvrdili da ceo Zodijacki krug ima 360*.Da bi se polozaj zvezdanih tela tj.planeta odredio precizno,1* podeljen je na 60` (60 minuta) a svaki minut opet je podeljen na 60 (60 sekundi).I ako ova podela postoji pri ucrtavanju nebeskih tela tj.planeta i zvezda,u Zodijacki krug,koristimo samo stepene.

  Simboli Astrologije  Legende znakova Zodijaka

  Zvezde su podeljene na skupove na 20 stepeni juzno i severno od ekvatora na 12 simbolicnih imena.
  Za svako sazvezdje vezana je legenda po kome je to sazvezdje dobilo ime i znacaj.
  OVAN-Legenda o Ovnu govori da su Argonauti na Kolhidu zaratili zbog krzna ovnova.

  BIK-je po legendi Bog Zevs koji se pretvara u bika ne bi li zaveo Evropu dok bere cvece.Legenda dalje govori i osimbolu proleca gde Evropa biku kiti rogove cvecem.

  BLIZANAC- simbol blizanaca su Kastor i Poluks sinovi Zevsa.

  RAK-rak ima veoma interesantno sazvezdje iako nema definisanu legendu vezanu za ovaj znak;Sazvezdje Raka ima najmanje zvezda.Poznato je da simbol Raka potice iz Alexandrijske skole,dok su stari Egipcani na mesto Raka upotrebljavali simbol KUKCA.

  LAV-legenda o Lavu govori o Herkulu koji ubija nemejskog Lava u Argolidi.Junona uvredjena ovim stavlja Lava na nebo.

  DEVICA-legenda govori o devici koja ce roditi spasitelja,medjutim iako veoma duboka legenda Grci je nikada nisu verodostojno preveli.

  VAGA-jedini je zodijacki znak obelezen predmetom.Legenda o Vagi potice iz Egipta gde kralj Mohos izmislja vagu kao sredstvo za merenje dana i noci

  SKORPION-legenda o Skorpionu govoi o tome kako je skorpion ugrizao Oriona koji je sustizao Dijanu.

  STRELAC-legenda o Strelcu je neosporivo najlepsa legenda koja govori o kentauru Khironu,sinu Krona i Filire,koji Ahilu prenosi znanje lova,muzike i lecenja.

  JARAC-simbol jarca potice od koze Amalteja ili nimfe koja ubedjuje Zevsa na Idi da zbaci svog oca Krona sa prestola.

  VODOLIJA-je po legendi Deukalion,sin Prometeja i Pandore,on naime dovodi Helene iz Azije na Parnas.Deukalon i Pira se po legendi spasavaju iz potopa i bacaju za sobom kosti majke(kamenje zemlje)iz cega nice novi rod.

  RIBE-legenda o ribana krece kada Orijas Tifon zaplasi Kupida i Veneru zbog cega oni skacu u Eufrat da se spasu.Izuzetno obimna i zanimljiva legenda.

  Latinski nazivi Zodijaka

  Znaci Zodijaka takodje nose latinske nazive tako je

  Ovan-Aries obelezava se sa AR tj.prva dva slova latinskog naziva,svaki znak se isto obelezava(sa prva dva slova latinskog naziva)

  Bik-Taurus-TA

  Blizanac-Gemini-GE

  Rak-Cancer-CA

  Lav-Leo-LE

  Devica-Virgo-VI

  Vaga-Libra-LI

  Skorpija-Scorpio-SC

  Strelac-Sagitaurus-SA

  Jarac-Capricorn-CA

  Vodolija-Aquarius-Aq

  Ribe-Pisces-PI

  Vladari

  Zodijacki krug ima 360 stepeni,svaki znak je vladar 30 stepeni.Kada pocnemo od Ovna,prvog znaka od 12 znakova on vlada od 0 do 30 stepeni zodijaka.Tako dalje idemo krugom Bik od 30 do 60,Blizanac od 60 do 90 i td.
  Da bismo znali u kom znaku je neko rodjen moramo znati datum rodjenja,kao i sa zodijakom,odredjeni znak vlada odredjenim vremenskim periodom na osnovu koga odredjujemo sta smo u horoskopu odnosno nas horoskopski znak.

  OVAN - 21.03 do 20.04

  BIK -21.04 do 20.05

  BLIZANAC -21.05 do 21.06

  RAK -22.06 do 21.07

  LAV -22.07 do 22.08

  DEVICA- 23.08 do 22.09

  VAGA -23.09 do 22.10

  SKORPIJA -23.10 do 21.11

  STRELAC -22.11 do 20.12

  JARAC- 21.12 do 19.01

  VODOLIJA -20.01 do 18.02

  RIBE -19.02 do 20.03


  Vladari kuća


  Kuće se u horoskopu nižu u pozitivnom smeru (suprotno od smera kretanja kazaljke na satu). Kraj prve kuće istovremeno predstavlja i vrh (početak) druge kuće, itd.


  Planeta koja vlada znakom u kome se nalazi vrh neke kuće naziva se vladarom te kuće.

  Primjer,ako je vrh druge kuce u Ovnu,recemo da je Mars planeta vladar druge kuce i gledacemo kako je Mars asoektovan,da bi dobili odgovor ,da li ce mo iamti para.

  Ovnom vlada .........Mars
  Bikom vlada ...........Venera
  Blizancem vlada ......Merkur
  Rakom vlada ..........Mjesec
  Lavom vlada.......... Sunce
  Djevicom vlada...... Merkur
  Vagom vlada......... Venera
  Skorpijom vladaju ...Puton i Mars
  Strijelcem vlada..... Jupiter
  Jarcem vlada......... Saturn
  Vodolijom vladaju... Uran i Satrun
  Ribama vladaju....... Neptun i Jupiter

  Kuće koje počinju u Škorpiji, Vodoliji i Ribama, imaće po dva vladara. Blagi prioritet ćemo dati bržoj planeti. (U slucaju Skorpije brza palaneta ej Mars,jer brze prolazi kroz sazvezdja,od Plutona)

  Važne astrološke tačke:

  Ascedent (ASC) je mesto na istoku tačno u trenutku događaja.
  Descedent (DSC) mesto na zapadu, silazna
  Medium Colei (MC) sredina neba jug- MEAD HEAVEN
  Imum Colei ( IC ) sever ili donje nebo

  vladar asc = vladar horoskopa
  vladar sunčevog znaka = suvladar horoskopa
  vladar znaka u kom kuća počinje = vladar kuće
  vladar umetnutog znaka u kući (ako postoji takav) = suvladar kuće

  Kuće su najjače na početku, na vrhu, zato je vladar znaka u kome kuća počinje vladar, a znak koji počinje na sredini ili kraju kuće je manje bitan, sem ako je ceo u istoj kući....
  Planeta koja se nalazi na vrhu kuće mnogo je jača, potentnija, od planete koja se nalazi na sredini kuće, a kad je na kraju kuće već je potencijalno gledamo kao da je u sledećoj kući, odnosno na njenom vrhu...
  što se tiče toga, ko je jači, planeta koja se nalazi u nekoj kući, ili planeta koja je vladar te kuće, obe rade, s tim da je za ishod bitniji vladar,npr. ako u nekoj kući imamo neku planetu sva u kvadratima, ali je vladar kuće dobro postavljen, imaćemo situaciju da će ta osoba imati silne turbulencije na tom polju, ali da najčešće može da računa na srećan kraj...
  Kad su u pitanju prirodna vladarstva kuća, gledamo ga, ali u tumačenju karte ne tumačimo na takav način...
  Primjer,Venera se dobro oseća u 2 i 7 kući jer je prirodni vladar tih kuća, kao prirodni vladar bika i vage, ali kad tumačimo nečiji horoskop nećemo reći da je u konkretnoj karti venera vladar 2, sem ako je vrh 2 kuće u biku ili vagi...

  Poruku je izmenio Lillith, 13.03.2007 u 14:09
  ''Though nothing can bring back the hour of splendor in the grass, glory in the flower, we will grieve not, rather find strength in what remains behind.''

  William Wordsworth

 4. #4
  moonlight shadow Avatar od Lillith
  Pol
  Žensko
  Član od
  13.10.2006.
  Aktivnost
  24.03.2012
  Godine
  31
  Poruke
  1,498
  Slike
  1

  Odgovor: Osnovi astrologije i astroloske konsultacije

  Postupak izrade horoskopa

  KORIGOVANJE VREMENA
  Beograd, geogrfske koordinate: 20E29 40N50
  Na osnovu geografske dužine (20 E) , nalazimo se u Prvoj časovnoj zoni. Korekcija koja se vrši da bi se utvdilo tačno vreme (rođenja):
  2029’ = 20 * 4’ + 29’ * 4” = 80’ +116” => 1h 21’ 56”

  IZRADA HOROSKOPA ZA MESTO ISTOČNO OD GRINIČA

  1.ODBIJEŠ ČASOVNU ZONU (oduzmeš 1h/zoni) i DOBIJEŠ GRINIČKO 1a. OD 1983 ( ODUZIMAŠ JEDAN SAT LETNJEG VREMENA)
  2. NA SVAKIH 1h GRINIČKOG VREMENA DODAJEMO 10”
  3. DODAŠ KORIGOVANO VREME PO MERIDIJANU
  4. IZ TABLICA EFEMEREIDA (za datum rođenja dodaš) SIDERAL TIME
  5. OBA SABEREŠ I DOBIJEŠ LIČNO ZVEZDANO VREME
  5a. ukoliko je zvezdano vreme veće od 24h, oduzima se 24h. tek sada uzimamo iz tablica podatke za horoskop.
  6. IZ TABLICA KUĆA (za geografsku širinu i zvezdano vreme) uzimaš podatke za KUĆE I ASCEDENT, kuće koje nedostaju dobijaju se na 180.
  7. POLOŽAJE PLANETA (za ponoć) nalazimo u EFEMEREIDAMA i unosimo sve osim Meseca za koji mora da se uradi korekcija, jer jako brzo putuje, tj 1/2h
  7a Dva puta se varaćamo efemereidima, zato što prvo treba iscrtati Kuće.

  PRIMER IZRADE :

  PECA: 5. III 1973 u 12h30’ Jagodina

  12 : 30 : 00
  - 1 : 00 : 00 oduzimamo 1h po osnovu vrem. zone za Srbiju
  __________
  = 11 : 30 : 00 dobili smo GMT

  11 : 30 = 11,5 x 10”=115”=1’ 55”
  + 1 : 55 korekcija

  __________
  = 11 : 31 : 55 dobili smo korigovan GMT

  Jagodina je 43 N 48 21 E 16

  21 x 4’= 84’ = 1h 24’
  16’ x 4”= 64” = 1’ 4”
  ____________________
  =1 : 25 : 04
  + 1 : 25 : 04 korekcija za geogr dužinu
  __________
  = 12 : 56 : 59 dobili smo
  korigovano realno vreme

  + ( 10 : 50 : 24 ) iz Tablice efemereida uzimamo Sideral time za 7.III.1973
  __________________________
  =23 : 47 : 23 dobili smo lično zvezdano vreme

  Iz tablica Kuća, za zadato lično zvezdano vreme (sada Sideral Time) i geografku širinu od 44 uzimamo najbližu vrednost redom za: 10, 11, 12, ASC, 2, 3 Kuće čije tačke obeležavamo na Natalnoj karti i povlačimo dijagonale, tako da dobijemo suprotne (nedostajuće) kuće i obeležimo rednim brojevima Kuće.
  X = 27 Ribe -4
  XI = 4 Bika - 5
  XII = 14 Blizanaca - 6
  Asc = 18 48’ Raka - 7
  II = 7 Ovna - 8
  III = 29 Ovna - 9

  Pošto smo ucrtali Kuće, sada ponovo iz Efemereida za datum rođenja uzimamo podatke za položaj planeta.

  SUNCE 14 Ribe
  MESEC 0h 14 Vodolije
  MESEC 24h 21 Vodolije
  MESEC korig
  S.M.ČVOR 15 Jarca
  MERKUR 28 Ribe
  VENERA 5 Ribe
  MARS 14 Jarca
  JUPITER 1 Vodolije
  SATURN 13 Blizanaca
  URAN 22 Vage
  NEPTUN 7 Strelca
  PLUTON 3 Vage

  Korekcija položaja Meseca ; pošto se sve planet osim Meseca jako sporo kreću za njih se ne vrši korekcija, ali mesec menja svoj položaj 1 na 2h.
  U našem primeru mesec je bio u ponoć na 09 09’ 09” Ovna u podne na 16 22’ 29” Ovna (u 07 :30 biće negde između 9 i 22 Ovna )
  ________________________________
  16 22’ 29”
  - 09 09’ 09”
  _______________________________
  = 7 13’ 20” ovo je put koji je Mesec prešao za 12h
  zaokružujemo na 713’ = 7 + 13/60 = 7 + 0,21 = 7,21

  7,21 : 12h = 0,60 = 0 + 0,60 x 60’ = 0 36’ - znači da za 1h Mesec pređe 0 36’

  za 07h i 30min Mesec pređe: 0,6 x 0,5 h =4,5 = 4 + 0,5 *60 = 4 30’
  u 07:30 Mesec će biti :
  09 09’ 09”
  + 4 30’
  ____________________
  13 39’ -Mesec je znači u 07:30 bio na 13 Lava

  Ucrtaj planete na mestima i prvi deo natalne karte je gotov.


  IZRADA HOROSKOPA ZA MESTO ZAPADNO OD GRINIČA

  13:30 Toronto 79W 44N
  13:30
  + 5
  - (79+= - 5h16')
  + korekcija 2' 12"
  + SIDERALNO VREME
  Obrati pažnju na korekciju vremena, tj pomeranje časovnika (letnje vreme možeš dobiti na 981 - od 1983 (oduzimaš jedan sat). Ovo je jako važno zbog astroloških kuća.
  ''Though nothing can bring back the hour of splendor in the grass, glory in the flower, we will grieve not, rather find strength in what remains behind.''

  William Wordsworth

 5. #5
  moonlight shadow Avatar od Lillith
  Pol
  Žensko
  Član od
  13.10.2006.
  Aktivnost
  24.03.2012
  Godine
  31
  Poruke
  1,498
  Slike
  1

  Odgovor: Osnovi astrologije i astroloske konsultacije

  PODELA ZODIJAKA

  Zašto je zodijak podeljen na dvanaest delova? Sigurno nije zato što godina ima 12 meseci. Ezoterija nam daje odgovor na to pitanje. Ceo Zodijak je podeljen na četiri elementa i tri kvaliteta. Ustvari, podela na osnovu tipa energije i tipa svesti, a to znači da sve što postoji u prirodi je tip egzistencije koja je njihova kombinacija. To su vibracioni modaliteti, tj. saglasno tome na koji se način energija manifestuje dobijaju se 12 šablona ili tipa predstavljenih zodijačkim znacima.

  PODELA NA ČETIRI (ELEMENTI)

  Sledeća četiri elementa su gradivne materije Zemlje na osnovu kojih je izvedena podela:
  1. ZEMLJA: fizičko-čulna
  2. VODA: astralno - nesvesno, emocije
  3. VAZDUH: mentalno - misli
  4. VATRA: duhovno, spiritualno - intuicija, više znanje i deje, božanska i kosmičika energija

  ( Naprimer: minerali su sastavljeni samo od jednog elementa, kamena - bez svesti. Sva svesna bića sa elementom zemlja su Gnomi patuljci. Sa vodenim elementom su : nimfe i sirene. A u ezoteričnoj literaturi postoje entiteti koji su podeljeni po nivoima.
  1. Svi egzistiramo u ravni Zemlje, naše materijalno okruženje.

  2. Manje opipljiva je astralna ravan, koja je sastavljena od elementa vode, i nju iskušavamo kod stanja sna. Tu spada i domen astralne projekcije, koja se vežba. Astralni plan nam je najbliži posle Zemlje, emocije na tom planu egzistiraju kao realnost jer one Tu žive i ispoljavaju se na tom planu. Emocije nas mogu izlečiti i razboleti ukoliko proizvodimo emocije jer se energija nagomilava, zgusne i materijalizuje, pa se razbolimo. Sva magija se odvija kroz astralni plan jer energija nema prepreku.

  3. Mentalni plan, plan odmora, na tom planu žive naše misli, plan misaone razmene. Kod većine je manje nabijen energijom jer je viši plan od emocija.

  4. Spiritualni, element Vatra je plan intuicije, je plan kada smo jako bliski božanskoj energiji, univerzalnoj svesti, prosvetljenju. Do njih ne dolazimo logikom i razmišljanjem. Svrha života se tu spoznaje, period blaženstva - Raj. Na tom nivou čovek bira sledeću inkarnaciju.
  Momenat posle Smrti čovek prolazi sve te planove, a najteža iskustva doživljava na astralnom planu - to je čistilište ili Pakao.

  Svaki od Zodijačkih znakova ima istu količinu energije ali je zrači na različite načine. Ali pazi, kompletna slika se dobija kada se uzmu i sve planete do Saturna, tj. lične planete. Jako je važno ukoliko je jedan element dominantan. Osobine elemenata
  U svim pojavama deluju samo dve snage: ljubav i mržnja, nema nastajanja niti nestajanja, samo se u većim ili manjim količinama ujedinjuju ili razdvajaju. Svaki čovek nosi potencijale sva četiri elementa. Već u detinjstvu se primećuje ispoljavanje jednog, kasnije dolazi do ispoljavanja još jednog ili dva koji podupiru glavnu funkciju. Uvek postoji jedna inferiorna funkcija koja se zadržava u nesvesnoj ili podsvesnoj sferi ličnosti, i ispoljava se kroz snove, fobije, neuroze i slično.
  Slabije naglašeni elementi tj. znaci su oni u kojima se ne nalaze tzv. lične planete (Sunce,Mesec, Merkur, Venera, Mars) i društvene planete (Jupiter i Saturn). U tom slučaju ne postoji način ni sredstvo da se ispolje određeni kvaliteti. Duhovne planete (Uran, Neptun o Pluton) su od manjeg značaja, jer se u ranijoj dobi života njihova svojstva najčešće doživljavaju u formi projekcije ili sudbinskih okolnosti. Tek kasnije i one mogu biti integrisane, a sa njima i osobine nedostajućeg elementa. Izvesna kompenzacija za element koji nedostaje može biti njegova zastupljenost u odgovarajućim oblastima (Kuća) horoskopa. U tom slučaju će spoljašnji svet svojim zahtevima podstaći rzvoj ovog elementa u biću vlasnika horoskopa, najčešće putem njegove konfrontacije sa stvarima i ljudima, koja otelotvoruju svojstva koja mu nedostaju. U takvim prilikama se čak primećuje jaka fascinacija datom osobom, pojavom ili predmetom i uzajamno privlačenje. Nedostatak nekog elementa mogu da nadomeste i odgovarajuće planete koje reprezentuju dati element (Jupiter-Vatra, Saturn-zemlja, Uran-Vazduh i Neptun-voda) kada se nađu u važnim pozicijama u horoskopu, na ASC, MC i sl.
  ''Though nothing can bring back the hour of splendor in the grass, glory in the flower, we will grieve not, rather find strength in what remains behind.''

  William Wordsworth

 6. #6
  moonlight shadow Avatar od Lillith
  Pol
  Žensko
  Član od
  13.10.2006.
  Aktivnost
  24.03.2012
  Godine
  31
  Poruke
  1,498
  Slike
  1

  Odgovor: Osnovi astrologije i astroloske konsultacije

  VATRA(Ovan, Lav, Strijelac)

  Vatra je moćna, privlačna i opasna; čista energija koja nam može biti svjetlo na putu, toplo ognjište, ali i razorni požar. S vatrom uvijek moramo biti na oprezu jer se lako možemo opeći.
  Vatra ne voli elemente Vode i Zemlje, zbog sporosti. Znam, hoću i mogu. Vatrene kuće su: 1, 5, 9. Ljudi vatre isijavaju energiju i toplinu, poletni su, otvoreni, uvijek spremni na akciju - vatra nikada ne miruje. Od svih znakova ima najviše entuzijazma, energije, poverenja u život. Imaju puno inspiracije, vrlo aktivni, samopouzdani, ekstravagantni, agresivno nastupaju ponekad nepažljivo da čak izgleda grubo. Vatra polazi od sebe: dinamični, bučni, nameću se, burno diskutuju, lako se kače, hrabri su i istrajni - teško ih je ukočiti. Reakcije su brze, jake i sa puno dramatike. Ne podležu rutini i nemaju mnogo strpljenja, vole sve da urade u najkraćem roku. Nezustavljivi su ako nešto reše da urade. Obično ne planira mnogo i ne razmišlja duboko. Uvek veruje u pozitivan ishod. Kada se desi krah teško se snalazi u momentu, ali se brzo pribere i ide napred. Vrlo malo živi u prošlosti, ružna iskustva ostavlja iza sebe. Nema metodologiju, ali imaju Cilj. Lako je ove tipove prepoznati. Oni su topli, energični, pozitivni, ne bave se drugim ljudima jer su previše usmereni na sebe. Oni ni ne misle na vas niti će vas povrediti. Veliki su hazarderi i predvide opasnost. Nezgodna im je crta što previše vremena troše na fantazije (fikcije) i ciljeve bez osnova. Imaju izrazitu intuiciju, često imaju proročanske sposobnosti, vizionari, ali tu viziju teško pretaču u reči, pa to ostaje u njima. Ponekad je introvertan tip nadaren za psihički rad, ali znaju da zastrane i izgube kontakt sa realnim svetom. Vatreni tip dobro prođe u životu, iako često nije omiljen i nema puno prijatelja, ovo su ljudi individualci. Ako su zaposednute vatrene kuće (1, 5, 9) osobe će naći sebe u sportskim aktivnostima, rizičnim poduhvatima, sa primesama avanturističkog.
  Mane: agresivnost, bezobzirnost, egoizam, nedostatak objektivnosti, teško prilagodljivi.

  Ovan je plamen koji prosvjetljuje, pročišćava, otvara vidike.
  Lav je razbuktala vatra koja ima moć, ponosno pokazujući svoju raskoš.
  Strijelac je žar koji lagano podgrijava, poziva na izazove, jer žar se lako ponovo razbukta.

  NEDOSTATAK VATRENOG ELEMENTA u natalnoj karti:
  Nema dovoljno energije, entuzijazma, samouzdanja, optimizma, bez duha, plaši se životai problema. To su ljudi koji nisu sposobni da prebrode krizu. Neuspeh ih drži da ne mogu da se otkače od problema, nedostatak fizičke energije. Imaju afinitetima upravo prema vatrenim znacima, zbog kompenzacije. Savet: fizičke vežbe koje stimulišu energiju. Kompenzacija, sve ove nedostatke će ublažiti dobar položaj Sunca, Marsa i Urana. ili izraženi kardinalni kvalitet.

  PREVIŠE VATRENOG ELEMENTA
  u natalnoj karti:
  Previše su bučni, nametljivi i hiperaktivni, neosećaju da im išta fali - što vide drugi. Agresivni, impulsivni, diktatori, uradiće to po svaku cenu. Ako nema Vazduha, nema saradnje, postaju nepodnošljivi, nasilnici, prestupnici, ekscesno ponašanje, poroci, droga, alkohol, sex. Savet: naterati ih da taj višak energije istroše.

  ZEMLJA(Bik, Djevica, Jarac)


  Na površini zemlja djeluje neaktivno, osjećamo je samo kao čvrsto tlo pod nogama. No ispod površine je vrlo živahno, u zemlji se nalaze prava bogatstva. U zemlji se stvaraju životi, u zemlju odlazimo nakon smrti, u njoj se odvijaju procesi truljenja, raspada, klijanja, rasta Zemlja nas hrani svojim plodovima i daje nam mnoge prirodne ljepote.Ljudi zemlje ne vole vazdušne i vatrene jer su za njih to gluposti. Vrlo su realni, veruju u ono što je opipljivo, što može da se protumači, praktični su i pouzdani, pažljivi, kontrolisani. Zemljane kuće su: 2, 6, 10. Ciljevi su im isključivo materijalni. Nedostatak im je što teško preduzimaju inicijativu, uvek mora neko drugi da ih pokrene, ali kada krenu vrlo su istrajni i temeljni i obično završe ono što počnu. Konvencionalni su, konzervativni, lako pristaju na svakodnevne šablone, porodični ljudi, oni upravo traže takvu vrstu identiteta. Trudiće se da u tome što rade budu što bolji i celog života će se posvetit toj ulozi. Izuzetno produktivni. Odlikuje ih velika strpljivost, sve dok im se ne ukaže prilika. Vrlina: Zbog jakog kočenja, najlakše od svih uspostavljaju samokontrolu. Problemi nastaju ukoliko situacija zahteva rizik, za šta inače nema sklonosti. Moto im je: "bolje vrabac u ruci, nego golub na grani". Ne veruju u novotarije. Kada dostigne zacrtani cilj, onda se čvrsto, skoro dogmatski, vezuje za njega. Zato su mane ovog tipa prejaka usredsređenost na posed i nepostojanje radosti življenja. Devica i Jarac su naročito puritanski nastrojeni, dok je Bik sklon uživanjima. Postižu vrlo jednostavno zapažene uspehe na materijalnom i sacijalnom planu. Slabi su i klone se filozofije, teorije i apstrakcije. Kod njih vredi sve ono što može da se meri, vidi, opipa. Zaposlenje: sve što radi sa materijalnom formom, oblikovanjem i fizičkim stvarima. Dobre zanatlije, graditelji, a na višeumnom nivou i naučnici.
  Najsposobniji su za težak, iscrpljujući i mukotrpan rad - ako niko neće, oni će to raditi. Nemaju mnogo energije, ali za razliku od Vatrenog, mudro je čuvaju i ne rasipaju je. Ne vole rizik i iznenađenja. Pre nego što krenu u akciju analiziraju svaki detalj (zbog tog nedostatka energije). Imaju sposobnost za dugu koncentraciju, vrlo su dobri saradnici. Talentovani su. Korespondiraju sa fizičkim telom pa im je i telo vrlo važno. Vode ražuna o svom zdravlju, da su im fizičke potrebe podmirene - ugodnost, garderoba, hrana. Nikada im se neće desiti da ne jede ceo dan, kao Vatra, ili da ne ode da spava na vreme, jer on Zna da treba da se ispava jer savršeno osluškuje signale tela i zna da ima potrebe i da nešto nije u redu. Strašno vodi računa o materijalnim posedima i gleda kako će ih sačuvati, oni su i rođeni sa zadatkom da se brinu o tome. Dosta su čulni, senzualni, i prefinjena fizička čula, registruje i najmanje podsticaje u senzualnom smislu kroz čula. Zemlja nikada neće biti vulgarna. Sve što dolazi kroz čula vole i rado primaju. Jako osećaju i zadovoljni su malim stvarima. Poznati su po tome da nikad ne odustaju, čak i kada nešto djeluje neostvarivo, dugo su spremni čekati na svojih pet minuta. Ponekad su pretjerano tvrdoglavi i tvrdokorni, što još više usporava njihov ritam života. Time zapravo sputavaju i sebe i druge, a njihova ograničenost u nekim doživljajima zna stvoriti vrlo teške karaktere. U krajnjem slučaju znaju biti bezosjećajni, nemilosrdni i naporni.

  Bik simbolizira probuđenu prirodu, zemlju koja stvara, pupoljke i rane plodove.
  Djevica vlada periodom kada je zemlja dala svoj maksimum i kada se ubiru plodovi.
  Jarac je hladna, mirna, gola zemlja, koja tek u svojim dubinama pokazuje znakove života.

  NEDOSTATAK ZEMLJE: Ovo su osobe odvojene od fizičkog plana, tela, realnosti, žive u bajci. Nemaju smisao za realnost što onemogućava ostvarenje opipljivih rezultata. Prepoznaju se po bledoj koži, krhki su i imaju slabu konstituciju. Obično su to nemarne osobe, ne nalaze svoje mesto u društvu, zanemaruju odeću, ishranu, ne obraćaju pažnju na svoje telo i materijalni plan u kome žive. To su autsajderi, propali, boemi, večito lutaju i ne mogu da nađu sebe. Započinju 100 poslova, a ni jedan ne završe. Rešenje: jedino ako postoji neko ko će se brinuti o njima. jer zaborave da jedu, spavaju... i zaposliti ga da radi neki praktični zanat. Savet: da vode računa o režimu ishrane i spavanju i posvete pažnju svom telu. Kompenzacija: zaposednute Zemljane Kuće (2, 6, 10) , jak Saturn, naglašen fiksni element.

  PRENAGLAŠENA ZEMLJA: To je vrlo zatvoren tip osobe, krut, rigidan, nepoverljiv, težak za komunikaciju i teško ga je izmeniti, ima slab kontakt sa svojim emocijama, jer za njih to nije opipljivo, pošto nemože to da se opipa, vidi, miriše. Inače imaju potrebu da se dokazuju u socijalnom smislu. Nemaju ideale. Žele da postanu nešto jer im to donosi moć i novac. Nemaju inspiraciju, maštu, ali imaju racionalnost - go materijalni interes. Grubi su. Posao ih potpuno okupira. Ako dožive krah za njih je to Kraj, jer su se potpuno identifikovali sa poslom. Poseduju jak cinizam, ne veruju u ideale. Kompenzacija: jak Neptun i Jupiter mogu ih popraviti.
  ''Though nothing can bring back the hour of splendor in the grass, glory in the flower, we will grieve not, rather find strength in what remains behind.''

  William Wordsworth

 7. #7
  moonlight shadow Avatar od Lillith
  Pol
  Žensko
  Član od
  13.10.2006.
  Aktivnost
  24.03.2012
  Godine
  31
  Poruke
  1,498
  Slike
  1

  Odgovor: Osnovi astrologije i astroloske konsultacije

  VAZDUH(Blizanci, Vaga, Vodenjak)

  Zrak je nevidljiv, a svuda je oko nas udišemo ga, osjećamo, a najviše ga poistovjećujemo s vjetrovima. U zraku se nalaze razne čestice, zrakom se puno toga prenosi, a tlak i postotak vlage u zraku utječu na naše zdravlje i raspoloženje.Ovo je tip elementa koji je povezan sa mentalnim planom. Kod njih je naglašeno mišljenje u apstraktnoj formi, tj bliske su im: ideje, teorije, koncepti. Imaju racionalan i objektivni pristup činjenicama, lucidnost. "Misaoni tipovi". Vazdušne kuće su: 3, 7, 11. Reakcije brze i živahne, ali ne i postojane i jake (sengvinički). Uvek je spreman na razmenu jer je radoznao. Svest je usmerena na okolinu sa ciljem shvatanja i logičkog utemeljenja stvarnosti. Tipičan primer su Blizanci (intelektualci, apstraktni umetnici, filozofi). Stalna potraga za istinom, govori o idealističkoj crti i duhovnim spobnostima i interesovanjima. Vaga naročito ispoljava potrebu za komunikacijom i posredovanjem. Beskonačno će raspravljati o raznim idejama uz majstorske argumentacije sopstvenih gledišta, ali postoji opasnost da se izgubi u apstrakcijama i izgubi kontakt sa realnošću što je karakteristika Vodolije, problemi nastaju kada je potrebno ubaciti osećanja, sa kojima je ovaj tip u deficitu. Ali zato emocionalno izuzetno brzo reaguje. Ponašanje je društveno, prijateljsko, tolerantno. Oni su element saradnje i komunikacije, i oni su ti koji povezuju ljude Uglavnom su ugodni, ali ne izazivaju baš previše povjerenja - ili previše pričaju ili ostavljaju dojam neozbiljnosti... Pre su posrednici nego predvodnici. Mane: vrlo su neodlučni, kolebljivi, lako je uticati na njih, nikada preterano ne brani stavove iz razloga da bi održao dobre socijalne kontakte. Nedostaje im postojanosti, obično imaju raznovrsne interese, pa se upuštaju u više područja na površan način. Previše su opsednuti svetom ideja, pa se mogu izgubiti i biti vrlo nepraktični. Nemaju dovoljno energije za naporan rad. Veliki su kreativci i obično se dobro snalaze u realizaciji onoga što zamisle Iako je ovaj element najdruželjubivi, odaje utisak hladnoće. Vazdušni sa svim što dođe u kontakt ispituje i traži nedostatak, i na osnovu tih saznanja kreira mentalne šablone i na osnovu čega sve posmatra. Rigidan je. Ima mišljenje o svemu i za sve svoju teoriju, pa u odnosu na to prihvata ili ne sve stvari oko sebe. Kako život ne može da se šablonizira, on često dolazi u koliziju sa stvarnošću (pa mora žrtvovati teoriju ili ljude). Zavisni su od drugih ljudi jer podsticaji (informacije i znanja) dolaze spolja. I najgori Vazdušni tip uvek da u nečemu nešto novo - to im je kvalitet.
  Slabost: emocije se ne uklapaju u njihove šablone - sve promisle i racionalizuju pa loše prođu u životu.
  Profesija: S obzirom da im je intelektualni plan izražen, često ih nalazimo u području izuma, stvaranja novih teorija i znanstvenih istraživanja.

  Blizance možemo poistovjetiti s povjetarcem koji se poigrava, što može biti pomalo izazivajuće, možda čak i iritantno.
  Vaga predstavlja lagani dašak vjetra, čak i potpuni mir u zraku, izazivajući osjećaj ugode i sklada.
  Vodenjak je neobuzdani vjetar, s kojim se nikada ne zna, jer dolazi iznenada, povremeno divlja i uznemiruje.

  PRENAGLAŠEN VAZDUH :Upada u opasnost da sopstvene emocije potpuno potisne. Često ima siromašan ili neuspeo emotivni život, porodica i ljubav su mu na drugom mestu skale prioriteta. Negativne su ličnosti, cinične, podozrive, kritizeri i ozlojeđeni na sebe i svoju teoriju jer nisu u stanju da je odbace. Generalno može biti neugodan ali nikada destruktivan. Previše Vazduha: Nervno napeti, hiperaktivni, previše dosadni, sve ih interesuje ali površno i bez udubljivanja i koncentracije, imaju dve manifestacije: a) sve započnu i ostave i nedovrše. b) izgube se u razmišljanju i planiranju i nikada i ne pokušaju da urade, neodlučnost. U svakom slučaju su najbliži nervnom slomu, histerijama: Savet: potrebna mu je forma opuštanja, meditacije, spavanje. Kompenzacija: jaka Zemlja.

  NEDOSTATAK VAZDUHA: U pitanju su ljudi koji mogu teško da uvide da u njihovoj komunikaciji nešto nije u redu, iako je svima oko njih jasno. Imaju slabu percepciju. Često su usamljeni i neprilagođeni ljudi. Vrlo teško se prilagođavaju novonastalim okolnostima, novim idejama - sve jako teško prihvataju. Skloni su nervnim oboljenjima i oboljenjima psihe. Imaju averziju prema knjigama, učenju, koje prekidaju ili ne završavaju. Savet: zaposli ga u novinarstvu, obrazovanju, trgovini. Kompenzuje: jak Merkur ili Uran čime dobija duhovnu fleksibilnost, razumevanje, analitičnost

  VODA(Rak, Škorpion, Ribe)

  Život je krenuo iz vode, a ona nas i održavana životu. Nedostatak vode dovodi do isušivanja, odumiranja svega, a previše vode može nanijeti velike štete i razaranja. Svaka krajnost djeluje pogubno.
  Ljudi vode su intuitivni, osjećajni, nekada i previše osjetljivi.,slažu se sa Zemljanim elementima, nemoguća veza je sa Vatrom. Ne vole Vagu zbog utiska hladnoće, (ukoliko nisi dosada činio, budi izuzetno nežan i pažljiv prema njima). Ovo je element koji vlada emocijama, osobe su ekstremno senzitivne, osetljive i otvorene za sve uticaje okoline. Toliko su ranjivi i otvoreni da se ne može opisati. Vodene kuće su: 4, 8, 12. Upijaju sve vibracije okoline. Oni lako prepoznaju ko je u kakvom raspoloženju i znaju da uspostave psihičku vezu - medijumi, spiritisti, paranormalne sposobnosti. Pošto je nežan lako ga je izmanipulisati, od svih je najsposobniji da shvati tuđe potrebe. Najviše imaju humanosti, razumevanja i altruizma. Najvažnija im je sigurnost. Obično su povezani sa dubokom mudrošću i snagom a da često nisu svesni. Od svih znakova su najviše zainteresovani za istraživanje duhovnog, i u tome imaju najviše uspeha jer proučavaju celim svojim bićem. Najbliži su svom nesvesnom pa mu se mogu javiti neracionalni strahovi. Imaju veliku dozu subjektivizma. Imaju veliku potrebu za mirom, stabilnošću i tišinom. Ljudski odnosi imaju veliku važnost za njih. Teži da okuplja ljude i da im pruža ljubav i zaštitu. Može imati jako velike emocije prema ljudima iz bliskog kruga i postaju prema njima posesivni, malo gušeći, sentimentalni. Odmah prilaze čoveku i pričaju. Kada te prihvati, daće sve od sebe. Mana im je da su logika i racio u drugom planu. Emocije diktiraju raspoloženje i reakcije, a često ne znaju zašto se tako ponašaju. Mora da nauči da napravi logičku distancu od situacije. Oni su vrlo mekan element i poprimaju pečat okoline i imaju potrebu da se prilagode. Vrlo im je važno da ne povrede druge, da ne iskaču iz grupe, prilagođavaju se iako to nije što u dubini duše žele. Zna da uradi i ono što oseća da za njega nije pravo. Skloni su tradicionalizmu. Vremenom im telo strada, ako rade ono što im se ne dopada. Postaju ćutljivi, namćorasti, razdražljivi. Kada mu nije sve potaman ne eksplodira već na sitno pokazuje nezadovoljstvo i posle mu sledi bolest, okolina mnogo ne pati zbog njega. To su osećajni tipovi. Čiste vode se retko nalaze u prirodi jer vreme to ne dozvoljava. Prisutan strah od eventualnog odbijanja daje im osećaj manje vrednosti. Zbog preosetljivosti ne pokazuju emocije što odaje ravnodušnost. Vodeni se lako vezuje za nekoga i opterećuje prošlošću. Poseduje ključ za prilaz podsvesnom, tajanstvenom i mističnom. Škorpija je više emocionalno angažovana i pokazuje više simpatije i antipatije. Kod svih su pobude na akcije inspirisane unutrašnjm stanjem i usmerene ka spoljnjem svetu.
  Profesija: zdravstvo, školstvo, gde se nešto daje, pazi i ohrabruje. Predodređeni su za uslužna i terapeutska zanimanja.

  Rak je jezero, koje je mirno i bar naizgled bezopasno.
  Škorpion je rijeka koja nosi sve pred sobom, pogotovo kad nabuja od obilnih kiša.
  Ribe simboliziraju more, tajanstvenih dubina...

  NEDOSTATAK VODE:To je mnogo neugodna stvar jer izaziva psihološke, emocionalne i fizičke probleme. Emocije su tada zapostavljena funkcija. U odnos teško unose ljubav, toplinu, teško daju od sebe i slabo prepoznaju svoje emotivne potrebe. Nemaju kontakt sa emocijama. Nije se naučio da daje i prima. U ljubavnoj sferi prognozirati probleme. Često su nepažljivi prema osećanjima drugih ljudi, a sebe doživljavaju da im niko ne treba. Ne veruju u sopstvenu intuiciju. Na fizičkom planu ispoljava se nagomilavanje toksina u organizmu. Savet: kupanje, plivanje i boravak u vodi uopšte. Kompenzacija: Neptun i Mars. jer treba nadomestiti sposobnost i potrebu za identifikacijom sa osećanjima i problemima drugih.

  PRENAGLAŠENA VODA:Ove osobe ne mogu na pravi način da upravljaju životom. I najmanji uticaj sa strane ih dezorijentiše je ne mogu da prate sled događaja. Na njih okolina ima jakog uticaja. Često im se čini da ne mogu da se izbore i sa najbanalnijim problebom, što je za druge klasika. Dramatizuju i preuveličavaju. Ponekad mogu biti dobrovoljne žrtve, teško im je da prekinu te negativne odnose. Zastranjuju u iracionalnom jer su previše senzitivni, pa su im drugi realnost. Kompenzacija: stabilnost, Zemljom, a logički element Vazduhom
  ''Though nothing can bring back the hour of splendor in the grass, glory in the flower, we will grieve not, rather find strength in what remains behind.''

  William Wordsworth

 8. #8
  moonlight shadow Avatar od Lillith
  Pol
  Žensko
  Član od
  13.10.2006.
  Aktivnost
  24.03.2012
  Godine
  31
  Poruke
  1,498
  Slike
  1

  Odgovor: Osnovi astrologije i astroloske konsultacije

  KOMBINACIJE ELEMENATA

  Retko se može naći naglašenost samo jednog elementa u horoskopu, već pre njihova kombinacija. Ima slučajeva kada se dopunjuju i slažu, ali i primera problema. Kombinaciju treba sagledavati u svetlu razumevanja odnosa znak - podznak.

  VATRA-ZEMLJA:
  Ovo je najjača kombinacija. Produkt je snaga i nezaustavljivost. Uvek su u pitanju veliki ciljevi i stvaranje opipljivih rezultata. Uporni su i kada svi odustanu. Retko budu prosečni uvek ostave nešto iza sebe. Često krenu ni od čega, a završe kao bogataši. Za svoju inspiraciju imaju realno utemeljenje. Ne gube razum, odgovorni su i puni samopouzdanja. Nisu baš sebični. Ukoliko su pozitivni, tada su u sferi društvenih pitanja, biznis, politika. Ukoliko su negativni, ispoljavaju se kao despoti, nameću se, bez topline i bezobzirni.

  VATRA-VAZDUH: radoznali su i optimisti, nemaju realan pristup životu. Zatvaraju oči pred mračnim stvarima. Često su dobro obrazovani. Sposobni su da krenu u akciju, ali ne izdrže do kraja i rado pokreću nove stvari. Ne vole rutinske poslove. Imaju svoj svet i ne interesuje ih tuđ uspeh. Imaju loš kontakt sa emotivnim i fizičkim potrebama. Ova kombinacija daje lep smisao za humor i sposobnost izražavanja. Profesija: medicinska, psihologija.

  VATRA-VODA:
  Ovo je vrlo neskladna kombinacija elemenata, osoba je u propcepu. Oba elementa su u vezi emocija snažnog intenziteta, koja stvara napetost. Javljaju se ekstremna raspoloženja i kolebljivost između aktivnog stremljenja i pasivnog isčekivanja, zatim između samopotvrđivanja i čežnje za sigurnošću. Impulsivne i emotivne osobe. Ma koliko da su pametni zakaže im logika. U trenutku znaju da unesu zbrku i haos u život. Nedostaje im uzdržanost, samokontrola. Nabijeni su emocijama, uočljivo su promenljivog raspoloženja. Treba da jačaju uzdržanost i samokontrolu. Ali kada je u škripcu, najbolja je jer nema dilema. Vrlo su humani i osećajni, ali i mnogo misle na sebe. Teško ih je predvideti u reakcijama. Duhoviti i često su dobri zabavljači. Ova kombinacija podstiče stvaralačku maštu.

  ZEMLJA-VAZDUH:
  Vrlo neharmonična kombinacija, jer je prisutna razapetost između apstraktnog i praktičnog. Ova kombinacija u pozitivnom smislu omogućava uspešna konkretna dostignuća. Dobre su joj osobine: praktična je, pecizna, pedanterija, inteligentna, dobra procena situacije, hladne su i promišljene, temeljne, organizacione sposobnosti. Loše: formalizam, nisu spontani i nisu entuzijasti.

  ZEMLJA -VODA: Krase ih ozbiljnost stabilnost, želja da se zaštiti u svim situacijama, vrlo su produktivni (veliki radnici). Svesni su. Orijentišu se na stvari koje pružaju sigurnost na duge staze. Konzervativni su. Ako je moguće uvek će dinamiku stvari svesti na minimum. Plaše se budućnosti. Reaguju iz straha iz želje da se osiguraju, pa sebe maksimalno ograničavaju. Nedostaje im borbenost, ideali. Sputavaju sami sebe. Imaju negativne misli. Izbegavaju rizik i čvrsto se drže onoga što imaju. Često su manipulativni. Skloni su pasivnosti. Sve uzimaju preozbiljno, pa čak i sopstvenu ulogu. Najbolje je da se bave socijalnim radom.

  VAZDUH-VODA: Neskladna kombinacija, ali otvara mogućnost za razvoj, jer ima moć razmišljanja i inteligenciju. Sa druge strane puna je emocija, topline i širine. Pozitivni su, vrlo humani, objektivni i tačno ocene situaciju i ljude. Ne vode posebno aktivan dnevni život. Talenti su za nauku i umetnost. Dobra kombinacija za pručavanje nepoznatog i tajanstvenog. Daju prave savete ljudima. Profesija: profesori, naučnici, lekari., savetnici. Nedostaje im prodornost i ambicioznost i često rade više za druge nego za sebe. Pitaj je za savet - to joj je uloga.
  ''Though nothing can bring back the hour of splendor in the grass, glory in the flower, we will grieve not, rather find strength in what remains behind.''

  William Wordsworth

 9. #9
  moonlight shadow Avatar od Lillith
  Pol
  Žensko
  Član od
  13.10.2006.
  Aktivnost
  24.03.2012
  Godine
  31
  Poruke
  1,498
  Slike
  1

  Odgovor: Osnovi astrologije i astroloske konsultacije

  KVALITET ZNAKOVA

  Kardinalni znakovi (Ovan, Rak, Vaga i Jarac)

  Svaki od tih znakova je vezan uz početak godišnjih doba. Svaki od njih na svoj način govori o aktivnosti, prodornosti, dinamičnim zbivanjima, energičnim osjećajima.Povezani sa kretanjem energije spolja i pritom akcije u određenom smeru. Postizanje autoriteta. Ima jako izražen zahtev za delovanjem. Ili se stvari lično pokreću ili se oseća reakcija na spoljašnje draži. Akcija se razvija iz pasivnosti. Uvek u potrazi za novim mogućnostima. Situacija se posmatra i odmah se uočava prilika za akciju, pa i najmanji razlog. Čest pratilac su krize. Najsnažnije ispoljene energije deluju direktno. Ambiciozni, uporni, preduzimljivi, organizatori. Vole da dominiraju. Vatreni predstavnik je Ovan, vodeni je Rak. Odgovorni su i retko kada zadovoljni. Teže nečem novom. Nisu opušteni. Kardinalni znakovi zrače energijom moći, hrabrosti, samouvjerenosti, ali su i nestrpljivi, a ponekad zbog svoje nemirne energije i direktnog pristupa djeluju bezobzirno. Oni su tu da krče put novim idejama. . Inicijativa. Ključna reč je delovanje.
  Ovan je prirodni vođa, Rakovi obično imaju vodeću ulogu u obiteljskom okružju, Vage su vođe u umjetničkim i intelektualnim područjima, a Jarci su odlični kao vođe u političkom i poduzetničkom smislu.

  Negativne strane: su nemarnost, nepouzdanost, nemir, brzopletost, neobazrivost. Ako ga nema u natalu: bezvoljnost, mrtvilo, nedostatak inicijative. Ovan i Jarac jasno prikazuju svojstva, dok Rak i Vaga to rade prikriveno.

  Ljudi s naglašenim kardinalnim znakovima imaju izražene ambicije i bez problema započinju nešto novo,imaju avanturistički i pionirski duh, uvijek su pokretači i stvaraoci i obično vode druge...

  Fiksni znakovi (Bik, Lav, Škorpion i Vodenjak)
  Fiksni znakovi označavaju sredinu godišnjih doba, naglašavajući njihovu punoću i nepromjenjivost. Fiksni znakovi u prvi plan stavljaju stabilnost i odgovornost, strpljenje, osjećaj sigurnosti.povezani su sa centripetalnom energijom. Vezani su za princip inercije, tj da se očuva energija. Prilično su kruti. Energetski su najjači znaci. Ne rasipaju energiju lako. Među njima je najviše spiritualnih vođa. Ukoliko ne pokrenu svoju energiju vrlo su lenji, dogmatični i vrlo ih je teško ubediti ili pokrenuti na nešto. Najsposobniji su za upravljanje i vladanje. Najizdržljiviji su i kada ih pokreneš ne zadržavaju se. Nemaju mnogo poverenja u druge, teško primaju savete, tvrdoglavi su i praktični. Ono što se voli i ceni kao vredno to se ljubomorno čuva, pa su i razumni otpori promenama stanja Fiksni vladaju. Njihova je uloga stabilizuju i učvrste stvari koje su kardinalni stavili u pokret i njegovoj gradnji. Stabilizacija. Ključna reč je zadržavanje dostignutog i uživanje zarađenog.

  Nedostatak kvaliteta: ukazuje na manjak čvrstine i neprincipijelnost. Imaju vrlo opasan kvalitet ukoliko se pokrenu u lošem pravcu (naročito Škorpija i Vodolija). Osnovno kod Bika i Škorpije je imati, i govore o stvarima i ljudima. kod Lava i Vodolije je biti, Lava govori o uticaju na druge sa ciljem da postane slavan, nikada ga ne uskrati za pažnju. Vodolija zadržava sopstvenu sliku sveta

  Ljudi s naglašenim fiksnim znakovima vrlo teško prihvaćaju promjene, prilično su tvrdoglavi, ali i vrlo pouzdani. Kod njih je najizraženija snaga volje. Teško se pokreću, ali zato uvijek znaju zadržati postojeće stanje i ne padaju pred iskušenjima. Mana: podložni su navikama, ritualima, dogmatizam

  Promjenjivi znakovi
  (Bliznaci, Djevica, Strijelac i Ribe)

  Promjenjivi znakovi su vezani uz kraj svakog godišnjeg doba, ukazujući da se spremaju promjene pred početak novog godišnjeg doba. Oni ne mogu biti postojani jer im je zadatak prilagoditi se nekim novim uvjetima i okolnostima.Kod njih vlada princip harmonije, spiralne energije. To je znak intelektualne prirode i nestablnosti. Najčešće se susreću u sistemima komunikacija, prenosa informacija. Kod njih je naglašena inteligencija i spretnost, velika radoznalost, maštovitost, čak i osjećajnost. Imaju vrlo malo istrajnosti. Vrlo su krhki, neodlučni i nestabilni. Slabih rezultata. Vrlo su prilagodljivi. Njihova je uloga da dovedu u pitanje postojeće stanje. Sumnja je izvor saznanja. U sferi telesnih funkcija prisutna je veza sa nervnim sistemom i disajnim aparatom. Ona i pored misaone visprenostii probojnosti neće moći da izvrši proboj u svet konkretnog i praktičnog jer je to zadatak kardinalnog koji označava novi početak. Promenljivi su simbol ponovnog dovođenja svega pod sumnju.
  Bliznaci su najviše promjenjivi na području misli i stavova, a toliko su radoznali da su spremni na bilo kakve novonastale situacije, Djevice se mogu gubiti u traženju detalja i bez obzira što su najmanje sklone promjenama, nesigurne su u svojim djelovanjima i vrijednostima, Strijelci uživaju u promjenama većih razmjera, skloni su mijenjati i način života, i vjeru i boravište, a Ribe su osjećajno vrlo nestabilne, podložne utjecajima i promjenama raspoloženja.

  Ljudi koji imaju naglašene promjenjive znakove mogu biti previše površni, ne vole se nikome i ničemu suprotstavljati, fleksibilni su, neodređeni, bez čvrstih stavova.
  ''Though nothing can bring back the hour of splendor in the grass, glory in the flower, we will grieve not, rather find strength in what remains behind.''

  William Wordsworth

 10. #10
  moonlight shadow Avatar od Lillith
  Pol
  Žensko
  Član od
  13.10.2006.
  Aktivnost
  24.03.2012
  Godine
  31
  Poruke
  1,498
  Slike
  1

  Odgovor: Osnovi astrologije i astroloske konsultacije

  PODELA NA DVA

  Ciklus od dvanaest znakova simbolično predstavlja proces sazrevanja svakog čoveka, svaki znak simbolizuje stepen čovekove svesti - stepenica u razvoju. Sve počinje rođenjem, buđenjem, razvojem emocionalnog života, odnosa prema porodici, samosvest, introspekcija, saživljavanje sa okolinom, ispitivanje nesvesnog, rađanje spiritualnog, prihvatanje sopstvene sudbine, humanost i oslobođenje.
  Prvih šest znakova ( Ovan - Lav ) su faze razvoja lične svesti (ega) i taj prvi deo je na nižem materijalnom nivou.
  Drugih šest znakova (Vaga - Vodolija) karakteriše dezintegracija ličnosti, okretanje božanskom i duhovnom. Oni su teški i imaju mučne i teške životne priče, a najteži su Vodolije i Ribe, jer nose energiju na koju svest nije prilagođena, niti je čovek spreman i obično propadaju, najviše duševnih bolesnika ima kod Riba, a boemi i oni na rubu društva su Vodolije.
  Najjači su Ovan i Bik jer rade sa vrlo prizemnim energijama koje su vrlo bliske našem planu. Ako im svest nije prilagođena znaju biti vrlo loši karakteri.
  Svaki čovek može iskoristiti svoj Znak jer energija Tog znaka je namenjena baš njemu - zato je rođen, zato je na zemlji.

  PODELA PO TEMPERAMENTU

  - Melanholična je Zemljani tip (Bik, Škorpija i Jarac), slutnja propadanja, besmislenost življenja
  - Flegmatični su Vodeni, spore reakcije, ravnodušan, neemocijalan, miran, lenj i tup.
  - Kolerični su Vatreni (jake reakcije, teško se smiruju), neobuzdanost, plahovitost
  - Sengvinički su Vazdušni (brzo reaguju, ali se brzo i smire), vedri, radoznali, lakomisleni.

  OSTALE PODELE

  Dupli(Dvojni) znaci : ( Blizanci, Devica, 0-15 Strelca, Ribe) Planeta u znaku, kuća u znaku/ kada je na vrhu uvek se dva puta ženi ili menja posao.

  Ljudski znaci: ( Blizanci, Devica, 16-30 Strelca, Vodolija) Vidi se sudbina i od čega potiče potencijalna opasnost Mars u Blizancima: - od mladih nasilnika, XII kuća od operacije, VII na ulici, saobraćaj III

  Plodni:Rak,Ribe,Skorpion

  Neplodni:Ovan,Blizanac,Lav,Djevica,Vodenjak

  Lijepi:Blizanci,Djevica,Vaga,Vodenjak,(0-15 stepeni)Strijelac

  Ruzni:Bik,Rak,Jarac

  Rusilacki:Ovan,Skorpija,Jarac

  Komplementarni parovi su:
  Ovan -Vaga
  Bik - Škorpija,
  Blizanci - Strelac,
  Rak - Jarac,
  Lav - Vodolija,
  Devica - Ribe.
  Ovo su komplementarni znaci, jer imaju sličnu tematiku, ali prvi radi na nižem tj ličnijem nivou, dok drugi na kolektivnom nivou.

  Anatomija znakova

  OVAN-vlada glavom,oci,lice,uho,nos.
  slabe tacke-sinusi,krvarenja iz nosa,migrene,mozdana kap,prehlade,nervi.Krvni pritisak,groznice,temperature,stitna zlezda,secerna bolest.

  BIK-vlada grlom,vrat,glasne zice.Malim mozgom
  slabe tacke-podloznost anginama,polipima,gusobolji,tezim oboljenjima grla.Tiroidna zlezda,farinks,larinks,reuma.

  BLIZANCI-vlada ramenima,rukama,sakama.
  slabe tacke-pluca,osetljivi na prehlade,bronhitis,TBC,teze bolesti pluca.Nervi,vratni prsljenovi,reuma.

  RAK-vlada stomakom,zeludac,metabolizam.
  slabe tacke-digestivni sistem,toraks,cir,grudi,zapaljenje plucne maramice,teza oboljenja plucne maramice.

  LAV-vlada venama,arterijama,cirkulacijom,ocima kicmom,pankreasom,slezinom,nadbubreznom zlezdom.
  slabe tacke-srcana oboljenja,visok krvni pritisak,virusi,groznice,temperature.

  DEVICA-vlada crevima,slezinom,abdomenom.
  slabe tacke-infekcija creva,crevni paraziti,dijareja,zapaljenje trbusne maramice,cir na dvanestopalacnom crevu,pleksus,disajni sistem.Depresije.

  VAGA-vlada bubrezima,besikom,jajnicima,slepim crevom.
  slabe tacke-kamen,pesak u bubregu,tumori,nizi deo ledja,alergije,depresije.

  SKORPIJA-vlada reproduktivnim organima,prostatom,mokracnim putevima,tankim crevom,jajnicima.
  slabe tacke-venericne bolesti,misicni sistem.

  STRELAC-vlada kukovima,bedrima,stomakom,jetrom.
  slabe tacke-reuma,isijas,zuc,dijabetes.

  JARAC-vlada kostima,zubima,kosom,usima,besikom,kozom.
  slabe tacke-reuma,poremecena funkcija besike,karijes,giht,alergije,cirevi,ekcemi,akne,ve zivna tkiva.

  VODOLIJA-vlada venama,clancima,noznim listovima,nervima,hipofizom.
  slabe tacke-slaba cirkulacija,slabost nerava,mozdani udar,psihomatske bolesti.

  RIBE-vlada stopalima,sitnim kostima,suznim zlezdama,endokrinom zlezdom,limfom.
  slabe tacke-reuma,nervni sistem,poremecaj lucenja zlezda,psihicke smetnje,neraspolozenja.

  Analogija znakova

  OVAN-svetli,plavokosi,mrsavi,visoki,strastveni,uglavnom dobrog zdravlja,sportisti,veseli,nagli.

  BIKkorpulentni,melanholicni,lepi,prakticni,posesiv ni,tvrdoglavi,materijalisti,vole sex.
  BLIZANCI-mladoliki,obicno svetliji,,mrsaviji,simpaticni,nervozni,svestrani,b rzopleti

  RAK-puniji,zdepaste gradje,emotivni,uporni,pricljivi,brizni,cidljivi,r azdrazljivi

  LAV-svetliji ili smedji,vece glave,slabije kose,samovoljni,darezljivi,dramskog ponasanja

  DEVICA-koscatog tela,sarmantni,mirne i cudljive osobe,analiticni,vode racuna o odevanju

  VAGA-lepi,glatke i lepe koze,elegantni,pricljivi,emarni,takticni,simpaticn i,vole sex

  SKORPIJA-guste kose,tamniji,sjajnih ociju,atletske gradje,ljubomorni,poverljivi,osvetoljubivi

  STRELAC-uglavnom puniji,plemenitog pogleda,veseli,vole da su u centru paznje,avanturisti,nemarni,boemi

  JARAC-mrsavije koscate gradje,uglavnom tamniji,slabije kose,muskarci cesto nose bradu,zutog tena i hladnog pogleda,sarmantni,reakcionari.

  VODOLIJA-ili izuzetne lepote ili ruzni,slobodnjaci,nezni,humani,ekcentricni,perverz ni,osobenjaci

  RIBE-bledog tena,obicno tamnije kose,mirnog,uspavanog pogleda,hodaju zamisljeno i necujno,mekih pokreta,zanesenjaci,konfuzni,temperamentni,produho vljeni,neprakticni

  Na kojim mestima mozete sresti koji znak,njihova srecna mesta:

  OVAN-stadioni,fabrike.

  BIK-restorani,pozorista,parkovi

  BLIZANAC-sajmovi,okupljanja,koledzi

  RAK-u prirodi,javnim skupovima i proslavama

  LAV-na svim javnim mestima

  DEVICA-pijace,butici,knjizare,kancelarije.

  VAGA-koncerti,svecanosti.

  SKORPIJA-odmaralista,priroda.

  STRELAC-na putovanjima,hipodromima,skupovima.

  JARAC-antikvarnicama,muzejima,galerijama.

  VODOLIJA-metroima,bioskopima,diskotekama

  RIBE-izlozbe,koncerti,velikim skupovima svih vrsta
  ''Though nothing can bring back the hour of splendor in the grass, glory in the flower, we will grieve not, rather find strength in what remains behind.''

  William Wordsworth

Strana 1 od 7 123 ... PoslednjaPoslednja

Tagovi za ovu temu

Vaš status

 • Ne možete pokrenuti novu temu.
 • Ne možete poslati odgovor.
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoje poruke
 •