Slika "Tajna večera" na internetu
Prikaz rezultata 1 do 2 od ukupno 2
 1. #1

  Slika "Tajna večera" na internetu

  Ljubiteljima Renesanse koji nisu u prilici da odu u Milano i razgledaju "Tajnu večeru" Leonarda da Vinčija, sada je dovoljno da imaju internet da sebi pruže specijalno zadovoljstvo.

  Od 27. oktobra, italijanski zvaničnici postavili su na sajtu www.haltadefinizione.com onlajn sliku "Tajne večere" od 16 milijardi piksela - što je 1.600 puta više od slika koje se dobijaju tipičnim digitalnim aparatom od 10 miliona piksela.

  Visoka rezolucija omogućiće stručnjacima da analiziraju detalje freske iz 15 veka, koje inače ne bi bili u prilici, kao što su tragovi skica koje je Leonardo načinio pre slikanja.

  "Svi koji budu odlučili da posete našu internet stranicu biće u mogućnosti da na slici primete detalje koje nije moguće uočiti posmatranjem originalne slike poput providnih čaša koje je Leonardo naslika. Takođe posetioci će biti u stanju i da primete u kakvom je stanju boja same slike", izjavio je kustos Alberto Artivoli.

  Originalnu sliku Leonarda da Vinčija, koja se nalazi u crkvi "Santa Maria delle Grazie" u Milanu, godišnje poseti preko 350.000 ljudi.


  B92
  http://www.teorijaevolucije.com/
  Ko tebe kamenom, ti njega 'lebom;
  Za 'leba i uz 'leba..;


    Vrh

 2. #2

  Odgovor: Slika "Tajna večera" na internetu

  Note otkrivene u Tajnoj večeri

  Đovani Marija Pala, italijanski muzičar i kompjuterski tehničar, tvrdi da je pronašao novi "Da Vinčijev kod".  Đovani Marija Pala naime tvrdi da je otkrio kodirane muzičke note na čuvenoj fresci Leonarda da Vinčija "Tajna večera", i da postoji mogućnost da je čuveni renesansni majstor ostavio skrivenu kompoziciju kao muzičku pratnju scene naslikane u 15. veku.

  "Zvuči kao rekvijem", izjavio je Pala. "To je poput zvučne podloge koja ističe Isusovu patnju".

  Slikana od 1494. do 1498. u dominikanskoj crkvi Santa Marija dele Gracije u Milanu, "Tajna večera" prikazuje ključni momenat tokom poslednjeg obroka koji je Isus podelio sa svojih 12 apostola pre raspeća - šok sledbenika Božjeg sina u trenutku kada saznaju da je među njima izdajnik.

  Pala, 45-godišnji muzičar koji živi nadomak grada Leće, na jugu Italije, počeo je da proučava jedno od najčuvenijih sakralnih dela hrišćanstva 2003. godine, kada je na televiziji čuo vest da stručnjaci veruju da je slavni slikar i pronalazač sakrio u fresci muzičku kompoziciju.

  "Kao muzičar želeo sam da zavirim dublje", kazao je Pala, prenela je agencija AP.

  U svojoj knjizi "La musica celata" (Skrivena muzika), koja je objavljena 09. novembra 2007. godine, on objašnjava kako je pojedine elemente slike interpretirao kao muzičke šifrovane poruke.

  Izvlačenjem notnih linija preko slike, palo mu je u oči da vekne hleba na stolu kao i ruke Isusove i apostola mogu da predstavljaju muzičke note.

  To se sve uklapa u hrišćansku simboliku - hleb, koji predstavlja Isusovo telo, i ruke, koje služe da blagoslove hranu, kazao je Pala.

  Međutim, note nisu imale nikakvog muzičkog smisla sve dok nije shvatio da ih treba čitati sa desna na levo, sledeći Da Vinčijev poseban stil pisanja.

  U svojoj knjizi, Pala takođe objašnjava kako je pronašao druge šifrovane kodove u slici koji otkrivaju ritam kompozicije i trajanje svake note.

  Rezultat njegove pretrage je "himna Bogu" u trajanju od 40 sekundi za koju Pala kaže da najbolje zvuči na orguljama, instrument koji se u Da Vinčijevo doba najviše koristio za izvođenje duhovne muzike.

  Alesandro Veloci, stručnjak i direktor muzeja posvećenom velikom umetniku u njegovom rodnom mestu Vinči, kaže da nije video Palino istraživanje ali da je njegova hipoteza sasvim moguća.

  Veloci je naveo da su prethodna istraživanja pokazala da ruke apostola na slici mogu označavati note gregorijanskog napeva ali da dosad niko nije pokušao da uključi i vekne hleba.

  "Uvek postoji opasnost da vidite nešto čega nema, ali činjenica je da je slika skladno podeljena, a gde ima harmoničnih proporcija, može se naći muzika".

  Veloci je takođe napomenuo da premda je Da Vinči najviše bio poznat po svom slikarstvu, skulpturama i vizionarskim pronalascima, on je takođe bio i muzičar.

  Da Vinči je svirao liru, konstruisao je nekoliko instrumenata i u njegovim spisima ima i muzičkih rebusa koje treba čitati sa desna na levo.

  Tanjug
  Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid

    Vrh

Slične teme

 1. Sta znaci "Nezavisnost" i "Suverenitet"?
  Autor Skidatch_Mraka u forumu Politika
  Odgovora: 8
  Poslednja poruka: 29.03.2012, 17:30
 2. "Nova" i "stara" dijaspora
  Autor irnik u forumu Dijaspora
  Odgovora: 14
  Poslednja poruka: 10.10.2008, 09:20
 3. Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 11.11.2007, 20:53
 4. Od "Keca" do "Petice"
  Autor swba u forumu Spomenar
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 19.12.2006, 08:29

Tagovi za ovu temu

Vaš status

 • Ne možete pokrenuti novu temu.
 • Ne možete poslati odgovor.
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoje poruke
 •