Recepti iz moje kuhinje (zabranjen copy/paste) - Strana 5
Strana 5 od 13 PrvaPrva ... 34567 ... PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 61 do 75 od ukupno 185
  1. #61

    Odgovor: Recepti iz moje kuhinje (zabranjen copy/paste)

    Paprike punjene povrcem

    Narendati krompir, sargarepu, zelen, celer, pastrnak, sjediniti, pa dodati vegetu, so, biber, malko majcine dusice i sitno naseckan presunov list, moze se staviti i seckani beli luk, sipati malo maslinovog i malo suncokretovog ulja. Napuniti ovom smesom ociscene paprike, najbolje one velike crvene, a ako ne, moze i bilo koje druge. Peci u rerni zagrejanoj na 250 stepeni, desetak minuta pre kraja na svaku papriku staviti po jednu kasiku pavlake.....zapeci....


    Covek je sinteza beskonacnosti i konacnosti,prolaznog i vecnog, slobode i nuznosti, kratko: sinteza.

  2. #62

    Odgovor: Recepti iz moje kuhinje (zabranjen copy/paste)

    Može, može (uvek sam za share & enjoy )


    Rižoto, klasično pripremanje, meni je osnova za svaki uvek ista. Iseckaš luk, na malo maslinovog ulja izdinstaš da bude staklast (ili kako kažu oni što bolje znaju od mene - sotiraš ), dodaš pirinač (to zavisi za koliko osoba praviš, ja stavim 400 grama) i mešaš mešaš, pirinač voli mešanje i nalivaš bujonom (ne sve odjednom nego iz tri - četiri puta, kad uvri onda doliješ opet, ja stavim skoro litar onog od povrća zbog mene, mada možeš i goveđi, pileći, kombinuješ u zavisnosti od toga šta pripremaš), opet mešaš mešaš i na kraju dodaš izblendiranu cveklu (ili si nekako napravila pire) koju si prethodno oprala, isekla vrh i dno, stavila u foliju, posolila, pobiberila i zalila maslinovim uljem (3 cvekle), umotala foliju dobro i stavila u rernu na sat vremena na 200. Izvadiš, oljuštiš i napraviš taj pire koji dodaš u rižoto. Promešaš i zatrpaš parmezanom, opet promešaš i to je to
    U ovaj rižoto sam pre bujona dodala i belog vina malo. U jelo nemoj nikad dodavati ono extra jeftino vino koje ne bi nikad pila jer u jelu ono ispadne još ružnije. Pirinač preporučujem Gallo (arborio, originario), ima ga u Maxiju.

    Spanać svež strpaš u blender ili koju već mašinu imaš, 3-4-5 čena belog luka, so, biber - bzzzzzzzzzzzz - opet i tu ubaciš parmezan - bzzzzzzzzzzzzz - namažeš hlebiće i u rernu na 15 minuta

    Samo te sve radnje sinhronizuješ da traje ne više no što treba i
    Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid


  3. #63

    Odgovor: Recepti iz moje kuhinje (zabranjen copy/paste)

    Corba od puter boranije (osvezava, a ne goji)

    U serpu staviti kasiku putera, i malo maslinovog ulja. Zagrejati, ali ne toliko da gori.
    Dodati glavicu sitno seckanog mladog ili crnog luka (moze i oboje), jednu seckanu sargarepu, cesanj belog luka,malo svezeg seckanog persuna, oko 350 gr mlade boranije, uzduz secene, po ukusu dodati vegetu, malo mirodjije (sveze) i bibera. Sve ovo dinstati u poklopljenoj serpi, na umerenoj temperaturi. Kada je povrce izdinstano, dodati par sitno seckanog krompira, casu mleka i malo vode (oko 1/2 case) i nastaviti sa kuvanjem. Kada je corba skuvana, odnosno, krompir mekan, dodati par kasika milerama ili pavlake i sve dobro izmesati. Prija u letnjoj sezoni, jer se svi sastojci mogu kupiti svezi.
    neunistiva zlojebaba!

  4. #64

    Odgovor: Recepti iz moje kuhinje (zabranjen copy/paste)

    Indijska čorba (well, više je paprikaš, al' kod mene je zavedena kao čorba odavno )

    Meso (juneća kolenica, ribić, 1kg) iseći na kocke, beli luk 3 čena na listiće i crni luk 3 glavice na listiće, zagrejati ulje u šerpi (3 kašike supene) i ispržiti meso na jakoj temperaturi. Meso će da pusti sok pa ga treba u njemu mešati neko vreme, zatim ubaciti luk pa i njega mešati da postane staklast, al' da ne zagoreva ništa, posoliti, pobiberiti, dodati malo aleve i začiniti cimetom i karijem. Smanjiti temperaturu i naliti goveđim bujonom (1 litar), dodati još i pola flaše domaćeg paradajza, pa sve krčkati poklopljeno oko 1 sat, dok meso ne omekša.
    Krompir iseći na kocke (oko 400-500 grama, beli), 2 zelene paprike na komade, pa dodati nakon tih 60 minuta i krčkati još 15-20 minuta (dok se krompir ne skuva). Dodati origano i sve navedene začine još jednom ako je potrebno (poenta je u začinima, jel... )
    Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid


  5. #65

    Odgovor: Recepti iz moje kuhinje (zabranjen copy/paste)

    Danas isproban recept maznut od komsinice, odlican 5.

    Skuvati 500gr testenine (ja sam kupila spiralice) ocediti i ostaviti da se ohladi. Moze i preko noci da odstoji u frizideru.
    U to istresti casu kiselog mleka, 1,5 do 2 pavlake,200gr sampinjona, 2 cela jajeta, posoliti i pobiberiti po ukusu i sve dobro izmesati.
    Istresti polovinu mase u dublji, ali ne velik pleh, poredjati sunkaricu, istresti ostatak testenine i peci na 200 stepeni oko 20-26 minuta.
    Izvaditi iz rerne, odgore izrendati mocarelu (ja sam otprilike...siroko, bogato) premazati umucenom pavlakom sa jajima komada 2 i vratiti u rernu da se zapece.
    Seci tek kad se ohladi.
    Poruku je izmenio _baba_, 01.09.2008 u 02:59 Razlog: zaboravila najbitnije...jaja...:celepenka:
    Umro je Ajnštajn, umro je Tesla...a i meni nešto nije dobro

  6. #66

    Odgovor: Recepti iz moje kuhinje (zabranjen copy/paste)

    Zapečeni juneći jezik

    Skuvati juneći jezik i iseći ga na rezance osrednje veličine, a zatim ga staviti u šerpu sa proprženim lukom i na rezance iseckanom slaninom. Začiniti vegetom (ili drugi začin, a najbolje je goveđom kockicom za supu), biberom, bosiljkom, đumbirom, majčinom dušicom, peršunom, celerom (ne moraju sve ove travke, ali je poželjno što više). Dodati vrlo malo vode (može i belo vino)i kratno sve zajedno propržiti na umerenoj temperaturi. Zatim to preručiti u posudu za rernu (može bilo kakva, čak i šerpa u kojoj se pržilo, što je i najbolje zbog pranja sudova), čije dno je natrljano puterom (može i margarin ili ulje, ali trunka).
    Umutiti 1 pavlaku i 1 čašu jogurta (paziti da ne bude mnogo kiseo, što blaži-to bolje, sa kašičicom brašna i jednim jajetom, blago posoliti i pobiberiti i time ravnomerno preliti jezik.
    Staviti u ugrejanu rernu i peći na 200*C oko pola sata (gotovo je kad porumeni preliv). Na kraju pečenja može se odozgo narendati kačkavalj i zapeći još koji minut.

    P.S. Umesto junećeg može i svinjski jezik, ali treba kupiti nekoliko.

  7. #67

    Odgovor: Recepti iz moje kuhinje (zabranjen copy/paste)

    Piroške sa kupusom

    70gr rastopljenog putera i 3 pune supene kašike zejtina izmešati sa 350-400gr brašna, solju po ukusu, 2 žumanca i 1 kvascem rastopljenim u 300-400gr mlakog mleka.
    Dobro izmesiti testo i ostaviti na toplom mestu da naraste koliko može. Zatim testo razvaljati na debljinu malog prsta (ako nije mnogo bucmast, ako jeste, onda pola), i nekim kalupom iseći ga u obliku pogačica (prečnika od 6-8cm), a onda filovati nadevom i svaku pogačicu preklopiti preko pola, stisnuti malo ivice da ne ispada nadev i pržiti u posudi sa dosta vrelog zejtina (može i mast ako će se odmah jesti).

    Nadev: iseckati kupus kao za salatu, izdinstati ga sa sitno seckanim crnim lukom dok ne omekša. Začiniti ga solju (ili začin) i biberom, po ukusu.
    Pre filovanja testa, iz kupusa iscediti tečnost što više može.


    Pošto se često dešava da belanca ostanu neiskorišćena, kao što je slučaj i u prethodnom receptu, evo recepta za belanca:

    Beli komisbrot

    1 šolja belanaca umuti se sa 1 šoljom šećera da bude dobro penasto i čvrsto, pa se u to doda pola šolje ulja, 1 šolja brašna, malo seckanih oraha i suvog grožđa. Sve se muti mikserom.

    Peče se, obično u uzanom, a dugačkom plehu (a i drugi, ako ovakav nemate) koji je natrljan puterom ili margarinom i posut prezlom (prezla bolje nego brašno sprečava lepljenje). Može se umesto masnoće i prezle staviti u pleh papir za pečenje.

    Peći na 200-250*C dok ne porumeni i ne odvoji se od ivica pleha.

    NAPOMENA: Broj belanaca u ovoj poslastici nije bitan (naravno da nije racionalno praviti je sa manje od 3 belanca) jer se meri šoljom. Zato je bitno da belanca, koliko god ih je u pitanju, stavite u odgovarajuću šolju (da bude puna) i da tom istom šoljom merite sve druge sastojke.

    SAVET:Najpouzdaniji način da saznate da li je bilo koje testo pečeno je da u sredinu zabodete suvu i čistu čačkalicu, pa, kad je izvadite, ako se na nju nalepilo testo, još treba peći, a ako je čačkalica ostala čista, kolač je gotov.
    Poruku je izmenio jeti, 03.09.2008 u 13:59 Razlog: dodavanje recepta

  8. #68

    Odgovor: Recepti iz moje kuhinje (zabranjen copy/paste)

    Brucheta (na moj nacin)

    Sitno seckan paradajz, zelena ili crvena paprika, praziluk ili crni luk, 3-4 kasike kravljeg mladog sira (moze i neka druga vrsta npr. feta, ovciji...), malo maslinovog ulja. Sve dobro promesati.
    U tepsiju podmazanu maslinovim uljem slazu se tanje secene kriske crnog hleba, koje zapecete na 250 C (oko 5 min).
    Izvadite tepsiju iz rerne, na svaku krisku stavite nadev za bruchetu, a preko nadeva narendati sir trapist i posuti origano. Vratiti u rernu i zapeci dok se sir ne otopi. Sluziti toplo.
    neunistiva zlojebaba!

  9. #69

    Odgovor: Recepti iz moje kuhinje (zabranjen copy/paste)

    Piletina sa indijskim orahom

    Prvo se pozabaviti seckanjem
    Malo tikvica, malo paprike, šaka praziluka, šargarepica, 200 grama pečurki...


    U malo pilećeg bujona (1 dcl) dinstati pileći file isečen na kockice (250 grama) dok meso ne pobeli. Zatim redom dodavati povrće sa pauzama od minut dva: šargarepa, tikvice, paprika, praziluk, šampinjoni i na kraju dodati šaku indijskog oraha. Dodati kašičicu belog luka u prahu. Protresti iz zgloba još 2 minuta i to je to

    Sve to naravno u vegetarijanskoj varijanti ide bez mesa i pilećeg bujona, sa povrćem isto možete da improvizujete u zavisnosti od toga šta imate u kući, obareni pirinač može da ide u jelo, a može i posebno, od začina možete još da stavite korijander, soja sos, malo limuna... ma, šta volite (što ja sebi rado dodam ) akcenat je na brzom spremanju i bojama Eto ručka/večere za 20 minuta.
    Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid


  10. #70

    Odgovor: Recepti iz moje kuhinje (zabranjen copy/paste)

    Mislim da bi ova klopica bila ukusna i sa patlidzanom

  11. #71

    Odgovor: Šta ste danas lepo kuvali?

    Najgorini (pileći) bataci

    Nisam znal ašto da činim sa batacima od stare (velike)koke pa sam zbućkala sledeće:

    Meso odvojiš od kostiju i isečeš na kockice. Staviš to lepo u činiju i dodaš sef, susam, vegetu, alevu papriku, biber, može bilo koji začin u zavisnosti šta ko voli. Baciš u tiganj, naliješ malo vode i kad odmekne dodaš sitno iseckane slanine i sve to povremeno mešaš. Gotovo je kad porumeni
    Brzo i ukusno
    Poruku je izmenio Najgora, 26.10.2008 u 17:16 Razlog: molim SQUAW da ovo prebaci na recepte, malo sam omašila temu

  12. #72

    Odgovor: Recepti iz moje kuhinje (zabranjen copy/paste)

    Instant gomboce

    Obarii testeninu i nauljiti, kao ya nasuvo.
    Ispržiti prezle, pomešati sa šećerom i još malo propržiti da se karameliše. Dodati malo cimeta, kore limuna. Pomešati sa voćem (kajsije, šljive, banane,...) i spojiti sa testeninom.

    Nije baš isto na oko, ali je ukus sličan i gotovo je za 15min.
    Stvoriću svoj mali raj i u njega primiti one koji su mi već u srcu.

  13. #73

    Odgovor: Recepti iz moje kuhinje (zabranjen copy/paste)



    ... pravila sinoć ponovo ... i svidelo se ... nekome


    Brownies

    1/2 margarina
    1 šolja šećera
    2 jaja
    1 vanil šećer
    1/3 šolje kakaa
    1/2 šolje brašna
    1/4 kašičice soli
    1/4 kašičice p.p.
    malo mleka

    Istopiti margarin, šećer, vanil šećer i kakao uz dodatak malo mleka, cca. 2 supene kašike. Kada se smesa istopila sjediniti je sa umućenim jajima ... na kraju dodati brašno. Peći u podmazanom plehu na 175C oko 25-30 minuta.

    Toplo zaliti istopljenom smesom od:
    3 kašike margarina
    3 kašike kakaa
    1 kašika meda
    1 vanil šećer
    1 šolja šećera
    malo mleka







    Prijatno




    When life hands you lemons, ask for tequila and salt

  14. #74

    Odgovor: Recepti iz moje kuhinje (zabranjen copy/paste)

    Citat Kitty kaže: Pogledaj poruku


    ... pravila sinoć ponovo ... i svidelo se ... nekome
    Brownies


  15. #75

    Odgovor: Recepti iz moje kuhinje (zabranjen copy/paste)

    Jerotejeva stuka,

    Jeromonah Jerotej Draganovic,kuvar u manastireu Krusedol oko 1855.godine,ovako je pripremao spikovanu stuku:

    Stuka se prvo naspikuje belim lukom i suvom slaninom,
    zatim Jerotej savetuje:
    "Proprzi reznjeve crnog luka na ulju,dodaj soljicu pirinca koji je samo malo prokuvan,stavi stuku preko luka i pirinca i nalij ,tek da ogrezne,okiseljenom vodom (sircetom).U toku pecenja prelivaj je mesavinom ulja i okiseljene vode,peci je pola sata i cetvrt".

Strana 5 od 13 PrvaPrva ... 34567 ... PoslednjaPoslednja

Slične teme

  1. Nescafe - zabranjen i kancerogen
    Autor greco u forumu Kulinarstvo i ishrana
    Odgovora: 25
    Poslednja poruka: 31.03.2012, 21:14
  2. Moje divljenje
    Autor drazesnaSkorpija u forumu Druženje forumaša
    Odgovora: 10
    Poslednja poruka: 08.08.2011, 22:31
  3. Copy & Paste
    Autor Arthur Dent u forumu Pričaonica
    Odgovora: 13
    Poslednja poruka: 19.06.2010, 23:12
  4. Paste i punjene paste
    Autor SQUAW u forumu Kulinarstvo i ishrana
    Odgovora: 8
    Poslednja poruka: 27.03.2010, 20:16
  5. Bad Copy
    Autor Lady S u forumu Domaći spotovi i tekstovi
    Odgovora: 22
    Poslednja poruka: 31.03.2008, 10:48

Tagovi za ovu temu

Vaš status

  • Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke
  •