Prikaz rezultata 1 do 8 od ukupno 8
  1. #1

    03 Kalemljenje limuna, mandarine...

    Koliko znate o kalemljenju ovih vocki? Ja imam malo drvo limuna i mandarine, volela bi da ih kalemim ali ne znam kako, pa mi je palo na pamet da otvorim ovu temu, da razmenimo iskustva, i za one koji ne znaju...kao ja , da naucimo: Kako se kalemi? U koje doba godine se vrsi kalemljenje? Jel postoje neki specijalni alati? Sve sto znate, napisite
    Volim je od štala do neba, od blata do pšenice, toplu od ciganskih gudala i blagdanskih očenaša, vršidbenu i zadušničku, smeđu kao devojačke pletenice, tu zemlju čardaša, čaša i bezemljaša ...tu Vojvodinu bogomojačku, i bezbožničku, i ivnsku, belju od jaganjaca, crnju od paljevina, tu Vojvodinu svetonikoljsku, velikogospojinsku...

  2. #2

    Odgovor: Kalemljenje limuna, mandarine...

    Divlje voćke izrasle iz koštice ili korena ne daju dobar plod. Zbog toga ih oplemenjujemo kalemljenjem.

    Kalemljenje se vrši na način da se grančica plemenite voćke (plemenka) usadi u telo voćke-divljaka. Tu voćku divljaka nazivamo podloga.

    Idealno vreme za kalemljenje je pre kretanja vegetacije ili u samo vrijeme početka, a to je obično u mjesecu aprilu.

    Dakle, osim podloge, potrebna nam je plemenka, ili grančica odrezana sa plemenite(kalemljene) voćke.

    Grančica obično sa 4 do 5 pupova se odreže u zimi kad nema vegetacije, spremi se u mračni deo podruma na temperatuiru oko 10 oC., uronjenu u zemlju natopljenu vodom.

    Od alata vam treba oštar nož, i voćarski vosak.

    Pre samog kalemljenja, voćni pupovi ne smeju biti 'probuđeni'. U principu, podloga treba biti od iste vrste, iako postoje i podloge kalemljene sa 2 ili više raznih vrsta voćaka.

    Podlogu odrežemo. Ukoliko ima više grana, možemo na svaku nakalemiti po 1 plemenku. Plemenku skratiti na 2 do 3 oka i koso zarezati nasuprot 1 oku, pazeći da ga ne oštetimo. Što je rez duži, spojno mjesto plemenke i podloge biće bolje. Istovremeno, uzduž podloge zarežemo koru tako da koso odrezani komad plemenke prione između zarezane kore, Tako ponovimo i sa druge strane podloge nasuprot prve plemenke.

    Kako bi se plemenka primila, čvrsto je omotajte voćarskim likom namot do namota. Površinu omotanu likom namažite voćarskim voskom, koji ste prethodno omekšali u toploj vodi (ne na vatri).

    Paziti da podloga ne gubi sok curenjem jer će se u protivnom osušiti.

    Ne obrezivati grančice prve godine rasta.

    izvor:net
    Isn't it funny how day by day, nothing changes, but when you look back, everything is different?
    C. S. Lewis

  3. #3

    Odgovor: Kalemljenje limuna, mandarine...

    nisam bas dobro ovo razumeo sa kalemljenjem. moze li kao ruze na ,, T "

  4. #4

    Odgovor: Kalemljenje limuna, mandarine...

    jednom davno sam video drvo nastalo kalemljenjem ruže i bagrema,
    bude kao malo veća ruža,
    oblik cveta kao kod bagrema
    ali boje i mirisa cveta ruže...
    nikad nisam kalemio a moraću da počnem da eksperimentišem sa tim

  5. #5
    Цитруси се калеме на пупољак од јуна до октибра. Са одрвенеле гранчице се одвоји један оупољак (ако са испод њега налази лист, он се скрати за 3/4). Подлога треба да буде 2-3 године стара, односно приближно дебљини оловке. Подлога се скрати на висини од око 10- 15 см, тада се изабере глатки део коре и исече се "џеп" у облику пбрнутог слова Т. Посвуче се претходно припремљени пупољак и овавије све то гумицом за калемљење. Калемљену биљкиу неко време треба држати у хладу тј. док се калем не прими, покрите биљку неком провидном посудом или најлоном да би била већа влажност ваздуха око калема.
    Нај погодније је калемити када је месец у фази раста јер је тада његов утицај на подизање течности највећи.

    Потражићу да ли имам неке слике да поставим како то све практично изгледа.

    Заборавих... обавезно заливајте и подлогу и матичну биљку неколико дана пре калемљења.
    Poruku je izmenio Cecara, 14.05.2009 u 13:11 Razlog: uzastopne poruke

  6. #6

    Odgovor: Kalemljenje limuna, mandarine...

    Kako sam ranije pisao treba da sacuvam rijedak primjerak limuna mjesecara.Nabavio sam per sadnica Poncirusa i izvrsio kalemljenje 15.6.Prvu sadnicu mi je pokazao prijatelj kako da uradim,ostale sam uradio sam.Presrecan sam svih pet sadnica mi se primilo i sada imaju izdanke duzine izmedju 12 i 15 cm
    Probajte nije tesko

  7. #7

    Odgovor: Kalemljenje limuna, mandarine...

    Citat Radivoje kaže: Pogledaj poruku
    Цитруси се калеме на пупољак од јуна до октибра. Са одрвенеле гранчице се одвоји један оупољак (ако са испод њега налази лист, он се скрати за 3/4). Подлога треба да буде 2-3 године стара, односно приближно дебљини оловке. Подлога се скрати на висини од око 10- 15 см, тада се изабере глатки део коре и исече се "џеп" у облику пбрнутог слова Т. Посвуче се претходно припремљени пупољак и овавије све то гумицом за калемљење. Калемљену биљкиу неко време треба држати у хладу тј. док се калем не прими, покрите биљку неком провидном посудом или најлоном да би била већа влажност ваздуха око калема.
    Нај погодније је калемити када је месец у фази раста јер је тада његов утицај на подизање течности највећи.

    Потражићу да ли имам неке слике да поставим како то све практично изгледа.

    Заборавих... обавезно заливајте и подлогу и матичну биљку неколико дана пре калемљења.
    radivoje...a gde mogu naci PLEMENKU..ja imam drvo linuma i zelela bih da ga kalemim ali def. nikog nismo nasli ko bi nam pomogao...ima li neko neku ideju...i btw. ja sam prvi put na ovakvom sjatu pa mi ne zamerite dok se malo ne uhodam...pozzz svima....

  8. #8

    Odgovor: Kalemljenje limuna, mandarine...

    Citat orhidej_a kaže: Pogledaj poruku
    radivoje...a gde mogu naci plemenku..ja imam drvo linuma i zelela bih da ga kalemim ali def. Nikog nismo nasli ko bi nam pomogao...ima li neko neku ideju...i btw. Ja sam prvi put na ovakvom sjatu pa mi ne zamerite dok se malo ne uhodam...pozzz svima....
    Ја сам имао неколико врста цитруса али сам морао да их поделим јер више нисам имао услова да их гајим. Ако си из Београда, могао бих да ти набавим неку племку, па и да ти помогнем око калемњења. Ако не, онда можеш донети са мора (ЦГ) или се распитати код пријатеља да ли неко има у саксији.
    Poruku je izmenio Cecara, 25.08.2009 u 10:37 Razlog: uklonjen link

Slične teme

  1. Kalemljenje paprike
    Autor irnik u forumu Biljno carstvo
    Odgovora: 5
    Poslednja poruka: 01.10.2010, 00:01

Tagovi za ovu temu

Vaš status

  • Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke
  •