Dire Straits
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikaz rezultata 1 do 15 od ukupno 20

Tema: Dire Straits

 1. #1

  14 Dire Straits  Nastali krajem 70-tih godina pod uticajem britanske rok scene, Dire Straits su status zvezda stekli 80-tih. Bend su u početku činili gitarista i autor pesama Mark Knopfler, njegov brat David, John Illsley (bas gitara) i Pick Withers (bubnjevi). Svoj prvi album jednostavno nazvan Dire Straits izdali su 1978, a singlom Sultans Of Swing uprkos tadašnjim prevladavajućim pank i disko trendovima, dospeli su u Top 10 s obe strane Atlantika. Mark Knopfler je preko noći proglašen najboljim britanskim gitaristom nakon Claptona.

  Mark Knopfler (Mark Knopfler rođen 12. avgusta 1949. godine u Glazgovu, Škotska) i njegov brat Dejvid Knopfler (David Knopfler rođen 1951. u Glazgovu, Škotska) preselili su se još kao mladi u Njukastl. Mark je studirao Englesku literaturu na univerzitetu u Lidsu i kratko vreme radio kao mladi reporter u Yorkshire Evening Post-u. Posle studija osnovao je bend koji je uglavnom svirao po pabovima, ali njegov glavni prihod bio je držanje privatnih časova. Knopflerovi su se preselili u London početkom sedamdesetih i Mark upoznaje basistu Jona Ilslija (John Illsley rođen 24. juna 1949 u Lesteru, Engleska) diplomiranog sociologa koji je radio u prodavnici ploča, i bubnjara Pika Vitersa (Pick Withers) koji je svirao godinama. Kako "klima" nije bila odgovarajuća za bend koji se bavio bluzom mnoge izdavačke kuće propuštaju šansu da izdaju album ove grupe.


  Jedna od njihovih tadašnjih pesama se izdvojila, to je pesma "Sultans Of Swing". Ovu pesmu "zapazio" je i Čarli Džilet (Charlie Gillet) DJ radio Londona i rok istoričar, počeo je da je "pušta" svakog dana u etar i do kraja godine Dire Straits snima debi album za Vertigo records, pesma postaje prvo hit u Holandiji i kasnije dolazi među prvih deset na top 10 listi u Velikoj Britaniji. Veliki Warner Bros izdaje ovaj singl u SAD-u i pesma dolazi do drugog mesta na Bilbord listi. Njihov drugi singl "Lady Writer" bio je relativno neuspešan, ali nije imao mnogo uticaja na dalji uspeh ovog benda. Dejvid Knopfler počinje solo karijeru i izdaje par albuma za neke nezavisne produkcijske kuće, u bendu ga menja Hal Lindes (Hal Lindes) koji je svirao u Darling-u, bendu se pridružuje i Alan Klark (Alan Clark) na klavijaturama. Treći album "Making movies" doneo je niz kritika na Knopflerov račun ali balada "Romeo and Juliet" došla je na 10 mesto UK top 10 liste. Sledeći album "Love Over Gold" prošao je mnogo bolje nego predhodni i singl sa tog albuma "Private investigations" postaje njihov najveći hit i dolazi na 2 mesto UK to 10 liste u septembru 1982. Knopfler neko vreme provodi bez benda i radi kao producent na albumu Bob Dylan-a (album Infields 1983.) tada je napisao i "Private dancer" pesmu koja postaje hit 1984. godine, a peva je Tina Turner. Jedno vreme izgledalo je da se Dire Straits neće više nikad okupiti, jer je Mark Knopfler bio zauzet producentskim radom na tuđim albumima. Međutim ponovu su se okupili 1983. godine ali su zamenili bubnjara Vitersa, Terijem Vilijamsom (Terry Williams) bišim bubnjarom grupe Man i započeli su turneju po svetu. "Živi" album "Alchemy" popunio je prazninu između dva albuma, posle tog izlazi album "Brothers in arms" 1985. godine. Kao i što se desilo i mnogim bendovima posle pojavljivanja na Live Aid koncertu prodaja njihovog albuma se naglo povećava... Posle toga izdaju album "Money for nothing" i Knopfler tada ismejava spotove na MTV-u, među tim spotovima našao se i njegov za pesmu "Money for nothing" koja dolazi do mesta broj 1 na US listama. Sa tog albuma izdvojile su se još dve pesme i to "Walk Of Life" i "So Far Away". Davne 1985-te oni su se sa pesmom "Money for nothing" nalazili na prvom mestu Američke top liste singlova. Uz ovu pesmu je urađen i fenomenalan spot koji je na prečac postao jedan od zaštitnih znakova muzičke televizije MTV, a zanimljivost vezana za ovaj album je da je on uneo prekretnicu u korišćenje novog medija za prenos muzike, polularnog CD-a. Ovo je bilo prvo CD izdanje koje prodato u tiražu od preko milion primeraka. Još jedna zanimljivost vezana za grupu Dire Straits: leta 1985. godine na Gripama u Splitu grupa je uvezbavala materijal sa novog albuma "Brothers in Arms". Prvi probni koncert su svirali u Izraelu, a odmah zatim je na red dosao i Beograd odakle su poceli svetsku turneju. Tada je i izdat pomenuti album koji je svoju svetsku promociju imao u Beogradu, i za koji je PGP imao licencu.
  Koliko ima postovalaca Dire Straits-a na ovom sajtu? Koje su vam omiljene pesme?
  Neki ljudi samo zinu, pa zagade okolinu...


  Nisam paranoičan, ali to ne znači da me neko ne progoni!

 2. #2

  Odgovor: Dire Straits

  Obozavaaaam!


  Omiljena?
  Od laganica: You and Your Friend (ali, pocinjem da se topim kad ovo cujem ) i Your Latest Trick.
  Od malo brzih: definitivno Sultans of Swing... dakle, to je tesko i otpevati, a kamoli odsvirati
  Gather ye rosebuds while ye may...

 3. #3

  Odgovor: Dire Straits

  Zekane, deder pribeleži još jedno pozitivno brojanje za Dire Straits od mene. Njihovu muziku pratim još od samog početka i kao srednjoškolac sam se drogirao Sultanima Swinga

  Sa tog, prvog albuma, pored Sultana omiljena mi je stvar Wild West End!
  Zatim je usledio nešto malo slabiji album Communique, sa kojeg bih izdvojio Single Handed Sailor i, naravno, Once Upon a Time in the West.
  1980. godine izašao je predivan album Making Movies, na kome praktično nema loše stvari, ali ako već treba da izdvojim favorite, onda su to svakako Expresso Love, Solid Rock i prekrasna Romeo & Juliet.
  Nakon toga, 1982. godine izdaju album Love Over Gold, sa fantastičnim Telegraph Road i Private Investigations.
  I onda sledi njihov vrhunac IMHO, na albumu Brothers in Arms, izdatom 1985. godine, sa već pomenutom Your Latest Trick (Hail, Meggy ), umilnom uspavankom Why Worry, vrhunskim Ride Across the River i The Man's Too Strong, supermegahitom Money for Nothing i pesmom koja je na mene ostavila najjači utisak - Brothers in Arms. Ova poslednja je, po meni, ujedno i njihova tekstualno najjača pesma, te stoga ne mogu da odolim da je ovde u potpunosti ne ispišem. Sećam se da sam je maksimalno slušao negde u zimu 1986. godine, na nekom razdrndanom walkman-u, dok sam se žičarom peo na sunčani vrh maglom obavijene Jahorine. Zamislite, izlazite iz magle i sarajevskog smoga, a na vrhu ugledate okean od oblaka, dok vam u ušima odzvanja...these mist covered mountains...čoveče...od toga lako može da se rikne

  Brothers in Arms

  These mist covered mountains
  Are a home now for me
  But my home is the lowlands
  And always will be
  Some day you'll return to
  Your valleys and your farms
  And you'll no longer burn
  To be brothers in arm

  Through these fields of destruction
  Baptism of fire
  I've watched all your suffering
  As the battles raged higher
  And though they did hurt me so bad
  In the fear and alarm
  You did not desert me
  My brothers in arms

  There's so many different worlds
  So many different suns
  And we have just one world
  But we live in different ones

  Now the sun's gone to hell
  And the moon's riding high
  Let me bid you farewell
  Every man has to die
  But it's written in the starlight
  And every line on your palm
  We're fools to make war
  On our brothers in arms


  DakleM, šta drugo reći do - Mark Knopfler je živa legenda!

  P.S. Priznajem, doduše, da sam nakon toga prestao da pratim njihov rad, ali sam pre nekih par meseci došao u posed kompletne njihove diskografije, tako da je sad s vremena na vreme preslušavam. Baš sam maločas, potaknut postom moje friendice Meggz (Cruella rules ) poslušao pesmicu You and Your Friends i normalno - oduševio se!
  Volim te kad pričaš, u svom ovom ludilu...

 4. #4

  Odgovor: Dire Straits

  Ja najviše volim Romea i Juliju paaaaa Sultans of Swing, Brothers in arms, Money for nothing, Tunnel of love, I think I love you too much, If I had you,Your latest trick... su deo mog odrastanja, samim tim što mi je ćale veliki zaljubljenik u njihovu muziku, pa onda sve ono ostalo zbog čega ih ja volim... Dakle, Romea i Juliju sam slušala pred spavanje, tad je ćale pržio gramofon... možda mi je zato i najdraža... prijatan vokal, gitarica... uvek se setim kako je namigivao kevi na onaj stih "... says something like you and me babe how about it?..." Ma, jednostavno bend koji je lako slušati i teško ne voleti.

  Romeo & Juliet


  A lovestruck romeo sings a streetsus serenade
  Laying everybody low with me a lovesong that he made
  Finds a convenient streetlight steps out of the shade
  Says something like you and me babe how about it ?

  Juliet says hey its romeo you nearly gimme a heart attack
  Hes underneath the window shes singing hey la my boyfriends back
  You shouldnt come around here singing up at people like that
  Anyway what you gonna do about it ?

  Juliet the dice were loaded from the start
  And I bet and you exploded in my heart
  And I forget the movie song
  When you wanna realise it was just that the time was wrong juliet ?

  Come up on differents streets they both were streets of shame
  Both dirty both mean yes and the dream was just the same
  And I dreamed your dream for you and your dream is real
  How can you look at me as if I was just another one of your deals ?

  Where you can fall for chains of silver you can fall for chains of gold
  You can fall for pretty strangers and the promises they hold
  You promised me everything you promised me think and thin
  Now you just says oh romeo yeah you know I used to have a scene with him

  Juliet when we made love you used to cry
  You said I love you like the stars above Ill love you till I die
  Theres a place for us you know the movie song
  When you gonna realise it was just that the time was wrong juliet ?

  I cant do the talk like they talk on tv
  And I cant do a love song like the way its meant to be
  I cant do everything but Id do anything for you
  I cant do anything except be in love with you

  And all I do is miss you and the way we used to be
  All do is keep the beat and bad company
  All I do is kiss you through the bars of a rhyme
  Julie Id do the stars with you any time

  Juliet when we made love you used to cry
  You said I love you like the stars above Ill love you till I die
  Theres a place for us you know the movie song
  When you gonna realise it was just that the time was wrong juliet ?

  A lovestruck romeo sings a streetsus serenade
  Laying everybody low with me a lovesong that he made
  Finds a convenient streetlight steps out of the shade
  Says something like you and me babe how about it ?
  Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid


 5. #5

  12 Odgovor: Dire Straits

  Još jedan obožavalac

  Šta mi se najviše dopada? Pa, recimo Tunnel of love, Ride across the river, Sultans of swing, Wild west end, Money for nothing, Brothers in arms...

  Ride across the river

  I’m a soldier of freedom in the army of man
  We are the chosen, we’re the partisan
  The cause it is noble and the cause it is just
  We are ready to pay with our lives if we must

  Gonna ride across the river deep and wide
  Ride across the river to the other side

  I’m a soldier of fortune, I’m a dog of war
  And we don’t give a damn who the killing is for
  It’s the same old story with a different name
  Death or glory, it’s the killing game

  Gonna ride across the river deep and wide
  Ride across the river to the other side

  Nothing gonna stop them as the day follows the night
  Right becomes wrong, the left becomes the right
  And they sing as they march with their flags unfurled
  Today in the mountains, tomorrow the world

 6. #6

  Odgovor: Dire Straits

  Your Latest Trick  All the late night bargains have been struck
  Between the satin beaus and their belles
  And prehistoric garbage trucks
  Have the city to themselves
  Echoes roars dinosaurs
  They're all doing the monster mash
  And most of the taxis and the whores
  Are only taking calls for cash
  I don't know how it happened
  It all took place so quick
  But all I can do is hand it to you
  And your latest trick
  My door was standing open
  Security was laid back and lax
  But it was only my heart got broken
  You must have had a pass key made out of wax
  You played robbery with insolence
  And I played the blues in twelve bars down Lover's Lane
  And you never did have the inteligence to use
  The twelve keys hanging off my chain
  I don't know how it happened
  It all took place so quick
  But all I can do is hand it to you
  And your latest trick
  Now it's past last call for alcohol
  Past recall has been here and gone
  The landlord finally paid us all
  The satin jazzmen have put away their horns
  And we're standing outside of this wonderland
  Looking so bereaved and so bereft
  Like a Bowery bum when he finally understands
  The bottle's empty and there's nothing left
  I don't know how it happened
  It was faster than the eye could flick
  But not all I can do is hand it to you
  And your latest trick
  Gather ye rosebuds while ye may...

 7. #7

  Odgovor: Dire Straits

  Ihaj koliko nas ima. Mogli bi da posaljemo Marku mail i zamolimo ga da odrzi koncert za clanove Vojvodina Cafea.
  Neki ljudi samo zinu, pa zagade okolinu...


  Nisam paranoičan, ali to ne znači da me neko ne progoni!

 8. #8

  Odgovor: Dire Straits

  You and Your Friend  Will you and your friend come around
  Are you and your friend gonna get on down
  Will you and your friend come around
  Or are you and your friend gonna let me down

  If you talk to one another
  Im a hungry man
  Let me know one way or the other
  So I can make my plans

  Will you and your friend come around
  Or are you and your friend gonna get on down
  Will you and your friend come around
  Or are you and your friend gonna get on down

  I relive the situation
  Still see it in my mind
  You got my imagination
  Working overtime


  Gather ye rosebuds while ye may...

 9. #9

  12 Odgovor: Dire Straits

  Sultans Of Swing

  You get a shiver in the dark
  It's been raining in the park but meantime
  South of the river you stop and you hold everything
  A band is blowing Dixie double four time
  You feel all right when you hear that music ring

  You step inside but you don't see too many faces
  Coming in out of the rain to hear the jazz go down
  Too much competition too many other places
  But not too many horns can make that sound
  Way on downsouth way on downsouth London town

  You check out Guitar George he knows all the chords
  Mind he's strictly rhythm he doesn't want to make it cry or sing
  And an old guitar is all he can afford
  When he gets up under the lights to play his thing

  And Harry doesn't mind if he doesn't make the scene
  He's got a daytime job he's doing alright
  He can play honky tonk just like anything
  Saving it up for Friday night
  With the Sultans with the Sultans of Swing

  Amd a crowd of young boys they're fooling around in the corner
  Drunk and dressed in their best brown baggies and their platform soles
  They don't give a damn about any trumpet playing band
  It ain't what they call rock and roll
  And the Sultans played Creole

  And then the man he steps right up to the microphone
  And says at last just as the time bell rings
  'Thank you goodnight now it's time to go home'
  and he makes it fast with one more thing
  'We are the Sultans of Swing'

 10. #10

  Odgovor: Dire Straits

  pridruzujem se klubu

  'Water Of Love'


  High and dry in the long hot day
  Lost and lonely in every way
  Got the flats all around me sky up above
  I need a little water of love

  I've been too long lonely and my heart feels pain
  Crying out for some soothing rain
  I believe I have taken enough
  I need a little water of love

  Water of love deep in the ground
  No water here to be found
  Some day baby when the river runs free
  It'll carry that water of love to me

  There's a bird up in a tree sitting up high
  Waiting for me to die
  If I don't get some water soon
  I'll be dead and gone in the afternoon

  Once I had a woman I could call my own
  Once I had a woman now my woman is gone
  Once there was a river now there's a stone
  You know it's evil when you're living alone

 11. #11

 12. #12

  Odgovor: Dire Straits

  nisam neki fan ove grupe,omiljena pesma mi je walk of life
  UM caruje,SNAGA klade valja

 13. #13

  Odgovor: Dire Straits

  Drago mi je sto vec u svom prvom postu na ovom forumu mogu da kazem da mi je Dire Straits jedan od najdrazih bendova!!!!

  Svi albumi su mi odlicni, a najcesce slusam live album Alchemy is 1984. godine, gde su svirali fenomenalno. Mnoge pesme mi zvuce daleko bolje tu nego na studijskim albumima.

  Npr. Love Over Gold ili Private Investigations....sjajno....

  A ako volite Sultans Of Swing....uh, samo pustite tu stvar sa Alchemy-ja i zveknite volume na maximum!

  Drago mi je da ovde ima ljudi koji vole Dire Straits. Zbog toga sam se i registrovao ovde! Zapravo, zbog toga i zbog teme sa tekstovima pesama! Odlicno

  E, kad sam vec tu, preporucujem da poslusate solo-albume Marka Knopflera. Zvuk je drugaciji u odnosu na DS, ali je interesantna i zarazna...

  Poz svima!
  "...I've had enough of the blues, but the blues ain't had enough of me..."

 14. #14

  Odgovor: Dire Straits

  Ja volim Dire Straits. Sultans Of Swing je jedna od najboljih pesama svih vremena
  Sjajne su jos i Money For Nothing,Walk Of Life,Brothers In Arms...

 15. #15

  Odgovor: Dire Straits

  Obozavam ih!
  Najvise mi se svidjaju: Sultans of swing,Money for nothing,Expesso love,Romeo i Juliet,Lady writer...
  Thx za lirycs!

Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja

Tagovi za ovu temu

Vaš status

 • Ne možete pokrenuti novu temu.
 • Ne možete poslati odgovor.
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoje poruke
 •