Surogat majke
Prikaz rezultata 1 do 3 od ukupno 3
  1. #1

    Surogat majke





    U Srbiji ne postoji zakon o surogat majkama

    U Srbiji je čak 200.000 parova suočeno sa sterilitetom. Nijedan od njih ne može zvanično do potomstva da dođe programom surogat-majke. Pozajmljivanje tuđe materice za nošenje i donošenje deteta na svet, nije regulisano domaćim Zakonom o porodici. Iz Ministarstva zdravlja kažu da je u toku izrada nacrta novog zakona koji će precizirati da li postoji pravni osnov za ovakav metod.

    U beogradskim državnim klinikama još nijedan par se nije raspitivao za program surogat-majke, rečeno je "Novostima". Nekolicina njih koja se obraćala privatnim klinikama, odbijena je - zvanično. Specijalna bolnica za humanu reprodukciju u Beogradu donedavno je na svojoj internet-prezentaciji nudila uslugu surogat-majke. U ovoj klinici se programi surogat-majke rade samo ženama koje nemaju matericu, pa im je neophodna druga žena da umesto njih iznese trudnoću.

    "Naš zakon ne odobrava program surogat-majke, a od kada radim ovaj posao nisam ni dobio takav zahtev" kaže za "Novosti" Dušan Stanojević, direktor Klinike"Narodni front".

    Različiti su razlozi zbog kojih se parovi odlučuju na takav korak - žena nikako ne može da zatrudni, nema matericu, ili ima zdravstveni problem zbog kog ne može da iznese trudnoću.

    Osim u Engleskoj, ni u jednoj drugoj zemlji Evropske unije nije dozvoljeno surogat-materinstvo. Godišnje u toj zemlji ima oko 100 surogat-trudnoća. Ali, one su moguće u Rusiji i Ukrajini, Americi i Kanadi.

    Mnogo je onih koji osuđuju taj čin kao nemoralan. Njegova najlošija strana je zarada na račun ljudi koji ne mogu da imaju decu. Nadoknade za surogat-majke kreću se do nekoliko desetina hiljada evra.

    U matericu surogat-majke usađuje se embrion nastao veštačkom oplodnjom jajne ćelije druge žene. Materica surogat-majke narednih devet meseci služi kao inkubator. Tamo gde je to zakonom dozvoljeno pišu se opširni ugovori između naručioca i "pozajmljene" majke. Česti su primeri da surogat-majka hoće da zadrži dete posle porođaja. U slučaju kada je čitav reproduktivni materijal para koji je "zakupio" matericu, sud odlučuje šta je najbolje za dete. Dešavalo se da bolesnu bebu neće nijedna strana.

    U Kanadi surogat-majka ne može biti plaćena, ali ima pravo na otplatu troškova koji se kreću od 40.000 do 50.000 dolara. Surogat-materinstvo dozvoljeno je u šest američkih država i košta od 80.000 do 170.000 dolara. Troškovi zahvata u Rusiji su 42.000 evra, u Velikoj Britaniji od 7.000 do 15.000 funti, a u Ukrajini od 25.000 do 30.000 evra.


    MONDO

    Kavo je Vaše mišljenje o surogat majkama? Da li je naša sredina spremna za ovako nešto?
    I may not be perfect but I'm always me
      Vrh

  2. #2

    Odgovor: Surogat majke

    Kad to gledas na nekom filmu,onda ti se sve cini o.k.
    Mislim da bi se to jako zloupotrebljavalo,kao sto je svuda u svetu slucaj.
    Nemam nista protiv da se i na taj nacin pomogne nekome ko zarko zeli potomstvo,ali akcenat treba staviti bas na surogat majke:ko su te osobe,njihovi motivi,...
    Nismo mi jos spremni kao narod za tako nesto.Isuvise smo konzervativni.
      Vrh

  3. #3

    Odgovor: Surogat majke

    Moje je mišljenje da kad se se želi dete nije bitno na koji način se dobija, tako da mislim da to nema puno veze sa mentalitetom, u smislu konzervativnosti - što će reći - mislim da smo spremni...više mi se čini da kolektivno strahujemo od odgajanja dece u smislu kako ću ga vaspitati, dokle ću moći da ga školujem, šta kad bude trebala/o da nađe posao...e sad na sve ovo ide - a i rodila ga je druga žena, u slučaju da dete do rođenja nije raslo u ''našoj'' materici...nešto razmišljam da onda u našoj svesti dolazi do odbijanja ovakve varijante i da je sve povezano sa svakodnevnim - pre svega socijalnim - strahovima, koji bi trebalo da budu odavno iskorenjeni.
    Moj ego pie čekove koje moje telo ne moe da unovči
      Vrh

Slične teme

  1. Da li su majke jedinaca bolje od ostalih majki?
    Autor memento u forumu Roditeljski kutak
    Odgovora: 52
    Poslednja poruka: 14.07.2009, 20:13
  2. Majke
    Autor SQUAW u forumu Domaći spotovi i tekstovi
    Odgovora: 15
    Poslednja poruka: 17.03.2009, 22:26
  3. Vozila leš majke u kolicima za pijacu
    Autor makilli u forumu Spomenar
    Odgovora: 3
    Poslednja poruka: 04.09.2007, 22:15

Tagovi za ovu temu

Vaš status

  • Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke
  •