Dečiji i roditeljski dodatak
Prikaz rezultata 1 do 4 od ukupno 4
 1. #1

  04 Dečiji i roditeljski dodatak

  Deset potvrda za jedan dečji dodatak

  U Ministarstvu rada i socijalne politike objašnjavaju da je veliki broj papira neophodan kako bi oni sa sigurnošću mogli utvrditi da pare idu onima kojima su zaista najpotrebnije. Kao utehu, navode činjenicu da se mnogo uverenja i potvrda za dečje dodatke prilaže samo prvi put, a kada se zahtev obnavlja (jednom godišnje), traži se samo školska potvrda i potvrda o prihodima domaćinstva.
  Međutim, za taj prvi put potrebno je više od 10 različitih papira, počev od fotokopija ličnih dokumenata, preko uverenja o imovnom stanju domaćinstva do potvrda da deca idu u školu.
  Ukoliko se ispune svi uslovi, uključujući i onaj po kome primanja ne smeju preći propisani cenzus (za januar 5.098 dinara po članu domaćinstva), dobija se oko 20 evra mesečno po detetu, naravno u dinarima.
  Srećom za mame i tate tek rođene dece dokumentacija za roditeljski dodatak nešto je tanja. Potrebno je za decu izvod iz matične knjige rođenih i prijave prebivališta a za majke uverenje o državljanstvu, fotokopije lične karte i zdravstvene knjižice ali i uverenje da neposredno brine kako o detetu za koje traži dodatak tako i o svojoj starijoj deci.
  Parovi koji dobijaju prinove treba da znaju da zahtev za roditeljski dodatak moraju podneti u roku od tri meseca od rođenja deteta, inače gube pravo na novac. A sume nisu male, pogotovu za drugo, treće i četvrto dete. One se doduše sada isplaćuju u 24 jednake mesečne rate, a od sledeće godine najavljuje se jednokratna isplata. Za drugo dete, a redosled se računa prema broju živorođene dece majke, sada se dobija više od 1.000 evra, treće oko 2.000, za četvrto skoro 215.000 dinara. Najmanje se dobija za prvo dete - oko 23.000 dinara i taj novac isplaćuje se odjednom.
  Zahtevi za oba dodatka predaju se opštinskoj, odnosno gradskoj službi dečje zaštite u mestu prebivališta roditelja, a novac se isplaćuje preko tekućih računa Poštanske štedionice.
  Isplata dodataka za pomoć porodicama sa decom obavlja se redovno i kašnjenja nema. Dečji dodaci isplaćuju se za prethodni mesec dok se na roditeljske ne čeka duže od mesec dana od podnošenja zahteva.

  Potrebna dokumenta za dečje dodatke
  -fotokopije izvoda iz matične knjige rođenih za svako dete u porodici
  -fotokopija uverenja o državljanstvu za roditelja koji podnosi zahtev
  -fotokopije ličnih karata odraslih članova domaćinstva
  -fotokopije prijava prebivališta za decu
  -fotokopija overene zdravstvene knjižice roditelja koji podnosi zahtev
  -potvrda o prihodima u prethodna tri meseca za sve članove domaćinstva
  -potvrda o katastarskim prihodima u prethodnoj godini za sve članove domaćinstva
  -poresko uverenje o imovinskom stanju domaćinstva
  -školske potvrde za decu
  -dokaz o nezaposlenosti (ako je jedan od roditelja nezaposlen)
  -dokaz o činjenicama u vezi sa nepokretnostima i stambenim prostorom
  -fotokopija kartice tekućeg računa


  Blic online autor:R.Markovic 11.02.2008.

  Da,to se kod nas zove dečiji dodatak a suma koja se isplaćuje mesečno iznosi oko 1500 din. (za jedno dete).Plus sve zajebancije oko podnošenja zahteva za isti.Zaposleni roditelji ne bi trebalo ni da pomišljaju da podnose zahtev jer se malo njih uklapa u propisani cenzus.Ok,oni koji su zaposleni znači da imaju bar neka mesečna primanja a šta je sa onima koji nisu?Koliko detetovih potreba mesečno može da podmiri 1,500,00 dinara?Toliko je tužno i sramotno, ako se još na to dodaju jadikovke kako je zavladala bela kuga,da bi im bilo bolje da uopšte ne spominju ovu temu.
  I may not be perfect but I'm always me

 2. #2

  Odgovor: Dečiji i roditeljski dodatak

  sramtota,,al owo je balkan ..

 3. #3

  Odgovor: Dečiji i roditeljski dodatak

  egzotic:
  sramtota,,al owo je balkan ..
  Da,sramota je,ali činjenica da je ovo Balkan ne mora nužno da predstavlja nešto loše,najlakše je pomiriti se sa tim.Ako smo na Balkanu zar to znači da trebamo da živimo kao stoke?Kao na Divljem zapadu?U mnogo siromašnijim državama se ljudi bore da ostvare svoja prava jedino se mi mirimo sa činjenicama i geografska odrednica nam uvek posluži kao super izgovor.
  I may not be perfect but I'm always me

 4. #4

  Odgovor: Dečiji i roditeljski dodatak

  Potrebna dokumentacija za roditeljski dodatak:
  -zahtev
  -izvod iz matične knjige rođenih ( za svu decu bez obzira što se zahtev podnosi za poslednje rođeno dete)
  -potvrda o prebivalištu (takođe za svu decu)
  -uverenje o državljanstvu za jednog od roditelja
  -fotokopija lične karte podnosioca
  -fotokopija overene zdravstvene knjižice podnosioca

  Dokumentacija se podnosi najkasnije mesec dana od rođenja deteta.
  Za prvo dete se roditeljski dodatak isplaćuje odjednom u celosti a za drugo, treće itd. u 24 mesečne rate.
  Iznos roditeljskog dodatka varira od opštine do opštine jer obuhvata pomoć od republike, pomoć od pokrajine i pomoć od opštine, a svaka opština posebno određuje iznos koji dodeljuje.

  Konkretno, mi smo dobili 120.000 din. za drugo dete a iznos će nam isplaćivati naredne dve godine u jednakim mesečnim ratama.
  Kad bi meni dali kišobran, ja ga ne bih potrošio sam
  pola mesta ja bih dao nekom, ko je dobar a slučajno sam.

Slične teme

 1. Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 19.01.2012, 19:55

Tagovi za ovu temu

Vaš status

 • Ne možete pokrenuti novu temu.
 • Ne možete poslati odgovor.
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoje poruke
 •