Kafa
Prikaz rezultata 1 do 15 od ukupno 15

Tema: Kafa

  1. #1

    Kafa

    Zanimljivosti o kafi

    O KAFI
    Drvo kafe dostiže visinu od 10 do 12 metara, ali su na plantažama do 5 metara zbog lakše berbe. Prosečno drvo kafe rodi od pola do jednog kilograma kafe. Kao svo voće i drvo kafe prvo cveta. Cvetovi su beli, prijatnog mirisa poput jasmina. Cvetovi ustupaju mesto zelenim bobicama koje postaju tamno crvene za 6 do 9 meseci. Unutar ploda se nalaze po dva zrna kafe. Plod se odvaja od zrna sušenjem ili potapanjem u vodu.

    ARABIKA I ROBUSTA
    Premda u svetu postoji mnoštvo vrsta, samo su dve vrste kafe komercijalizovane: arabika i robusta.
    Arabika se gaji na visini od 1000 do 2000 metara nadmorske visine, najbolje uspeva na temperaturi između 15 i 24 stepena celzijusa. Ima više naglašen miris, izbalansiranu aromu i njen ukus je kombinacija slatkosti i kiselosti. Ona je i mnogo skuplja jer su veći troškovi proizvodnje, jer nije otporna na insekte i razne bolesti. Kofeina ima od 0,8 1,4%.
    Jedna od kategorizacija arabika je po nadmorskoj visini na kojoj je uzgajana.
    Oznaka za kafe gajene na visini od 1300 do 2000 metara je SHB( strictly hard bean), oznaka HB je za visinu 1200 do 1300 metara.
    Što je veća visina i bolji je kvalitet kafe, jer su na velikoj visini blize suncu i biljke sporije rastu čime se povećava čvrstina zrna.
    Robusta, koja predstavlja 25 % svjetske proizvodnje kafe, raste u močvarnim krajevima, tropskim šumama, od 0 do 700 m nadmorske visine. Robusta sadrži više kofeina ( 1,7 4,0% ) nego arabika, a stabljika je puno otpornija. Zrno joj je okruglo, manje nego kod arabike. Troškovi proizvodnje su minimalni jer robusta nije zahtevna, zbog čega joj je i cena mala.

    KOFEIN
    Danas se zna da je najvažniji i najpoznatiji sastojak kafe kofein. Čim popijemo kafu, kofein počinje da struji našim venama i dolazi do mozga. Mozak, odnosno centralni nervni sistem, je stimulisan kofeinom i mi se osjećamo budnijim, raspoloženijim, veselijim, punim energije. Kofein se pod uticajem topline pretvara u vitamin niacin (grupa B vitamina). Pored toga, kafa sadrži oko 600 isparivih mirisa, bjelančevine, vodu, masnoće i mineralne soli.
    Naučnici smatraju da je normalna upotreba kofeina do 400 mg na dan. Jedna šoljica turske kafe ima oko150 mg kofeina, a jedan mali espresso oko 40mg, a instant kafa oko 60mg.

    Kratka istorija kafe
    Kafa je prvi put otkrivena u Etiopiji, odakle i potiče legenda o jednom čuvaru koza koji se zvao Kaldi. On je primetio da kada koze jedu bobice i lišće sa jednog žbuna, one postanu neobično razigrane i vesele. Znatiželja ga je naterala da i on proba ove bobice, posle čega se i on osećao mnogo veselije i živahnije. Priča o bobicama koje daju energiju se pročula kroz ceo region.
    Tako su i monasi počeli da ih jedu, pošto su im se svidele počeli su da ih transportuju i u druge manastire. Da se nebi pokvarile u transportu monasi su ih sušili. Prvi napitak je napravljen kada su ih potopili u vodu, da bi im povratili vlagu.
    Pravo uzgajanje kafe počinje tek u sedamnestom veku.
    Kafa je prvi put ispečena, na otvorenoj vatri, u Turskoj.
    Kafa prvi put stiže u Evropu 1615, preko Venecijanskih trgovaca. Lokali u kojima se služila samo kafa postali su mesta gde su se okupljali intelektualci i umetnici. Mnogi poznati Evropski umovi pili su kafu da bi izoštrili svoje misli.
    Jedan Francuski kapetan 1700 godine doneo je kafu u Novi Svet, tačnije na Karipsko ostrvo Martinik. Odavde je biljka kafe našla put i u ostale tropske regione Južne i Centralne Amerike.
    Prototip espresso mašine napravljen je u Francuskoj 1822, ali su jeItalijani usavršili i prvi počeli da je proizvode. Tako se Italija i danas smatra pravim domom espresso kafe.
    Danas je kafa posle vode najpopularniji napitak, rasprostranjena širom zemljine kugle.

  2. #2

    Prženje kafe kod kuće

    ZADIVITE SVOJE PRIJATELJE

    Prženje kafe kod kuće je zaboravljena umetnost. Ono zahteva malo vremena I umešnosti, ali je vredno truda ako volite da pijete najsvežiju kafu ili želite da oduševite svoje prijatelje. Mnogi ljudi zarad svežine sami melju kafu, ali skoro niko je ne prži sam.
    Naše bake I prabake su pržile svoju kafu jer se tada prodavala samo zelena kafa. To nam govori da nije tako teško ispržiti kafu.
    Evo nekoliko metoda, ako ste voljni da probate sami da je pržite.

    PRŽENJE U TIGANJU
    Tiganj stavite na ringlu koja je zagrejana na srednju jačinu. Nije vam potrebno ulje ni so. U dobro ugrejan tiganj stavite kafu koliko da pokrije dno. Poklopite ga, po mogućstvu sa staklenim poklopcem. Zatim jednostavno pomerajte tiganj napred nazad, tako se kotrljaju zrna po tiganju. Povremeno podignite poklopac I promešajte zrna varjačom. Da bi se što ravnomernije ispržila kafa mora što više da se pomera. Uskoro će zrna početi da pucaju kao kokice i da se puše. Nastavite da mešate dok zrna ne dobiju boju tamne čokolade. Sva zrna neće dobiti istu boju I to je normalno. Kada završite prženje zrna prebacite u drugi, hladni tiganj dok se ne ohlade.

  3. #3

    Odgovor: Kafa

    CRNE ALPE (Švajcarska)

    Pola litra vrele nes kafe, 8 kašika likera od oraha ili čokolade, 4 kašike šećera, 100 grama ulupanog šlaga, 4 kašike iseckanih prethodno prepečenih lešnika.

    Izmešati kafu, liker i šećer, sipati u 4 šolje i odozgo ukrasiti šlagom i seckanim lešnicima

    Irska kafa

    Pola litre tople skuvane nes kafe, 4 kocke šećera, 4 rakijske čašice viskija, 4 kašike ulupane slatke pavlake.

    U svaku čašu staviti po kocku šećera, odozgo sipati rakijsku čašicu viskija, dopuniti vrućom kafom i ukrasiti kašikom ulupane slatke pavlake.

    Kafa na moskovski način

    4 vrhom pune kašičice instant kafe, 8 kocki šećera, 8 kašika vodke. Za 1 napitak stavite četvrtinu kafe i šećera u šolju, pa ih prelijte toplom vodom. Posebno zagrejte vodku, zapalite je i tako zapaljenu sipajte u svaku šolju sa kafom.

    Havajska kafa

    4 kašike instant kafe, 2 čaše soka od ananasa, 4 kašike šećera u prahu. Četvrtinu sastojaka stavite u jednu čašu, sve dobro promešajte, pa dodajte malo hladne vode, i tako još 3 puta. Poslužite s ledom.
    Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid


  4. #4

    Odgovor: Kafa

    Dok pijem grand bez šećera i čitam prethodno napisane postove shvatio sam koliko mi je loše predznanje o kafi. Nekada sam (kada se to moglo, jelte) pio moku iz Saudijske Arabije. Bila je to prvoklasna kafa i pravi raskoš u odnosu na šesti razred kafe koji se obično tada pio u ondašnjoj Jugoslaviji. A onda sam otkrio blu mauntajn sa Jamajke. E, to je vrh. Ne verujem da ima išta bolje od toga na području kafe. Probajte je obavezno, ako budete u prilici....
    Opet sam ti u kafani, mene bez nje ništa nema
    Tu su moje lude noći, nikad nisam u samoći,
    Hej kafano, moja rano...
    Samo na www.VojvodinaCafe.rs - Muška kafana,
    Bircuz koji radi 25 sati dnevno!

  5. #5

    Odgovor: Kafa

    KAFA LIJEK

    Do sada je uradjeno gotovo dvjesta hiljada studija na temu uticaja kafe na zdravlje covjeka.

    Tako su na primjer, istrazivaci sa Hauarda dosli do otkrica, da se kod ljudi koji dnevno piju jednu do tri soljice kafe za 12% smanjuje rizik od dijabetesa. Najmanje sest studija utvrdilo je da ljudi koji redovno konzumiraju kafu imaju 80% manju mogucnost da dobiju Perkinsonovu bolest.

    Mnogim medicinskim istrazivanjima doslo se do sljedecih zakljucaka:

    Da su ljudi koji redovno konzumiraju kafu kod sebe smanjili za 25% rizik da obole od kancera debelog crijeva, za 80% rizik da obole od ciroze jetre i skoro 50% da dobiju kamen u zuci. Zatim da kafa pomaze pri kontroli astme, zaustavljanju glavobolje. Prvenstveno kafa podize raspolozenje. Sa svim ovim je u vezi kofein, kojeg u kafi ima vise nego u caju i cokoladi.

    Kafa je puna antioksidanata, ukljucujuci i grupu zvanu kvinini koji su se u eksperimentima pokazali kao uzrok pojacane osjetljivosti na insulin, sto je znacajno kod lijecenja dijabetesa. Italijanski istrazivaci su u kafi otkrili i prisustvo komponente trigonelin koja osim sto kafi daje miris i ukus ima antibakterijsko i antiathezivno dejstvo, sto sprijecava pojavu karijesa.

    Soc od kafe razbija celulit: ako njime namazete tijelo i uvijete ga u foliju, vas celulit ce nestati.


    http://www.camo.ch/kafa_lijek.htm

    Osmeh je kriva linija koja ispravi sve..skoro sve..


  6. #6

    Odgovor: Kafa

    Vec mesec dana nisam popio ni jednu. Necu vala pa nek je lekovitija od lekovite-doslo mi da hocu da se odviknem od nje, i necu je piti kud puca da puca.
    ...................

  7. #7

    Odgovor: Kafa

    Srećom danas nisam imala posetilaca a ni kafe. Nemam ni kašičicu za prvu jutarnju.
    ...kada Vreme povuče nazad, nije ba lako ni ostati na svom mestu...

  8. #8

    Odgovor: Kafa

    Ja sam veliki ljubitelj kafe i ne verujem da bih mogla da je se odreknem, a i zašto bih..

    volim njen miris i sav taj ritual koji napravim dok je ispijam..ali pošto je tema recepti, da prijavim jedan..nes kafa sa sojinim mlekom u prahu, sa ukusom vanile..za mene zaista ukusan i blagotvoran napitak..
    Osmeh je kriva linija koja ispravi sve..skoro sve..


  9. #9

    Odgovor: Kafa

    Jezičke nedoumice
    Poreklo termina „espresso” još uvek je pod istragom. Mnogi anglo-američki rečnici pojednostavljuju stvari, upućujući na zaključak da u korenu ovog naziva stoji reč „press” (pritisnuti). Iako, zbog pritiska kojem su u procesu pravljenja izložene kafa i voda, ovakva etomologija donekle deluje logično, većina drugih izvora upućuje na starije korene. Italijanska reč „espresso”, slično engleskoj reči „express”, nosi i značenja „brzo” i „baš za tebe”. Oba se mogu primeniti na način pripreme ovog napitka – kako na njenu brzinu (20-30 sekundi), tako i na činjenicu da se svaka šoljica espresa pravi odvojeno, specijalno za osobu koja će u njoj uživati.

    Da li je i vaša prva jutarnja pomisao - Kafa! Odmah! U vremenu brzog života često preskačemo taj važan ritual žaleći tokom celog dana za propuštenim trenucima uživanja.
    Uz GP ostvarenje Vašeg jutarnjeg sna Vas može čekati čak i pored kreveta. Brzo prelijte toplom vodom kašičicu vašeg granulastog zadovoljstva, ostanite još nekoliko minuta u krevetu i posvetite sebi trenutke čistog zadovoljstva. Tek tada ćete biti potpuno spremni za novi, uspešan dan.

    • Sebi uvek možete da udovoljite ako probate da sami unapredite već dobro poznate ukuse kafe na koje ste navikli. Instant kafe nam pružaju mnogo mogućnosti za eksperiment, pa ako npr. u lako spremljeni Grand Pleasure Instant Caffe dodate malo mleka, meda i cimeta, dobićete jedan novi napitak koji sigurno osvaja. Ili, ako u već spremnu kafu 2u1 ili 3u1 dodate malo kakao praha, opet ste iznenadili sebe. Menjajte se!

    • Kafa se pije u svim prilikama i uvek je zgodan izgovor kada nekoga poželite da vidite. Sa Grand Pleasure Instant kafom je sve mnogo lakše i brže, jer ovog puta umesto večere i pića, nekog pozovete na pravo uživanje. Probajte, ali se ne zaustavljajte samo na tome. Za osvajanje užitka je ipak potrebno mnogo više, ali je dobra kafa odlično oružje!
    Poruku je izmenio vrsac14, 03.04.2009 u 19:37
    Nikad ne raspravljajte s budalom, ljudi možda neće primjetiti razliku.

  10. #10

    Odgovor: Kafa

    Hemijske osobineKofein je prirodno hemijsko jedinjenje iz grupe alkaloida. Nalazi se u preko 60 biljnih vrsta. Najviše ga ima u kafi, čaju, guarani i kakau. Dobija se složenim procesom dekofeinizacije i menja imena u zavisnosti od biljne vrste iz koje se izoluje. Kofein (iz kafe) isto je što i tein (iz čaja) i guaranin (iz istoimene biljke). U izolovanom obliku, kofein je beli kristalni prah rastvorljiv u vodi, gorak i bez mirisa. Molekularna struktura kofeina postojana je na veoma visokim temperaturama i ne menja se u procesima prženja kafe ili kuvanja čaja.


    Dejstvo i efekti kofeina
    Kofein se u ljudskom organizmu zadržava u proseku 3 do 4 sata, što može da varira u zavisnosti od različitih faktora. Nikotin ubrzava procese dejstva kofeina, a neki lekovi ih usporavaju. Kod trudnica i žena koje koriste tablete za kontracepciju, prolazno vreme kofeina je i do tri puta duže.
    Za punu apsorpciju kofeina iz digestivnog trakta potrebno je 45 minuta. Nadalje, kofein deluje kao blagi stimulans, podstičući centralni nervni sistem na brži i kvalitetniji rad. On pojačava lučenje adrenalina, serotonina i dopamina, što dovodi do stanja povećane budnosti, poboljšanog raspoloženja i smanjenog umora.
    Istovremeno, kofein opušta disajne organe. Ovakvo dejstvo ima lekovite efekte kod astmatičara, stimulativne kod pušača, a kod svih ljudi rezultira u vidu boljeg dotoka kiseonika u sve delove tela. Dodatni kiseonik u mozgu poboljšava koncentraciju, ubrzava mentalne procese i jača verbalne sposobnosti. Sa te strane nimalo ne čudi što kafa i čaj već vekovima spadaju u nezaobilazne pratioce svakog intelektualnog rada. Prema jednom istraživanju, koje je sprovedeno pre nekoliko godina u SAD, pokazalo se da su studenti koji su pili kafu na ispitima imali bolje rezultate od onih koji je nisu pili. Nedavno je dokazano i da, kod ljudi starijih od 65 godina, kofein na duže staze znatno usporava opadanje mentalnih funkcija. Manje je zapaženo, ali podjednako korisno i pozitivno dejstvo kofeina na motoričke sposobnosti, što može biti od značaja za bolje snalaženje u saobraćaju i efikasnije reagovanje u potencijalno opasnim situacijama.
    Kofein deluje stimulativno i na mišiće. Ubrzavajući dotok kiseonika, glicerola i masnih kiselina, on pospešuje rad i jača izdržljivost mišića, čineći ih efikasnijima i do 30%. Mnogi sportisti koriste ove prednosti pri treniranju, a zbog ubrzavanja metabolizma, kofein je standardni sastojak i većine preparata za mršavljenje. Ovi efekti ubrzanja posebno su dragoceni u ranim popodnevnim ili kasnim noćnim časovima, kada je ljudski metabolizam prirodno najusporeniji.
    Povećanje krvnog pritiska, do koga dolazi pod dejstvom kofeina, trenutno je i ima svoje mesto u opštem buđenju tela. Posle dužeg perioda klevetanja, istraživanja su pokazala da nema loših posledica kofeina na kardiovaskularni sistem. Naprotiv, on povećava snagu srčanih kontrakcija, što zajedno sa opuštanjem disajnih organa utiče na dotok kiseonika, a na dugoročnom planu dovodi do povećanja volumena srca.
    Kofein je dobro sredstvo i u borbi protiv otečenosti usled zadržavanja tečnosti u organizmu. On trenutno ubrzava rad bubrega, koji zatim iz tela izbacuju suvišnu vodu. Istraživanja su pokazala da ovo ne dovodi do dehidratacije, jer količina izbačene tečnosti u toku 24 časa ostaje nepromenjena. Pored rada bubrega, kofein pospešuje i rad sistema za varenje, što, između ostalog, smanjuje rizik od raka debelog creva. Tome treba dodati i studiju sa Harvarda, koja je obavljenu pod vođstvom prof. Pitera Rodžersa, a publikovana početkom ove godine. Ona pokazuje da kofein deluje preventivno i protiv raka jajnika, naročito kod žena koje nikada nisu podvrgavane hormonskim terapijama.
    I, verovatno najzanimljivije otkriće na ovu temu: nedavno je objavljen podatak da kofein blokira negativan uticaj UV zraka na ćelije kože. Tako da, kad poručujete kafu na plaži poručite dve. Kofein vas neće samo zaštititi od zračenja, on će i ulepšati izgled vaše kože.
    Nikad ne raspravljajte s budalom, ljudi možda neće primjetiti razliku.

  11. #11

    Odgovor: Kafa

    Thai - ledena kafa

    izuzetno jaka kafa
    zaslađeno mleko
    puno leda


    Priprema :
    Napravite izuzetno jaku kafu od 6 do 8 kašika kafe sa 1/2 šolje kipuće vode, zatim umešajte zaslađeno mleko i sipajte preko leda..



    Oranž čokolada



    pola pomorandže
    nekoliko kockica čokolade
    šolja kafe

    Priprema:
    Iscedite pola pomorandže u veliku šolju. Dodajte čokoladu i prelijte vrelom kafom. Dobro promešajte da se čokolada otopi.



    Mokaccino

    pola litra mleka
    100 g čokolade
    2-3 kašičice instant kafe
    šlag po ukusu

    Priprema :
    Stavite mleko da provri i umešajte usitnjenu čokoladu da se otopi (drugi način je da posebno otopite čokoladu i dodate u vruće mleko). Dodajte instant kafu. Sipajte u čaše i prekrijte šlagom


    Moka

    moka sirup
    espreso, ili jača crna kafa
    vrelo mleko
    kakao u prahu
    šlag

    Priprema :
    Prekrijte dno šolje moka sirupom. Zatim dodajte espreso/kafu i dodajte mleka po želji. Prekrijte šlagom i pospite kakaom u prahu.
    Osmeh je kriva linija koja ispravi sve..skoro sve..


  12. #12

    Odgovor: Kafa

    Moja ideja za vas - možda nije u vašem stilu, ali ko voli kafu...
    Korpica od "natur-materijala" (moja je tamno zelene boje) sa 2 kg pržene kafe u zrnu. To se postavi na sto sa malom svećom u staklenom držaču. Upali se mala sveća da bi se miris pržene kafe jače širio. Miris pržene kafe trajno puni sobu... mmm...
    Kad vam se čini da više ne širi miris - promešate kafu prstima što pruža poseban ugođaj...
    Ko rano poludi, ceo vek mu u veselju prođe!

  13. #13

    Odgovor: Kafa

    Chileanski napitak
    ( za 6 soljica)

    • 3 zumanca
      2 vanilin secera
      150g secera
      1.5l mleka
      5-6 s.k. instant kafe


    Zumanca pomesajte sa vanilin secerom i 2-3 s.k. secera. Dodajte oko 150ml mleka i sve dobro izmesajte.Preostalo mleko pomesajte sa kafom, preostalim secerom i stavite na sporet da provri. Kuvajte na laganoj vatri dok se secer ne istopi. Sklonite sa vatre dodajte zumanca i nastavite kuvati dok ne provri.
    Sluzi se dobro rashladjeno. Moze se dodati cimet i malo narandzina soka
    "Volim te i ljubim, ako je to greh. molicu Alaha da mi te grehe nikad ne oprosti"

  14. #14

    Odgovor: Kafa

    Kafa poboljšava pamćenje






    Više šolja popijene kafe dnevno može da zaštiti sposobnost razmišljanja i
    pamćenja. Ukoliko ste već popili vašu jutarnju šolju kafe i ako poželite još jednu, to bi moglo da pomogne vašem pamćenju.

    Šolja kafe mogla bi da vam pruži nešto više od uobičajenog rasanjivanja ujutru. Ona bi mogla da vas održi bistrim i u kasnijim godinama.

    "Uvek smo smatrali da je kafein loš ali najnovija istraživanja izgleda da nagoveštavaju da bi on mogao da bude izuzetno koristan" - ocenjuje američka nutricionistkinja Kit Ajub.

    Kod žena starijih od 65 godia, konzumiranje jedne šolje kafe više dnevno može da zaštiti sposobnost razmišljanja i memoriju. To su nalazi nove studije objavljene nedavno u američkom stručnom časopisu Neurologija.

    "Kofein je poznat kao stimulant. On takođe može da pomogne ljudima u pažljivijem fokusiranju na stvari što bi moglo da im pomogne da sačuvaju pamćenje" - smatra Ajubova.

    Studija je ustanovila da žene koje piju više od tri šolje kafe ili čaja dnevno, manje gube memoriju tokom vremena.
    Međutim, lekari upozoravaju ljude, posebno starije, da ne žure da počnu da piju više kafe: "Lekovi koji kontrolišu rad srca i krvni pritisak, ne slažu se uvek dobro sa kofeinom tako da bi ljudi trebalo da budu veoma oprezni sa dodavanjem kofeina u ishranu"...

    Valja podsetiti na jednu interesantna napomenu: efekti kofeina na očuvanje pamćenja nisu ustanovljeni kod muškaraca. Istraživači kažu da bi to moglo da ima neke veze sa hormonima jer, navodno, kofein se različito razlaže u organizmu u zavisnosti da li ste sa Marsa ili Venere, to jest da li ste žena ili muškarac.

    (FoNet)

    Uskoro ni o meni ni o tebi niko neće pričati niti znati,neki drugi ljudi živet će ovde...mi nećemo nikome nedostajati

  15. #15

    Odgovor: Kafa

    Najskuplja kafa na svetu





    Najskuplja solja kafe na svetu prodaje se u jednoj londonskoj robnoj kuci po ceni od 50 funti, odnosno 75 evra.


    Ova kafa po astronomskoj ceni moze se popiti u robnoj kuci "Piter Dzons" u Londonu. Spravlja se od mesavine kafa sa plavih planina na Jamajci i jedne vrste zrna kafe uzgajanog na jugoistoku Azije.

    Izvor: b92

    Tvorac kafe Dejvid Kuper kaze da tajna njegovog recepta lezi u tome sto se mesavina tih retkih kafa kuva najmanje 12 minuta kako bi aroma svake od kafa maksimalno dosla do izrazaja.

    Dobijena kafa ima tamnu, takoredji prepecenu boju, i savrsen ukus, sto garantuje najbolji moguci espreso, kapucino ili drugi napitak na bazi kafe, rekao je Dejvid Kuper.
    Poruku je izmenio tetkaD, 05.11.2010 u 22:13 Razlog: dodat izvor

    Uskoro ni o meni ni o tebi niko neće pričati niti znati,neki drugi ljudi živet će ovde...mi nećemo nikome nedostajati

Slične teme

  1. Kada vam prija kafa?
    Autor Doti u forumu Pričaonica
    Odgovora: 382
    Poslednja poruka: 05.02.2015, 20:28
  2. Kafa...
    Autor Sonja u forumu Kulinarstvo i ishrana
    Odgovora: 76
    Poslednja poruka: 28.02.2010, 19:19
  3. Kafa? Ma ne, vreme je za čaj...
    Autor yige_gui u forumu Pričaonica
    Odgovora: 52
    Poslednja poruka: 20.10.2009, 13:19
  4. Od iduće godine skuplje cigarete, pivo i kafa
    Autor alokin74 u forumu Spomenar
    Odgovora: 15
    Poslednja poruka: 12.12.2008, 00:19
  5. Kafa na astroloskom meniju
    Autor DanijElla u forumu Astrologija
    Odgovora: 13
    Poslednja poruka: 24.07.2008, 21:34

Tagovi za ovu temu

Vaš status

  • Ne možete pokrenuti novu temu.
  • Ne možete poslati odgovor.
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoje poruke
  •