Životinje za maženje i životinje za klanje
Prikaz rezultata 1 do 11 od ukupno 11
  1. #1

    04 Životinje za maženje i životinje za klanje



    ........

    Mnogi sebe opisuju kao prijatelje životinja, drže kućne životinje kao pse, mačke ili papagaje koje vole, brinu se o njima, kojima često govore kao nekom čoveku. Reakcije životinja, kako one komuniciraju sa svojim vlasnicima, kako izgleda da one razumeju svog čoveka, osećaju kao nešto što usrećuje: mačka koja nam predući legne u krilo, ponekad kao utešno, baš onda kada smo snuždeni, ili toplo, kad smo bolesni ili nas boli stomak. Pas koji nam pokazuje svoju vernost, očigledno se raduje i skače na nas kada se sa posla vratimo kući, koji nas prati na dugim šetnjama. Kad takva životinja umre, gubitak se katkad oseća teško, slično kao smrt bliskog rođaka. Ali već kod zečeva ljubav prema životinjama postaje dvojaka: ako ih kupimo deci u radnji sa životinjama to su onda zbrinute životinje za maženje, kojima se ne sme ništa loše dogoditi. Ali ako već leže mrtve u mesari, onda se smeju u slast pojesti. Prijatelji pasa i mačaka viču pri takvoj beskrupuloznosti varvarskih naroda dok sami na tanjiru imaju svoj odrezak ili gusku.



    Na Filipinima se na primer psi drže slično kao kod nas koke nosilje ili krznašice, na psećim farmama u jadnim uslovima u žičanim kavezima. Oštra žica reže im šape, kao brnjicu im vežu staru limenku. U tim kavezima životinje se često transportuju stotinama kilometara bez jela i bez vode u užarenoj vrućini, da bi se na nekoj pijaci prodali kao živi isporučitelji mesa. Tamo stoje u svojim kavezima dok ne dođe kupac, a pseći trgovac udara štapom da pokaže kupcu kako su životinje još žive i da je meso sveže. Tada psa zgrabe za prednje šape, strpaju ga u džak i odnesu mesaru koji životinji nožem prereže vrat u nadi da će pogoditi glavnu venu.



    I u Kini jedu pse: u gurmanskom restoranu Kralj psećeg mesa u Pekingu na jelovniku ima 24 jela, od psećeg penisa do psećih šapa. Zapadni zaštitnici životinja su zaprepašćeni: tamo takođe i mačke vrede kao delikates. Slično kao u kavezima za kokoške, mačke vegetiraju zbijene na najužem prostoru, do 25 mačaka u jednom kavezu. Krzno im je zamazano izmetom i urinom. Restorani su se specijalizovali za jela s mačjim mesom. Sladokusci dolaze izdaleka. Gosti restorana razgledaju kaveze i odaberu svoju mačku-slično kao što se u marketima pred očima kupaca vadi rak iz akvarijuma. Kuvar prereže mački grkljan, odere kožu i baci je u vodu koja vri, zatim obesi telo na kuku i ispeče ga reš aparatom za zavarivanje. U nekim pekinškim restoranima mačke se peku čak žive pod imenom Choi Dong Tsai, odnosno pečenje koje poskakuje. Na jelovniku su mlada mačja deca kojima prvo obriju krzno, zatim na živo odrežu repiće i šapice, preliju uljem da bi ih tako žive pekli na vrućem kamenu kao sirove odreske. Narod kaže da mačka ima sedam života. Odgovarajuće dugo traju i njihove muke-osakaćena mačka vrišti i koprca se od bolova, dok teče krv iz otvorenih rana, a iz njene se ispečene kože uzdiže crni dim. Gostima restorana je to posebno uživanje: oni oponašaju pokrete mačke koja se koprca. U očajničkom pokušaju da spasu život, male se životinje trzaju u užasnim grčevima i hoće skočiti sa užarene ploče. Ali gosti se valjaju od smeha gledajući njenu smrtnu borbu, i podrugljivo ponavljaju rukama i nogama pokrete mačkice! Nekoliko minuta se perverzni gledaoci zadovoljavaju stravičnim patnjama mučenih stvorenja dok napokon smrt ne oslobodi male mačkice od njihovih strašnih muka.
    Malo kasnije, debeli gosti sa svojim viljuškama bodu pečeno mačje meso...
    (Izveštaj reportera COUPE-a Reinharda Grevena iz Pekinga).




    Sledeći kineski specijalitet je sirovi mozak živih majmuna. Na posebnim stolovima su napravljeni specijalni otvori kroz koje se gurne glava majmunčića. Pod stolom je životinja čvrsto svezana, a gosti udaraju svojim kašikama po lobanji majmunčića dok se ne razbije njena površina. Tada svečano društvance svojim štapićima vadi komade mozga još žive životinje i uživa. Kinezi međutim ne dopuštaju da im stranci diktiraju koje su životinje određene za maženje, a koje za konzumaciju. Diplomatama Narodne Republike je dojadilo da ih zapadni zaštitnici životinja stalno izvrgavaju ruglu. Oni u tome vide kulturni imperijalizam i pokazuju na Italijane kojima su ukusne ptice pevačice, Francuze koji se ne mogu ostaviti žabljih bataka i Ruse, kojima je kavijar još uvek ukusan iako jesetri preti izumiranje.

    ........

    Životinje od kojih se prave preskupe bunde se ili hvataju u divljini ili ih odgajaju na specijalnim farmama u te svrhe. Samo 30% prodatih bundi u Sjedinjenim Državama su od životinja uhvaćenih teškim metalnim klopkama. Kada nogu neobaveštene krznašice iznenada stegne neumoljiva naprava, njena panična reakcija da se istoga oslobodi je sasvim prirodna. Posledice ovoga su teške i neizlečive povrede. Ali, u ove klopke se hvataju i druge životinje kojima telesni prekrivač nije na ceni. Mnoge mačke, psi ili ptice bivaju tretirane od lovaca na krzno kao otpad, pa ako ih i puste žive iz klopki one ubrzo umiru od teških rana zadobijenih pri pokušaju oslobađanja.



    Šta se ustvari dešava na farmama industrije krzna? Uzmimo kao primer jednu lisicu. Mala lisica je došla na svet i, pošto je rano odvojena od majke, ona je se i ne seća. Ako je imala sreće da preživi svoje prvo vruće leto u kavezu gde su krznašice u nemogućim uslovima izložene opasnosti laganog umiranja usled dehidracije, onda je čeka veoma hladna zima. Na farmama nema grejanja, a kavez je prepun promaje.



    U međuvremenu, mala lija se mora navići da stoji na žičanom podu, bolje rečeno, da balansira i održava ravnotežu. Odavno joj je jasno da je najsigurnije kada leži, jer tada ne troši toliko svoju snagu. Ipak, zamislite da morate stalno da ležite. Ah, kako bi ona volela da trči kroz šumu u rano jutro, ali o tome nema ni govora. Kavez je tek toliki da se okrene oko sopstvene ose, a kako napreduje i raste, žice joj se sve više približavaju tako da će uskoro, kao njene starije drugarice, osetiti bol urastanja mesa u metal. Za sada, ima sasvim dovoljno mesta da se zabavi svojom jedinom igrom: hvatanjem sopstvenog repa. Dobro, istina je da se u nekim kavezima drži i do četiri životinja, pa one mogu jedna drugoj da hvataju i jedu rep. Česti su oblici kanibalizma u takvim kavezima, kao i drugih psihičkih poremećaja u ponašanju životinja.



    Ovaj izuzetno stresan život i našu liju počinje da čini nervoznom, naročito kada čuje krike i zavijanja svojih drugara robijaša. Ako je i pored svega ostala cool, kao one dame što nose skupe bunde, onda joj sigurno ne smeta ni smrad sopstvenog izmeta i mokraće, jer u kavezu nema zemlje da ih zatrpa kako je priroda vaspitala. Samo se ponekad čudi kako to ova dvonožna stvorenja ne znaju. Ta stvorenja znaju samo svoj posao i već su stavili našu liju na listu, jer joj je krzno predivno. Još samo nisu sigurni da li će je ubiti strujnim udarom analno ili genitalno. Postoje šanse da je još potpuno živu oderu, a ako nije rođena u Americi, već u Rusiji ili Kini, onda će joj verovatno prvo prebiti vrat.



    Ali, ako i zanemarimo sve ove muke, zamislite samo beskrajnu tugu i beznađe male nam lisice koja iz dana u dan gleda iz svog kaveza ptice koje lete dok u pozadini zalazi sunce. Naravno, ako je imala tu sreću da život provede u kavezu sa pogledom kroz mali prozor zagušljive farme. Mnoge od njih sunce nikada nisu ni videle ili su ga videle tek na dan svoga smaknuća.

  2. #2

  3. #3

    Odgovor: Životinje za maženje i životinje za klanje

    месо је месо, поготово са роштиља.

  4. #4

    02 Odgovor: Životinje za maženje i životinje za klanje

    zivotinj za mazenje definitivno pas i macka
    i ostale domace i ne domace zivotinj
    u svakom zlu ima nesto dobra

  5. #5

    Odgovor: Pažnja! Mučenje životinja-Video Clipi

    Citat Crazy_Angel kaže: Pogledaj poruku


    ..a ovo je jedan od razloga zasto sam ja vegetarijanka............
    potpuno si u pravu! Kada se zblizimo sa zivotinjama kao kucnim ljubimcima tek onda shvatimi koliko su one fina bica puna ljubavi i brige za svoje najblize.

    Na zalost nauceni smo da jedemo meso pa ih s toga i posmatramo kao hranu jer samo tako i mozemo jesti njihovo meso.

    Sta vise reci "cudna je ova majka priroda" sta sve mi veliki ljudi ne cinimo pa i na nasu sopstvenu stetu
    ...Koliko god život od tebe traži ozbiljnost, svako treba prijatelja s kojim se može glupirati. ...

  6. #6

    Odgovor: Pažnja! Mučenje životinja-Video Clipi

    Izvinjavam se svim "ekstremnim" ljubiteljima zivotinja na svojoj iskrenoscu. Ne znam da li ste svesni zakona prirode ali on je jako surov i jasan. Covek kao i svako zivo bice mora da se hrani svakog dana da bih svoje telo odrzalo u zivotu. Da li pravite razliku ubijanja zivotinje na farmi radi covekove ishrane i recimo ulovljene gazele u lavljim celjustima? Ja licno ne vidim neku bitnu razliku izmedju ta dva slucaja. U obe situacije zivotinja je mrtva. Ovaj drugi primer sam naveo da bih vas podsetio da se u prirodi desavaju stvari koje covek ne moze da kotrolise. Skrenuo bih paznju ljubiteljima zivotinja koji su za kucnog ljubimca odabrali macku za mazenje da je toj istoj macki priroda podarila izuzetne sposobnosti za savrsenog lovca-ubicu, nije nikakva razlika ni sa psima. Podsetio bih vas jos i da ako tu istu macku ili psa hranimo granulama nismo nista doprineli sveukupnoj situaciji posto su te granule napravljene od mesa ribe ili neke druge zivotinje. Treba biti svima jasan lnac ishrane i da je na vrhu tog lanca COVEK!!!

  7. #7

    Odgovor: Životinje za maženje i životinje za klanje

    Kao sto sam vec rekla, licno smatram da niko ne mora biti zaklan da bih ja bila sita ili lepo obucena. Ima hrane osim mesa od koje se itekako covek moze najesti.

    Zasto je drugacije ako je to zivotinja koju imamo kao kucnog ljubimca, pa je volimo, hranimo, mazimo, pricamo s njom-i naravno, nikada je ne bismo mogli lepo ispeci i pojesti; i ako je to tamo neka zivotinja na tamo nekoj farmi koju u zivotu nismo videli?? Za mene su sve one bica koja osete, vole, kojima je hladno ili toplo, koje su srecne ili tuzne itd. A ja takva bica ne mogu da jedem.



    Isn't it funny how day by day, nothing changes, but when you look back, everything is different?
    C. S. Lewis

  8. #8

    Pažnja! Mučenje životinja

    Citat Alexander 37 kaže: Pogledaj poruku
    Izvinjavam se svim "ekstremnim" ljubiteljima zivotinja na svojoj iskrenoscu.
    .."ekstremni"? verovatno si mislio na "normalne" ..
    ..ko se je jos izvinjavao kad je hteo reci istinu? nemoj da se bojis za nase filinge ..


    Citat Alexander 37 kaže: Pogledaj poruku
    Ne znam da li ste svesni zakona prirode ali on je jako surov i jasan.
    ..naravno..
    ..ako smo protiv mucenju i klanju zivotinja..
    ..to ne znaci da smo glupi ..


    Citat Alexander 37 kaže: Pogledaj poruku
    Covek kao i svako zivo bice mora da se hrani svakog dana da bih svoje telo odrzalo u zivotu.
    ..sa zivotinjama? nije potrebno ..
    ..neces umreti ako zivis od voca i povrca ..
    ..ja sam ti zivi primer za to ..


    Citat Alexander 37 kaže: Pogledaj poruku
    Da li pravite razliku ubijanja zivotinje na farmi radi covekove ishrane i recimo ulovljene gazele u lavljim celjustima?
    ..ali si ga sad ..
    ..covek se svesno odluci da ubije zivotinju na farmi..
    ..dok se lav hrani jer mu je takva priroda..


    Citat Alexander 37 kaže: Pogledaj poruku
    Ja licno ne vidim neku bitnu razliku izmedju ta dva slucaja.
    ..znaci i ti volis kao lav da se hranis sa lesovima? ..
    ..jer svakog coveka ili zivotinju kada ubijes..
    ..ono se posle jedne sekunde pocinje raspadati..
    ..zdravstveno dokazano ..


    Citat Alexander 37 kaže: Pogledaj poruku
    U obe situacije zivotinja je mrtva.
    ..pa rekla sam malo pre "les" ..

    Citat Alexander 37 kaže: Pogledaj poruku
    Ovaj drugi primer sam naveo da bih vas podsetio da se u prirodi desavaju stvari koje covek ne moze da kotrolise.
    ..moze ako hoce..
    ..priroda su poplave, sneg, kisa, vrucina, itd..
    ..nemoj da mesas ..
    ..covek se ne moze kontrolisati? ma nemoj..


    Citat Alexander 37 kaže: Pogledaj poruku
    Skrenuo bih paznju ljubiteljima zivotinja koji su za kucnog ljubimca odabrali macku za mazenje da je toj istoj macki priroda podarila izuzetne sposobnosti za savrsenog lovca-ubicu, nije nikakva razlika ni sa psima.
    ..to je zivotinjska priroda..

    Citat Alexander 37 kaže: Pogledaj poruku
    Podsetio bih vas jos i da ako tu istu macku ili psa hranimo granulama nismo nista doprineli sveukupnoj situaciji posto su te granule napravljene od mesa ribe ili neke druge zivotinje.
    ..imam dva prijatelja koji drze pse (pit bule) i ciji psi ne jede granule..
    ..vegetarijanci su isto kao i vlasnici..
    ..ama bas nista im ne fali..
    ..sto se tice mene..
    ..ja zivotinju "niti drzim-niti jedem"..
    ..tako sam se odlucila i mogu da se vrlo lako "kontrolisem" ..
    ..ja sam izabrala svoj nacin zivota i ne guram nos u tudji nacin zivota..
    ..sve se moze kad se hoce..


    Citat Alexander 37 kaže: Pogledaj poruku
    Treba biti svima jasan lnac ishrane i da je na vrhu tog lanca COVEK!!!
    ..da ja tebe podsetim ..
    ..treba biti svima jasno da je nad covekom Bog koji sve to lepo gleda..
    ..niko nece proci nekaznjen ..
    ..sve se na kraju lepo sabere i plati se racun..
    ..ja tebe u ovom zivotu pojedem a ti ces mene u sledecom..
    ..ziveo zakon karme ..

  9. #9

    Odgovor: Pažnja! Mučenje životinja

    Pa mi se ocigledno ne razumemo!! Ne znam u koju grupu svrstavas coveka ali koliko sam ja upoznat covek je svastojed. Varas se ako mislis da zivotinje nesvesno ubijaju. Pored ubijanja zbog ishrane zivotinje to isto rade zbog teritorije, parenja... Sto se tice "lesova" covek je u pocetku to resavao dimljenjem ili susenjem mesa a kasnije izmislio zamrzivac. Sto se tice tvog sedmog citata, mislio sam na prirodan (urodjen) instinkt a ne na prirodne nepogode. Sto se tice tvojih prijatelja koji hrane pse samo biljnom hranom nemam reci. To je pravi primer mucenja zivotinja i nametanje ljudske volje i navike zivotinjama. Zivotinju ciji se jelovnik sastoji od 90% mesa hraniti vocem i povrcem je stvarno za sve osude. Toplo ti preporucujem da nabavis nekog kucnog ljubimca jer ce ti zivot biti srecniji, vedriji, lepsi... Ja licno ne bih mogao da zamislim zivot bez njih.

  10. #10

    Pažnja! Mučenje životinja

    Citat Alexander 37 kaže: Pogledaj poruku
    Pa mi se ocigledno ne razumemo!! Ne znam u koju grupu svrstavas coveka ali koliko sam ja upoznat covek je svastojed. Varas se ako mislis da zivotinje nesvesno ubijaju. Pored ubijanja zbog ishrane zivotinje to isto rade zbog teritorije, parenja... Sto se tice "lesova" covek je u pocetku to resavao dimljenjem ili susenjem mesa a kasnije izmislio zamrzivac. Sto se tice tvog sedmog citata, mislio sam na prirodan (urodjen) instinkt a ne na prirodne nepogode. Sto se tice tvojih prijatelja koji hrane pse samo biljnom hranom nemam reci. To je pravi primer mucenja zivotinja i nametanje ljudske volje i navike zivotinjama. Zivotinju ciji se jelovnik sastoji od 90% mesa hraniti vocem i povrcem je stvarno za sve osude. Toplo ti preporucujem da nabavis nekog kucnog ljubimca jer ce ti zivot biti srecniji, vedriji, lepsi... Ja licno ne bih mogao da zamislim zivot bez njih.
    ..kao prvo..
    ..razumem tvoj stav i postujem tvoje misljenje..
    ..postujem tebe kao osobu (iako te neznam) a ti probaj da postujes mene..
    ..ali nemoj da me vredjas jer nisam glupa koliko mislis da jesam..
    ..oki? ..

    ..kao drugo..
    ..kad bi ponudio tim cukama (od mojih prijatelja) meso..
    ..veruj mi da nijedan nebi ni pomirisao..
    ..njihovi roditelji (od mojih prijatelja-posto im je bilo zao) davali su cukama kosti i meso ali nisu ni tada hteli..
    ..kad bi hteli da jedu meso, niko im to nebi zabranio ..
    ..to je njihova odluka i njihov zivot..
    ..ja mogu samo da se slazem ili ne..
    ..opet ponavljam da mogu postovati sve..

    ..kao trece..
    ..odkud ti znas dal sam ja sretna u zivotu ili ne? ..
    ..tebi srecu predstavlja puna kuca zivotinja a meni ne..
    ..ja ipak mnogo volim zivotinje..
    ..imala sam ih cak i previse kad sam bila klinka..
    ..priznajem da su me tada cinili sretnom..
    ..to je ipak bila moja zelja da budu uz mene a ne njihova..
    ..nisam volela da vidim da budu vezani na lancu ili stogod drugo..
    ..ali volela sam da se igram sa njima..
    ..zivotinja ima pravo na slobodu kao i mi..
    ..volim da trckara i da laje kad ono zeli..
    ..a ne da mu ja uskratim tu slobodu sa zakljucavanjem u kucu ili vezanjem..
    ..razumes li me? ..
    ..ne mozes ti meni uturivati nesto ili "toplo preporucivati" ono sto ti volis..
    ..kao sto ja nemam pravo da tebi uturujem bilosta..
    ..neide to tako..
    ..protiv sam klanja, mucenja i hranjenja zivotinja..
    ..to je moj zivot i nebi ga zamenila nizasta..
    ..zelela sam samo reci da se moze i brez toga..
    ..nista drugo..

    ..kao cetvrto..
    ..nisam imala nameru da se sa tobom prepucavam..
    ..niti to zelim ciniti ubuduce..
    ..mozes pisati sta zelis od sada napred..
    ..ja ti necu stajati na putu..
    ..toliko od mene ..
    ..pozz ..

  11. #11

    Odgovor: Životinje za maženje i životinje za klanje

    A sta bi se desilo kada bi svi bili vegeterijanci? Prvi problem sa cim bi se suocili je nedostatak biljne hrane (voce i povrce). Ljudi bi posekli skoro sve sume, isusili mnogo mocvara, sva polja bi se pretvorila u plantaze voca i povrca. U tom slucaju bi se desila mnogo veca katastrofa od dosadasnjei izumrlo bi mnogo vise zivotinja i biljaka. Sta da radimo????

Slične teme

  1. Životinje od A-Z
    Autor azus u forumu Igre bez granica
    Odgovora: 360
    Poslednja poruka: 05.11.2019, 18:12
  2. Zašto volite životinje?
    Autor SQUAW u forumu Životinjsko carstvo
    Odgovora: 49
    Poslednja poruka: 31.08.2015, 07:57
  3. Preparirane životinje
    Autor SQUAW u forumu Životinjsko carstvo
    Odgovora: 8
    Poslednja poruka: 30.01.2014, 17:27
  4. Prava za životinje
    Autor Lady S u forumu Životinjsko carstvo
    Odgovora: 10
    Poslednja poruka: 29.01.2014, 22:33
  5. Kviz - Volite li životinje?
    Autor silvia u forumu Životinjsko carstvo
    Odgovora: 16
    Poslednja poruka: 29.01.2014, 22:27

Tagovi za ovu temu

Vaš status

  • Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke
  •