Jugoslovenski Ovcarski Pas - Sarplaninac - Yugoslavian Shepherd Dog
Prikaz rezultata 1 do 8 od ukupno 8
  1. #1

    Jugoslovenski Ovcarski Pas - Sarplaninac - Yugoslavian Shepherd Dog

    JUGOSLOVENSKI OVČARSKI PAS-ŠARPLANINAC [FCI No. 41]
    Originalni naziv rase: JUGOSLOVENSKI OVCARSKI PAS-SARPLANINAC
    Zemlja porekla: SRBIJA/MAKEDONIJA
    Sekcija: 2
    Podsekcija: 22

    STANDARD

    Izgled
    Šarplaninac je snazan pas, iznad sredjeg rasta i skladne gradje. Prekriven je gustom, dugom, grubom dlakom. Snazan je ali i dobrocudan, mirnog temperamenta, veoma odan gospodaru i nepodmitljiv. VISINA grebena muzjaka je u proseku 62 cm, a zenke 58 cm. Muzjaci ispod 56 cm kao i zenke ispod 54 cm ne mogu dobiti pozitivnu ocenu. TEZINA odraslog muzjaka je u proseku 35-45 kg, a zenke 30-40 kg. DUZINA u proseku iznosi 8-10% visine grebena kod muzjaka, a 10-12% kod zenke.
    Glava
    Glava je srazmerna telu i treba da bude oko 40% visine. Lobanjski deo glave je nesto duzi od njuske i cini u proseku 58%, odnosno 42% ukupne duzine glave. Kod zenke je njuska nesto duza (57%:43%). Gledana iz profila, linija cela je blago ispupcena, a njuska ravna. CELO (Lobanja) je suvo, siroko, srednja ceona linija izrazena, gledano odozgo i sa strane celo blago ispupceno i zaobljeno. Ocni lukovi slabo izrazeni. Prelaz izmedju lobanjskog i licnog dela glave je slabo izrazen. NJUSKA je kraca od lobanjskog dela, u osnovi siroka i duboka, postepeno se i blago suzava prema vrhu. Nosnik je prav i sirok, profil donje vilice iz kosog luka prelazi u ravnu liniju. NOS je crn i sirok. USNE su srednje debljine, priljubljene, a gornja neznatno prelazi donju. Uglovi usana su zatvoreni i bez zvala. ZUBALO je makazasto i potpuno. OCI su bademastog oblika, tamno ili svetlo kestenjaste boje, smirenog su, ali prodornog izraza. Ocni kapci, kao i sve vidljive sluzokoze, crno su pigmentisani. USI su usadjene u visini zamisljene linije koja spaja vrh nosa i unutrasnji ocni ugao ili su neznatno nize , oborene i uz glavu nosene, u obliku slova"V", srednje duge i dopiru do unutrasnjeg ocnog ugla iste strane, prekrivene kratkom, gustom dlakom.
    Vrat
    Gornja profilna linija vrata u gornjem delu je blago ispupcena ili ravna, a donja je ravna. Vrat je srednje dug. Zbog guste dlake izgleda kraci, dubok, sirok i misicav, sa glavom i trupom dobro povezan i bez naglih prelaza. Blago je uzdignut u odnosu na liniju ledja. Koza je pripijena, bez podgusnjaka. Dlaka je gusta, duga i ostra, na prelazu glave u vrat obrazuje izrazitu ogrlicu, sto prividno povecava sirinu i dubinu ovog dela glave.
    Trup
    Gornja linija trupa je ravna ili se blago spusta od grebena prema sapima.Greben je blago izrazen i sirok. Povezanost vrata i grebena je cvrsta, a prelaz blag. LEDJA su prava i siroka, ne suvise duga. Slabinski deo kraci, sirok i misicav. SAPI su srednje duge, koso unatrag polozene, siroke i dobro obrasle misicima. GRUDI su duboke, a njihova donja ivica dopire najmanje do lakta, srednje su duge, sa blago zaobljenim rebrima. Prsa su siroka i misicava. Obim grudnog kosa treba da je najmanje 20% veci od visine grebena. TRBUH je pribran, misicav. Donja linija trbuha blago se penje prema zadnjem delu. Slabine relativno kratke i naznacenih prelaza.
    Rep
    Dug i dopire najmanje do skocnog zgloba. Linija sapi nastavlja se gronjom linijom repa bez naglih prelaza. Rep je u osnovi snazan i postepeno se stanjuje prema vrhu. Odlakan je gustom i na donjem delu dugom dlakom, koja ga cini kitnjastim.
    Prednje noge
    Prednje noge su pravilnih stavova, skladne u odnosu na trup, a visina lakta iznosi oko 55% visine grebena. PLECKA je duga i siroka, dobro povezana sa grudnim kosem, balgo je ukosena i sa horizontalom zaklapa ugao od 65 stepeni. Nadlaktica misicava, od plecki polozenija, zaklapa ugao sa horizontalom oko 55 stepeni. Lakatni ugao (izmedju nadlaktice i podlaktice) iznosi oko 145 stepeni. Lakat sirok, pravilno postavljen, neznatno udaljen od grudnog kosa. PODLAKTICA je okomita, snaznih kostiju, misicava, duga i na zadnjoj strani ukrasena dugom dlakom ( zastavicama ). DOSAPLJE je blago ukoseno, snazno i siroko. SAPE su snazne, izbocenih cvrsto pripijenih prstiju, kasikastog oblika. Nokti tamno pigmentisani, cvrsti, jagodice i tabani tamno do crno pigmentisani, cvrsti, ali elasticni.
    Zadnje noge
    Stavovi zadnjih nogu gledani od pozadi su pravilni i nesto siri od prednjih nogu. Gledano sa strane stavovi su takodje pravilni, a uglovi dovoljno zatvoreni. Butina je misicava, snazno zaobljene muskulature, koso polozena i zaklapa sa horizontalom slican ugao kao i plecka. koleni ugao je nesto otvoreniji od ramenog (iznosi oko 125 stepeni). Koleno cvrsto i siroko. Potkolenica koso postavljena, snazna, sa dovoljno dubokom muskulaturom i sa izrazitim zastavicama. SKOCNI ZGLOB je sirok i dosta otvoren (ugao oko 130 stepeni). ZADNJE DOSAPLJE je snazno, nesto strmije od prednjeg.
    Dlaka
    Glava, usi i prednji delovi nogu obrasli su kratkom dlakom. Vrat, trup, kao i zadnji delovi ekstremiteta i rep pokriveni su dugom, nesto grubljom i skoro pravom dlakom. Ispod duge dlake nalazi se kraca, finija, vrlo gusta i obilna poddlaka. Duzina dlake na grebenu iznosi 10-12 cm, a ne sme da bude kraca od 7 cm.
    Koža
    Srednje debljine, elasticna, uz telo i pojedine delove dobro pripijena, bez nabora. Sve vidljive sluzokoze crno ili tamno pigmentisane.
    Hod
    Korak je izdasan, dug i lak. Najradije se krece u srednje dugom ali visokom kasu. U galopu je nesto tezi, ali sa dugim i izdasnim skokovima.
    Boja
    Pas je jednobojan. Dozvoljene su sve nijanse boja od belog do tamnomrkog, skoro crnog. Najpozeljnija je sivozelena i tamnosiva boja. Sarenilo nije dozvoljeno. Kod pigmentiranih pasa dozvoljene su ali nepozeljne male bele oznake - belege na prsima i prstima. Kod svih pigmentiranih pasa osnovna boja najvise je izrazena na gornjim delovima glave, vrata i trupa. U donjim delovima boja (pigment) postepeno slabi i prelazi u donjim delovima nogu u svetliji (prljavo sivi, odnosno zuckasti) pigment. Ovi prelazi u svetlije boje ne smeju da budu oiviceni i da daju utisak sarenila.
    Mane
    DISKVALIFIKACIONE MANE: Nedostatak premolara, velika nesrazmera duzine i visine, nedovoljna visina grebena, nedovoljna duzina dlake (ispod 7 cm), pojava sarenila, tigravost, depigmentacija vidljivih sluzokoza i ociju, degenerativne pojave - brahignatija i prognatija, izraziti O i X stavovi nogu, urodjeno kratak rep ili bezrepost, jako ulegnuta ledja i druge degenerativne pojave.
    TESKE MANE: Preduga (siljasta) njuska, jako izrazen stop, visoko usadjene i nedovoljno preklopljene usi, kljestasto zubalo, sedlasta ledja, nosenje repa u stranu, limfaticna konstitucija, kao i sve teze telesne mane.
    LAKSE MANE: Nedovoljno izrazena sirina lobanjskogdela glave, nezto duzi licni deo glave, slabije razvijene celjusti, nedovoljno izrazena sirina i dubina grudi, pljosnata ili suvise zaobljena rebra, manje izrazeni nepravilni stavovi nogu, nesto kraca dlaka (pri cemu su zastavice ipak dobro izrazene), bele belege na prsima i sapama, malo skracenje repa, zecije sape, kao i ostale lakse telesne mane.
    Poruku je izmenio silvia, 14.12.2007 u 21:54

  2. #2

    Odgovor: Jugoslovenski Ovcarski Pas - Sarplaninac - Yugoslavian Shepherd Dog






  3. #3

    Odgovor: Jugoslovenski Ovcarski Pas - Sarplaninac - Yugoslavian Shepherd Dog



    BAK

  4. #4

    Odgovor: Jugoslovenski Ovcarski Pas - Sarplaninac - Yugoslavian Shepherd Dog

    Bak






  5. #5

    Odgovor: Jugoslovenski Ovcarski Pas - Sarplaninac - Yugoslavian Shepherd Dog

    pozdrav kakvu vezu ima srbija sa ovom rasam kad se zna gde je sar planina

  6. #6

    Odgovor: Jugoslovenski Ovcarski Pas - Sarplaninac - Yugoslavian Shepherd Dog

    Citat fred kaže: Pogledaj poruku
    pozdrav kakvu vezu ima srbija sa ovom rasam kad se zna gde je sar planina
    Molim...?? Ne razumem pitanje. Sarplaninac je jedna od Srpskih rasa pasa. Do duse i Makedonija se navodi pored Srbije kao zemlja porekla. Pozdrav.

  7. #7

    Odgovor: Jugoslovenski Ovcarski Pas - Sarplaninac - Yugoslavian Shepherd Dog

    Citat fred kaže: Pogledaj poruku
    pozdrav kakvu vezu ima srbija sa ovom rasam kad se zna gde je sar planina
    Šarplaninski ovčarski pas je jugoslovenski pas koji se gaji od davnina u svim jugoistočnim planinskim područjima Jugoslavije. Najbrojniji bio je na području Šarplanine, po kojoj i nosi ime, a sada se gaji u čitavoj Jugoslaviji. Ova rasa je registrovana kod FCI 1939. godine pod brojem 41 i imenom ilirski ovčar. Godine 1957. na predlog JKS, FCI je usvojio izmenu imena ilirski ovčar u Jugoslovenski ovčarski pas - šarplaninac. Poreklo šarplaninca može se samo nagađati. Verovatno je u jednom ili više navrata u migracijama naroda iz Azije došao u Evropu i na Balkansko poluostrvo, zajedno sa stokom koju su ti narodi gonili. Zadržao se u osnovnom tipu samo u onim područjima, gde je ovčarstvo ekstenzivnog tipa još uvek zastupljeno u velikoj meri i gde ovaj pas još i danas služi kao ovčar i branilac stada od divljih zveri.

  8. #8

    Odgovor: Jugoslovenski Ovcarski Pas - Sarplaninac - Yugoslavian Shepherd Dog

    Da malo osvazimo temu, Slike nekih od mojih pasa.






    Toliko za sada od mene,pozdrav svima na temi.

Slične teme

  1. Srpski pastirski pas - Serbian Shepherd Dog
    Autor Alexander 37 u forumu Rase pasa
    Odgovora: 2
    Poslednja poruka: 17.01.2012, 01:16
  2. Najbolji jugoslovenski književnik?
    Autor SQUAW u forumu Književnost
    Odgovora: 40
    Poslednja poruka: 14.03.2009, 18:44
  3. Dobri pastir - The Good Shepherd
    Autor silvia u forumu Spomenar
    Odgovora: 1
    Poslednja poruka: 19.09.2008, 11:21
  4. Umro proslavljeni Jugoslovenski bokser Mate Parlov
    Autor cvishna u forumu Spomenar
    Odgovora: 10
    Poslednja poruka: 01.08.2008, 02:04

Tagovi za ovu temu

Vaš status

  • Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke
  •