Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 10 od ukupno 21

Tema: Papagaji

 1. #1
  Starosedelac Avatar od blueella
  Pol
  Žensko
  Član od
  28.09.2006.
  Aktivnost
  16.02.2009
  Poruke
  4,537

  Papagaji

  GENERALNO O PAPAGAJIMA


  Psittaciformes (papagaji) jedna od najrasprostranjenijih i najpoznatijih vrsta ptica zbog njihovih boja , raznolikosti i posebice mimici. Rasprostiru se najviše u tropskim podričjima , posebice puno vrsta imamo u Južnoj Americi te Africi i Novom Zelandu neki primjerci papagaja su neletaći ali velika većina nastanjuje najviše dijelove tropskih šuma . Generalno gledajući papagaji imaju dvije kratke noge sa dva prsta naprijed i dva nazad najčešće su zelene boje ali javljaju se u svim nijansama boja. Gnijezda najčešće prave u rupama u deblu no neki primjerci kopaju rupe u mravinjacima. Ovisno o vrsti papagaja liježu od 2 do 8 jaja, mladi se liježu bez perja a hrane se djelomično probavljenom hranom koju im roditelji pripremaju u ustima. Podjeljeni su u 82 obitelji i više pod obitelji . Razlikuju se ovisno o obitelj, kakadu razlikuje se po krijesti na glavi , lori obitelj poznata je po raskoši boja . Dužina papagaja proteže se od 8 cm pa sve 1 m od kljuna do repa. Hrane se raznim voćem povrćem , lišćem, grančicama , košticama ali prema nekim legendama Novom Zelandu postoji ptica po imenu Kea koja se u mitologiji naziva ubojica ovaca ali nema pouzdanih podataka o tome. Papagaji se najčešće kreću u jatima a najveće jato zabilježeno je u australiji od 100 000 primjeraka. Većina papagaja žive sa svojim partnerom do kraja života pretežno veće vrste.

  Ili ne pokusavaj, ili dovrsi!

 2. #2
  Starosedelac Avatar od blueella
  Pol
  Žensko
  Član od
  28.09.2006.
  Aktivnost
  16.02.2009
  Poruke
  4,537

  Odgovor: Papagaji

  ARA

  Latinsko ime: Ara

  Porjeklo: Panama,Bolivija,Paragvaj, Bazil

  Dužina: 30-100cm (od kljuna do repa)

  Pod vrste: Pastel plava,Zelenokrila.....


  Prehrana: Hrane se suncokretom,špice od bundeve,orasima,jabukom,bananom

  Općenito: Nesu do 8 jaja a mladih se izleže najviše 4 a prosječno 2 vrlo su pažljive ptice te zahtjevaju jako veliki prostor da bi se parile osim toga zahtjevaju jako raznoliku hranu a kvaliteta ishrane može se vidjeti po zdravom kljunu. Ne krešte previše većinom prate što se oko njih događa.

  Ili ne pokusavaj, ili dovrsi!

 3. #3
  Starosedelac Avatar od blueella
  Pol
  Žensko
  Član od
  28.09.2006.
  Aktivnost
  16.02.2009
  Poruke
  4,537

  Papagaji

  Are su jedni od najlepsih papagaja i pretstavljaju pravo lice papagajskog roda.Nastanjuju tropske predele Centralne I Juzne Amerike,Meksiko,Gvatamala,Brazil,Peru,KolumbijaU proslosti za civilizacije koje su nastanjivale te prostore, ara je bila svetinja i olicenje moci vladara.Unistavanje njihovog prirodnog stanista i prekomeran ilegalan izlov ovu je vrstu u prirodi dovelo gotovo do ruba istrebljenja.Jedan od glavnih razloga izlovljavanja je njihova visoka cena, lepota i inteligencija koju poseduju.Njihov vek zivota nije tacno utvrdjen ali se pretpostavlja da je do 500 godina sto nije slucaj u zarobljenistvu.Najstarija ara u zarobljenistvu je Plavo Zuta Cercilova ara koja i sada ponekad zna da opsuje naciste poput Cercila.Ta ara je stara 104 godine.  Postoji veliki broj razlicitih vrsta ara i one su najraznovrsnijih boja,a velicina im varira od najmanje Are Nobilis koja je 30cm do najvece Hyacinth koja je 1 m. Neke od vrsta su Ara Nobilis, Ara Manilata, Zlatnovrata ara, Ara Severa,
  Skarletna ara, Zelenokrila ara, Plavo-zuta ara, Vojna ara ili Military macaw, Hyacinth macaw, Hahn's macaw, Spix macaw,
  U poslednje vreme odgajivaci su poceli da prave i razne mutacije.

  U prirodi zive u velikim jatima gde su pomesane razlicite vrste ara koje se cesto vidjaju na liticama gde ima dosta gline sto je fenomenalan prizor. Parovi koji kad se jednom spare ostaju zauvek zajedno, odvajaju se i odlaze u potragu za visokim drvecem da naprave supljinu za svoje gnezdo.U gnezdu podizu od jednog do dva mladunca koji nekad s njima ostaju i do dve godine, sto je jedan od razloga zasto se mogu lako istrebiti jer dok god je mladunac pored njih nece nositi nova jaja. Zbog krcenja suma i visokog drveca, ove vrste papagaja ima sve manje, a samim tim i mesta gde se legu pa su mnoge drzave sprovele projekat postavljanja laznih gnezda,sto je za sada urodilo plodom.U poslednjih nekoliko godina veoma uspesno se legu u zarobljenistvu

  Kao kucni ljubimac su se pokazale kao jako dobre ptice samo traze veliki prostor. Medju papagajima spadaju u najbolje govornike i jednu od najinteligentnijih vrsta.Pripisuje im se karakter velike maze i velikog istrazivaca jer sve sto vide vole da pipnu.Dok su mlade vole dosta da stipaju, od toga ako im se ne odvrati paznja jos dok su mladi postoji mogucnost da ce to nastaviti i kad odrastu sto nije bas prijatno.Vole da se kupaju sto im ne treba uskracivati ,najlakse ih je poprskati prskalicom za cvece i perije ce im biti lepo i sjajno, a ptica ce biti srecna.Posto vole da dekonstruisu razne stvari treba im nabaviti drvene i plasticne igracke da bi imali neku vrstu zanimaje cime cete odvratiti njihovu paznju od grizenja namjestaja.

  Hrane se svim vocem i povrcem, semenkama, orahom, lesnikom, bar klasom..
  Ili ne pokusavaj, ili dovrsi!

 4. #4
  Starosedelac Avatar od blueella
  Pol
  Žensko
  Član od
  28.09.2006.
  Aktivnost
  16.02.2009
  Poruke
  4,537

  Papagaji

  ROSELLA

  Latinsko ime: Platycercus

  Porjeklo: Istočna i sjeveroistočna Australija,

  Dužina: 40cm (od kljuna do repa)  Prehrana: Hrane se jabukom , kruškom , razni zeleniš,sjajac, suncokret, naribana mrkva.

  Općenito: Prvi puta je zabilježena ova vrsta 1788 g a u europu donesena 1880 g. Za razmnožavanje potrebno je imati 2-3 kućice te dosta pijeska i drvenog ugljena . Mladi se obavezno moraju odstraniti 3 tjenda nakon izleta iz kućica . Ove ptice su sposobne za mlade od 1-20 g. Najčešće se drže u malim skupinama rijetko u jatima , hrane se na podu ili šumama eukaliptusa. Ponekad svrate i u naseljena područja ali najčešće su to mjesta za piknik gdje ostaje uvijek nekakvog odpada od hrane .

  Gnjezda se izraduju od drvene kućice , većih dimenzija te udaljene jedna od druge minimalno 1 m. U divljini gjinezda prave na drvećima najčešće eukaliptusu na visini od 8 do 30 metara. Ženka snese od 4 do 8 jaja a inkubacija traje 21 dan.

  Ili ne pokusavaj, ili dovrsi!

 5. #5
  Domaći Avatar od sladoledzija
  Pol
  Muško
  Član od
  19.11.2006.
  Aktivnost
  21.08.2012
  Lokacija
  Zrenjanin
  Godine
  36
  Poruke
  590

  Odgovor: Papagaji

  Jasam dugo vremena imao tigrice, zadnji papagaj je uginuo pre nekih godinu dana i tad je imao preko 15 godina. Inače mogu da zive do 20 godina. U početku sam imao dva para a nakon nekog vremena se jedan par legao i imao sam dosta mladih od njih, iz vise legala naravno. oglavnom smo sve razdelili ne secam se ni kome. Drzali smo ih pustene po kuci, a u kavez su zatvarani samo kad idu napolje.

  Pita se gde sam bio tako dugo odsutan, reći ću ti, bio sam u ve-ce-u

 6. #6
  Starosedelac Avatar od blueella
  Pol
  Žensko
  Član od
  28.09.2006.
  Aktivnost
  16.02.2009
  Poruke
  4,537

  Odgovor: Papagaji

  TIGRICA

  Latinsko ime: Melopsittacus Undulatus

  Poeklo: Australija

  Dužina: 18 cm (od kljuna do repa)

  Pod vrste: Lutino, Albino,Špricane

  Razlika između mužjaka i ženke: Tigrice se vrlo jednostavno razlikuju prema polovima. Mužjak ima nosnicu tamno plave boje ili plavo na ljubičasto dok ženka ima čisto belu ili smeđkastu boju nosnica.

  Prehrana: Osnovna hrana je proso,suncokret,muhar a osim toga daje se i razno drugo sitnije semenje, te sveže voće (jabuka,banana,) maslačak a može se staviti i razna trava od koje će ptice same sebi odabrati koje žele.

  Uopšteno: Tigrice su društvene ptice te se najbolje razmnožavaju ako su u jatu tj. ako držite višedesetaka komada zajedno. Svaka jedinka će sama sebi odabrati para . Parovi se drže zajedno dok jedna od jedinki ne ugine nakon toga preostala ptica nalazi si novoga para. Tigrice mogu imati mlade do 4 puta godišnje , mogu i više ali se to ne preporuča . U jednom leglu rađa se od 3-5 mladih prosečno no poneki parovi mogu imati i do 12 mladih no to se ne preporučuje jer će mladi iz takvoga legla biti telesno slabiji zbog manjkavosti ishrane. Kućice za razmnožavanje moraju biti dimenzija (dužina: 260mm,širina: 170mm, visine: 200mm, promer rupe: 40-50 mm) . Štapić na koji ptica doleće na kućicu ne sme biti duži od 10 cm tak0 da na njemu može stojati samo jedna ptica jer se često dogodi da dođe do tuče pa tako suparnik ne može sleteti na štapić. Rupa na dnu kućice služi da se jaja ne odkotrljaju okolo nego da ostanu na hrpici ali pazite da rupa ne bude pre duboka ili previše prema jednom kutu. Izvorni primerci tigrica u divljini su zelene boje, no nakon određenog perioda javljaju se prve mutacije boja (1872-belgija,1875-nemačka,1879-lutino ženka u nemačkoj, plava boja 1910, 1920 bela tigrica).  Kako saznati starost tigrice ?

  Kod tigrica je to moguće na više načina ali glavna obeležja nalaze se na glavi, nogama, očima.Ako ptica ima recise sa temena glave pa sve do nosnice tada je ta ptica mlađa od 4 mj no kod ove metode su izuzetci Lutino i Albino tigrice koje nemaju resice na telu.Tigrice koje su mlađe od 4 m imaju crne popunjene oči a kad se razviju u pticu dobijaju tamno smeđe ili sa belom beloočnicom. I zadnji način raspoznavanja je preko prstena na nozi na kojemu piše starost pojedine ptice .
  Ili ne pokusavaj, ili dovrsi!

 7. #7
  Banovan Avatar od tibor
  Pol
  Muško
  Član od
  09.03.2007.
  Aktivnost
  19.07.2007
  Lokacija
  Subotica ?
  Godine
  55
  Poruke
  928

  Odgovor: Papagaji  ovo su aleksandri, meni najlepsi

 8. #8
  Bećar Avatar od Sosa
  Pol
  Žensko
  Član od
  08.04.2007.
  Aktivnost
  24.08.2011
  Lokacija
  BEljina
  Godine
  28
  Poruke
  112
  Slike
  3

  Odgovor: Papagaji

  Nimfe


  Veoma popularna i omiljena kao kucni ljubimac, nimfa je najmanji predstavnik porodice kakadua. Naseljava prostrane stepe i savane sirom Australije. One su jedina vrsta kakadua koja moze da se pari vec u prvoj godini.

  Izgled

  Kao i svi kakadui nimfu odlikuje cuba ali za razliku od ostalih kakadua ima dugacak rep koji je skoro iste duzine kao i telo. Osnovna boja je siva sa belim obodima krila i sivo-zutom glavom i skoro savrsenim narandzastim krugom na obrazima. Noge i kljun su sive boje.

  Ponašanje

  U prirodi
  Okupljaju se u jata koja su u stalnoj potrazi za hranom, uvek u blizini vode. Posto znaju da formiraju jata sa velikim brojem jedinki cesto nanose stetu na obradivim povrsinama.
  U zatočeništvu
  Pitoma i radoznala, oglasava se prijatnom pesmom. Moze se nauciti da oponasa razlicite zvukove i melodije. Voli da se ceska u predelu cube i obraza.  Ishrana

  U prirodi
  Razne semenke trava, zbunja i drveca, voce, bobice.

  U zatočeništvu
  Hrane se semenjem prosa, ovsa, suncokreta, svetlog semena, sirka šećerca, američkog sirka i konopljom uz dodatke voca i povrca.


  Parenje

  U prirodi
  Sezona parenja je uglavnom izmedju avgusta i decembra, ali prakticno je moguca tokom cele godine, u zavisnosti od povoljnih klimatskih uslova. Mogu da izvedu nekoliko legla, jedno za drugim. Najradije se gnezde u supljinama grana visokog, mrtvog drveca. Veoma su teritorijalne za vreme lezanja na jajima. Mogu sneti 2-5 jaja, inkubacija traje 19 dana, oba roditelja leze na jajima, mladi izlaze iz gnezda nakon 5 nedelja. Velicina jaja 24,5 x 19,0mm.

  U zatocenistvu
  Veoma rado se razmnozavaju. Ne postoji fiksirana sezona parenja u unutrasnjim uslovima. Muzjak pravi gnezdo, zenka izleze jaja na svaka 2 dana po jedno, leglo moze imati 4-5 jaja, a ponekad i 8. Inkubacija traje 18-19 dana.


  Smeštaj

  Otvorene volijere 2,5 x 1 x 2 m sa zasticenim delom koji ih stiti od kise i vetra.

  Mutacije
  Dugogodisnjim uzgajanjem i selekcijom stvoreno je vise mutacija sa vecim ili manjim primesama sive i bele boje. Postoje i potpuno albino primerci bez narandzastog kruga na obrazima.

  Poruku je izmenio silvia, 26.09.2007 u 22:26 Razlog: ubacila slike
  ko tebe , ti njega

 9. #9
  Vojvodjanka Avatar od silvia
  Pol
  Žensko
  Član od
  01.11.2006.
  Aktivnost
  danas
  Lokacija
  Srce Vojvodine
  Godine
  36
  Poruke
  8,617
  Slike
  307

  Odgovor: Papagaji

  Evo jedan zanimljiv klip sa razigranim papagajem

  Razigrani papagaj
  Volim je od štala do neba, od blata do pšenice, toplu od ciganskih gudala i blagdanskih očenaša, vršidbenu i zadušničku, smeđu kao devojačke pletenice, tu zemlju čardaša, čaša i bezemljaša ...tu Vojvodinu bogomojačku, i bezbožničku, i ivnsku, belju od jaganjaca, crnju od paljevina, tu Vojvodinu svetonikoljsku, velikogospojinsku...

 10. #10

  Odgovor: Papagaji

  Prelepe su... Obožavam ptice, posebno papagaje...

Strana 1 od 3 123 PoslednjaPoslednja

Tagovi za ovu temu

Vaš status

 • Ne možete pokrenuti novu temu.
 • Ne možete poslati odgovor.
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoje poruke
 •